Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Brasil goes welfare

Boerderij ging op reportage in Brazilië en geeft een fraai beeld van de varkenshouderij aldaar.

Foto

 • De Braziliaanse varkenshouder Beate von Staa staat met haar bedrijfsleider Telmo voor het kantoor bij de ingang van haar varkensbedrijf in Arapoti, een van oudsher Nederlandse kolonie in de staat Parana. Beate heeft 800 zeugen en eigen aanfok. Ze verkoopt gelten onder haar eigen merk TOPGEN. Onlangs heeft ze nieuw bloed in haar zuivere populatie ingebracht door diepvriessperma in Zwitserland te kopen. Het eerste sperma is een paar weken geleden aangekomen. Het heeft haar vier jaar aan papierwerk gekost om dit sperma te kunnen importeren. Import uit de Europese Unie was niet mogelijk vanwege de Afrikaanse Varkenspest-besmetting in Litouwen.

  De Braziliaanse varkenshouder Beate von Staa staat met haar bedrijfsleider Telmo voor het kantoor bij de ingang van haar varkensbedrijf in Arapoti, een van oudsher Nederlandse kolonie in de staat Parana. Beate heeft 800 zeugen en eigen aanfok. Ze verkoopt gelten onder haar eigen merk TOPGEN. Onlangs heeft ze nieuw bloed in haar zuivere populatie ingebracht door diepvriessperma in Zwitserland te kopen. Het eerste sperma is een paar weken geleden aangekomen. Het heeft haar vier jaar aan papierwerk gekost om dit sperma te kunnen importeren. Import uit de Europese Unie was niet mogelijk vanwege de Afrikaanse Varkenspest-besmetting in Litouwen.

  Foto: Annechien ten Have
 • Een plattegrond van het varkensbedrijf. Naast dit bedrijf runt Von Staa nog een bedrijf voor de zuivere populatie zeugen en opfok. Op het bedrijf is ook een biogasinstallatie. Ooit was er een subsidie om opslag gasdicht op te slaan, maar momenteel is het niet rendabel om het gas te gebruiken en wordt het afgefakkeld.

  Een plattegrond van het varkensbedrijf. Naast dit bedrijf runt Von Staa nog een bedrijf voor de zuivere populatie zeugen en opfok. Op het bedrijf is ook een biogasinstallatie. Ooit was er een subsidie om opslag gasdicht op te slaan, maar momenteel is het niet rendabel om het gas te gebruiken en wordt het afgefakkeld.

  Foto: Annechien ten Have
 • De vleesvarkens worden op de spotmarkt verkocht op een gemiddeld levend-gewicht van 100 à 110 kilo. Er is eigen transport. Meestal gaan de varkens toch naar dezelfde slachterij. De afgelopen maanden hebben de Brazilianen topprijzen voor hun varkens ontvangen door de goede verkopen aan Rusland. De hoogste prijs op de spotmarkt was 5,08 reaal. De uitbetaalde prijs gaat op levend-gewicht. In de week van 18 november kelderde de prijs.

  De vleesvarkens worden op de spotmarkt verkocht op een gemiddeld levend-gewicht van 100 à 110 kilo. Er is eigen transport. Meestal gaan de varkens toch naar dezelfde slachterij. De afgelopen maanden hebben de Brazilianen topprijzen voor hun varkens ontvangen door de goede verkopen aan Rusland. De hoogste prijs op de spotmarkt was 5,08 reaal. De uitbetaalde prijs gaat op levend-gewicht. In de week van 18 november kelderde de prijs.

  Foto: Annechien ten Have
 • Het zelf verbouwde voer wordt op het bedrijf opgeslagen.

  Het zelf verbouwde voer wordt op het bedrijf opgeslagen.

  Foto: Annechien ten Have
 • De voersilo’s waarin het gemalen voer wordt opgeslagen. Op de achtergrond in de open lucht zijn de mengtanken van de brijvoerinstallatie te zien. Er wordt natte (ingekuilde) mais en biergist gevoerd. Vanaf volgende week voeren de medewerkers er tarwe bij. De pas geoogste tarwe heeft onvoldoende bakkwaliteit en wordt daarom nu aan het vee gevoerd. Opmerkelijk is dat er ook vleesmeel en bloedmeel wordt gevoerd. Dat is in Nederland verboden.

  De voersilo’s waarin het gemalen voer wordt opgeslagen. Op de achtergrond in de open lucht zijn de mengtanken van de brijvoerinstallatie te zien. Er wordt natte (ingekuilde) mais en biergist gevoerd. Vanaf volgende week voeren de medewerkers er tarwe bij. De pas geoogste tarwe heeft onvoldoende bakkwaliteit en wordt daarom nu aan het vee gevoerd. Opmerkelijk is dat er ook vleesmeel en bloedmeel wordt gevoerd. Dat is in Nederland verboden.

  Foto: Annechien ten Have
 • Het voer dat de dieren krijgen, is vrij grof gemaald.

  Het voer dat de dieren krijgen, is vrij grof gemaald.

  Foto: Annechien ten Have
 • De stallen zijn open, er is een natuurlijke ventilatie. De mest wordt met een waterslang uit de stallen gespoten.

  De stallen zijn open, er is een natuurlijke ventilatie. De mest wordt met een waterslang uit de stallen gespoten.

  Foto: Annechien ten Have
 • Met het zeil aan de buitenkant wordt de ventilatie bijgestuurd. De vloer in het hok loopt behoorlijk af, zodat water/urine direct naar beneden loopt in de goot.

  Met het zeil aan de buitenkant wordt de ventilatie bijgestuurd. De vloer in het hok loopt behoorlijk af, zodat water/urine direct naar beneden loopt in de goot.

  Foto: Annechien ten Have
 • De gasdichte opslag.

  De gasdichte opslag.

  Foto: Annechien ten Have
 • Een kadaverophaaldienst is er niet. De kadavers en placenta’s worden gecomposteerd. De kadavers worden opengesneden en onder een laag zaagsel composteert het in ongeveer drie maanden. De massa moet contant worden natgehouden. De kadavers worden in batches verwerkt. De ondergrond moet van beton zijn en de kadavercomposteerderij moet afgesloten zijn voor hond en kat. Ongedierte moet eveneens goed bestreden worden.

  Een kadaverophaaldienst is er niet. De kadavers en placenta’s worden gecomposteerd. De kadavers worden opengesneden en onder een laag zaagsel composteert het in ongeveer drie maanden. De massa moet contant worden natgehouden. De kadavers worden in batches verwerkt. De ondergrond moet van beton zijn en de kadavercomposteerderij moet afgesloten zijn voor hond en kat. Ongedierte moet eveneens goed bestreden worden.

  Foto: Annechien ten Have
 • Gespeende biggen. Ook deze biggen krijgen brijvoer.

  Gespeende biggen. Ook deze biggen krijgen brijvoer.

  Foto: Annechien ten Have
 • In de eerste weken is er een extra houten afscheiding met een paar doorloopgaten in het hok van de gespeende biggen. Op de afscheiding kan een plaat worden gelegd om de biggen warm te houden en een nest te creëren. Op de foto hiervoor staat hetzelfde hok maar dan met grotere biggen, daar is de hokafscheiding eruitgehaald.

  In de eerste weken is er een extra houten afscheiding met een paar doorloopgaten in het hok van de gespeende biggen. Op de afscheiding kan een plaat worden gelegd om de biggen warm te houden en een nest te creëren. Op de foto hiervoor staat hetzelfde hok maar dan met grotere biggen, daar is de hokafscheiding eruitgehaald.

  Foto: Annechien ten Have
 • Beate von Staa heeft een getraind oog voor het welzijn van haar dieren. Ze castreert de biggen niet, maar werkt sinds drie jaar met immunocastratie. Ze vindt dat ze een betere kwaliteit varkens krijgt door immunocastratie. Ook verkoopt ze de dieren zo beter op de vrije markt, vooral omdat ze ook bijproducten van de fokkerij levert aan de slachterij. Er is geen maatschappelijke onrust ontstaan over het feit dat er gecastreerd wordt. Wel zijn er integraties die alle aanvoer van biggen immunocastreren. De vaccinatie kost al sinds het begin van de toepassing 9 reaal.

  Beate von Staa heeft een getraind oog voor het welzijn van haar dieren. Ze castreert de biggen niet, maar werkt sinds drie jaar met immunocastratie. Ze vindt dat ze een betere kwaliteit varkens krijgt door immunocastratie. Ook verkoopt ze de dieren zo beter op de vrije markt, vooral omdat ze ook bijproducten van de fokkerij levert aan de slachterij. Er is geen maatschappelijke onrust ontstaan over het feit dat er gecastreerd wordt. Wel zijn er integraties die alle aanvoer van biggen immunocastreren. De vaccinatie kost al sinds het begin van de toepassing 9 reaal.

  Foto: Annechien ten Have
 • De bomen zorgen voor schaduw en afkoeling, evenals een bredere overkapping van de gang buiten.

  De bomen zorgen voor schaduw en afkoeling, evenals een bredere overkapping van de gang buiten.

  Foto: Annechien ten Have
 • De kraamstal. Er is een betonnen hok voor de biggen. Telmo vertelt dat medewerkers de biggen leren om in hun hok te gaan slapen door ze een aantal keren op te sluiten in dat hok. Ik vertelde Telmo over het gebruik van de jute zak in de kraamstal, zoals de ProDromi-farmers deze in Nederland gebruiken.

  De kraamstal. Er is een betonnen hok voor de biggen. Telmo vertelt dat medewerkers de biggen leren om in hun hok te gaan slapen door ze een aantal keren op te sluiten in dat hok. Ik vertelde Telmo over het gebruik van de jute zak in de kraamstal, zoals de ProDromi-farmers deze in Nederland gebruiken.

  Foto: Annechien ten Have
 • Een overzichtsfoto van de kraamstal, eveneens voorzien van natuurlijke ventilatie.

  Een overzichtsfoto van de kraamstal, eveneens voorzien van natuurlijke ventilatie.

  Foto: Annechien ten Have
 • Telmo overlegt met een medewerker in de kraamstal. Soms wordt het biggenhok bevuild. Dan legt ze de afdekplaat in het hok, zodat de biggen er niet meer in kunnen.

  Telmo overlegt met een medewerker in de kraamstal. Soms wordt het biggenhok bevuild. Dan legt ze de afdekplaat in het hok, zodat de biggen er niet meer in kunnen.

  Foto: Annechien ten Have
 • Dragende zeugen in de box. Dat is nog toegestaan in Brazilië.

  Dragende zeugen in de box. Dat is nog toegestaan in Brazilië.

  Foto: Annechien ten Have
 • De eerste dragende zeugen zitten in de groep op het bedrijf van Beate von Staa. Na ongeveer acht weken gaan de dragende zeugen in de groep. Het is een stabiele groep. Hiermee loopt Beate voorop in Brazilië. Ze is heel tevreden over de zeug in de groep.

  De eerste dragende zeugen zitten in de groep op het bedrijf van Beate von Staa. Na ongeveer acht weken gaan de dragende zeugen in de groep. Het is een stabiele groep. Hiermee loopt Beate voorop in Brazilië. Ze is heel tevreden over de zeug in de groep.

  Foto: Annechien ten Have

Laatste reacties

 • petit

  3 raden ??
  wie zal er wie van de wereldmarkt duwen???

 • joannes

  @petit, Het antwoord is eenvoudig de goedkoopste voor een voor de wereldmarkt goede kwaliteit. Met daarbij opgeteld de kleinste transport afstand en laagste transport/verkoop kosten. <>

Of registreer je om te kunnen reageren.