Varkenshouderij

Foto & video 3518 x bekeken 12 reacties

Biggen gedijen op warme brij

De biggen op het bedrijf van Jens Weddeling in Noordrijn-Westfalen (D.) krijgen duur voer en groeien hard. Na spenen vreten ze goed door.

Foto

 • In Velen, deelstaat Noordrijn-Westfalen (D.) runt Jens Weddeling (29) een gesloten bedrijf met 250 JSR-zeugen. Daarnaast bewerkt hij 70 hectare grond voor de teelt van mais en graan.

  In Velen, deelstaat Noordrijn-Westfalen (D.) runt Jens Weddeling (29) een gesloten bedrijf met 250 JSR-zeugen. Daarnaast bewerkt hij 70 hectare grond voor de teelt van mais en graan.

  Foto: Hans Prinsen
 • In 2006 vond de laatste uitbreiding van het bedrijf plaats naar de huidige omvang. Op de achtergrond de vleesvarkensstal, deze is in 2008 gebouwd.

  In 2006 vond de laatste uitbreiding van het bedrijf plaats naar de huidige omvang. Op de achtergrond de vleesvarkensstal, deze is in 2008 gebouwd.

  Foto: Hans Prinsen
 • Sterk punt op dit bedrijf is de biggenopfok. In het traject van 8 tot 30 kilo zit de groei tussen 480 en 500 gram per dag. De speendip blijft beperkt. Een week na spenen zit de voeropname op 250 gram mengvoer per big per dag en na vier weken op een kilo.

  Sterk punt op dit bedrijf is de biggenopfok. In het traject van 8 tot 30 kilo zit de groei tussen 480 en 500 gram per dag. De speendip blijft beperkt. Een week na spenen zit de voeropname op 250 gram mengvoer per big per dag en na vier weken op een kilo.

  Foto: Hans Prinsen
 • De voermachine voor de biggen. Deze mengt mengvoer met warm water, 40 graden. De biggen krijgen dus warme brij. Het apparaat doseert per trog en reageert op een sensoren in de troggen.

  De voermachine voor de biggen. Deze mengt mengvoer met warm water, 40 graden. De biggen krijgen dus warme brij. Het apparaat doseert per trog en reageert op een sensoren in de troggen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Bij opleg selecteert Weddeling de biggen op gewicht. Het hok met de lichtste dieren krijgt naast brij nog een droge prestarter die ze ook bij de zeug kregen. Ook staat er een bak met water.

  Bij opleg selecteert Weddeling de biggen op gewicht. Het hok met de lichtste dieren krijgt naast brij nog een droge prestarter die ze ook bij de zeug kregen. Ook staat er een bak met water.

  Foto: Hans Prinsen
 • De brij is smakelijk, warm, stabiel en zakt niet uit. De biggen vreten deze graag.

  De brij is smakelijk, warm, stabiel en zakt niet uit. De biggen vreten deze graag.

  Foto: Hans Prinsen
 • De varkenshouder bezuinigt niet op biggenvoer; hij wil kwaliteit. Voor het startvoer van de biggen met 18,5 gram ruw eiwit per 100 gram en energiewaarde van 14,3 megajoule (1.18 EW) per kilo betaalt hij €58 per 100 kilo. Dit prijs hiervan ligt vast tot het eind van dit jaar.

  De varkenshouder bezuinigt niet op biggenvoer; hij wil kwaliteit. Voor het startvoer van de biggen met 18,5 gram ruw eiwit per 100 gram en energiewaarde van 14,3 megajoule (1.18 EW) per kilo betaalt hij €58 per 100 kilo. Dit prijs hiervan ligt vast tot het eind van dit jaar.

  Foto: Hans Prinsen
 • Weddeling wil maximaal profiteren van de jeugdgroei van de varkens. Voor deze 50 kilo wegen moeten de spieren er zo veel mogelijk aanzitten. Dat is te zien aan de pas opgelegde vleesvarkens. Het type en de ontwikkeling is mooi.

  Weddeling wil maximaal profiteren van de jeugdgroei van de varkens. Voor deze 50 kilo wegen moeten de spieren er zo veel mogelijk aanzitten. Dat is te zien aan de pas opgelegde vleesvarkens. Het type en de ontwikkeling is mooi.

  Foto: Hans Prinsen
 • De borgen en gelten scoren exact 1 indexpunt per kilo geslacht-gewicht met AutoFom III-classificatie bij slachterij Westfleisch. De uniformiteit van de dieren blijft achter omdat Weddeling bij wijze proef driekwart jaar de circo-vaccinatie achterwege liet. Dat blijkt niet ongestraft te kunnen. Niet enten gaat ten koste van de gezondheid en technische resultaten.

  De borgen en gelten scoren exact 1 indexpunt per kilo geslacht-gewicht met AutoFom III-classificatie bij slachterij Westfleisch. De uniformiteit van de dieren blijft achter omdat Weddeling bij wijze proef driekwart jaar de circo-vaccinatie achterwege liet. Dat blijkt niet ongestraft te kunnen. Niet enten gaat ten koste van de gezondheid en technische resultaten.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  wel verrekt duur voer ik betaal ook voor duits voer 32 euro .

 • hj rouwhorst

  In 2006 vond de laatste uitbreiding van het bedrijf plaats naar de huidige omvang. Op de achtergrond de vleesvarkensstal, deze is in 2008 gebouwd
  ????

 • l coumans

  oude gewoontes komen weer terug kwaliteit is wat telt

 • rit

  Uit welke kruisiing bestaan deze varkens?

 • kees.van.dooren1

  @rit, De biggen zijn van een JSR-zeug x German Piétrain-eindbeer

 • janpietsnot

  wat voor merk brijvoermachine is dat?

 • Han

  Dat is het Foster systeem brengt portie brij per trog weg in zeer dunne leiding wordt met lucht weggeblazen.

 • Hogman1

  #6 Hier hebbie een filmpje
  http://www.fuetterungstechnik-borken.de/
  Is een Foster of misschien wel een kopie daarvan
  Nadeel is dat hij maar maximaal 2000 speenbiggen aankan.
  Zijn ook wel andere systemen die het op de zelfde voet doen maar een stuk goedkoper zijn

 • John*

  zet zo n stal met dit systeem voor 2000 biggen maar is bij een mesterij met 4000 plaatsen. krijg je een mooie eenheid van!

 • M. Taken

  biggenvoer is idd duur. Staat helaas niet in dat dit bedrijf vanaf 30kg 70 procent ccm voert. Vanaf 50kg 80 procent ccm voert. Deze rantsoenen kosten iets onder de € 20,- Hierdoor komt dit bedrijf erg scherp met de voerkosten voor de dag in de mesterij, omdat de biggen in de biggenstal maximale spiervezels hebben aangezet.

 • John*

  investeren in het begin wordt beloond aan het eind

 • joannes

  @John* zou dit de verklaring zijn dat een selecte groep graag voor de goede biggen betaald? En die zuinige Mesters....... problemen hebben rendement te halen?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.