Varkenshouderij

Foto & video 5456 x bekeken 11 reacties

Ombouw naar Livar: zeugen voortaan in de wei

Geert en Diana Kurvers zijn nagenoeg klaar met de ombouw om Livar-varkens te houden. Met minder varkens hopen ze op een stabieler inkomen.

Foto

 • Geert en Diana Kurvers uit het Limburgse Echt schakelden vorig jaar over op het houden van Livar-varkens. De varkens worden bij een kleine regionale slachterij geslacht; de varkens worden in de eigen uitsnijderij van Livar verwerkt. Vanuit daar gaan ze naar restaurants en slagerijen in heel Nederland en ook naar België en Duitsland. Het Limburgse concept Livar heeft qua dierenwelzijn het niveau van biologisch. De stal van familie Kurvers is recent gecertificeerd met het drie sterren Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming.

  Geert en Diana Kurvers uit het Limburgse Echt schakelden vorig jaar over op het houden van Livar-varkens. De varkens worden bij een kleine regionale slachterij geslacht; de varkens worden in de eigen uitsnijderij van Livar verwerkt. Vanuit daar gaan ze naar restaurants en slagerijen in heel Nederland en ook naar België en Duitsland. Het Limburgse concept Livar heeft qua dierenwelzijn het niveau van biologisch. De stal van familie Kurvers is recent gecertificeerd met het drie sterren Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • De grootste investering was de bouw van een nieuwe kraamstal. Deze nieuwe stal, opgetrokken uit kunststof panelen, heeft zes afdelingen met elk acht kraamhokken.

  De grootste investering was de bouw van een nieuwe kraamstal. Deze nieuwe stal, opgetrokken uit kunststof panelen, heeft zes afdelingen met elk acht kraamhokken.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Deze nieuwe stal, opgetrokken uit kunststof panelen, heeft vier afdelingen met elk 8 kraamhokken. Elk kraamhok heeft een groot loslopend hok van 7,6 vierkante meter en een afgesloten biggennest van 1,3 vierkante meter. Vanaf de eerste dag liggen de zeugen hier los in. Beugels aan de zijkanten en een eigen dicht nest bieden enige bescherming aan de biggen.

  Deze nieuwe stal, opgetrokken uit kunststof panelen, heeft vier afdelingen met elk 8 kraamhokken. Elk kraamhok heeft een groot loslopend hok van 7,6 vierkante meter en een afgesloten biggennest van 1,3 vierkante meter. Vanaf de eerste dag liggen de zeugen hier los in. Beugels aan de zijkanten en een eigen dicht nest bieden enige bescherming aan de biggen.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Via een opening in de gevel, afgesloten door een plastic flap, kunnen zeug en biggen naar buiten. Daar hebben ze een ruimte van 4,8 vierkante meter. De zeugen moesten wel even wennen aan de nieuwe leefomstandigheden. Zo snapten sommige zeugen niet goed dat ze door de plastic flappen naar buiten konden.”

  Via een opening in de gevel, afgesloten door een plastic flap, kunnen zeug en biggen naar buiten. Daar hebben ze een ruimte van 4,8 vierkante meter. De zeugen moesten wel even wennen aan de nieuwe leefomstandigheden. Zo snapten sommige zeugen niet goed dat ze door de plastic flappen naar buiten konden.”

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Om te voorkomen dat de zeugen tegen de wand gaan beuken om brokjes te laten vallen, is een knip gemaakt in de buis.

  Om te voorkomen dat de zeugen tegen de wand gaan beuken om brokjes te laten vallen, is een knip gemaakt in de buis.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Na drie weken gaan de zeug en biggen in groepen van drie naar de oude kraamstal. Daar is de buitengevel een paar meter naar binnen geplaatst zodat een (gedeeltelijk) overdekte uitloop is ontstaan. De pasgeboren biggen blijven zes weken bij de zeug liggen. Hierdoor zijn veel kraamhokken nodig.

  Na drie weken gaan de zeug en biggen in groepen van drie naar de oude kraamstal. Daar is de buitengevel een paar meter naar binnen geplaatst zodat een (gedeeltelijk) overdekte uitloop is ontstaan. De pasgeboren biggen blijven zes weken bij de zeug liggen. Hierdoor zijn veel kraamhokken nodig.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Eén van de welzijnseisen voor Livar is dat zeugen in de wei kunnen. In totaal hebben ze circa één hectare beschikbaar voor weidegang.

  Eén van de welzijnseisen voor Livar is dat zeugen in de wei kunnen. In totaal hebben ze circa één hectare beschikbaar voor weidegang.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Dat de zeugen de hele dag rondlopen kan meer druk geven op poten en klauwen, vooral bij de oudere zeugen. Het weimanagement moet de komende tijd nog aandacht krijgen; op de plaats waar de betonpad eindigt hebben de zeugen zelf maar een modderpoel aangelegd. De aangelegde poel gebruiken ze daardoor minder.

  Dat de zeugen de hele dag rondlopen kan meer druk geven op poten en klauwen, vooral bij de oudere zeugen. Het weimanagement moet de komende tijd nog aandacht krijgen; op de plaats waar de betonpad eindigt hebben de zeugen zelf maar een modderpoel aangelegd. De aangelegde poel gebruiken ze daardoor minder.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • De zeugen kunnen ook op een verharde plaats blijven. Deze heeft een opvallend stijl afschot zodat de plaat zo schoon mogelijk blijft.

  De zeugen kunnen ook op een verharde plaats blijven. Deze heeft een opvallend stijl afschot zodat de plaat zo schoon mogelijk blijft.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • In alle stallen ligt stro; ook in de stal van de dragende zeugen. De zeugen kunnen eten en drinken naar behoefte en krijgen dit via voerstations.

  In alle stallen ligt stro; ook in de stal van de dragende zeugen. De zeugen kunnen eten en drinken naar behoefte en krijgen dit via voerstations.

  Foto: Marcel van Hoorn
 • Ook de vleesvarkens hebben buitenuitloop. De varkens worden geslacht op een gemiddeld levend gewicht van 145 kilo.

  Ook de vleesvarkens hebben buitenuitloop. De varkens worden geslacht op een gemiddeld levend gewicht van 145 kilo.

  Foto: Marcel van Hoorn

Rene Stevens

Laatste reacties

 • jo wolters

  Mooie nieuw uitdaging voor Geert en Diana en de winnaars zijn jullie varkens! Succes, groet Jo

 • beukenbouw

  Altijd mooi om te zien dat een klant tevreden is met zijn keuze
  Top stal.

  Succes, groet Hans

 • tewe

  Mooi bedrijf,hoop dat het stabiele inkomen er ook komt

 • masmas

  die laatste foto gezien? In mijn gangbare varkensstal zijn de varkens tenminste proper . Die beesten zitten in hun eigen stront

 • gjcamps

  Heel lekker vlees, heb de rauwe schink al vaker gekocht! Succes

 • famtillemans1

  dat stabiel inkomen komt er van zelf . super mooi petje af !!

 • J.Smale11

  Mooi concept, wel meer welzijn, maar geen kostenverhogende biologische onzin. Niet voor veel boeren weggelegd, maar wel voor een mooie niche-markt.

 • frankderond

  Bij deze wil ik mijn felicitaties overbrengen aan de familie kurvers. Het is een prachtig bedrijf geworden waar wij, als Livar, ook trots op zijn. We zijn nog naarstig op zoek naar boerderijen in Limburg die voor het Livar concept zeugen en/of vleesvarkens willen houden. Dit alles volgens 3 sterren Beter Leven.
  Livar neemt het marktrisico over dus een stabiel inkomen is zeker te realiseren.

  Frank de Rond
  Livar

 • veldzicht

  Al geef je iedere zeug een t.v. en luie stoel dan nog is wakker dier niet
  tevrede,tevrede zijn ze pas als er geen dier meer wordt geslacht en
  we allemaal vegetarier zijn.

 • V. Arkenshouder

  wat is een stabiel inkomen?

 • varkentjeeee

  en vooral een goed stabiel inkomen?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.