Varkenshouderij

Foto & video 5255 x bekeken

Kwart meer ruimte met plateaustal

De broers Verhees kampten met ruimtegebrek en kozen daarom voor een plateaustal.

Foto

 • Theo (50) en Bart (51) Verhees hebben in Someren-Eind (N.-Br.) een bedrijf met 1.000 Topigs 20-zeugen x Toppie Piétrain-eindbeer en 9.000 vleesvarkens. Zesmaal per jaar verkopen ze een weekgroep biggen.

  Theo (50) en Bart (51) Verhees hebben in Someren-Eind (N.-Br.) een bedrijf met 1.000 Topigs 20-zeugen x Toppie Piétrain-eindbeer en 9.000 vleesvarkens. Zesmaal per jaar verkopen ze een weekgroep biggen.

  Foto: Bert Jansen
 • Op het bedrijf zijn drie personeelsleden, van wie twee met Poolse nationaliteit. De varkenshouders deden mee aan de regeling Verplaatsing Intensieve Veehouderij (VIV). Het huidige bedrijf is 1,5 jaar in gebruik. Het oude zeugenbedrijf is gesloopt, een vleesvarkensbedrijf is verpacht.

  Op het bedrijf zijn drie personeelsleden, van wie twee met Poolse nationaliteit. De varkenshouders deden mee aan de regeling Verplaatsing Intensieve Veehouderij (VIV). Het huidige bedrijf is 1,5 jaar in gebruik. Het oude zeugenbedrijf is gesloopt, een vleesvarkensbedrijf is verpacht.

  Foto: Bert Jansen
 • Om binnen het bouwblok op één bedrijf het aantal varkens te houden dat de ondernemers voor ogen hadden, besloten ze voor de vleesvarkens een plateaustal te bouwen. Een gok, weet Bart. Er bestond onderzoek van Varkens Innovatie Centrum Sterksel over dit type huisvesting en de broers bezochten een collega met een plateaustal, maar meer referenties waren niet voorhanden.

  Om binnen het bouwblok op één bedrijf het aantal varkens te houden dat de ondernemers voor ogen hadden, besloten ze voor de vleesvarkens een plateaustal te bouwen. Een gok, weet Bart. Er bestond onderzoek van Varkens Innovatie Centrum Sterksel over dit type huisvesting en de broers bezochten een collega met een plateaustal, maar meer referenties waren niet voorhanden.

  Foto: Bert Jansen
 • De varkens voelen zich prima in de stal. Een plateaustal gaat wél ten koste van het werkgemak van de boer. Dat komt in veel situaties terug, zoals bij varkens laden, dieren behandelen, diercontrole en vooral het reinigen van de stal.

  De varkens voelen zich prima in de stal. Een plateaustal gaat wél ten koste van het werkgemak van de boer. Dat komt in veel situaties terug, zoals bij varkens laden, dieren behandelen, diercontrole en vooral het reinigen van de stal.

  Foto: Bert Jansen
 • Verhees betoogt dat de plateaus een toegevoegde waarde hebben voor het dierenwelzijn. Ze vormen een speelelement. Bovendien kan een dier dat zich wil afzonderen onder de trap liggen.

  Verhees betoogt dat de plateaus een toegevoegde waarde hebben voor het dierenwelzijn. Ze vormen een speelelement. Bovendien kan een dier dat zich wil afzonderen onder de trap liggen.

  Foto: Bert Jansen
 • De hokuitvoering is wel van belang. Vanaf het speenmoment voegen de varkenshouders twee tomen bij elkaar, beren en gelten gemengd. De hele groep gaat daarna over naar één hok met 24 plaatsen in de vleesvarkensstal. Als twee tomen samen meer dan 24 biggen tellen, verkopen de broers het overtal, 1.400 restbiggen op jaarbasis.

  De hokuitvoering is wel van belang. Vanaf het speenmoment voegen de varkenshouders twee tomen bij elkaar, beren en gelten gemengd. De hele groep gaat daarna over naar één hok met 24 plaatsen in de vleesvarkensstal. Als twee tomen samen meer dan 24 biggen tellen, verkopen de broers het overtal, 1.400 restbiggen op jaarbasis.

  Foto: Bert Jansen
 • De opklapbare metalen helling is zover van de hokafscheiding gemonteerd dat een varkenspoot nooit klem kan zitten tussen wand en trap.

  De opklapbare metalen helling is zover van de hokafscheiding gemonteerd dat een varkenspoot nooit klem kan zitten tussen wand en trap.

  Foto: Bert Jansen
 • De trapjes zijn opklapbaar. Dat is handig met varkens laden en reinigen van de stal. Relatief grote hokken voorkomt dat veel trapjes nodig zijn, waardoor de bouwkosten onnodig stijgen. Bovendien biedt het de mogelijkheid brede hokken te maken, 4,2 meter, zodat naast de trap voldoende lig- en loopruimte overblijft.

  De trapjes zijn opklapbaar. Dat is handig met varkens laden en reinigen van de stal. Relatief grote hokken voorkomt dat veel trapjes nodig zijn, waardoor de bouwkosten onnodig stijgen. Bovendien biedt het de mogelijkheid brede hokken te maken, 4,2 meter, zodat naast de trap voldoende lig- en loopruimte overblijft.

  Foto: Bert Jansen
 • De varkens krijgen brijvoer uit een bak. De hokuitvoering laat een lange trog niet toe.

  De varkens krijgen brijvoer uit een bak. De hokuitvoering laat een lange trog niet toe.

  Foto: Bert Jansen
 • De investering in de plateaus bedroeg €150 per vierkante meter. Van het bedrag ging 40 procent EU-subsidie af in het kader van investering in integraal duurzame stallen.

  De investering in de plateaus bedroeg €150 per vierkante meter. Van het bedrag ging 40 procent EU-subsidie af in het kader van investering in integraal duurzame stallen.

  Foto: Bert Jansen
 • Sinds begin vorig jaar is ook de biggenstal voorzien van plateaus, zodat elke big 0,4 vierkante meter ruimte heeft. Een voorwaarde voor Beter Leven-productie.

  Sinds begin vorig jaar is ook de biggenstal voorzien van plateaus, zodat elke big 0,4 vierkante meter ruimte heeft. Een voorwaarde voor Beter Leven-productie.

  Foto: Bert Jansen
 • In tegenstelling tot de vleesvarkens maken de biggen het plateau wél vuil. De biggenmest is iets dunner, legt Theo Verhees uit. Deze droogt daarom niet op, zoals bij de mest van vleesvarkens het geval is.

  In tegenstelling tot de vleesvarkens maken de biggen het plateau wél vuil. De biggenmest is iets dunner, legt Theo Verhees uit. Deze droogt daarom niet op, zoals bij de mest van vleesvarkens het geval is.

  Foto: Bert Jansen
 • Het gevolg is dat de biggen vuil zijn. Het is niet zo dat ze minder vitaal zijn, niet glanzen of ongezond zijn, maar schone, blanke biggen ogen nu eenmaal mooier. De broers zijn nog niet gelukkig met de plateaus bij de gespeende biggen.

  Het gevolg is dat de biggen vuil zijn. Het is niet zo dat ze minder vitaal zijn, niet glanzen of ongezond zijn, maar schone, blanke biggen ogen nu eenmaal mooier. De broers zijn nog niet gelukkig met de plateaus bij de gespeende biggen.

  Foto: Bert Jansen
 • De biggen zelf denken er anders over. Ze racen de trap op en af en zien het plateau met trap als leuk tijdverdrijf. Af en toe kukelt een big de trap af, maar dit leidt niet tot blijvende gebreken.

  De biggen zelf denken er anders over. Ze racen de trap op en af en zien het plateau met trap als leuk tijdverdrijf. Af en toe kukelt een big de trap af, maar dit leidt niet tot blijvende gebreken.

  Foto: Bert Jansen
 • Technisch draait het prima bij de vleesvarkens. Wat technische resultaten van de eerste elf maanden van 2013: groei 826 gram, EW-conversie 2,65, voerkosten per kilo groei €0,69. Daarbij moet worden opgemerkt dat jaarlijks 1.400 restbiggen worden verkocht. Lees meer achtergronden over dit bedrijf in Boerderij Varkenshouderij nummer 15 van dinsdag 7 januari.

  Technisch draait het prima bij de vleesvarkens. Wat technische resultaten van de eerste elf maanden van 2013: groei 826 gram, EW-conversie 2,65, voerkosten per kilo groei €0,69. Daarbij moet worden opgemerkt dat jaarlijks 1.400 restbiggen worden verkocht. Lees meer achtergronden over dit bedrijf in Boerderij Varkenshouderij nummer 15 van dinsdag 7 januari.

  Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.