Varkenshouderij

Foto & video 5024 x bekeken 1 reactie

Eerste jaar veel lekkage luchtwasser

De ruim anderhalf jaar oude vleesvarkensstal van maatschap Naalden in Bergen op Zoom (N.-Br.) bevalt prima. Maar toch deden de maten in die periode wel een paar aanpassingen.

Foto

 • Jos Naalden (35) zit samen met zijn vader Ad (65) in maatschap in Bergen op Zoom (N.-Br.). De maatschap heeft een varkensbedrijf met 2.376 vleesvarkens en 280 zeugen. Begin 2012 liet Naalden een nieuwe vleesvarkensstal bouwen. Die bevalt goed, hij draait ook prima rondes, maar er waren wel problemen met de roostervloer en de inpandige luchtwasser.

  Jos Naalden (35) zit samen met zijn vader Ad (65) in maatschap in Bergen op Zoom (N.-Br.). De maatschap heeft een varkensbedrijf met 2.376 vleesvarkens en 280 zeugen. Begin 2012 liet Naalden een nieuwe vleesvarkensstal bouwen. Die bevalt goed, hij draait ook prima rondes, maar er waren wel problemen met de roostervloer en de inpandige luchtwasser.

  Foto: Peter Roek
 • Een overzicht van de vleesvarkensstal. Tijdens de stalbouw is indertijd rekening gehouden met de buurt. Zo koos Naalden aan de zijkanten van de stal voor een stenen muur en niet voor prefab panelen. Daarnaast is de luchtwasser nergens te bekennen. Naalden koos voor een inpandige. De varkenshouder nam deze maatregelen ook, omdat de dichtstbijzijnde burgerwoning op slechts 35 meter staat.

  Een overzicht van de vleesvarkensstal. Tijdens de stalbouw is indertijd rekening gehouden met de buurt. Zo koos Naalden aan de zijkanten van de stal voor een stenen muur en niet voor prefab panelen. Daarnaast is de luchtwasser nergens te bekennen. Naalden koos voor een inpandige. De varkenshouder nam deze maatregelen ook, omdat de dichtstbijzijnde burgerwoning op slechts 35 meter staat.

  Foto: Peter Roek
 • De 40 centimeter hoge lichtstraten in de afdelingen (2 procent van het vloeroppervlak) bevallen Naalden goed. Er is altijd licht, zeker in combinatie met de witte kunststof wanden in de afdelingen (zie volgende foto). De lampen gaan overdag alleen tijdens controles aan. De nadelen van een lichtstraat zijn de iets hogere kosten en het warmteverlies. Maar Naalden hecht meer aan het extra welzijn voor de dieren.

  De 40 centimeter hoge lichtstraten in de afdelingen (2 procent van het vloeroppervlak) bevallen Naalden goed. Er is altijd licht, zeker in combinatie met de witte kunststof wanden in de afdelingen (zie volgende foto). De lampen gaan overdag alleen tijdens controles aan. De nadelen van een lichtstraat zijn de iets hogere kosten en het warmteverlies. Maar Naalden hecht meer aan het extra welzijn voor de dieren.

  Foto: Peter Roek
 • Een overzicht in één van de afdelingen. De stal bevalt de varkenshouder prima. Hij heeft goede rondes gedraaid. Qua hokuitvoering zou hij direct weer zo bouwen. De hoogfrequente tl-verlichting in de stal bevalt hem ook prima.

  Een overzicht in één van de afdelingen. De stal bevalt de varkenshouder prima. Hij heeft goede rondes gedraaid. Qua hokuitvoering zou hij direct weer zo bouwen. De hoogfrequente tl-verlichting in de stal bevalt hem ook prima.

  Foto: Peter Roek
 • Dit automatische driefasenvoersysteem blijkt een juiste keuze. Naalden kan nauwkeuriger voeren en krijgt voercurves scherp in beeld. Bijsturen om tot optimale opname en groei te komen, is bovendien eenvoudig. De extra investering verdient zich volgens de varkenshouder zeker terug. “Maar je moet je wel in het systeem willen verdiepen. Zonder interesse kun je het maximale er niet uithalen.”

  Dit automatische driefasenvoersysteem blijkt een juiste keuze. Naalden kan nauwkeuriger voeren en krijgt voercurves scherp in beeld. Bijsturen om tot optimale opname en groei te komen, is bovendien eenvoudig. De extra investering verdient zich volgens de varkenshouder zeker terug. “Maar je moet je wel in het systeem willen verdiepen. Zonder interesse kun je het maximale er niet uithalen.”

  Foto: Peter Roek
 • Naalden kan zijn bedrijf al sinds het begin op afstand bedienen. De instellingen van de voer- (foto) en ventilatiecomputer kan hij via zijn smartphone veranderen. Ideaal, vindt hij.

  Naalden kan zijn bedrijf al sinds het begin op afstand bedienen. De instellingen van de voer- (foto) en ventilatiecomputer kan hij via zijn smartphone veranderen. Ideaal, vindt hij.

  Foto: Peter Roek
 • De gemiddelde groei van de Piétrains is al anderhalf jaar lang constant en bedraagt iets meer dan 800 gram per dag. Naalden is ook zeer tevreden over de uniformiteit in de afmestfase.

  De gemiddelde groei van de Piétrains is al anderhalf jaar lang constant en bedraagt iets meer dan 800 gram per dag. Naalden is ook zeer tevreden over de uniformiteit in de afmestfase.

  Foto: Peter Roek
 • In de hokken zelf was de kwaliteit van de Duitse multi-combiroosters onvoldoende. Er bleek een verschil in maatvoering te zijn. De vloeren waren ongelijk, het hoogteverschil was soms wel 0,5 centimeter. Er waren veel kleine randjes. Die zijn uiteindelijk weggeslepen. Toch bevalt het systeem zelf Naalden wel goed. “Er zijn veel spleten en de hokken zijn schoon. Daar is niets mis mee.”

  In de hokken zelf was de kwaliteit van de Duitse multi-combiroosters onvoldoende. Er bleek een verschil in maatvoering te zijn. De vloeren waren ongelijk, het hoogteverschil was soms wel 0,5 centimeter. Er waren veel kleine randjes. Die zijn uiteindelijk weggeslepen. Toch bevalt het systeem zelf Naalden wel goed. “Er zijn veel spleten en de hokken zijn schoon. Daar is niets mis mee.”

  Foto: Peter Roek
 • Een handigheidje: in de afdelingen zijn de voorschotten 10 centimeter lager dan de tussenschotten: 0,90 om 1 meter. Naalden kan zo gemakkelijk de hokken instappen.

  Een handigheidje: in de afdelingen zijn de voorschotten 10 centimeter lager dan de tussenschotten: 0,90 om 1 meter. Naalden kan zo gemakkelijk de hokken instappen.

  Foto: Peter Roek
 • De witte deurtjes hangen strak op de opgestorte dorpsels. Zo is het luchtdicht en geeft het extra stevigheid aan de hokken. Naalden is er tevreden over.

  De witte deurtjes hangen strak op de opgestorte dorpsels. Zo is het luchtdicht en geeft het extra stevigheid aan de hokken. Naalden is er tevreden over.

  Foto: Peter Roek
 • Een aanpassing die de varkenshouder nog wil doen, is de plaatsing van een schot van 30 centimeter onder de roosters van de voergang. Als verse lucht de afdelingen binnenkomt , is de snelheid erg hoog. Daardoor is het in de laatste hokken warmer dan in de eerste. Een schot zou de lucht gelijkmatiger verdelen. Onder de roosters wordt de lucht ook gekoeld, maar de varkenshouder is nog niet overtuigd van de werking daarvan.

  Een aanpassing die de varkenshouder nog wil doen, is de plaatsing van een schot van 30 centimeter onder de roosters van de voergang. Als verse lucht de afdelingen binnenkomt , is de snelheid erg hoog. Daardoor is het in de laatste hokken warmer dan in de eerste. Een schot zou de lucht gelijkmatiger verdelen. Onder de roosters wordt de lucht ook gekoeld, maar de varkenshouder is nog niet overtuigd van de werking daarvan.

  Foto: Peter Roek
 • Naalden paste al wel de instellingen van de ventilatiecomputer aan. De ventilatie voor het centrale luchtkanaal bleek gemiddeld onvoldoende voor de meest vragende afdelingen. Nu is de gemiddelde luchtstroom juist op die afdelingen ingesteld.

  Naalden paste al wel de instellingen van de ventilatiecomputer aan. De ventilatie voor het centrale luchtkanaal bleek gemiddeld onvoldoende voor de meest vragende afdelingen. Nu is de gemiddelde luchtstroom juist op die afdelingen ingesteld.

  Foto: Peter Roek
 • De inpandige luchtwasser gaf Naalden lange tijd problemen. De continue vochtigheid was een groot probleem. Dat hebben de leverancier, aannemer en Naalden onderschat. Het water bleef 24 uur per dag stromen.

  De inpandige luchtwasser gaf Naalden lange tijd problemen. De continue vochtigheid was een groot probleem. Dat hebben de leverancier, aannemer en Naalden onderschat. Het water bleef 24 uur per dag stromen.

  Foto: Peter Roek
 • Deze oorspronkelijke kunststof wand in de luchtwasser bleek onvoldoende en leidde tot lekkage. De wand is later bekleed met dit edpm-folie. Toen waren die problemen voorbij. Een ander punt was dat de luchtwasser niet altijd even secuur afgewerkt was tijdens de bouw. Daardoor had Naalden ook vaker lekkage dan hem lief was. Uiteindelijk duurde het ruim een jaar voordat alle problemen voorbij waren. Achteraf had Naalden liever een kant-en-klare luchtwasser gehad, geen bouwpakket zoals deze.

  Deze oorspronkelijke kunststof wand in de luchtwasser bleek onvoldoende en leidde tot lekkage. De wand is later bekleed met dit edpm-folie. Toen waren die problemen voorbij. Een ander punt was dat de luchtwasser niet altijd even secuur afgewerkt was tijdens de bouw. Daardoor had Naalden ook vaker lekkage dan hem lief was. Uiteindelijk duurde het ruim een jaar voordat alle problemen voorbij waren. Achteraf had Naalden liever een kant-en-klare luchtwasser gehad, geen bouwpakket zoals deze.

  Foto: Peter Roek
 • Een overzicht van het medicijnbord in de centrale gang. Na grondige reiniging is Naalden bezig om het aanzuren van het drinkwater voor de varkens te optimaliseren. Hij probeert zo de darmgezondheid verder te verbeteren en tot een hogere voeropname te komen. Na controle van het drinkwater bleek er namelijk toch wat vervuiling in te zitten. Ondanks een bewuste keuze voor leidingwater. Waarschijnlijk is de oorzaak achtergebleven bouwstof tijdens de opstart.

  Een overzicht van het medicijnbord in de centrale gang. Na grondige reiniging is Naalden bezig om het aanzuren van het drinkwater voor de varkens te optimaliseren. Hij probeert zo de darmgezondheid verder te verbeteren en tot een hogere voeropname te komen. Na controle van het drinkwater bleek er namelijk toch wat vervuiling in te zitten. Ondanks een bewuste keuze voor leidingwater. Waarschijnlijk is de oorzaak achtergebleven bouwstof tijdens de opstart.

  Foto: Peter Roek
 • De watermeters in de centrale gang zijn al een keer vervangen. De vorige meters waren niet goed afleesbaar. Deze wel, ze zijn bovendien preciezer.

  De watermeters in de centrale gang zijn al een keer vervangen. De vorige meters waren niet goed afleesbaar. Deze wel, ze zijn bovendien preciezer.

  Foto: Peter Roek
 • De roosters aan het begin van de centrale gang zorgen voor extra ammoniaklucht, terwijl ze achteraf niet echt nodig waren. Het is geen groot probleem, maar Naalden heeft er wel een beetje spijt van.

  De roosters aan het begin van de centrale gang zorgen voor extra ammoniaklucht, terwijl ze achteraf niet echt nodig waren. Het is geen groot probleem, maar Naalden heeft er wel een beetje spijt van.

  Foto: Peter Roek
 • De regenwateropslag. Naalden gebruikt zowel voor de luchtwasser als de inweekinstallatie regenwater. Met een pomp in de voerkeuken wordt het water uit de 100 kuubs opslagput gepompt. Naalden heeft zo al veel water bespaard. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij 2.600 kuub regenwater hergebruikt.

  De regenwateropslag. Naalden gebruikt zowel voor de luchtwasser als de inweekinstallatie regenwater. Met een pomp in de voerkeuken wordt het water uit de 100 kuubs opslagput gepompt. Naalden heeft zo al veel water bespaard. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij 2.600 kuub regenwater hergebruikt.

  Foto: Peter Roek
 • Ondanks de verdiepte centrale gangput met centrale mestafvoer koos Naalden er voor om per afdeling ook een afzuigpunt aan de buitenzijde van de stal te maken. Nu is dat een kleine investering, maar als de mest straks dikker dan verwacht is, kan de varkenshouder op eenvoudige manier de putten spoelen. Naalden heeft overigens nog geen gebruikgemaakt van deze afzuigpunten. Komend voorjaar wil hij dat voor het eerst gaan doen: mest afvoeren via de zijkant. Dan blijft de doorstroming goed.

  Ondanks de verdiepte centrale gangput met centrale mestafvoer koos Naalden er voor om per afdeling ook een afzuigpunt aan de buitenzijde van de stal te maken. Nu is dat een kleine investering, maar als de mest straks dikker dan verwacht is, kan de varkenshouder op eenvoudige manier de putten spoelen. Naalden heeft overigens nog geen gebruikgemaakt van deze afzuigpunten. Komend voorjaar wil hij dat voor het eerst gaan doen: mest afvoeren via de zijkant. Dan blijft de doorstroming goed.

  Foto: Peter Roek
 • Naalden huisvest tijdelijk bijna dertig zeugen in de vleesvarkensstal. Hij heeft 280 zeugen en in de zeugenstal passen er maar 250. Dit jaar wil Naalden een nieuwe zeugenstal voor 300 zeugen bouwen. Daarvoor heeft hij al een bouw- en milieuvergunning. De plannen hiervoor lagen er al langer en zijn ook bijgesteld. Zo wil de varkenshouder voor deze stal nu een luchtwasser met 85 procent geurreductie. In het eerste plan was dit 75 procent. Ook wil hij voerstations in plaats van voerligboxen.

  Naalden huisvest tijdelijk bijna dertig zeugen in de vleesvarkensstal. Hij heeft 280 zeugen en in de zeugenstal passen er maar 250. Dit jaar wil Naalden een nieuwe zeugenstal voor 300 zeugen bouwen. Daarvoor heeft hij al een bouw- en milieuvergunning. De plannen hiervoor lagen er al langer en zijn ook bijgesteld. Zo wil de varkenshouder voor deze stal nu een luchtwasser met 85 procent geurreductie. In het eerste plan was dit 75 procent. Ook wil hij voerstations in plaats van voerligboxen.

  Foto: Peter Roek

Eén reactie

 • koestal

  en de prijzen van de vleesvarkens gaan ook goed ? dan is alles goed

Of registreer je om te kunnen reageren.