Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Varkensstal met nieuwe inzichten

Ester en Frank Stevens nemen een bijzondere nieuwe stal voor 3.000 vleesvarkens in gebruik. Die bestaat uit slechts twee grote afdelingen.

Foto

 • Varkensstal met nieuwe inzichten
Ester (40) en Frank (41) Stevens houden in Hilvarenbeek (N.-Br.) 700 zeugen en 1.900 vleesvarkens. Ze nemen vrijdag 13 september een bijzondere nieuwe stal voor 3.000 vleesvarkens in gebruik.

  Varkensstal met nieuwe inzichten Ester (40) en Frank (41) Stevens houden in Hilvarenbeek (N.-Br.) 700 zeugen en 1.900 vleesvarkens. Ze nemen vrijdag 13 september een bijzondere nieuwe stal voor 3.000 vleesvarkens in gebruik.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal valt niet op door zijn uiterlijke kenmerken. Hij is weliswaar keurig afgewerkt en voorzien van een lichtstraat, maar zo zijn er meerdere te vinden.

  De stal valt niet op door zijn uiterlijke kenmerken. Hij is weliswaar keurig afgewerkt en voorzien van een lichtstraat, maar zo zijn er meerdere te vinden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De binnenzijde is echter bijzonder. Die bestaat uit slechts twee grote afdelingen met elk 1.500 vleesvarkens in normale groepen van zeventien dieren.

  De binnenzijde is echter bijzonder. Die bestaat uit slechts twee grote afdelingen met elk 1.500 vleesvarkens in normale groepen van zeventien dieren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Praktisch gezien bouwde Stevens een conventionele stal, maar hij liet daarbij alle afdelingstussenwanden weg. Daarmee bespaarde hij kosten. Bovendien geeft het een compleet ander beeld van varkens houden.

  Praktisch gezien bouwde Stevens een conventionele stal, maar hij liet daarbij alle afdelingstussenwanden weg. Daarmee bespaarde hij kosten. Bovendien geeft het een compleet ander beeld van varkens houden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alle lucht wordt centraal afgezogen in het midden van de stal, slechts op een punt per afdeling dus. Een luchtkanaal kon hierdoor achterwege blijven. Het systeem is vrijwel gelijk aan dat van pluimveestallen en enkele grote zeugenstallen.

  Alle lucht wordt centraal afgezogen in het midden van de stal, slechts op een punt per afdeling dus. Een luchtkanaal kon hierdoor achterwege blijven. Het systeem is vrijwel gelijk aan dat van pluimveestallen en enkele grote zeugenstallen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De verse lucht komt via inlaatventielen aan beide zijgevels binnen.

  De verse lucht komt via inlaatventielen aan beide zijgevels binnen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Omdat de nieuwe stal tegen een bestaande is gebouwd wordt aan deze zijde lucht vanaf het platte daDe varkenshouder kan de ingekomen lucht dankzij verneveling koelen tot 5 graden.k aangezogen.

  Omdat de nieuwe stal tegen een bestaande is gebouwd wordt aan deze zijde lucht vanaf het platte daDe varkenshouder kan de ingekomen lucht dankzij verneveling koelen tot 5 graden.k aangezogen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het voersysteem is niet computergestuurd en draait enkel de bakken vol met een bepaalde code. Mengen is niet mogelijk.

  Het voersysteem is niet computergestuurd en draait enkel de bakken vol met een bepaalde code. Mengen is niet mogelijk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dit systeem geeft weinig meerwerk en minder kans op storingen, ventielen ontbreken bijvoorbeeld. Zo kunnen Ester en Frank zich vrijwel volledig focussen op de zeugen.

  Dit systeem geeft weinig meerwerk en minder kans op storingen, ventielen ontbreken bijvoorbeeld. Zo kunnen Ester en Frank zich vrijwel volledig focussen op de zeugen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Verder geen verrassingen in de nieuwe vleesvarkensstal. Er liggen volledig gecoate combiroosters op afschot en een feeder met meerdere vreetplaatsen.

  Verder geen verrassingen in de nieuwe vleesvarkensstal. Er liggen volledig gecoate combiroosters op afschot en een feeder met meerdere vreetplaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nippel wijkt wel iets af. Reden hiervoor is dat Stevens werkt met waterleidingen op hoge druk (4,5 bar). In de ogen van de ondernemers geeft dit minder kans op terugslag van bacteriën of lucht in de leiding.

  De nippel wijkt wel iets af. Reden hiervoor is dat Stevens werkt met waterleidingen op hoge druk (4,5 bar). In de ogen van de ondernemers geeft dit minder kans op terugslag van bacteriën of lucht in de leiding.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Wateropname is een parameter waar Stevens met de bedrijfsvoering bovenop zit. De digitale watermeters sturen dagelijks een verslag dat Stevens in de mailbox aantreft.

  Wateropname is een parameter waar Stevens met de bedrijfsvoering bovenop zit. De digitale watermeters sturen dagelijks een verslag dat Stevens in de mailbox aantreft.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Midden op de stal staat een grote uitbouw die twee chemische wasunits herbergt. Ze zijn met leidingen gekoppeld aan de bestaande machinekamer in een andere stal.

  Midden op de stal staat een grote uitbouw die twee chemische wasunits herbergt. Ze zijn met leidingen gekoppeld aan de bestaande machinekamer in een andere stal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De uitbouw is bekleed met polyester profielplaat in plaats van met corrosiegevoelige damwandplaten.

  De uitbouw is bekleed met polyester profielplaat in plaats van met corrosiegevoelige damwandplaten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ventilatoren die lucht uit de afdeling afzuigen, drukken deze ook door de wasser. Ze kunnen af- en bijschakelen.

  De ventilatoren die lucht uit de afdeling afzuigen, drukken deze ook door de wasser. Ze kunnen af- en bijschakelen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Draait een ventilator niet, dan sturen kleppen ze dicht zodat geen lucht uit de drukkamer kan ontsnappen.

  Draait een ventilator niet, dan sturen kleppen ze dicht zodat geen lucht uit de drukkamer kan ontsnappen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is volledig voorzien van Led-schijnwerpers.

  De stal is volledig voorzien van Led-schijnwerpers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De loonwerker legt de laatste hand aan het grondwerk, terwijl de ondernemers zich voorbereiden op de open dag.

  De loonwerker legt de laatste hand aan het grondwerk, terwijl de ondernemers zich voorbereiden op de open dag.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Lees meer over de logica achter deze groepsgrootte, bouwkosten en visie in Boerderij nr. 50 van dinsdag 10 september. Vrijdag 13 september is er van 13.00 uur tot 18.00 uur een open dag aan Groot Loo 28 in Hilvarenbeek.

  Lees meer over de logica achter deze groepsgrootte, bouwkosten en visie in Boerderij nr. 50 van dinsdag 10 september. Vrijdag 13 september is er van 13.00 uur tot 18.00 uur een open dag aan Groot Loo 28 in Hilvarenbeek.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • biggetje32

  mooie stal, maar het ontbreken van afdelingswanden vind ik nu toch niet zo bijzonder.

 • boerepower

  tja ja,, biggetje, virus hier virus daar,,

 • W Geverink

  Ligt er aan biggetje. Bij mij worden de varkens verhuisd naar een andere stal en naar ander voer. De hoge gezondheidsstatus maakt all in all out overbodig. En omdat de gebouwen goed geisoleerd zijn en er altijd al varkens liggen in de stallen is er ook geen verwarming nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.