Varkenshouderij

Foto & video 8320 x bekeken 9 reacties

Nieuwkomers groeien

Tot 2012 hield van der Haas nooit een varken, dit jaar neemt hij de derde stal in gebruik.

Foto

 • Rens (28) en Jan (56) van der Haas houden in Deurne (N.-Br.) 7.360 vleesvarkens in grote groepen. In 2012 schakelde van der Haas over van kippen op varkens. De eerste stal huisvest vier groepen van 460 varkens.

  Rens (28) en Jan (56) van der Haas houden in Deurne (N.-Br.) 7.360 vleesvarkens in grote groepen. In 2012 schakelde van der Haas over van kippen op varkens. De eerste stal huisvest vier groepen van 460 varkens.

 • Eind 2012 kwamen er zes groepen van 460 plaatsen bij. Dit jaar verrees een kopie van de 2012-stal.

  Eind 2012 kwamen er zes groepen van 460 plaatsen bij. Dit jaar verrees een kopie van de 2012-stal.

 • Bijzonder; de drie stallen beschikken elk over een eigen brijvoerkeuken en vier droogvoersilo’s. Gebruikelijk in de pluimvee-sector. Deze manier brengt extra kosten met zich mee, maar geeft ook overzicht.

  Bijzonder; de drie stallen beschikken elk over een eigen brijvoerkeuken en vier droogvoersilo’s. Gebruikelijk in de pluimvee-sector. Deze manier brengt extra kosten met zich mee, maar geeft ook overzicht.

 • Bij Van der Haas heeft een afdeling voor 460 varkens een groot en een klein gedeelte. In het grote deel staan een selectiestation en twee voerruimten met daarin een lange brijtrog.

  Bij Van der Haas heeft een afdeling voor 460 varkens een groot en een klein gedeelte. In het grote deel staan een selectiestation en twee voerruimten met daarin een lange brijtrog.

 • Problemen met hokbevuiling hebben de ondernemers naar eigen zeggen niet, ondanks de eis van 40 procent dichte vloer. Dat komt volgens Rens vooral door goed voer.

  Problemen met hokbevuiling hebben de ondernemers naar eigen zeggen niet, ondanks de eis van 40 procent dichte vloer. Dat komt volgens Rens vooral door goed voer.

 • Eind augustus hield van der Haas een open dag in zijn nieuwe stal. De bijzondere stal levert onder bezoekers genoeg gespreksstof op.

  Eind augustus hield van der Haas een open dag in zijn nieuwe stal. De bijzondere stal levert onder bezoekers genoeg gespreksstof op.

 • Wanneer Van der Haas een nieuwe ronde biggen oplegt in het grote deel, liggen de achterblijvers van de vorige groep nog in het kleine deel. Dat vergoot de bezettingsgraad enorm.

  Wanneer Van der Haas een nieuwe ronde biggen oplegt in het grote deel, liggen de achterblijvers van de vorige groep nog in het kleine deel. Dat vergoot de bezettingsgraad enorm.

 • Van der Haas koos voor directe luchtinlaat met Skov-inlaatventielen in de zijwand. Vanuit de kippen had hij goede ervaringen met dit systeem van ventileren.

  Van der Haas koos voor directe luchtinlaat met Skov-inlaatventielen in de zijwand. Vanuit de kippen had hij goede ervaringen met dit systeem van ventileren.

 • Het kleine gedeelte binnen de grote afdeling wordt afzonderlijk aangestuurd.

  Het kleine gedeelte binnen de grote afdeling wordt afzonderlijk aangestuurd.

 • De Holschner+Leuschner-sorteerstations werken met cameratechniek.

  De Holschner+Leuschner-sorteerstations werken met cameratechniek.

 • Omdat de varkens niet beschikken of een transponder of andersoortige chip, kan de bulk aan diergegevens niet individueel opgeslagen worden. Wel selecteert het station de dieren uiteraard op individuele kenmerken. Rens kan overigens continu in de computer zien hoeveel varkens slachtrijp zijn, maar weet dus niet welke dieren dat zijn. Omdat de dieren meermaals het station passeren is dat ook niet zoodzakelijk.

  Omdat de varkens niet beschikken of een transponder of andersoortige chip, kan de bulk aan diergegevens niet individueel opgeslagen worden. Wel selecteert het station de dieren uiteraard op individuele kenmerken. Rens kan overigens continu in de computer zien hoeveel varkens slachtrijp zijn, maar weet dus niet welke dieren dat zijn. Omdat de dieren meermaals het station passeren is dat ook niet zoodzakelijk.

 • Het selectiestation komt in de eindfase uiteraard van pas om varkens klaar te zetten voor afleveren. De gewichtskorting die de ondernemers krijgen is dan ook simpelweg 0. Een van de voerplaatsen staat voor het afleveren leeg en het selectiestation zet alle varkens die aan de eisen voldoen hierin klaar. Dankzij de slimme poorten zijn de varkens ook tot in de kleine afdeling klaar te zetten. Zo ontstaat er een afleverruimte voor 200 dieren.

  Het selectiestation komt in de eindfase uiteraard van pas om varkens klaar te zetten voor afleveren. De gewichtskorting die de ondernemers krijgen is dan ook simpelweg 0. Een van de voerplaatsen staat voor het afleveren leeg en het selectiestation zet alle varkens die aan de eisen voldoen hierin klaar. Dankzij de slimme poorten zijn de varkens ook tot in de kleine afdeling klaar te zetten. Zo ontstaat er een afleverruimte voor 200 dieren.

 • Dubbele sensoren geven aan wanneer een bak (bijna) leeg is.

  Dubbele sensoren geven aan wanneer een bak (bijna) leeg is.

 • In iedere stal staat een voerkeuken om de brij van water en vier voercodes aan te maken.

  In iedere stal staat een voerkeuken om de brij van water en vier voercodes aan te maken.

 • De trechtervormige weger met 700 kilo inhoud staat op een enkele weegcel. De computer combineert zelfstandig porties van gelijke rantsoenen en doseert deze uit.

  De trechtervormige weger met 700 kilo inhoud staat op een enkele weegcel. De computer combineert zelfstandig porties van gelijke rantsoenen en doseert deze uit.

 • Twee seriegeschakelde centrifugaalpompen zorgen voor voldoende druk.

  Twee seriegeschakelde centrifugaalpompen zorgen voor voldoende druk.

 • Alle ventielen zijn in de voerkeuken geplaatst, dat maakt onderhoud gemakkelijker. Bovendien is de omgeving hier wat vriendelijker.

  Alle ventielen zijn in de voerkeuken geplaatst, dat maakt onderhoud gemakkelijker. Bovendien is de omgeving hier wat vriendelijker.

 • De leidingen staan altijd vol brij. Omdat een ventiel in de afdeling ontbreekt zorgt een knik in de leiding dat er geen lucht bij het voer komt. Dat zou anders bederf veroorzaken.

  De leidingen staan altijd vol brij. Omdat een ventiel in de afdeling ontbreekt zorgt een knik in de leiding dat er geen lucht bij het voer komt. Dat zou anders bederf veroorzaken.

 • Lees het gehele artikel in Boerderij 49, op 3 september, pagina 56 en 57.

  Lees het gehele artikel in Boerderij 49, op 3 september, pagina 56 en 57.

Laatste reacties

 • vladeuze

  Geen idee of grote groepen goed werkt maar ik vind het een mooie stal met doordachte details. Ziet er naar de burger toe ook diervriendelijk uit.

 • W Geverink

  Er is hier in Canada tientallen jaren ervaring met grote groepen en het werkt prima zowel in stroo als op beton. Waar in de traditionele stallen het verhuizen en wegen telkens zwaarder werk wordt door telkens hogere aflevergewichten speelt dat in grote groepen niet meer zo'n rol omdat het meestal geautomatiseerd is.

 • massy

  Als het gezond blijft kun je er goed mee werken heb zelf al 10jaar ervaring met rooster en op stro ik zou niet meer terug willennaar kleinere hokken ook het schoon spuiten bespaart veel tijd en water.

 • jonge boer, Wvl

  kzou er niet graag in flauw vallen tijdens controle..

 • Rob Tettero

  Iemand ervaring of cijfers van grote groepen en het effect op de VC?

  Goedkoop bouwen maar lastig controleren/spuiten

 • W Geverink

  @Rob#5. Wat ik er van weet is dat de cijvers vergelijkbaar zijn met traditionele stallen. Hoewel mijn stallen prima werken zou ik bij nieuwbouw toch denk ik kiezen voor grote groepen. De automatisering die daarbij toe te passen is maakt het werk minder en lichter. Verder zou ik een controlegang maken zo'n 1.3meter van de grond tegen de zijwand zodat de controle (jonge boer#4) op een rustige en veilige manier uit te voeren is en omdat je van boven een veel beter overzicht hebt. Als de varkens net zo groot en onbenullig zijn als die in mijn stallen is in je eentje de controle doen tussen de varkens door onverantwoord.

 • koestal

  wat doen de prijzen van varkensvlees?,die zijn niet om te lachen

 • W Geverink

  Kom op koestal, in Nederland vliegen de nieuwe stallen voor koeien varkens en kippen als paddestoelen uit de grond. Dat is een teken van jaren lang goed rendement en tevens volop vertrouwen in de toekomst. Anders doe je zoiets niet. In het Canadese varkensland daartegen is de afgelopen tien jaar amper iets nieuws gebouwd en heel veel varkensboeren zijn wat anders gaan doen.

 • Mels

  W Geverink. Jij zegt t ik dacht het en het ergste is nog dat ze allemaal nog klagen ook.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.