Varkenshouderij

Foto & video 28 reacties

Luxe lokaal biggenvervoer

Varkenshandel Jan van der Eijnden in Deurne (N.-Br.) nam onlangs een nieuwe trekker-opleggercombinatie in gebruik voor regionaal vervoer van biggen. Boerderij reed mee.

Foto

 • Varkenshandel Jan van der Eijnden in Deurne (N.-Br.) nam onlangs een nieuwe trekker-opleggercombinatie in gebruik voor regionaal vervoer van biggen. Boerderij reed mee. De oplegger is niet dwarsgeventileerd, maar volledig gesloten. In deze variant kan het binnenklimaat ook tijdens de rit exact gestuurd worden. Van der Eijnden kan de oplegger eventueel verwarmen.

  Varkenshandel Jan van der Eijnden in Deurne (N.-Br.) nam onlangs een nieuwe trekker-opleggercombinatie in gebruik voor regionaal vervoer van biggen. Boerderij reed mee. De oplegger is niet dwarsgeventileerd, maar volledig gesloten. In deze variant kan het binnenklimaat ook tijdens de rit exact gestuurd worden. Van der Eijnden kan de oplegger eventueel verwarmen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via de roosters aan de kopschot-zijde komt de verse lucht centraal binnen.

  Via de roosters aan de kopschot-zijde komt de verse lucht centraal binnen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de machinekamer blazen ventilatoren de lucht door een warmtewisselaar waarin warm water circuleert. Dankzij deze manier van verwarmen kan bijstoken ook tijdens de rit. Zo kunnen de biggen ook in de winter goed geventileerd op reis.

  In de machinekamer blazen ventilatoren de lucht door een warmtewisselaar waarin warm water circuleert. Dankzij deze manier van verwarmen kan bijstoken ook tijdens de rit. Zo kunnen de biggen ook in de winter goed geventileerd op reis.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • 
Via een brede sleuf komt de lucht in de holle laadvloeren terecht. (De vloeren zijn op de foto omhoog gebracht.) Zoals de meeste opleggers is ook deze veewagen voorzien van beweegbare vloeren. Dat maakt het werk voor de chauffeur aangenaam, omdat hij rechtop kan lopen.

  Via een brede sleuf komt de lucht in de holle laadvloeren terecht. (De vloeren zijn op de foto omhoog gebracht.) Zoals de meeste opleggers is ook deze veewagen voorzien van beweegbare vloeren. Dat maakt het werk voor de chauffeur aangenaam, omdat hij rechtop kan lopen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Via de geperforeerde laadvloeren bereikt de verse lucht de dieren. Dankzij de overdruk verlaat de lucht de laadbak aan de achterzijde. Daar is de luchtstroom duidelijk voelbaar.

  Via de geperforeerde laadvloeren bereikt de verse lucht de dieren. Dankzij de overdruk verlaat de lucht de laadbak aan de achterzijde. Daar is de luchtstroom duidelijk voelbaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het binnenklimaat is volledig computergestuurd. Tijdens de, meestal binnenlandse, ritten kan de chauffeur in zijn cabine exact aflezen wat de temperatuur (graden) en luchtkwaliteit (ppm) is. Tevens is er een gprs-unit aan boord, die op afstand alarm geeft wanneer er iets niet goed mocht zijn.

  Het binnenklimaat is volledig computergestuurd. Tijdens de, meestal binnenlandse, ritten kan de chauffeur in zijn cabine exact aflezen wat de temperatuur (graden) en luchtkwaliteit (ppm) is. Tevens is er een gprs-unit aan boord, die op afstand alarm geeft wanneer er iets niet goed mocht zijn.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De oplegger wordt volledig hydraulisch aangedreven via de pomp op de truck. Op de oplegger zitten hydraulisch aangedreven dynamo's die stroom opwekken om de elektromotoren aan te drijven en het kachelsysteem te verwarmen.

  De oplegger wordt volledig hydraulisch aangedreven via de pomp op de truck. Op de oplegger zitten hydraulisch aangedreven dynamo's die stroom opwekken om de elektromotoren aan te drijven en het kachelsysteem te verwarmen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Meerdere transporteurs en handelaren zijn de laatste jaren overgestapt op geklimatiseerde trucks. Boerderij reed met Van den Eijnden mee om te kijken hoe het in zijn werk gaat.

  Meerdere transporteurs en handelaren zijn de laatste jaren overgestapt op geklimatiseerde trucks. Boerderij reed met Van den Eijnden mee om te kijken hoe het in zijn werk gaat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Als chauffeur in de agrarische sector is strak kunnen manoeuvreren een vast onderdeel in de arbeidsvoorwaarden. Er is niet altijd evenveel ruimte. In dat opzicht lijkt zo’n grote biggentruck misschien overdreven. Toch is dat volgens Van den Eijnden niet zo; omdat de koppelgrootte van biggen bij de handelaar nog steeds groeit is een grote vrachtwagen zeker efficiënt. De meeste koppels variëren nu al in aantal van 400 tot 500 biggen.

  Als chauffeur in de agrarische sector is strak kunnen manoeuvreren een vast onderdeel in de arbeidsvoorwaarden. Er is niet altijd evenveel ruimte. In dat opzicht lijkt zo’n grote biggentruck misschien overdreven. Toch is dat volgens Van den Eijnden niet zo; omdat de koppelgrootte van biggen bij de handelaar nog steeds groeit is een grote vrachtwagen zeker efficiënt. De meeste koppels variëren nu al in aantal van 400 tot 500 biggen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Al vlot nadat de vrachtwagen op de juiste plek staat lopen de eerste biggen de laadbrug op. In de volledig gesloten, geïsoleerde en verwarmde laadbak worden de maximaal 600 biggen niet blootgesteld aan weersinvloeden of tocht van buitenaf. Dat sluit gezondheidsrisico’s zo goed als uit. Dat is loffelijk en draagt bij aan het verder terugdringen van het antibioticagebruik binnen de sector.

  Al vlot nadat de vrachtwagen op de juiste plek staat lopen de eerste biggen de laadbrug op. In de volledig gesloten, geïsoleerde en verwarmde laadbak worden de maximaal 600 biggen niet blootgesteld aan weersinvloeden of tocht van buitenaf. Dat sluit gezondheidsrisico’s zo goed als uit. Dat is loffelijk en draagt bij aan het verder terugdringen van het antibioticagebruik binnen de sector.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De combinatie is wel flink duurder dan een conventionele veewagen. Van den Eijnden zegt de vrachtwagen vooral gekocht te hebben om zich te onderscheiden in markt en als klantenbinding. De meerkosten van de combinatie (aanschafwaarde €350.000 excl. btw) zijn volgens hem lastig één-op-één door te berekenen naar de klant.

  De combinatie is wel flink duurder dan een conventionele veewagen. Van den Eijnden zegt de vrachtwagen vooral gekocht te hebben om zich te onderscheiden in markt en als klantenbinding. De meerkosten van de combinatie (aanschafwaarde €350.000 excl. btw) zijn volgens hem lastig één-op-één door te berekenen naar de klant.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Niet alleen voor de biggen draait het om welzijn, ook aan de chauffeur is gedacht. De laadvloeren en laadbrug zijn volledig radiografisch te bedienen.

  Niet alleen voor de biggen draait het om welzijn, ook aan de chauffeur is gedacht. De laadvloeren en laadbrug zijn volledig radiografisch te bedienen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zodra een van de drie lagen geladen is, laat de chauffeur de volgende laadvloer zakken. Het klimaatsysteem treedt dan direct in werking.

  Zodra een van de drie lagen geladen is, laat de chauffeur de volgende laadvloer zakken. Het klimaatsysteem treedt dan direct in werking.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook voor de bovenste laag geldt dat. Zodra het dak gesloten is.

  Ook voor de bovenste laag geldt dat. Zodra het dak gesloten is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Wanneer de achterklep sluit, kan de (korte) reis beginnen.

  Wanneer de achterklep sluit, kan de (korte) reis beginnen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dankzij een inspectieluik zijn de biggen nog altijd zichtbaar zonder de achterklep te openen. Dat is een prettig idee voor chauffeur, maar vooral voor maatschappelijke organisaties. Zij zijn nog niet onverdeeld positief nu de open veewagen langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnt.

  Dankzij een inspectieluik zijn de biggen nog altijd zichtbaar zonder de achterklep te openen. Dat is een prettig idee voor chauffeur, maar vooral voor maatschappelijke organisaties. Zij zijn nog niet onverdeeld positief nu de open veewagen langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op naar het losadres. De biggen verhuizen in dit geval van Noord-Brabant naar Zeeland.

  Op naar het losadres. De biggen verhuizen in dit geval van Noord-Brabant naar Zeeland.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Na lossen en reinigen is er een automatische ontsmettingsinstallatie aan boord. Dankzij de verwarming en ventilatie droogt de oplegger snel weer op voor de volgende rit. Een droge oplegger is belangrijk om ziektekiemen geen kans te geven.

  Na lossen en reinigen is er een automatische ontsmettingsinstallatie aan boord. Dankzij de verwarming en ventilatie droogt de oplegger snel weer op voor de volgende rit. Een droge oplegger is belangrijk om ziektekiemen geen kans te geven.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  dan heeft het Dijksma over het inkorten van de transportduur, in zo`n wagen kunnen ze makkelijk een maand zitten zonder dat het welzijn wordt aangetast

 • boerke brabant

  bij mij vlakbij is een opstapplaats voor vakantiebestemmingen in zuid europa. Als ik zie hoe de mensen op mekaar gepakt uren en uren in een benauwde bus zitten, dan denk ik dat de agrarische sector goed bezig is.

 • huubjansen

  Het hydraulisch aandrijven van dynamo's lijkt me niet echt efficiënt.

 • boerepower

  HA die biggen zitten daar zo lekker dat ze er volgens ,mij er een week in willen zitten,, #prachtauto

 • huisvader

  noodluiken voor als ventilatie uitvalt ?

 • Bison

  De verlichting is maar een beetje ielig hoor,ik tel maar 30 lampen voorop.

 • Boerderijkenner2013

  Alweer een geweldige wagen van jullie! Prachtig bedrijf, varkenshandel van den Eijnden ga zo door!

 • hermanheughebaert

  de verwarming, word hydraulisch en elektrisch opgewekt, waarom de warmte van de vrachtwagenmotor hier voor niet benutten zoals in tanttransport? zoveel energie verlies in toch al een zeer dure trailer.

 • boerkebrabant

  he jan, wat kost dat nou zon advertentie? haha

 • boerepower

  bison, eens gehoord van aan/uit knop? als man in wagen zit kan hij niks zie n bietje raar dan hea

 • Bison

  Wie heeft er nou 30 lampen nodig Boerepower?
  In de kerstboom mischien :-),.. maar op een vrachtauto!!!!!

 • boerepower

  mwa, volgens mij vind ik stiekem ook die 30 lanpen wel mooi,, haha ik denk dat dat voor de mugjes en vliegjes zijn dat je ze niet zomaar tegen je aan waait,(bedacht door m.tieme) :P

 • Cees Oostrom.

  Suk6 Jan, hoop dat je er veel plezier van hebt en veel veilige kilometers!

 • Chauff

  Toevallig ben ik de trotse chauffeur van de wagen en zijn het er voorop 36 ;) haha hobby noemen wij dat en mooi voor de dag komen! (Smaken verschillen natuurlijk)

 • Bison

  Die 'hobby' zullen de tegenliggers wel niet waarderen snacht's,..of rij je alleen bij daglicht :-)

 • a.van.hoof1

  Prachtige wagen Jan. Dit moest elke vleesvarkenshouder eisen en de fokker ook. Veel minder trammelant na opleg. Succes. Toon van Hoof Vredepeel

 • de rolleman

  @bison. In de nacht zijn veerijders de baas!! Rijden meer veewagens rond dan wat anders en allemaal hebben we veel lampe, maja voor zoo mooie auto moet er wel gewerkt worden....bent gewoon jaloers op die auto want jij zelf zal wel metje C1000 of stoere Action auto het hele vracht verkeer op staan te houwe

 • Bison

  Nou rolleman als jullie dan toch meestal s,nachts rijden hoeft die brik ook niet zo mooi te wezen.. niemand ziet het.:)
  Hier is geen verkeer om te houden,..meer dan 2 auto's per km hier is bekant een file.ha
  Ben niks jaloers op die Auto,.Must be a cold day in hell eer ik drie en een halve ton uitgaf voor een truck!,..voor de tijd dat ie afbetaald is is ie allang versleten

 • W Geverink

  En het zou ook mooi zijn als ie een heel stuk harder kan dan 85 zodat je het verkeer niet ophoudt.

 • de rolleman

  @bison Ja kost idd paar centen maar dit is toch wat we willen dierwelzijn. In het transport dus ook de veehandel moet investeren niet aleen de boeren zo zie je maar weer.....en @w geverink hebje zeker gelijk in maar helaas....dat mag nie vd overheid terwijl bussen vol met mensen wel volgas mogen rijden...maar met zo mooie auto mag je gezien worden dus waarom harder dan 85 haha

 • Jan Arthur

  Een beetje reclame mag ietsje kosten.
  Mooie bus voor 600 passagiers.
  Waar zijn de kritikasters nu van wakker dier & Co.?

 • info104

  Als een auto met zoveel onzinnige lampen mijn erf op komt voel ik dat die transporteur veel meer geld beschikbaar had als wij, we kunnen de kop bijna niet boven water houden de laatste 10 jaar, dit kwetst de meeste varkenshouder wel behoorlijk. Als de voervertegenwoordiger in een dikke Mercedes voor komt rijden voel ik me ook genaaid. Het kan best wat minder.

 • Mels

  Info104,dan doe je de laatste tien jaar toch iets niet goed.Of je moddert te lang door of je had eerder veehandelaar/transporteur moeten worden. Ik geef je gelijk dat het wel erg luxe is en zou ook een ander bellen. Idd lijkt de marge nog wat groot als het zo kan.

 • krulsaart

  Wat een geneuzel over een paar lampjes.

 • drientje

  Onlangs op de trukkersbeurs in Diepenheim nog een varkenshandelaar met de mooiste auto tot winnaar uitgeroepen. Een nieuwe auto wel te verstaan.
  Dat doet hij toch ergens van en hij stoort zich er echt niet van dat z'n klanten dagelijks te kort komen. Wat is het dan simpel om te beweren dat die maar wat anders moest gaan doen.

 • W Geverink

  Wat ik echt mooi vind is een lowriding longnose Pete met eyebrows, veel chroom en clearance lights op de contouren. De Europese trucks lijken zo enorm zwaar aan de voorkant en zo licht op de achterkant dat dat het lijkt dat het ding voorover gaat vallen als je de trailer afkoppelt.

 • Bison

  Vind ik ook geverink, die cab overs zijn maar lelijke dingen,,,het is goed dat er paar knappe lampies opzitten om het lelijke eendje een beetje te verdoezelen.
  Ik zou niet graag ergens opknallen ook zo met je neus boven die (plastic)bumper.ha

 • Mels

  Drientje,elke andere ondernemer kijkt kritisch naar zijn cijfers zo eens in de zoveel tijd. Ik heb ook tijden gehad dat ik niet veel overhield. Als je de oorzaak kent en je bent bij machte om dat te veranderen dan kan je door. Als je dat niet kan en dan moppert op de varkenstransporteur die dat klaarblijkelijk heel goed kan dan denk ik dat je niet de juiste beslissing genomen hebt. Ondernemen is ook op het juiste moment stoppen of het roer om gooien. Het kan overkomen als kritiek maar zo is het niet bedoeld. Eyeopener.....

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.