Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Lupine voor voer en vleesvervanger

Varkenshouder Annechien ten Have in Beerta (Gr.) gebruikt lupine als voer voor de lupinevarkens op haar bedrijf. In de laatste week van augustus is het gewas geoogst. Een deel ervan gaat naar het project Meer met Beeter van Food Nutrition Delta. Daarbij wordt lupine gebruikt om tot een goede vlees- of visvervanger te komen.

Foto

 • Annechien ten Have heeft met haar man een gemengd bedrijf met akkerbouw en varkens. Een deel van het voer telen de ondernemers zelf.

  Annechien ten Have heeft met haar man een gemengd bedrijf met akkerbouw en varkens. Een deel van het voer telen de ondernemers zelf.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De peul van de lupine. Het grootste deel van het gewas wordt verwerkt in het varkensvoer. De lupine-erwten worden gemalen en gaan door de droogvoerinstallatie. In de toekomst wil Ten Have het ook door de brij gaan voeren.

  De peul van de lupine. Het grootste deel van het gewas wordt verwerkt in het varkensvoer. De lupine-erwten worden gemalen en gaan door de droogvoerinstallatie. In de toekomst wil Ten Have het ook door de brij gaan voeren.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het dorsen van de lupine. De erwten zijn moeilijker te malen dan tarwe. De binnenkant van de lupinen is geel.

  Het dorsen van de lupine. De erwten zijn moeilijker te malen dan tarwe. De binnenkant van de lupinen is geel.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • In totaal is 11,5 hectare gedorst. Hiervan wordt 3 hectare gebruikt in het project Meer met Beeter.

  In totaal is 11,5 hectare gedorst. Hiervan wordt 3 hectare gebruikt in het project Meer met Beeter.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het legen van de combine. In Nederland is lupine een kleine teelt. In Europa wordt in totaal 150.000 ton geteeld, voornamelijk in Frankrijk en Duitsland. Australië is momenteel de grootste producent met een miljoen ton per jaar.

  Het legen van de combine. In Nederland is lupine een kleine teelt. In Europa wordt in totaal 150.000 ton geteeld, voornamelijk in Frankrijk en Duitsland. Australië is momenteel de grootste producent met een miljoen ton per jaar.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De combine is uitgerust met gps. Jarenlang is niets gedaan aan het veredelen van het gewas. Pas de laatste jaren zijn er weer rassenproeven en onderzoek. Dat onderzoek is mede mogelijk gemaakt door Hoofdproductschap Akkerbouw, het project wordt samen met innovatienetwerk Kiemkracht uitgevoerd.

  De combine is uitgerust met gps. Jarenlang is niets gedaan aan het veredelen van het gewas. Pas de laatste jaren zijn er weer rassenproeven en onderzoek. Dat onderzoek is mede mogelijk gemaakt door Hoofdproductschap Akkerbouw, het project wordt samen met innovatienetwerk Kiemkracht uitgevoerd.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het wegen van de vracht. De opbrengst was dit jaar 3.410 kilo per hectare, iets lager dan vorig jaar. Door de rassenproeven hopen de onderzoekers tot een meer rendabele teelt te komen.

  Het wegen van de vracht. De opbrengst was dit jaar 3.410 kilo per hectare, iets lager dan vorig jaar. Door de rassenproeven hopen de onderzoekers tot een meer rendabele teelt te komen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De kilo’s worden afgelezen.

  De kilo’s worden afgelezen.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • De lupine wordt gelost en opgeslagen in silo’s. In het afmestvoer gebruiken de varkenshouders de maximale hoeveelheid van 20 procent vervanging. Dat is omdat ze ook kijken naar smaakeffecten. Het aandeel kan ook minder.

  De lupine wordt gelost en opgeslagen in silo’s. In het afmestvoer gebruiken de varkenshouders de maximale hoeveelheid van 20 procent vervanging. Dat is omdat ze ook kijken naar smaakeffecten. Het aandeel kan ook minder.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie
 • Het opzuigen van de lupine.

  Het opzuigen van de lupine.

  Foto: Marten Sandburg Fotografie

Jolanda Mijs

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  En is het rendabel zonder subsidie?

 • Derksfourage

  mooi zo`n experiment !Wij zijn dit jaar ook gestart met een deel van het voer voor onze leghennen zelf te verbouwen. Kringlopen sluiten heeft in mijn ogen ook de toekomst

 • w v gemert

  Volgens mij zonder 30% subsidie kansloos.

 • hertha

  Een goed verhaal, maar zonder financiele onderbouwing kan ik er niets mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.