Varkenshouderij

Foto & video 6793 x bekeken 7 reacties

Plateaustal biedt veel vierkante meters

Familie Lekkerkerker bouwde een nieuwe vleesvarkensstal met 2.000 plaatsen. Om te kunnen leveren volgens het Beter Leven-concept (één ster) gebruikt ze plateaus om 1 vierkante meter per dier te realiseren.

Foto

 • Harry en Gerda Lekkerkerker runnen in Montfoort (U.) een bedrijf met 80 hectare grond, 85 melkkoeien en 4.000 vleesvarkensplaatsen. De ondernemers verwerken alle melk tot kaas en zetten deze af aan de groothandel. De wei voeren ze aan de vleesvarkens.

  Harry en Gerda Lekkerkerker runnen in Montfoort (U.) een bedrijf met 80 hectare grond, 85 melkkoeien en 4.000 vleesvarkensplaatsen. De ondernemers verwerken alle melk tot kaas en zetten deze af aan de groothandel. De wei voeren ze aan de vleesvarkens.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De nieuwe stal. De luchtwasser is op de centrale gang geplaatst, zodat deze netjes is weggewerkt. Bovendien is dit de voordeligste oplossing. Voor het plaatsen van de wasser achter de stal moeten anders eerst heipalen de grond in.

  De nieuwe stal. De luchtwasser is op de centrale gang geplaatst, zodat deze netjes is weggewerkt. Bovendien is dit de voordeligste oplossing. Voor het plaatsen van de wasser achter de stal moeten anders eerst heipalen de grond in.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De ruimte tussen de bestaande en de nieuwe stal. De lucht uit de oude stal gaat hier door de overkapping naar de luchtwasser. De overkapping wordt de laadplaats. De witte schuifdeur kan dicht, zodat het niet tocht tijdens het laden van de dieren. Bedrijfstechniek van Agruniek Rijnvallei is nog druk bezig de werkzaamheden af te ronden. Zij verzorgde de klimaat-en de voerinstallatie.

  De ruimte tussen de bestaande en de nieuwe stal. De lucht uit de oude stal gaat hier door de overkapping naar de luchtwasser. De overkapping wordt de laadplaats. De witte schuifdeur kan dicht, zodat het niet tocht tijdens het laden van de dieren. Bedrijfstechniek van Agruniek Rijnvallei is nog druk bezig de werkzaamheden af te ronden. Zij verzorgde de klimaat-en de voerinstallatie.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De overkapping tussen de twee stallen. Deze heeft twee functies, overdekt varkens laden en luchtdoorvoer richting de luchtwasser.

  De overkapping tussen de twee stallen. Deze heeft twee functies, overdekt varkens laden en luchtdoorvoer richting de luchtwasser.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De plateaus in de nieuwe stal. Deze zijn van beton en degelijk uitgevoerd. Lekkerkerker heeft ze samen met zijn leveranciers ontwikkeld. De doorgang tussen de hokken is te zien onder het plateau. Drie hokken zijn op deze manier verbonden en maken gebruik van één trap. De deurtjes kunnen dicht, zodat merken en laden makkelijker is.

  De plateaus in de nieuwe stal. Deze zijn van beton en degelijk uitgevoerd. Lekkerkerker heeft ze samen met zijn leveranciers ontwikkeld. De doorgang tussen de hokken is te zien onder het plateau. Drie hokken zijn op deze manier verbonden en maken gebruik van één trap. De deurtjes kunnen dicht, zodat merken en laden makkelijker is.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Zoon Daniël (12) bedient de pompwagen, waarmee de plateaus in de stal zijn gelegd. Het plaatsen van de stalinrichting is geheel in eigen beheer uitgevoerd. Een aannemer tekende voor de ruwbouw van de stal.

  Zoon Daniël (12) bedient de pompwagen, waarmee de plateaus in de stal zijn gelegd. Het plaatsen van de stalinrichting is geheel in eigen beheer uitgevoerd. Een aannemer tekende voor de ruwbouw van de stal.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De open nok, waardoor de gewassen lucht uitgestoten wordt. De voorste twee biologische luchtwassers op de foto zijn van de oude naar de nieuwe stal verplaatst. De achterste twee containers zijn nieuw. Door de wassers te schakelen is de capaciteit groot genoeg voor 4.000 vleesvarkens.

  De open nok, waardoor de gewassen lucht uitgestoten wordt. De voorste twee biologische luchtwassers op de foto zijn van de oude naar de nieuwe stal verplaatst. De achterste twee containers zijn nieuw. Door de wassers te schakelen is de capaciteit groot genoeg voor 4.000 vleesvarkens.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De luchtwasser staat bovenop de centrale gang. Omdat de wasser over een lengte van ruim 30 meter op de wanden van de centrale gang steunt, is extra versteviging niet nodig. Alles bij elkaar weegt de wasser veel. Dat komt vooral door de 80 ton spuiwater. Om te voorkomen dat nitrietwater gaat lekken en bij de varkens terechtkomt, koos Lekkerkerker voor een dubbelwandige bak.

  De luchtwasser staat bovenop de centrale gang. Omdat de wasser over een lengte van ruim 30 meter op de wanden van de centrale gang steunt, is extra versteviging niet nodig. Alles bij elkaar weegt de wasser veel. Dat komt vooral door de 80 ton spuiwater. Om te voorkomen dat nitrietwater gaat lekken en bij de varkens terechtkomt, koos Lekkerkerker voor een dubbelwandige bak.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Het spuiwater is tijdelijk opgeslagen in deze container. De bacteriecultuur kon hiermee gehandhaafd worden. Als de nieuwe wassers gaan draaien, wordt het spuiwater teruggepompt. Het spuiwater dat later vrijkomt uit de wasser (circa 100 liter per vleesvarkensplaats), kan de varkenshouder makkelijk kwijt op het eigen land. Het stikstofrijke product is een zeer geschikte meststof voor het grasland.

  Het spuiwater is tijdelijk opgeslagen in deze container. De bacteriecultuur kon hiermee gehandhaafd worden. Als de nieuwe wassers gaan draaien, wordt het spuiwater teruggepompt. Het spuiwater dat later vrijkomt uit de wasser (circa 100 liter per vleesvarkensplaats), kan de varkenshouder makkelijk kwijt op het eigen land. Het stikstofrijke product is een zeer geschikte meststof voor het grasland.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De filters en sproeiers van de luchtwasser. De filterpakketten hoeven nooit schoongemaakt te worden, de sproeikoppen enkele keren per jaar.

  De filters en sproeiers van de luchtwasser. De filterpakketten hoeven nooit schoongemaakt te worden, de sproeikoppen enkele keren per jaar.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Boven op de luchtwasser is er een mooi uitzicht over het veenweidegebied.

  Boven op de luchtwasser is er een mooi uitzicht over het veenweidegebied.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Een monteur van Dorset is bezig de pomp te installeren. Vanwege het lage drukverschil in de wasser van slechts 2 Pascal is het energieverbruik van het apparaat laag.

  Een monteur van Dorset is bezig de pomp te installeren. Vanwege het lage drukverschil in de wasser van slechts 2 Pascal is het energieverbruik van het apparaat laag.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De nieuwe voertroggen en plateaus in de bestaande stal. Met de plateau’s liggen de varkens op 1 vierkante meter, waardoor leveren binnen het Beter Leven-concept mogelijk is. Daarvoor ontvangt de ondernemer een meerprijs van €0,08 per kilo. Lekkerkerker levert de varkens aan slachterij Westfort in Gorinchem (Z.-H.).

  De nieuwe voertroggen en plateaus in de bestaande stal. Met de plateau’s liggen de varkens op 1 vierkante meter, waardoor leveren binnen het Beter Leven-concept mogelijk is. Daarvoor ontvangt de ondernemer een meerprijs van €0,08 per kilo. Lekkerkerker levert de varkens aan slachterij Westfort in Gorinchem (Z.-H.).

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • In de bestaande stal zijn nieuwe voerbakken geplaatst. Door de samenvoeging van hokken werd het aantal vreetplaatsen te laag. De elektrische aansturing van de kleppen is verplaatst naar de centrale gang, zodat deze droog blijven tijdens het schoonmaken.

  In de bestaande stal zijn nieuwe voerbakken geplaatst. Door de samenvoeging van hokken werd het aantal vreetplaatsen te laag. De elektrische aansturing van de kleppen is verplaatst naar de centrale gang, zodat deze droog blijven tijdens het schoonmaken.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De plateaus in de oude stal zijn sinds kort in gebruik. De dieren maken er al gebruik van. De plateaus bemoeilijken het controleren van de dieren en het schoonmaken. De goedkopere vierkante meters maken dit goed.

  De plateaus in de oude stal zijn sinds kort in gebruik. De dieren maken er al gebruik van. De plateaus bemoeilijken het controleren van de dieren en het schoonmaken. De goedkopere vierkante meters maken dit goed.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De nieuwe stal heeft twee restafdelingen.

  De nieuwe stal heeft twee restafdelingen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Op de voorgrond de bestaande stal, erachter de nieuwbouw. Het geheel ziet er netjes uit. Tussen de stallen staan alle silo’s, waaronder de opslag voor de wei, die de varkens via de nippel gevoerd krijgen.

  Op de voorgrond de bestaande stal, erachter de nieuwbouw. Het geheel ziet er netjes uit. Tussen de stallen staan alle silo’s, waaronder de opslag voor de wei, die de varkens via de nippel gevoerd krijgen.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Lekkerkerker koos voor een put van 1,5 meter diep onder de roosters. Daardoor kan hij flink wat mest opslaan. De ruimte onder de bolle vloer dient als ventilatiekanaal. Vanaf hier stroomt de binnenkomende lucht via de controlegang over de hokafscheiding naar de varkens (grondkanaalventilatie).

  Lekkerkerker koos voor een put van 1,5 meter diep onder de roosters. Daardoor kan hij flink wat mest opslaan. De ruimte onder de bolle vloer dient als ventilatiekanaal. Vanaf hier stroomt de binnenkomende lucht via de controlegang over de hokafscheiding naar de varkens (grondkanaalventilatie).

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De frequentieregelaars voor de drukventilatoren in de nieuwe stal. De linker frequentieregelaar komt uit de oude stal en bedient zes ventilatoren. De rechter frequentieregelaar is nieuw en bedient er acht. Lees dinsdag 27 augustus meer over dit bedrijf in Boerderij.

  De frequentieregelaars voor de drukventilatoren in de nieuwe stal. De linker frequentieregelaar komt uit de oude stal en bedient zes ventilatoren. De rechter frequentieregelaar is nieuw en bedient er acht. Lees dinsdag 27 augustus meer over dit bedrijf in Boerderij.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie

Jolanda Mijs

Laatste reacties

 • BW

  Met alle respect voor de ondernemers van dit bedrijf. Maar ik denk niet dat dit de manier is om aan de gestelde oppervlakte te komen. Het zou toch veel gemakkelijker zijn om de stal wat groter te bouwen wat. Dit komt de werkvreugde, welzijn en hygiëne ten goede. Graag hoor ik wat de wat de werkelijke reden is om zo te bouwen. Heeft dit met het bouwblok te maken?

 • Snel

  BW, in artikel wordt `t al vermeld, 'goedkope m2' en daar is niks mis mee.

 • boerepower

  het is ook puur goedkopere m1, paar stale buusjes en roostters en klaar is piet,,,

 • groot7731

  Ik denk dat plateaus ideaal is voor bestaande stallen om het aantal dieren te houden. Maar bij nieuwbouw, is dan de stal één a twee meter breder bouwen niet beter?

 • Leslie

  is een bepaald percentage daglicht niet verplicht om te voldoen aan het beter leven keurmerk?

 • trijnie

  Dus hier wordt het 1ster vlees opgefokt, nu dat weten we dan ook weer. Het in ieder geval een stal die niet slecht is voor het milieu.
  Wat aankleding in de vorm van een houtwalletje zou niet misstaan.

 • polsbroek

  succes Harrie

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.