Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Oorbeschadiging met koelmist voorkomen

Rob van Doorn installeerde in twee proefafdelingen een installatie om de luchtvochtigheid te verhogen. Het verkoelende effect is mooi meegenomen.

Foto

 • Rob van Doorn (44) in Erp (N.-Br.) heeft een varkensbedrijf met circa 2.250 zeugen en 4.000 vleesvarkens/opfokgelten.

  Rob van Doorn (44) in Erp (N.-Br.) heeft een varkensbedrijf met circa 2.250 zeugen en 4.000 vleesvarkens/opfokgelten.

  Foto: Bart Nijs
 • Van Doorn heeft drie locaties: twee met vermeerderingszeugen en één met (sub)fok. De gelten zijn alleen voor de eigen zeugenvoorziening. De zeugen (Topigs 20) worden geïnsemineerd met Piétrain; alle biggen gaan voor export naar Duitsland. De onderneming realiseert 29,7 afgeleverde biggen per zeug per jaar. Op het bedrijf zijn in totaal zes mensen werkzaam.

  Van Doorn heeft drie locaties: twee met vermeerderingszeugen en één met (sub)fok. De gelten zijn alleen voor de eigen zeugenvoorziening. De zeugen (Topigs 20) worden geïnsemineerd met Piétrain; alle biggen gaan voor export naar Duitsland. De onderneming realiseert 29,7 afgeleverde biggen per zeug per jaar. Op het bedrijf zijn in totaal zes mensen werkzaam.

  Foto: Bart Nijs
 • Van Doorn heeft op één van zijn drie locaties sinds enkele maanden twee biggenafdelingen van nozzles en rvs-leidingen voorzien. Het koelen van de lucht is niet de eerste reden voor Van Doorn om in de apparatuur te investeren. “We zien al een paar jaar dat er in de zomer meer biggen zijn met beschadigingen aan de oren. We denken dat het met droge lucht te maken heeft.”

  Van Doorn heeft op één van zijn drie locaties sinds enkele maanden twee biggenafdelingen van nozzles en rvs-leidingen voorzien. Het koelen van de lucht is niet de eerste reden voor Van Doorn om in de apparatuur te investeren. “We zien al een paar jaar dat er in de zomer meer biggen zijn met beschadigingen aan de oren. We denken dat het met droge lucht te maken heeft.”

  Foto: Bart Nijs
 • Verdampend water onttrekt warmte aan de lucht. Van Doorn ziet het als een positieve bijkomstigheid. Temperatuur en luchtvochtigheid blijken over de dagen veel stabieler te verlopen dan in afdelingen zonder mistsysteem. De temperatuur daalde gemiddeld 2 graden.

  Verdampend water onttrekt warmte aan de lucht. Van Doorn ziet het als een positieve bijkomstigheid. Temperatuur en luchtvochtigheid blijken over de dagen veel stabieler te verlopen dan in afdelingen zonder mistsysteem. De temperatuur daalde gemiddeld 2 graden.

  Foto: Bart Nijs
 • Het systeem werkt simpel. Een pomp met voorraadvat start automatisch via een tijdklokje dat bepaalt wanneer en hoe vaak die aanslaat. Via rvs-leidingen gaat het water onder hoge druk naar de afdeling. De pomp slaat elk 5 minuten 15 seconden aan.

  Het systeem werkt simpel. Een pomp met voorraadvat start automatisch via een tijdklokje dat bepaalt wanneer en hoe vaak die aanslaat. Via rvs-leidingen gaat het water onder hoge druk naar de afdeling. De pomp slaat elk 5 minuten 15 seconden aan.

  Foto: Bart Nijs
 • De nevel is zo fijn dat deze, voordat die bij de varkens komt, al is opgelost in de lucht. Daardoor zijn de hokken niet nat. Om te voorkomen dat de luchtvochtigheid te ver oploopt, kan een luchtvochtigheidsmeter de apparatuur stilzetten. Die mogelijkheid is tijdens de experimentele fase nog niet geïnstalleerd.

  De nevel is zo fijn dat deze, voordat die bij de varkens komt, al is opgelost in de lucht. Daardoor zijn de hokken niet nat. Om te voorkomen dat de luchtvochtigheid te ver oploopt, kan een luchtvochtigheidsmeter de apparatuur stilzetten. Die mogelijkheid is tijdens de experimentele fase nog niet geïnstalleerd.

  Foto: Bart Nijs
 • Op basis van de eerste ervaringen acht Van Doorn de kans groot dat volgende zomer het hele bedrijf met deze vorm van koeling is uitgerust.
Lees een uitgebreide reportage over dit onderwerp in Boerderij 43 van dinsdag 23 juli.

  Op basis van de eerste ervaringen acht Van Doorn de kans groot dat volgende zomer het hele bedrijf met deze vorm van koeling is uitgerust. Lees een uitgebreide reportage over dit onderwerp in Boerderij 43 van dinsdag 23 juli.

  Foto: Bart Nijs

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Bij een pluimveehouder op bezoek geweest,en daar gezien hoe de kippenstallen gekoeld worden in de zomer denk?

 • Tecnocooling

  Waterverneveling kan uitstekend werken om te koelen en de luchtvochtigheid te verhogen. Het verdiend aanbeveling om in de luchtschepgaten te vernevelen en niet direct boven de varkens. In de luchtventielen worden dan nozzles geplaatst. De nevel zal door de onderdruk de stal in worden gezogen en zijn opgelost in de atmosfeer zonder dat het zijn werking verliest. Ook is het van belang het systeem aan te sturen dmv luchtvochtigheidsensoren eventueel in combinatie met temperatuursensoren. Een timer houdt immers geen rekening met de vochtigheid maar met een interval. Desgewenst kan ieder sectie apart worden aangestuurd, afhankelijk van de wensen van de boer. Een frequentie gestuurde pomp zal aanslaan bij ieder vraag (10 of 200 nozzles bv) en uitslaan bij geen vraag. Magneetkleppen kunnen dan iedere sectie/stal apart bedienen zonder ophoping van vocht. Heeft u veel last van insecten of geuroverlast/ammoniak dan kan een biologisch middel mee verneveld worden om dit te bestrijden.
  Tecnocooling Benelux

 • W Geverink

  Mijn stallen zijn een goeie kwart eeuw geleden uitgerust met sprinkeler installaties voor de verkoeling van de varkens. Die brengen de temperatuur in de stal niet noemenswaardig omlaag. De sprinkelerinstallatie brengt de temperatuur van de varkens omlaag en alleen als die daar behoefte aan hebben. Het nadeel voor jullie is dat het wat meer water verbruikt. Voor ons maakt dat niet zo veel uit. Het voordeel is dat het amper iets kost om te installeren en daarna heel weinig aandacht meer nodig heeft.

 • Han

  Kun je niet beter verneveling voor de luchtinlaat maken of heeft het dan geen effect.

Of registreer je om te kunnen reageren.