1

100 Seconden Dierenarts

De 100 Seconden Dierenarts gaat in op actuele gezondheidsvraagstukken. In korte video’s lichten dierenartsen Ruben Tolboom en Marrina Schuttert binnen 100 seconden een gezondheidsvraag toe en geven handige tips.
Terug naar dossier
Varkenshouderij

Foto & video 7 reacties

Batch Management

Batch management is het structureren van de productiegroepen op een varkensvermeerderingsbedrijf. De voordelen zijn arbeidsefficiëntie en een optimale benutting van de kraamhokken. Voor een meerwekensysteem is een goed Batch Management onmisbaar.

100 Seconden Dierenarts

Laatste reacties

 • groot7731

  Een zeug goed berig laten worden door flushing, heftig beercontact is een natuurlijke zaak. Maar om hormonen te gebruiken om zeugen en gelten tegelijkertijd berig te laten worden.....Is olie op het vuur voor Marianne Thieme en consorten!

 • Jonas Brabant

  Dan mag Marianne ook niet meer de pil gebruiken als ze daar commentaar op heeft, maar ze zal wel wijzer zijn.

 • jonge boer, Wvl

  batch management, de hollanders maken het weer moeilijk, in België spreken we gewoon van een meerwekensysteem. Zelf draai ik in het 4-weken-systeem, hormonen (pg600) worden enkel sporadisch gebruikt bij verlopers. Zo'n 10 zeugen per jaar

 • groot7731

  @jonas, Marianne hoef je later niet op te eten!

 • W Geverink

  Ik ben nooit bang geweest om meer zeugen te insemineren dan dat ik ruimte had in de kraamstal. De aantallen zeugen die werpen moesten bepaalde het aantal wat werd gespeend. Ik vind het aantal gespeende biggen per kraamhok een goede indicatie van hoe efficient die hokken worden gebruikt. Let wel, het is al weer bijna tien jaar geleden dat ik met de zeugen ben gestopt maar wij speenden tussen 145 en 150 biggen per gem aanwezig kraamhok per jaar.

 • Johnny Hogenkamp

  Ik vind dat een goede indicator Geverink, met 150 biggen per aanwezig kraamhok per jaar doe je ook vandaag nog goed mee. Voor tien jaar terug deed jij het dan super. Marrina stipt altijd helder de belangrijke punten aan en met een meerwekensysteem zal je wel eens dieren moeten 'uitstellen' voor het zogeheten batch management. Produceer je regulier dan probeer je elke zeug 2,5 worpindex te laten draaien en dan is een streven van 150 biggen per kraamhok per jaar een helder te meten doel. Wij halen dit net, maar spenen daartoe wel tweemaal per week max. 40 zeugen.

 • W Geverink

  Wij speenden ook iedere dag van de week als dat nodig was Johnny. Twee of drie dagen extra aan de zeug maakt een groot verschil. In plaats van investeringen in werkgemak en arbeidsvreugde koos ik voor aanpoten en maximale benutting van de productiemiddelen. Daarvoor hoefde ik niet naar de bank.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.