Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Livar: succesvol als kleine nichemarkt

Livar is een provinciaal netwerk met afzet door heel Nederland. Er is ruimte om jaarlijks 10 tot 15 procent te groeien. Daarom is Livar op zoek naar nieuwe varkenshouders in Limburg.

Foto

 • Scharrelende, wroetende varkens zijn in opmars. Livar (Limburgs varken) is in 1999 gestart met zeventig varkens. Nu, veertien jaar later worden zo’n 150 varkens per week geslacht. De groei is er nog niet uit. Boerderij nam een kijkje bij Abdij Lilbosch in Echt, de plek waar het allemaal begon, en bij één van de zeven aangesloten varkenshouders.

  Scharrelende, wroetende varkens zijn in opmars. Livar (Limburgs varken) is in 1999 gestart met zeventig varkens. Nu, veertien jaar later worden zo’n 150 varkens per week geslacht. De groei is er nog niet uit. Boerderij nam een kijkje bij Abdij Lilbosch in Echt, de plek waar het allemaal begon, en bij één van de zeven aangesloten varkenshouders.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Bij aankomst rijst de vraag of we wel op de juiste plek zijn. Het is heel stil op de binnenplaats van de kloosterboerderij en bij de ernaast gelegen Abdij Lilbosch.

  Bij aankomst rijst de vraag of we wel op de juiste plek zijn. Het is heel stil op de binnenplaats van de kloosterboerderij en bij de ernaast gelegen Abdij Lilbosch.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Er is geen monnik of varken te bekennen.

  Er is geen monnik of varken te bekennen.

  Foto: Henk Meulendijks
 • De veertien Cisterciënzer monniken leiden een stil en beschouwend leven binnen de dikke muren van de eeuwenoude abdij. Het is moeilijk voor te stellen dat de monniken hun monastieke idealen combineren met een landbouwbedrijf.

  De veertien Cisterciënzer monniken leiden een stil en beschouwend leven binnen de dikke muren van de eeuwenoude abdij. Het is moeilijk voor te stellen dat de monniken hun monastieke idealen combineren met een landbouwbedrijf.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Ook bijzonder: Abdij Lilbosch is de enige overgebleven abdij in het land die zichzelf bedruipen kan. De ernaast gelegen kloosterboerderij is de enige in zijn soort.

  Ook bijzonder: Abdij Lilbosch is de enige overgebleven abdij in het land die zichzelf bedruipen kan. De ernaast gelegen kloosterboerderij is de enige in zijn soort.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Van de 150 hectare wordt zo’n 90 hectare bebouwd met granen, suikerbieten, koolzaad en korrelmais. 35 hectare is in gebruik als weide voor de kloostervarkens en de Brandrode Runderen, en als hooiland. De overige hectares zijn natuurgebied. Er zijn een paar parttime personeelsleden in dienst, die de monniken helpen het bedrijf rond te zetten.

  Van de 150 hectare wordt zo’n 90 hectare bebouwd met granen, suikerbieten, koolzaad en korrelmais. 35 hectare is in gebruik als weide voor de kloostervarkens en de Brandrode Runderen, en als hooiland. De overige hectares zijn natuurgebied. Er zijn een paar parttime personeelsleden in dienst, die de monniken helpen het bedrijf rond te zetten.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Woordvoerder van Livar is Frans de Rond. Hij is een van de vijf initiatiefnemers. Als varkensspecialist is hij verantwoordelijk voor de varkens bij de aangesloten bedrijven.
De varkens zijn nog binnen tot De Rond in zijn handen klapt.

  Woordvoerder van Livar is Frans de Rond. Hij is een van de vijf initiatiefnemers. Als varkensspecialist is hij verantwoordelijk voor de varkens bij de aangesloten bedrijven. De varkens zijn nog binnen tot De Rond in zijn handen klapt.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Zo’n veertig varkens, die binnen dik in het stro liggen, komen overeind en rennen naar buiten. Het is een mooi gezicht, al die wroetende roze, zwartroze- en bruinzwartgevlekte varkens.

  Zo’n veertig varkens, die binnen dik in het stro liggen, komen overeind en rennen naar buiten. Het is een mooi gezicht, al die wroetende roze, zwartroze- en bruinzwartgevlekte varkens.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Voorouders van het kloostervarken zijn het oude landvarken, de Schwäbisch-Hällisch, de Saddleback en de Duroc. De kruising die uit deze rassen is ontstaan, lijkt op het vroegere varken dat er in Limburg was. Varkens waarvan het vlees een goede vetmarmering heeft.

  Voorouders van het kloostervarken zijn het oude landvarken, de Schwäbisch-Hällisch, de Saddleback en de Duroc. De kruising die uit deze rassen is ontstaan, lijkt op het vroegere varken dat er in Limburg was. Varkens waarvan het vlees een goede vetmarmering heeft.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Dit is wat de slagers en de horeca willen, vertelt De Rond. Vlees dat qua smaak afwijkt van het gangbare varkensvlees en dat niet in de supermarkt ligt. Vlees met een ziel, een verhaal.

  Dit is wat de slagers en de horeca willen, vertelt De Rond. Vlees dat qua smaak afwijkt van het gangbare varkensvlees en dat niet in de supermarkt ligt. Vlees met een ziel, een verhaal.

  Foto: Henk Meulendijks
 • “Helemaal vanaf nul begonnen, heeft Livar de afgelopen dertien jaar laten zien dat we niet alleen vertellen wat we doen, maar ook doen wat we vertellen”, zegt De Rond. Dat dit klopt, blijkt uit de groei van het netwerk. Begonnen met zo’n zeventig kloostervarkens, is Livar uitgegroeid tot een provinciaal netwerk waarbij momenteel zeven varkenshouders aangesloten zijn. Er worden 150 varkens per week geslacht.

  “Helemaal vanaf nul begonnen, heeft Livar de afgelopen dertien jaar laten zien dat we niet alleen vertellen wat we doen, maar ook doen wat we vertellen”, zegt De Rond. Dat dit klopt, blijkt uit de groei van het netwerk. Begonnen met zo’n zeventig kloostervarkens, is Livar uitgegroeid tot een provinciaal netwerk waarbij momenteel zeven varkenshouders aangesloten zijn. Er worden 150 varkens per week geslacht.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Vanaf de oprichting in 1999 is het concept niet veranderd. De smaak van het vlees en optimaal dierenwelzijn is nog steeds waar het om draait. Livar-varkens krijgen geen mais voorgeschoteld, maar een rantsoen dat voornamelijk uit granen bestaat. Daardoor is Livar-vlees rijper en doorregen met meer vet dan het gangbare varkensvlees. Het laatste verliest bij de bereiding al gauw een kwart aan gewicht. Bij Livar-vlees is het gewichtsverlies 8 procent.

  Vanaf de oprichting in 1999 is het concept niet veranderd. De smaak van het vlees en optimaal dierenwelzijn is nog steeds waar het om draait. Livar-varkens krijgen geen mais voorgeschoteld, maar een rantsoen dat voornamelijk uit granen bestaat. Daardoor is Livar-vlees rijper en doorregen met meer vet dan het gangbare varkensvlees. Het laatste verliest bij de bereiding al gauw een kwart aan gewicht. Bij Livar-vlees is het gewichtsverlies 8 procent.

  Foto: Henk Meulendijks
 • De granen (rogge, gerst, tarwe en triticale) komen niet langer alleen van de kloosterboerderij, maar uit heel Limburg. Mengvoercoöperatie Vitelia Voeders mengt de granen tot een brok, en bevoorraadt de deelnemende boeren. Behalve de kloosterboerderij en het kantoor, liggen ook de uitsnijderij en de worstenmakerij in Echt. Afzet vindt plaats via de Abdijwinkel en via groothandels voor zowel de horeca als de slagerij. Producten van Livar zijn in heel Nederland verkrijgbaar.

  De granen (rogge, gerst, tarwe en triticale) komen niet langer alleen van de kloosterboerderij, maar uit heel Limburg. Mengvoercoöperatie Vitelia Voeders mengt de granen tot een brok, en bevoorraadt de deelnemende boeren. Behalve de kloosterboerderij en het kantoor, liggen ook de uitsnijderij en de worstenmakerij in Echt. Afzet vindt plaats via de Abdijwinkel en via groothandels voor zowel de horeca als de slagerij. Producten van Livar zijn in heel Nederland verkrijgbaar.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Livar-varkens liggen op stro, kunnen naar buiten wanneer ze willen en hebben minimaal 2,5 vierkante meter tot hun beschikking, waarvan 1,5 vierkante meter binnen en 1 vierkante meter buiten. Een Livar-varken leeft ongeveer tien maanden en weegt gemiddeld 150 kilo (115 kilo geslacht). Beren worden gecastreerd met verdoving en pijnstiller. Biggen worden gefokt bij twee aangesloten varkenshouders.

  Livar-varkens liggen op stro, kunnen naar buiten wanneer ze willen en hebben minimaal 2,5 vierkante meter tot hun beschikking, waarvan 1,5 vierkante meter binnen en 1 vierkante meter buiten. Een Livar-varken leeft ongeveer tien maanden en weegt gemiddeld 150 kilo (115 kilo geslacht). Beren worden gecastreerd met verdoving en pijnstiller. Biggen worden gefokt bij twee aangesloten varkenshouders.

  Foto: Henk Meulendijks
 • De Livar-varkens zijn niet biologisch. Misschien dat het in het Noorden wel kan, maar Limburg is daarvoor te vochtig, aldus De Rond. Schimmels in de granen komen de kwaliteit van het varkensvlees niet ten goede, legt hij uit. Bovendien, hoe noodzakelijk is het om biologisch te zijn wanneer de varkens naar buiten kunnen wanneer ze willen, goed voer krijgen en veearts en medicamenten nauwelijks onderdeel uitmaken van hun bestaan, vraagt hij zich af.

  De Livar-varkens zijn niet biologisch. Misschien dat het in het Noorden wel kan, maar Limburg is daarvoor te vochtig, aldus De Rond. Schimmels in de granen komen de kwaliteit van het varkensvlees niet ten goede, legt hij uit. Bovendien, hoe noodzakelijk is het om biologisch te zijn wanneer de varkens naar buiten kunnen wanneer ze willen, goed voer krijgen en veearts en medicamenten nauwelijks onderdeel uitmaken van hun bestaan, vraagt hij zich af.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Naast de onderscheidende smaak van het vlees en optimale huisvesting is een goede (voergeld)prijs voor de varkenshouder van belang. Hoe hoog die prijs is, wil De Rond niet kwijt. “Gezien de toename van het aantal deelnemers kan men aannemen dat de prijs goed is. Mensen die meer willen weten over het financiële plaatje moeten mij maar bellen.”

  Naast de onderscheidende smaak van het vlees en optimale huisvesting is een goede (voergeld)prijs voor de varkenshouder van belang. Hoe hoog die prijs is, wil De Rond niet kwijt. “Gezien de toename van het aantal deelnemers kan men aannemen dat de prijs goed is. Mensen die meer willen weten over het financiële plaatje moeten mij maar bellen.”

  Foto: Henk Meulendijks
 • Het moeilijkste blijkt om het hele varken ook daadwerkelijk te kunnen verkopen. “Bij ons is die handicap extra groot”, zegt De Rond, “omdat wij met onze manier van varkens houden een veel hogere kostprijs hebben. Dat was in het verleden een uitdaging, het is nu elke dag weer een uitdaging en blijft dat in de toekomst ook.”

  Het moeilijkste blijkt om het hele varken ook daadwerkelijk te kunnen verkopen. “Bij ons is die handicap extra groot”, zegt De Rond, “omdat wij met onze manier van varkens houden een veel hogere kostprijs hebben. Dat was in het verleden een uitdaging, het is nu elke dag weer een uitdaging en blijft dat in de toekomst ook.”

  Foto: Henk Meulendijks
 • Paul Wolters (43) is één van de zeven Livar-varkenshouders. Samen met zijn zwager Ron Cuijpers heeft hij een gemengd bedrijf in Montfort (L.). Naast de varkens is er ook 25 hectare prei en 10 hectare courgette.

  Paul Wolters (43) is één van de zeven Livar-varkenshouders. Samen met zijn zwager Ron Cuijpers heeft hij een gemengd bedrijf in Montfort (L.). Naast de varkens is er ook 25 hectare prei en 10 hectare courgette.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Op het erf staan twee grote schuren die Wolters in het verleden verhuurde aan een varkensbedrijf. In 2011 stopte dat bedrijf. De zwagers besloten zelf varkens te gaan houden, maar zagen geen heil in de gangbare varkenshouderij. De stalinrichting was daarvoor te verouderd en voldeed niet meer aan de norm.

  Op het erf staan twee grote schuren die Wolters in het verleden verhuurde aan een varkensbedrijf. In 2011 stopte dat bedrijf. De zwagers besloten zelf varkens te gaan houden, maar zagen geen heil in de gangbare varkenshouderij. De stalinrichting was daarvoor te verouderd en voldeed niet meer aan de norm.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Hun hart ligt meer bij de uitloopvarkens, dus kozen ze voor Livar. Om aan de eisen voor scharrelvarkens te voldoen, zijn de beide schuren met elkaar verbonden. Het geheel werd uitgebreid met de vereiste uitloop.

  Hun hart ligt meer bij de uitloopvarkens, dus kozen ze voor Livar. Om aan de eisen voor scharrelvarkens te voldoen, zijn de beide schuren met elkaar verbonden. Het geheel werd uitgebreid met de vereiste uitloop.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Een overzicht van de stal. Zowel links als rechts van het middengedeelte bevinden zich de hokken. De uitloop ligt aan de rechterkant van het gebouw. Varkens die zich aan de linkerzijde ophouden, steken het middengedeelte over en kunnen via de hokken aan de rechterzijde naar buiten. Dat er nu veel varkens in de voorste hokken zijn, komt doordat de uitgang naar buiten tijdelijk gesloten is. Deze varkens worden later op de dag geselecteerd voor de slachterij.

  Een overzicht van de stal. Zowel links als rechts van het middengedeelte bevinden zich de hokken. De uitloop ligt aan de rechterkant van het gebouw. Varkens die zich aan de linkerzijde ophouden, steken het middengedeelte over en kunnen via de hokken aan de rechterzijde naar buiten. Dat er nu veel varkens in de voorste hokken zijn, komt doordat de uitgang naar buiten tijdelijk gesloten is. Deze varkens worden later op de dag geselecteerd voor de slachterij.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Ervaring met varkens hadden de beide mannen niet. Wolters was vroeger slager van beroep. “We zijn er gewoon ingestapt. Het is heel wat anders dan groente verbouwen, maar wel goed te combineren. Als het slachthuis wat later komt dan gepland, is er altijd wel werk in de groente.” De ondernemer kan dan ook niet precies aangeven hoeveel uren hij in de varkens steekt.

  Ervaring met varkens hadden de beide mannen niet. Wolters was vroeger slager van beroep. “We zijn er gewoon ingestapt. Het is heel wat anders dan groente verbouwen, maar wel goed te combineren. Als het slachthuis wat later komt dan gepland, is er altijd wel werk in de groente.” De ondernemer kan dan ook niet precies aangeven hoeveel uren hij in de varkens steekt.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Ook een voordeel is dat de zwagers de meeste mest op eigen land kwijt kunnen. Het overschot gaat naar een mesthandelaar. De biggen zijn bij aankomst ongeveer 25 kilo, en gaan met 150 kilo naar het slachthuis (levend-gewicht). Met ruim twee rondes leveren de ondernemers zo’n 1.600 varkens per jaar aan Livar. Wolters: “We zijn meer dan tevreden zoals het nu loopt.”

  Ook een voordeel is dat de zwagers de meeste mest op eigen land kwijt kunnen. Het overschot gaat naar een mesthandelaar. De biggen zijn bij aankomst ongeveer 25 kilo, en gaan met 150 kilo naar het slachthuis (levend-gewicht). Met ruim twee rondes leveren de ondernemers zo’n 1.600 varkens per jaar aan Livar. Wolters: “We zijn meer dan tevreden zoals het nu loopt.”

  Foto: Henk Meulendijks
 • Gezien de groeiende vraag is Livar op zoek naar nieuwe varkenshouders in Limburg. Ondernemers moeten 400 à 500 varkens kunnen huisvesten en bereid zijn zo’n 1.000 varkens per jaar af te afzetten. De varkens moeten beschikken over vrije uitloop en onderdak (dit mag een kotje zijn) en om logistieke redenen binnen anderhalf uur rijden van de basis in Echt liggen.

  Gezien de groeiende vraag is Livar op zoek naar nieuwe varkenshouders in Limburg. Ondernemers moeten 400 à 500 varkens kunnen huisvesten en bereid zijn zo’n 1.000 varkens per jaar af te afzetten. De varkens moeten beschikken over vrije uitloop en onderdak (dit mag een kotje zijn) en om logistieke redenen binnen anderhalf uur rijden van de basis in Echt liggen.

  Foto: Henk Meulendijks
 • Geïnteresseerden kunnen voor contactgegevens terecht op de website van Livar. www.livar.nl/home

  Geïnteresseerden kunnen voor contactgegevens terecht op de website van Livar. www.livar.nl/home

  Foto: Henk Meulendijks

Laatste reacties

 • W Geverink

  Ik denk dat er vaak vergeten wordt dat we geen varkens houden voor de technische resultaten van de boer maar om de consument te verwennen met een heerlijk stuk vlees. Succes!

 • HollemanAam

  Respect voor het Livar-initiatief. Succes met jullie verdere concept-uitbouw!

 • anton1937

  Varkenshouderij van 60 jaar geleden, toen was het niks, nu wordt het niks in modderpoelen e t c .Stop ermee,te hoge kostprijs door te hoog voerverbruik etc. Voor het milieu is het een slecht systeem.

 • famtillemans1

  goed bezig livar toppie

 • ed12345

  Vera hele mooie reportage

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.