Varkenshouderij

Foto & video 5369 x bekeken laatste update:12 dec 2013

Volop overzicht in nieuwe zeugenstal

Familie Holleman bouwde nieuw voor 800 zeugen. Het bijzondere stalontwerp kwam tot stand met inbreng van specialisten en collega’s.

Foto

 • Gerard (47) en beoogd opvolger Bart (19) Holleman in Babberich (Gld.) breidden hun bedrijf uit van 300 naar 800 zeugen.

  Gerard (47) en beoogd opvolger Bart (19) Holleman in Babberich (Gld.) breidden hun bedrijf uit van 300 naar 800 zeugen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De ondernemers namen de nieuwe stal half april in gebruik. Ze werken met kraamopfokhokken en volgens een vijfwekensysteem. Tienmaal per jaar werpen telkens 191 zeugen, zodat in een paar dagen tijd meer dan 2.600 biggen worden geboren.

  De ondernemers namen de nieuwe stal half april in gebruik. Ze werken met kraamopfokhokken en volgens een vijfwekensysteem. Tienmaal per jaar werpen telkens 191 zeugen, zodat in een paar dagen tijd meer dan 2.600 biggen worden geboren.

  Foto: Hans Prinsen
 • Bij het spenen en behandelen van biggen huren de varkenshouders personeel in. Ook insemineren en scannen hebben ze uitbesteed. De overige weken kan één iemand het werk aan. Zo is het mogelijk om met anderhalve arbeidskracht 800 zeugen te houden.

  Bij het spenen en behandelen van biggen huren de varkenshouders personeel in. Ook insemineren en scannen hebben ze uitbesteed. De overige weken kan één iemand het werk aan. Zo is het mogelijk om met anderhalve arbeidskracht 800 zeugen te houden.

  Foto: Hans Prinsen
 • De kraambox bestaat uit één geheel en wordt na spenen omhooggeklapt, zodat de biggen alle ruimte hebben. De bereikbaarheid van de uier is goed in de boxen, afwijzers ontbreken.

  De kraambox bestaat uit één geheel en wordt na spenen omhooggeklapt, zodat de biggen alle ruimte hebben. De bereikbaarheid van de uier is goed in de boxen, afwijzers ontbreken.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een attentiezeug zoeken in de kraamafdeling is lastig tussen 190 soortgenoten. Door de box te markeren met een vlaggetje is een dier dat extra aandacht vraagt makkelijk terug te vinden.

  Een attentiezeug zoeken in de kraamafdeling is lastig tussen 190 soortgenoten. Door de box te markeren met een vlaggetje is een dier dat extra aandacht vraagt makkelijk terug te vinden.

  Foto: Hans Prinsen
 • Tot zo’n tien dagen na werpen is het bovenste deel van de hokafscheiding gekanteld; hier kunnen de biggen onder liggen, op het verwarmde biggennest.

  Tot zo’n tien dagen na werpen is het bovenste deel van de hokafscheiding gekanteld; hier kunnen de biggen onder liggen, op het verwarmde biggennest.

  Foto: Hans Prinsen
 • De zeugen liggen met de kop naar de controlegang. Tijdens de open dag merken bezoekers op dat achter de zeug weinig ruimte is om geboortehulp te bieden.

  De zeugen liggen met de kop naar de controlegang. Tijdens de open dag merken bezoekers op dat achter de zeug weinig ruimte is om geboortehulp te bieden.

  Foto: Kees van Dooren
 • Holleman erkent dat het lastiger is om geboortehulp te bieden, maar hij wilde zonder ingewikkelde constructie frisse lucht bij de kop van de zeug krijgen. Dat lukt met deze opzet.

  Holleman erkent dat het lastiger is om geboortehulp te bieden, maar hij wilde zonder ingewikkelde constructie frisse lucht bij de kop van de zeug krijgen. Dat lukt met deze opzet.

  Foto: Henk Riswick
 • De hoeveelheid lucht die bij de zeug komt, is te regelen door de grote van de opening aan te passen aan de bovenkant van het voorfront van de box.

  De hoeveelheid lucht die bij de zeug komt, is te regelen door de grote van de opening aan te passen aan de bovenkant van het voorfront van de box.

  Foto: Henk Riswick
 • De ondernemers zijn op een paar verbeterpunten na tevreden over de start in de stal. Het voornaamste aandachtspunt: de zogende biggen liggen vaak voor of achter het verwarmde biggennest. Holleman vermoedt dat koele lucht die bestemd is voor de zeug, deels het nest bereikt. Biggen hoesten niet, zijn niet ziek, maar liggen niet op de beoogde plek. Met kleine aanpassingen van het stalklimaat en door inkomende lucht te sturen, zoekt de varkenshouder een oplossing.

  De ondernemers zijn op een paar verbeterpunten na tevreden over de start in de stal. Het voornaamste aandachtspunt: de zogende biggen liggen vaak voor of achter het verwarmde biggennest. Holleman vermoedt dat koele lucht die bestemd is voor de zeug, deels het nest bereikt. Biggen hoesten niet, zijn niet ziek, maar liggen niet op de beoogde plek. Met kleine aanpassingen van het stalklimaat en door inkomende lucht te sturen, zoekt de varkenshouder een oplossing.

  Foto: Hans Prinsen
 • Op het bedrijf ligt één groep zogende zeugen in de kraamstal, één groep zeugen in de dekstal en twee groepen liggen in de afdeling voor drachtige zeugen. De stal heeft amper afdelingswanden. De luchtwasser is centraal in de stal gebouwd en zuigt de lucht direct uit de afdelingen, zodat een centraal afzuigkanaal en een verlaagd plafond overbodig zijn.

  Op het bedrijf ligt één groep zogende zeugen in de kraamstal, één groep zeugen in de dekstal en twee groepen liggen in de afdeling voor drachtige zeugen. De stal heeft amper afdelingswanden. De luchtwasser is centraal in de stal gebouwd en zuigt de lucht direct uit de afdelingen, zodat een centraal afzuigkanaal en een verlaagd plafond overbodig zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen blijven, na spenen op vier weken leeftijd, in het kraamhok. Er is altijd maar één leeftijdsgroep zogende biggen en één groep gespeende biggen aanwezig op het bedrijf.

  De biggen blijven, na spenen op vier weken leeftijd, in het kraamhok. Er is altijd maar één leeftijdsgroep zogende biggen en één groep gespeende biggen aanwezig op het bedrijf.

  Foto: Hans Prinsen
 • De biggen drinken uit een balbijtnippel. Uit hygiëneoogpunt ontbreekt een morsbakje. Er is een aparte waterleiding voor de zeugen en de biggen.

  De biggen drinken uit een balbijtnippel. Uit hygiëneoogpunt ontbreekt een morsbakje. Er is een aparte waterleiding voor de zeugen en de biggen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De ondernemers kunnen zes verschillende voersoorten verstrekken. In de gecombineerde kraam/speenafdeling loopt één voerlijn. Op de speendag moet Holleman 191 keer de valpijp voor het voer boven de zeug sluiten en die boven de biggenbak openen.

  De ondernemers kunnen zes verschillende voersoorten verstrekken. In de gecombineerde kraam/speenafdeling loopt één voerlijn. Op de speendag moet Holleman 191 keer de valpijp voor het voer boven de zeug sluiten en die boven de biggenbak openen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Op de speendag verhuizen 600 zeugen. Eerst gaan de hoogdrachtige dieren naar een kraamafdeling, waar de tien weken eerder geboren biggen inmiddels uit zijn. Dan verkassen de zeugen uit de dekstal naar de drachtstal. Tot slot verhuist een groep zeugen van de kraam- naar de dekstal. Door de korte looplijnen kost het hele protocol met vier man circa zes uur werk. De helft van de tijd gaat op aan drachtige zeugen in de kraamkooi krijgen.

  Op de speendag verhuizen 600 zeugen. Eerst gaan de hoogdrachtige dieren naar een kraamafdeling, waar de tien weken eerder geboren biggen inmiddels uit zijn. Dan verkassen de zeugen uit de dekstal naar de drachtstal. Tot slot verhuist een groep zeugen van de kraam- naar de dekstal. Door de korte looplijnen kost het hele protocol met vier man circa zes uur werk. De helft van de tijd gaat op aan drachtige zeugen in de kraamkooi krijgen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De lucht komt vanuit de afdeling rechtstreeks in de luchtwasser. Ventilatoren trekken de stallucht door het 42 meter lange waspakket van de luchtwasser. Lees meer achtergronden over dit bedrijf en een financiële onderbouwing voor de keuze voor kraamopfokhokken in Boerderij Varkenshouderij van 25 juni.

  De lucht komt vanuit de afdeling rechtstreeks in de luchtwasser. Ventilatoren trekken de stallucht door het 42 meter lange waspakket van de luchtwasser. Lees meer achtergronden over dit bedrijf en een financiële onderbouwing voor de keuze voor kraamopfokhokken in Boerderij Varkenshouderij van 25 juni.

  Foto: Hans Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.