Varkenshouderij

Foto & video 26 reacties

Veehouder ruilt koeien voor varkens

Bastiaansen bouwde in Woensdrecht (N.-Br.) nieuw voor 3.000 vleesvarkens. De stal is voorzien van zowel een droogvoer- als een brijvoerinstallatie.

Foto

 • Veehouder ruilt koeien voor varkens
Kees Bastiaansen (50) bouwde in Woensdrecht (N.-Br.) een nieuwe bedrijf voor 3.000 vleesvarkens, op een nieuwe locatie. De ondernemer maakt een nieuwe start, nadat hij eerder 30 melkkoeien en 1.500 vleesvarkens in Ossendrecht hield. Dit bedrijf moet eind 2013 beëindigd zijn en wijken voor natuurontwikkeling.

  Veehouder ruilt koeien voor varkens Kees Bastiaansen (50) bouwde in Woensdrecht (N.-Br.) een nieuwe bedrijf voor 3.000 vleesvarkens, op een nieuwe locatie. De ondernemer maakt een nieuwe start, nadat hij eerder 30 melkkoeien en 1.500 vleesvarkens in Ossendrecht hield. Dit bedrijf moet eind 2013 beëindigd zijn en wijken voor natuurontwikkeling.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe locatie ligt in het uiterste puntje van West-Brabant, ingeklemd tussen de Westerschelde, de havens van Antwerpen en de snelweg A4. Er is alle ruimte om te ondernemen.

  De nieuwe locatie ligt in het uiterste puntje van West-Brabant, ingeklemd tussen de Westerschelde, de havens van Antwerpen en de snelweg A4. Er is alle ruimte om te ondernemen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de stal staan Groba Grofit-bakken met drie voerplaatsen per hok van twaalf varkens.

  In de stal staan Groba Grofit-bakken met drie voerplaatsen per hok van twaalf varkens.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De korte trog gebruikt Bastiaansen tevens om bijproducten te verstrekken. Als doorontwikkeling van de nippelinstallatie die hij eerder gebruikte, investeerde hij nu in een sensor-(brij)voerinstallatie om naast het droogvoer ook natte bijproducten te kunnen voeren. Zo benut hij wel de voordelen van het voeren van bijproducten, maar heeft hij niet meer de nadelen van verstopte nippels.

  De korte trog gebruikt Bastiaansen tevens om bijproducten te verstrekken. Als doorontwikkeling van de nippelinstallatie die hij eerder gebruikte, investeerde hij nu in een sensor-(brij)voerinstallatie om naast het droogvoer ook natte bijproducten te kunnen voeren. Zo benut hij wel de voordelen van het voeren van bijproducten, maar heeft hij niet meer de nadelen van verstopte nippels.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een kijkje in de voerkeuken; met de zeer eenvoudige droogvoerinstallatie kan Bastiaansen drie verschillende codes voeren, maar deze zijn niet onderling mengen. Per voersoort is een restbunker aanwezig, waarin het systeem het circuit leegdraait zodra de laatste bak vol zit. Daarna voert deze andere bakken met de volgende code, enzovoort. Voor het vloeibare mengsel staat een rvs-mengtank, net links in beeld. Alle dieren krijgen hetzelfde mengsel. Ook deze installatie is ondanks het werken met sensoren dus vrij eenvoudig. Het indoseren van vaste producten is niet mogelijk.

  Een kijkje in de voerkeuken; met de zeer eenvoudige droogvoerinstallatie kan Bastiaansen drie verschillende codes voeren, maar deze zijn niet onderling mengen. Per voersoort is een restbunker aanwezig, waarin het systeem het circuit leegdraait zodra de laatste bak vol zit. Daarna voert deze andere bakken met de volgende code, enzovoort. Voor het vloeibare mengsel staat een rvs-mengtank, net links in beeld. Alle dieren krijgen hetzelfde mengsel. Ook deze installatie is ondanks het werken met sensoren dus vrij eenvoudig. Het indoseren van vaste producten is niet mogelijk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de silovoet is nog ruimte over, evenals op het bouwblok. Bastiaansen heeft vergunning om een zeugenstal bij te bouwen en hiermee het bedrijf gesloten te maken. Tot het zover is, koopt hij Piétrain-biggen aan.

  Op de silovoet is nog ruimte over, evenals op het bouwblok. Bastiaansen heeft vergunning om een zeugenstal bij te bouwen en hiermee het bedrijf gesloten te maken. Tot het zover is, koopt hij Piétrain-biggen aan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de stal is nu geen luchtwasser nodig. Bastiaansen koos voor hogere bouwkosten maar lagere variabele kosten door emissiebeperking te realiseren met schuine wanden in de put. De 60 procent beperking van ammoniakemissie die dit groenlabelsysteem geeft, was voldoende.

  Op de stal is nu geen luchtwasser nodig. Bastiaansen koos voor hogere bouwkosten maar lagere variabele kosten door emissiebeperking te realiseren met schuine wanden in de put. De 60 procent beperking van ammoniakemissie die dit groenlabelsysteem geeft, was voldoende.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De gehele stal is voorzien van een 1 meter diepe put. De put onder de centrale gang is dieper. Bastiaansen laat de mest regelmatig hierin af. Via een dikke, ondergrondse leiding komt de mest in een verzamelput buiten de stal. Hierin komt straks een vaste pomp met vlotter te hangen.

  De gehele stal is voorzien van een 1 meter diepe put. De put onder de centrale gang is dieper. Bastiaansen laat de mest regelmatig hierin af. Via een dikke, ondergrondse leiding komt de mest in een verzamelput buiten de stal. Hierin komt straks een vaste pomp met vlotter te hangen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De pomp verzet de mest richting mestsilo, met inhoud van 3.000 kuub.

  De pomp verzet de mest richting mestsilo, met inhoud van 3.000 kuub.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met de trekker kan Bastiaanse de silo snel mixen. Deze aftakasmixer is vast ingebouwd.

  Met de trekker kan Bastiaanse de silo snel mixen. Deze aftakasmixer is vast ingebouwd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de voorgrond de deels afgedekte luchtinlaten van de kanaalventilatie. Op de achtergrond de ventilatoren van de centrale afzuiging. Ondanks dat er geen luchtwasser nodig is, koos Bastiaansen wel voor centrale afzuiging; dit met het oog op de toekomst. Zo kan hij bij eventuele toekomstige eisen alsnog zonder bouwtechnisch ingrijpen verder reduceren in uitstoot.

  Op de voorgrond de deels afgedekte luchtinlaten van de kanaalventilatie. Op de achtergrond de ventilatoren van de centrale afzuiging. Ondanks dat er geen luchtwasser nodig is, koos Bastiaansen wel voor centrale afzuiging; dit met het oog op de toekomst. Zo kan hij bij eventuele toekomstige eisen alsnog zonder bouwtechnisch ingrijpen verder reduceren in uitstoot.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een uitgebreider artikel over het hoe en waarom van deze manier van voeren is te lezen in Boerderij nummer 38 van dinsdag 18 juni.

  Een uitgebreider artikel over het hoe en waarom van deze manier van voeren is te lezen in Boerderij nummer 38 van dinsdag 18 juni.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • koestal

  Hij kan blijkbaar nog lachen ondanks de lage varkensprijzen

 • kalkar

  Koestal, hij lacht omdat hij een zak geld van de gemeente heeft meegekregen.

 • fjam

  het lachen zal hem na 4 maanden snel vergaan zijn lol

 • fjam

  en dan komen de oplichters en zeggen als je nu gesloten bouwt dan......komt het grote geld

 • RPG

  Ja, inderdaad en dan denkt hij met weemoed terug aan zijn koeien: ' had ik maar een ligboxenstal gebouwd..........'
  Van een gemengd bedrijf dat met koeien is gestopt en vervolgens met het grote geld (van het melkquotum, land ) verder is gegaan met de varkenstak heb ik zelden wat goeds gezien. Ja daar staat heel wat aan stallen, maar vooral bij de bank aan hypotheek. Hard werken en weinig tot niets verdienen. Omgekeerd gaat beter, maar is ook niet makkelijk. De bank en de overheid heeft in melkvee meer vertrouwen. Varkensboeren zien ze liever vertrekken in ons zuivellandje.......

 • Varkenshandel den Hoed

  Familie Bastiaansen gefeliciteerd met jullie mooie nieuwe stal!!!
  We hopen als Varkenshandel den Hoed veel mooie 'kdv'varkens te laden.
  Zijn er varkenshouders geïnteresseerd in dit mooie concept kijk op :
  www.duurzaamvarkensvlees.nl
  En daarna snel bellen naar Varkenshandel den Hoed om een afspraak te maken waarbij we de voordelen voor u op een rij kunnen zetten!!!
  0182353072 / 0653775515 varkenshandeldenhoed@planet.nl
  Met vriendelijke groeten, familie den Hoed

 • fjam

  hihi de eerste belanghebbende meldt zich al aan,hebben we jaren geleden ook al eens niet zulk soort verhaal gehoord maar toen noemden ze het IKB.totdat de meerderheid ikb waardig was kon je een paar centen meer beuren.daarna was het gedaan met de meerwaarde en kon je weer verder voor het verlies,en nu...hoe heet het ook al weer oja kdv varkens kijk an.en wat als jantje en pietje ze ook gaan leveren fam.den hoed..je kunt nu nog wat uitbetalen dankzij ons maar wat als wij er niet meer zijn.alaaf.

 • Matthijs Verhagen

  'Men kan beter afgunst dan medelijden opwekken.' Zei een wijze man al 1.500 jaar geleden. Zo is het maar net. Desalniettemin toch erg jammer van alle zure afgunstige reacties, daar maak ik deze reportages niet voor..

 • jordi 1455

  Ik vindt dat deze melkveehouder lef heeft, de lucratieve melkveehouderij opgeven en overstapt naar varkenshouderij die al kampt met grote problemen en krappere marges.

 • jonge boer, Wvl

  groot gelijk matthijs! Elk ondernemer kiest zelf zijn pad, we kunnen er enkel van leren! mooie reportage! succes met je nieuwe bedrijf kees!

 • W Geverink

  Bastiaansen heeft een nieuwe stal waarin hij als het goed is ver boven gemiddeld kan draaien. Over een paar jaar gaat het melkquotum er af en wordt in de melkveehouderij sector de spoeling ook dun. Succes toegewenst.

 • Biggemans

  Matthijs Verhagen@ jij hebt groot gelijk .
  3 soorten mensen lees ik als belg:
  1e : jalours : koestal, melkertje1, fjam, RPG
  2e: reclameprofiteurs: varkenshandeldenhoed
  3e: de mensen die het dhr Bastiaansen gunnen

  Wij verkopen rechtstreeks aan slachterij, daar heeft jullie HOED toch niets tussen te zoeken.

  Kees Bastiaansen heel veel succes, FONS

 • fjam

  @Matthijs Verhagen hij heeft maar heel even afgunst op kunnen wekken omdat hij even miljonair was met zijn gemeentebonus maar dat ging na de visites van zijn raadsmannen al gauw over in medelijden en nu zit ie met een hoop onverkoopbare stenen.desalnietemin ik wens hem veel sterkte zal hij nog nodig hebben ,ik zou niets gezegd hebben maar spreek helaas van ondervinding.btw je zal wel reportages blijven maken denk ik zo schoorsteen moet bij jullie toch ook blijven roken.

 • kalkar

  Soldaten gaan ook veelal lacherig en vol goede moed de oorlog in. Ook soldaten denken altijd dat zij slimmer zijn dan hun maat, en dat zij de oorlog dus wel overleven. Helaas, helaas, uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers. De meeste overleven de oorlog niet en zij die dat wel doen zijn levenslang getraumatiseerd. Over raakvlakken met de varkenshouderij gesproken....
  ( mooi gezegd hé, lijkt wel poëzie.)

 • fjam

  @Fons Merksplas Als jij nu echt denkt dat dit ook maar iets te maken heeft met gunnen of misgunnen dan zie je het wel goed fout,het heeft maar met een ding te maken en dat is dom en oliedom,als iemand iemand iets misgund dan is het op dit moment de bouwer van nog meer wel.want die gunt mij nog niet de schrale boterham die ik nu beur.het moet maar eens een keer gezegd worden.

 • fjam

  Zitten al lang niet meer in een vraag en aanbod markt maar in een ordinaire verdringingsmarkt.

 • kalkar

  Zo is het fjam, met jou kunnen we praten. Wanneer je een zak met geld krijg dan moet je wel oliedom zijn om een varkensstal in dit K.U.T. landje te bouwen. In het buitenland oké, maar in nederland? Het wordt ieder jaar alleen maar slechter, dat hij dit niet ziet, dan moet je wel blind zijn. Koop desnoods aandelen van die centen, maar varkens waar je voor een hongerloon loop? Misschien worden ze nog 2 euro, en dan heb ik dan toch nog ongelijk, alleen de kans dat je door de bliksem wordt getroffen is volgens mij groter.

 • abtje

  Slim of niet slim, deze man volgt zijn hart, kan ik alleen maar respecteren.
  Heel veel succes met je droom verwezelijken. En als dat meer met de varkens dan met de koeien is, so be it.

 • fjam

  @melkertje1 je hebt je roeping gemist !!

 • fjam

  @abtje owkee met jouw zin ken ik me nog wel bij neerleggen dat van die droom enzo.maar dat wil nog niet zeggen dat ik ongelijk heb.afijn sluit af door de bouwer veel succes en veel personeel toe te wensen.

 • abtje

  @Fjam. Ik zou zo graag willen dat je ongelijk had, maar helaas...

 • wouterkuipers1

  Het is in ieder geval wel een flinke vooruitgang ten opzichte van z'n oude situatie, in t bos.
  Want laten we ook een beetje positief blijven.

 • koestal

  ik hoop dat het goed komt met de varkensprijzen,melkprijs stijgt nu wel

 • jan9

  Ik hoop dat die koeie boeren hun mestprobleem onder de knie krijgen. Anders worden zij het grootste zorgenkindje van NL. Markten gaan altijd op en af dus na een dal komt er een piek ! Investeren in een slechte tijd is dan ook verstandig.

 • RPG

  Uiteraard wens ik de ondernemer veel succes met dit moedige besluit. Als het hem goed gaat, gaat het andere varkenshouder waarschijnlijk ook goed. Blijft er van de sector nog iets over.

 • Bison

  Nou Kees je begint al aardig grijs te worden, als ik jou was had maar gaan rentenieren(of in de loterij spelen) inplaats van doorboeren tot alle knaken op zijn.(vetweiden had ook gekund).lol
  Maar ja sommige mensen zijn zo verslaafd aan dat geploeter dat ze denken dat het zo hoort!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.