Varkenshouderij

Foto & video 5245 x bekeken 3 reacties

Topresultaten in simpele stallen

Familie Nuppenau in Jersbek (D.) legt zich volledig toe op de productie van biggen voor mesters in Nedersaksen.

Foto

 • Wilhelm (59) en Christopher (31) Nuppenau hebben in Jersbek in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein een bedrijf met 500 vermeerderingszeugen.

  Wilhelm (59) en Christopher (31) Nuppenau hebben in Jersbek in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein een bedrijf met 500 vermeerderingszeugen.

  Foto: Henk Riswick
 • Het zeugenbedrijf staat in de bebouwde kom van het dorp Jersbek. Wat betreft de windrichting ligt het bedrijf gunstig. In de loop der jaren is het bedrijf steeds verder uitgebouwd tot de huidige omvang.

  Het zeugenbedrijf staat in de bebouwde kom van het dorp Jersbek. Wat betreft de windrichting ligt het bedrijf gunstig. In de loop der jaren is het bedrijf steeds verder uitgebouwd tot de huidige omvang.

  Foto: Henk Riswick
 • De dragende zeugen zijn gehuisvest in een stal met buitenklimaat (Aussenklimastall). De eindgevels van de stal zijn helemaal open, waardoor het wel wat lijkt op een ligboxenstal voor koeien.

  De dragende zeugen zijn gehuisvest in een stal met buitenklimaat (Aussenklimastall). De eindgevels van de stal zijn helemaal open, waardoor het wel wat lijkt op een ligboxenstal voor koeien.

  Foto: Henk Riswick
 • De groepen bestaan uit 17 zeugen. De zeugen krijgen het voer in zelfsluitende voerboxen. Deze zijn 50 centimeter breed en 1,80 meter lang. De dieren komen tussen 8 en 24 dagen uit de dekstal in de groep.

  De groepen bestaan uit 17 zeugen. De zeugen krijgen het voer in zelfsluitende voerboxen. Deze zijn 50 centimeter breed en 1,80 meter lang. De dieren komen tussen 8 en 24 dagen uit de dekstal in de groep.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij de hokken waar de zeugen nog niet zijn gescand op drachtigheid in de dek- en wachtstal ligt een zoekbeer om eventuele terugkomers op te sporen. Het scannen op drachtigheid in de groep ervaart Wilhelm als een fors nadeel.

  Bij de hokken waar de zeugen nog niet zijn gescand op drachtigheid in de dek- en wachtstal ligt een zoekbeer om eventuele terugkomers op te sporen. Het scannen op drachtigheid in de groep ervaart Wilhelm als een fors nadeel.

  Foto: Henk Riswick
 • Het voersysteem is eenvoudig. Er loopt een vijzel door de stal met valpijpjes. Onder de valpijpjes staan emmers op een plank op 1,25 meter hoogte. Een gevulde emmer bevat 12,5 kilo voer.

  Het voersysteem is eenvoudig. Er loopt een vijzel door de stal met valpijpjes. Onder de valpijpjes staan emmers op een plank op 1,25 meter hoogte. Een gevulde emmer bevat 12,5 kilo voer.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor elke vijf zeugen gooit Wilhelm een emmer voer leeg. Elke zeug krijgt dus 2,5 kilo voer. Een schrale zeug geeft hij wat extra.

  Voor elke vijf zeugen gooit Wilhelm een emmer voer leeg. Elke zeug krijgt dus 2,5 kilo voer. Een schrale zeug geeft hij wat extra.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen kunnen in een dichte ruimte liggen. Vloer, wanden en dak zijn geïsoleerd. Het hok moet absoluut tochtvrij zijn, anders treedt hokbevuiling op. Bij min 15 graden buiten afgelopen winter, was het in de ligruimte 20 graden.

  De zeugen kunnen in een dichte ruimte liggen. Vloer, wanden en dak zijn geïsoleerd. Het hok moet absoluut tochtvrij zijn, anders treedt hokbevuiling op. Bij min 15 graden buiten afgelopen winter, was het in de ligruimte 20 graden.

  Foto: Henk Riswick
 • In de winterperiode sluiten de varkenshouders de uitgang naar de voer- en mestruimte af met plastic flappen. Dit voorkomt tocht en daarmee hokbevuiling. De stallen voor dragende zeugen kostten €900 per plaats aan materiaalkosten. De stallen bouwden ze zelf.

  In de winterperiode sluiten de varkenshouders de uitgang naar de voer- en mestruimte af met plastic flappen. Dit voorkomt tocht en daarmee hokbevuiling. De stallen voor dragende zeugen kostten €900 per plaats aan materiaalkosten. De stallen bouwden ze zelf.

  Foto: Henk Riswick
 • De dek- en wachtruimte is oud en versleten. De stal heeft 86 plaatsen. De Nuppenaus hebben plannen voor uitbreiding naar 1.000 zeugen. Er is een nieuwe wacht- en dekstal gepland, waar de zeugen tot vier weken na de dekking en na het scannen in de voerligboxen blijven.

  De dek- en wachtruimte is oud en versleten. De stal heeft 86 plaatsen. De Nuppenaus hebben plannen voor uitbreiding naar 1.000 zeugen. Er is een nieuwe wacht- en dekstal gepland, waar de zeugen tot vier weken na de dekking en na het scannen in de voerligboxen blijven.

  Foto: Henk Riswick
 • De DanBred-zeugen worden geïnsemineerd met sperma van de db77 Piétrain-eindbeer van BHZP. De vaste mesters in Nedersaksen vragen om biggen uit deze combinatie.

  De DanBred-zeugen worden geïnsemineerd met sperma van de db77 Piétrain-eindbeer van BHZP. De vaste mesters in Nedersaksen vragen om biggen uit deze combinatie.

  Foto: Henk Riswick
 • Tussen de stallen liggen verharde paden met een eenvoudige houten afscheiding. Over deze paden gaan de zeugen naar de verschillende stallen.

  Tussen de stallen liggen verharde paden met een eenvoudige houten afscheiding. Over deze paden gaan de zeugen naar de verschillende stallen.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen vinden het buitenklimaat zeer prettig. Ook bij de verdubbeling naar 1.000 zeugen komen de dragende zeugen in eenzelfde stal.

  De zeugen vinden het buitenklimaat zeer prettig. Ook bij de verdubbeling naar 1.000 zeugen komen de dragende zeugen in eenzelfde stal.

  Foto: Henk Riswick
 • De opfokzeugen komen rechtstreeks uit Denemarken. De opvang is in een quarantainestal met overdekte uitloop en ligruimte binnen. Op een leeftijd van 240 dagen worden de dieren geïnsemineerd.

  De opfokzeugen komen rechtstreeks uit Denemarken. De opvang is in een quarantainestal met overdekte uitloop en ligruimte binnen. Op een leeftijd van 240 dagen worden de dieren geïnsemineerd.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen worden op een leeftijd van gemiddeld drie weken gespeend. De opfokstal heeft groepen van vijftig biggen. De plaat tegen de muur geeft warmtestraling af en zorgt voor een microklimaat.

  De biggen worden op een leeftijd van gemiddeld drie weken gespeend. De opfokstal heeft groepen van vijftig biggen. De plaat tegen de muur geeft warmtestraling af en zorgt voor een microklimaat.

  Foto: Henk Riswick
 • In elke ruimte voor gespeende biggen is een klein hok voor zieke biggen en  biggen met een breuk of necrose.

  In elke ruimte voor gespeende biggen is een klein hok voor zieke biggen en biggen met een breuk of necrose.

  Foto: Henk Riswick
 • Er heerst absolute rust in de kraamafdelingen. In de eerste vier maanden van dit jaar produceerden de zeugen 33,6 gespeende biggen per jaar. Het totaalaantal levendgeboren biggen was 36,9. Pleegzeugen brengen jaarlijks gemiddeld drie biggen per zeug groot.

  Er heerst absolute rust in de kraamafdelingen. In de eerste vier maanden van dit jaar produceerden de zeugen 33,6 gespeende biggen per jaar. Het totaalaantal levendgeboren biggen was 36,9. Pleegzeugen brengen jaarlijks gemiddeld drie biggen per zeug groot.

  Foto: Henk Riswick
 • In de kraamstal krijgen koppels biggen die aan de diarree zijn, in een kom wat cola met opgelost zout. Een goedkope en eenvoudige oplossing. De varkenshouders werken op hun bedrijf met lage kosten.

  In de kraamstal krijgen koppels biggen die aan de diarree zijn, in een kom wat cola met opgelost zout. Een goedkope en eenvoudige oplossing. De varkenshouders werken op hun bedrijf met lage kosten.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Gullef

  Wat is precies de verhouding van de cola zout oplossing?

 • pff

  ze werken met lage kosten......maar wel heeeeeel arbeidsintensief !

 • Jan Arthur

  Ja, pff, als men niet graag werkt is dit wel een probleem.
  Ik denk door in de toekomst arbeidsintensiver en kostenbesparend
  Te werken men de winst veel hoger kan optrekken.
  Is het soms niet beter te werken met minder zeugen,zonder veel toeters en bellen, en winst te maken dan veel zeugen te hebben, met alle technische snufjes, en alle winst te zien verdampen in (soms onnodige) onkosten.
  Ik denk dat dit wel de moeite loont om daar eens over na te denken!
  Grootschaligheid(zie Vion) is daarom niet altijd beter voor de knip.

Of registreer je om te kunnen reageren.