Varkenshouderij

Foto & video 4734 x bekeken 20 reacties

Niet mee in ratrace van reguliere houderij

Cord-Christian Precht heeft met zijn compagnon Eggers een maatschap met 280 ecologisch gehouden zeugen in het Duitse Soltau-Deimern op de Lüneburger Heide.

Foto

 • Cord-Christian Precht (60) heeft een bedrijf met 75 hectare akkerbouw, 128 hectare bos en 500 vleesvarkens traditioneel gehouden.

  Cord-Christian Precht (60) heeft een bedrijf met 75 hectare akkerbouw, 128 hectare bos en 500 vleesvarkens traditioneel gehouden.

  Foto: Henk Riswick
 • Het terrein waarop de zeugen verblijven is 23 hectare groot. De helft van het perceel is een jaar in gebruik. Na dat jaar gaan de dieren naar de andere helft, zodat de gebruikte bodem rust krijgt.

  Het terrein waarop de zeugen verblijven is 23 hectare groot. De helft van het perceel is een jaar in gebruik. Na dat jaar gaan de dieren naar de andere helft, zodat de gebruikte bodem rust krijgt.

  Foto: Henk Riswick
 • Medewerker Elimar Kunz rijdt met een trekker met daarachter een voerkar langs de percelen met zeugen. De vijzel spuit het krachtvoer op het land.

  Medewerker Elimar Kunz rijdt met een trekker met daarachter een voerkar langs de percelen met zeugen. De vijzel spuit het krachtvoer op het land.

  Foto: Henk Riswick
 • De brokken hebben een diameter van 2 centimeter en zijn extra hard geperst. Zo vallen de brokken niet uit elkaar bij regen of vocht. Dit beperkt het voerverlies.

  De brokken hebben een diameter van 2 centimeter en zijn extra hard geperst. Zo vallen de brokken niet uit elkaar bij regen of vocht. Dit beperkt het voerverlies.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen zijn de hele dag bezig met het zoeken naar voer. Op jaarbasis is Precht 1.800 kilo voer kwijt per zeug. Zeugenbrok kost €50 per 100 kilo. Het voer voor de gespeende biggen kost €65 per 100 kilo.

  De zeugen zijn de hele dag bezig met het zoeken naar voer. Op jaarbasis is Precht 1.800 kilo voer kwijt per zeug. Zeugenbrok kost €50 per 100 kilo. Het voer voor de gespeende biggen kost €65 per 100 kilo.

  Foto: Henk Riswick
 • De zogende zeugen hebben 60 vierkante meter ruimte tot hun beschikking. In elk perceel staat een hut met daarin volop stro.

  De zogende zeugen hebben 60 vierkante meter ruimte tot hun beschikking. In elk perceel staat een hut met daarin volop stro.

  Foto: Henk Riswick
 • Gedurende de eerst week na de geboorte staat er een rechthoekig opzetstuk voor de uitgang van de hut. Dit voorkomt dat de biggen verdwalen en ook dat zij binding krijgen met de zeug.

  Gedurende de eerst week na de geboorte staat er een rechthoekig opzetstuk voor de uitgang van de hut. Dit voorkomt dat de biggen verdwalen en ook dat zij binding krijgen met de zeug.

  Foto: Henk Riswick
 • In de schuilhut ligt een dik pak vers stro voor de biggen. De Naïma-zeugen spenen gemiddeld 11,2 biggen per worp. Ze realiseren 2,08 worpen per jaar.

  In de schuilhut ligt een dik pak vers stro voor de biggen. De Naïma-zeugen spenen gemiddeld 11,2 biggen per worp. Ze realiseren 2,08 worpen per jaar.

  Foto: Henk Riswick
 • De zogende zeugen zijn op hun hoede en beschermen de biggen. De verzorger moet steeds alert zijn.

  De zogende zeugen zijn op hun hoede en beschermen de biggen. De verzorger moet steeds alert zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • Op het hoogste punt van het perceel staat een oude giertank. Een waterinstallatie pompt water op uit een bron, filtert het en pompt het in de tank. Het hoogteverschil zorgt voor voldoende druk om alle percelen te bereiken.

  Op het hoogste punt van het perceel staat een oude giertank. Een waterinstallatie pompt water op uit een bron, filtert het en pompt het in de tank. Het hoogteverschil zorgt voor voldoende druk om alle percelen te bereiken.

  Foto: Henk Riswick
 • Door de goede technische resultaten is er een tekort aan opfokruimte in stallen met uitloop. Daarom heeft Precht noodopvang in het weiland gemaakt. In de overdekte ligruimte staan ook de voerbakken.

  Door de goede technische resultaten is er een tekort aan opfokruimte in stallen met uitloop. Daarom heeft Precht noodopvang in het weiland gemaakt. In de overdekte ligruimte staan ook de voerbakken.

  Foto: Henk Riswick
 • Als de biggen ongeveer 30 kilo zijn, gaan ze naar mesters in de omgeving. Een big brengt €115 tot €120 op, exclusief btw.

  Als de biggen ongeveer 30 kilo zijn, gaan ze naar mesters in de omgeving. Een big brengt €115 tot €120 op, exclusief btw.

  Foto: Henk Riswick
 • Op het grote stuk land staan 95 hutten voor de zeugen met biggen. De speenleeftijd is gemiddeld veertig dagen.

  Op het grote stuk land staan 95 hutten voor de zeugen met biggen. De speenleeftijd is gemiddeld veertig dagen.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen blijven binnen het perceel door stroomdraadjes. De biggen kunnen na een week naar buiten en kunnen onder de stroomdraadjes door naar andere zeugen.

  De zeugen blijven binnen het perceel door stroomdraadjes. De biggen kunnen na een week naar buiten en kunnen onder de stroomdraadjes door naar andere zeugen.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen krijgen krachtvoer bijgevoerd in een voorraadbakje. Deze is geplaatst in een ouden plastic container om het voer droog te houden.

  De biggen krijgen krachtvoer bijgevoerd in een voorraadbakje. Deze is geplaatst in een ouden plastic container om het voer droog te houden.

  Foto: Henk Riswick
 • Op deze foto is duidelijk te zien dat het terrein licht glooiend is. In 1997 zijn Precht en Eggers met de ecologische houderij gestart, deels uit ideologische overwegingen maar ook om economisch rendement te halen. Ze willen niet meedoen aan de ratrace van de reguliere houderij om topresultaten en zo mee te kunnen blijven doen.

  Op deze foto is duidelijk te zien dat het terrein licht glooiend is. In 1997 zijn Precht en Eggers met de ecologische houderij gestart, deels uit ideologische overwegingen maar ook om economisch rendement te halen. Ze willen niet meedoen aan de ratrace van de reguliere houderij om topresultaten en zo mee te kunnen blijven doen.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen met oudere biggen zogen ook buiten. Kou en regen deert de dieren niet. Er zijn genoeg biggen die ‘snoepen’ bij zeugen die niet hun moeder zijn.

  De zeugen met oudere biggen zogen ook buiten. Kou en regen deert de dieren niet. Er zijn genoeg biggen die ‘snoepen’ bij zeugen die niet hun moeder zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • De dekrijp aangeleverde opfokzeugen komen in een apart stuk land. Een jonge dekbeer zorgt voor de bevruchting. De dag van dekking herkent Kunz aan de schrammen in de flanken van de opfokzeug. De zeugen worden geïnsemineerd.

  De dekrijp aangeleverde opfokzeugen komen in een apart stuk land. Een jonge dekbeer zorgt voor de bevruchting. De dag van dekking herkent Kunz aan de schrammen in de flanken van de opfokzeug. De zeugen worden geïnsemineerd.

  Foto: Henk Riswick
 • Verzorger Kunz loopt langs de percelen met zeugen en biggen. Bij de dagelijkse controle kijkt hij in alle hutten. “Het is toch een groot plezier om varkens te kunnen verzorgen in de vrije natuur.”

  Verzorger Kunz loopt langs de percelen met zeugen en biggen. Bij de dagelijkse controle kijkt hij in alle hutten. “Het is toch een groot plezier om varkens te kunnen verzorgen in de vrije natuur.”

  Foto: Henk Riswick
 • Een koppel pasgeboren biggen bij de zeug in de hut en in een dik pak stro. Per jaar heeft Precht 40 ton stro nodig.

  Een koppel pasgeboren biggen bij de zeug in de hut en in een dik pak stro. Per jaar heeft Precht 40 ton stro nodig.

  Foto: Henk Riswick
 • De afzet van de biggen gebeurt via afzetorganisatie Biopark. De productie van ecologisch varkensvlees is niet gereguleerd. Precht maakt zich daarover enige zorgen, met name over de prijs. Slachtvarkens brengen ongeveer €3 per kilo geslacht-gewicht op.

  De afzet van de biggen gebeurt via afzetorganisatie Biopark. De productie van ecologisch varkensvlees is niet gereguleerd. Precht maakt zich daarover enige zorgen, met name over de prijs. Slachtvarkens brengen ongeveer €3 per kilo geslacht-gewicht op.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • agratax2

  Na een jaar krijgt het halve perceel >rust<. Betekent dit dat er een gewas op wordt geteeld, zodat de mest te gelde wordt gebracht?

 • abtje

  Moet wel buitenland zijn, de Nederlandse gemeentes met hun welstandscommissies draaien dol met al die bouwsels:-)

 • agratax2

  abtje, dat is de vraag alles blijft onder de grens van 2 meter, waarboven een vergunning nodig is. Bovendien zijn het verplaatsbare 'woonelementen' hier zou hooguit een boeren camping vergunning voor nodig zijn lijkt mij. Een veel grote punt is, de mest en nitraat wet, waar laten we de luchtwasser en hoe verdelen we de mest regelmatig over het land?

 • w v gemert

  Wat een verspilling aan deze dieren, ik schat in dat reguliere dierhouderij met dezelfde grondstoffen 30% meer voeding realiseert!!! De grond een jaar rust, wat een lariekoek de grond moet herstellen van de vermesting/uitspoeling van het gebruik van het afgelopen jaar. Als een journalist alles voor zoete koek aanneemt en gelooft krijg je soort onzin verhalen. Als de groei van de wereld bevolking opgevangen moet worden door hogere productie/betere benutting van de grondstoffen dan is dit de absoluut de verkeerde methode

 • Klomp

  mooie reportage en een mooie manier van varkens houden. En hij zal dan wel 600 kg voer meer nodig hebben als wij in de gewone varkenshouderij, maar hij beurt wel gemiddeld €55 per big meer dan wij, dus wat kan hem dat beetje voer schelen. En zolang wij Nederlanders meer dan 30 % van ons eten weggooien zoals wij konden lezen, kunnen wij ons beter daar druk over maken

 • rietberg

  w v Gemert hoezo verspilling 1800 kg voer, 1200 voor de zeug en 26 kg /big van 30 kg lijken mij vrij normale hoeveelheden
  voerkosten van € 1000 per zeug en een opbrengst van € 2500 per zeug
  en nauwelijks huisvestingskosten.
  waarschijnlijk ben je jaloers op deze ras ondernemer die wel geld verdiend aan zijn varkens.
  en wat de mest betreft: 12 zeugen per hectare waarbij de gespeende biggen in stallen zijn gehuisvest waar de mest opgevangen kan worden is ook niet extreem.
  Als varkenshouder alles onderuit schoffelen terwijl je eigen houderij systeem
  jaar in jaar uit een negatief rendement laat zien, met een kritische samenleving op je nek, dan ben je geen ondernemer en verdien je als zodanig ook geen waardering.

 • w v gemert

  Rietberg, ik ben niet jaloers! Voeren op grond levert per definitie veel verlies op, ik denk dat je geen varkenshouder bent. Wat denk je van dierwelzijn midden in de winter, een zeer natte herfst en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor het overige weet jij niet wat voor systeem ik heb. De reportage is volgens mij te eenzijdig en door een beperkte bril bekeken.

 • W Geverink

  Tja w v gemert. je moet gewoon overal de schijt aan hebben als je verder wil komen. De varkens kunnen behoorlijk kleumen in de bagger dat is waar en of het goed is voor het milieu kun je ook vraagtekens bij zetten. Punt is dat de overheid en de consument bij de productie van 'politiek correcte' varkens met bepaalde dingen een stuk 'flexibeler' zijn. Ondernemers spelen daar op in.

 • rietberg

  w. v Gemert gelukkig ben ik geen varkenshouder meer, heb nu een goedlopend bedrijf in een totaal andere sector, om als ondernemer succesvol te zijn moet je, zeker in moeilijke tijden, inventief, innovatief en creatief zijn en vooral heel goed luisteren naar je klanten en omgeving, en dat is nu net wat bij de huidige varkenshouders ontbreekt.en als er eentje is die buiten de gebaande paden wandelt wordt deze door conculega's tot de grond toe afgebrand
  Ik weet ongeveer welk bedrijft u heeft als ex nvv voorzitter heeft u waarschijnlijk het meest denkbare conservatieve varkensbedrijf.
  Uw reactie op mijn inbreng geeft precies weer wat ik u bedoelde duidelijk te maken, probeer ook van deze succesvolle ondernemer te leren als individuele varkenshouder en als sector, maar uw reactie is er een van angst.
  Om mijn bedrijf sterker te maken kijk ik voortdurend met een positieve blik naar alle denkbare andere bedrijven en doe er mijn voordeel mee.
  De wereld veranderd elke dag, als ondernemer moet je daar elk uur op inspelen.

 • Hogman1

  In het verleden stond Engeland vol met dit soort hokken.
  Maar dat was vroeger.

 • joannes

  @rietberg, wanneer je zo´n goedlopend bedrijf hebt en als reden daarvoor inventiviteit, innovatie, creatie en vooral goed luisteren naar klanten in je omgeving opgeeft, mis je de complete studie van de nederlandse varkenshouderij! Waarschijnlijk onbewust want je voelt je gelukkig geen varkenshouder meer te zijn, maar met een klein beetje meer diepgang had je snel kunnen ontdekken dat de EU klanten van de NL varkensproductie geen enkel probleem met de kwaliteit en de houderijmethodes hebben. Ze zijn zo tevreden dat er nu zelfs levend steeds meer de grens over gaan. Zo veel zelfs dat VION ervan in de problemen komt want de achterbakse NL Supermarketen kopen hun vlees inmiddels ook in Duitsland. Het zijn de extra heffingen, regelingen en restricties die de varkenshouderij nekken. Aktie groepen in Concert met Stadse partijen pesten een gezonde productie de grenzen over. Overigens Petje af voor dhr Precht, maar deze extravagantie in inefficiëntie is leuk voor extravagante klanten die hem graag die hoge prijzen geven voor die scharrelvarkens, maar van zulke consumenten zijn er veel te weinig om een sector in stand te houden of om te laten schakelen. Ook dat is met een beetje verdiepen te bedenken!

 • w v gemert

  Rietberg, ik ben al meer dan 40 jaar een gelukkige ondernemer in de varkenshouderij en hoop er nog een aantal aan te plakken. Als je de consument wilt bedonderen moet je vooral de zaken mooier voorstellen dan de werkelijkheid, en als u dat innovatief/inventief noemt botst dat met al mijn principes.

 • kalkar

  Gangbaar liggen de varkens er netjes en gezond bij, maar financieel is het een drama. Scharrel, dan liggen de varkens er alleen met mooi weer netjes en gezond bij, voor de rest ven het jaar is het één grote bende, maar financieel is het erg goed.

 • joannes

  Precies @melkertje, de foto´s zijn mooi en ¨commercieel¨ voor die scharrel beweging. Maar hang er maar een paar camera´s en in periodes van regen en kou denk ik dat velen zeugen het veld voor een droge geventileerde stal zouden willen verruilen, al is het alleen maar uit die moederlijke beschermdrift voor hun biggen. Deze extravagantie heeft zich leuk in de kijker gespeeld bij de Media, Politiek en zeer waarschijnlijk een paar retailers die er hun voordeel mee kunnen doen en de extra premie voor het ¨vlees met een verhaal¨ kunnen innen. Je moet het zien als een spectaculaire film waar 2 uur demonstratie het resultaat is van plak en knipwerk van misschien wel 1000 uur opnamewerk. Samengevat één commercieel verhaal wat prima geëxploiteerd wordt, zoals al te zien is op de eerste foto waarin de varkens aangekleed en wel de broek aan hebben! Voor verhaaltjes hoef je tegenwoordig niet meer naar de Efteling of Disney Land!

 • W Geverink

  Je hebt hem door joannes. Je verkoopt een verhaal of een sprookje. Net als in de film hoeft er niks van te kloppen zolang het de psyche van het publiek maar bevredigd. Voordat ik voor me zelf begon heb ik zelf jarenlang met buitenvarkens gewerkt en weet dat hoewel ze het drie of vier maanden uit het jaar veel beter hebben dan het reguliere varken het toch vaak afzien is. De welzijns bewuste consument denkt dat de modderpoel er is voor de entertainment van het varken. Mis, de modderpoel is in de buitenhouderij nodig zodat de varkens zich kunnen beschermen tegen de steek insecten die in stallen niet aanwezig zijn. Ook smeerden we de varkens die voor het eerst naar buiten gingen in met afgewerkte olie zodat ze geen zonnebrand op zouden lopen voor ze de modderpoel vonden. Hoewel het in het mooie jaargetijde vaak mooi is om naar te kijken woog het voor mij niet op tegen de ellende die een echte stal het dier in de rest van het jaar bespaard.

 • harm.p22

  rietberg, als jij zo inventief,innovatief en creatief bent, hoezo heb je dan de varkenshouderij verlaten? want als ik het zo lees, heb jij erg veel verstand van die 3 of ontbrak er 'lef' bij die 3?

 • rietberg

  Harm, voor stoppen is meer lef nodig dan voor doorgaan in de ratrace.
  En voor een ieder hierboven als eenling bereik je in de varkenshouderij niet veel, als je met 20 tot 60 varkenshouders een uniek concept ontwikkeld naar de wensen van de consument, supermarkt en dierenvrienden en dat buiten vion of anders bolwerk op de markt kunt zetten kun je zelf je prijs bepalen alle andere optie's zijn gedoemd te mislukken, 10 jaar geleden is mij dat niet gelukt, en daarom ben ik gestopt, en gezien bovenstaande reactie's gaat niemand dat ooit lukken
  Verder wens ik iedereen alle geluk in de varkenshouderij, want dat gun ik iedereen.

  Ps. als je 10.000 varkens heb is mooi, maar tis ook wel makkelijk als je ze niet hebt. • Jan Arthur

  Een voorstel: zet zulke hokken in de Veluwe! Eens kijken na een tijd wat het resultaat zou kunnen zijn?

 • trust

  @Rietberg, denk dat u in uw varkenstijd te ver voorop bent gaan lopen, innovatie en veranderingen van het varkenshouderijsysteem wordt niet echt op prijs gesteld. ook niet door allerlei toeleveranciers (sterksel is sterk commercieel afhankelijk van deze bedrijven).
  Want iedereen die hun kop boven het maaiveld uitsteekt, wordt in dit huidige systeem afgemaakt......
  Zeker op het gebied van afzet worden er vuile spelletjes gespeeld.
  Ben toch benieuwd in welke sector u nu onderneemt?

 • rietberg

  @Info457 Er worden/werden inderdaad vuile spelletje gespeeld door Supermarkten
  waardoor de traditionele vlees verwerkers chantabel zijn/waren.
  Als de varkenshouders zelf het sterrenvlees hadden ontwikkeld buiten de traditionele kanalen om dan hadden ze goud in handen gehad.
  Maar ja als je de innovatie aan anderen overlaat mag je het zelf produceren tegen de laagste kostprijs, maar dan ook alsjeblieft niet zeuren.

  Ik heb een soort van constructie bedrijf waar ik, de door mijzelf ontwikkelde producten fabriceer, daarnaast heb ik een verhuur bedrijf waarmee ik een deel van mijn producten verhuur.
  Ik heb klanten in Nederland, België en Duitsland en heb onlangs mijn eerste octrooi bemachtigd.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.