Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Eigen varkensvlees uit automaat

Sinds afgelopen najaar verkopen Frans en Ellie Kools in Achtmaal (N.-Br.) vlees van eigen varkens. Niet minder dan zeventig producten kunnen de klanten uit de muur trekken.

Foto

 • Frans en Ellie Kools hebben in het Brabantse Achtmaal een varkensbedrijf met 200 zeugen en circa 1.500 vleesvarkens.

  Frans en Ellie Kools hebben in het Brabantse Achtmaal een varkensbedrijf met 200 zeugen en circa 1.500 vleesvarkens.

  Foto: Peter Roek
 • In de regio is van alles te koop uit automaten: asperges, aardbeien, melk. Dat moet met varkensvlees ook kunnen, dachten de ondernemers.

  In de regio is van alles te koop uit automaten: asperges, aardbeien, melk. Dat moet met varkensvlees ook kunnen, dachten de ondernemers.

  Foto: Peter Roek
 • Met hun eigen vleesautomaat proberen ze een plus te zetten op de opbrengstprijs.

  Met hun eigen vleesautomaat proberen ze een plus te zetten op de opbrengstprijs.

  Foto: Peter Roek
 • Klanten weten de automaat inmiddels goed te vinden. De meeste mensen komen in het weekend. Met Pinksteren kregen de ondernemers 500 klanten over de vloer.

  Klanten weten de automaat inmiddels goed te vinden. De meeste mensen komen in het weekend. Met Pinksteren kregen de ondernemers 500 klanten over de vloer.

  Foto: Peter Roek
 • Een vriesautomaat vinden was lastig. Uiteindelijk is dit apparaat speciaal door een fabrikant gemaakt. Deze machine kan vriezen tot een temperatuur van -18 graden Celsius. Indien nodig kan de automaat ook koelen.

  Een vriesautomaat vinden was lastig. Uiteindelijk is dit apparaat speciaal door een fabrikant gemaakt. Deze machine kan vriezen tot een temperatuur van -18 graden Celsius. Indien nodig kan de automaat ook koelen.

  Foto: Peter Roek
 • Al het vlees wordt vacuüm verpakt. Dat heeft een aantal voordelen: het werkt hygiënisch en het product blijft wat langer houdbaar wat meer flexibiliteit geeft. Bovendien zijn de eisen lager dan bij verkoop van vers vlees.

  Al het vlees wordt vacuüm verpakt. Dat heeft een aantal voordelen: het werkt hygiënisch en het product blijft wat langer houdbaar wat meer flexibiliteit geeft. Bovendien zijn de eisen lager dan bij verkoop van vers vlees.

  Foto: Peter Roek
 • De vleesautomaat heeft liefst zeventig vakjes.Voorlopig houden de ondernemers het bij het verkopen van eigen varkensvlees. Ellie merkt dat klanten juist komen omdat het vlees van eigen varkens is. Ze verwacht daarom dat verkoop van andere vleessoorten weinig meerwaarde heeft.

  De vleesautomaat heeft liefst zeventig vakjes.Voorlopig houden de ondernemers het bij het verkopen van eigen varkensvlees. Ellie merkt dat klanten juist komen omdat het vlees van eigen varkens is. Ze verwacht daarom dat verkoop van andere vleessoorten weinig meerwaarde heeft.

  Foto: Peter Roek
 • De vleesautomaat heeft zeventig vakjes. Alles van het varken gaat erin, tot aan de pootjes aan toe. Ook zijn er verwerkte producten, zoals bloedworst. Op die manier weten de ondernemers een optimale vierkantsverwaarding te realiseren. Ze laten de varkens bij een lokale slager slachten; het kleinmaken en vacuüm verpakken doen ze zelf.

  De vleesautomaat heeft zeventig vakjes. Alles van het varken gaat erin, tot aan de pootjes aan toe. Ook zijn er verwerkte producten, zoals bloedworst. Op die manier weten de ondernemers een optimale vierkantsverwaarding te realiseren. Ze laten de varkens bij een lokale slager slachten; het kleinmaken en vacuüm verpakken doen ze zelf.

  Foto: Peter Roek
 • Het bijvullen van de automaat vraagt administratie. Het bijvullen gebeurt de hele dag. Ellie weet niet precies hoeveel tijd ze met de automaat kwijt is; het aanvullen van het vlees gaat tussen het gewone werk door. Het meeste werk zit in het verpakken van het vlees; ze schat dat het algauw twintig uur werk is per veertien dagen.

  Het bijvullen van de automaat vraagt administratie. Het bijvullen gebeurt de hele dag. Ellie weet niet precies hoeveel tijd ze met de automaat kwijt is; het aanvullen van het vlees gaat tussen het gewone werk door. Het meeste werk zit in het verpakken van het vlees; ze schat dat het algauw twintig uur werk is per veertien dagen.

  Foto: Peter Roek

Rene Stevens

Laatste reacties

 • neru

  Slim idee dit is wat de consument wil, succes.

 • Jan Arthur

  toekomstgericht is het wel!

 • chiel.slinkman

  Als ze nog slimmer zijn gaan ze samen werken met een kippenboer en een vleesveehouder zodat ze ook hun vlees aan kunnen bieden in hun automaat. Zorg je dat die twee ook allebei een automaat op 't erf hebben staan en je hebt al 3 verkooppunten en consumenten kunnen al hun vlees op hetzelfde punt halen.. win win volgens mij.

 • Poekske

  idd zeer toekomstgericht. je hebt 2 soorten klanten. de trouwe klant die niet kijkt op de laatste eurocent, zoals hier, of de klant in de supermarkt die enkel naar de prijs kijkt

Of registreer je om te kunnen reageren.