Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Crisis woningmarkt frustreert bedrijfsvoering

Varkenshouder Marcel Willemse verplaatst zijn bedrijf zelfstandig naar een duurzame locatie. Op zijn thuisbasis zit de ontwikkeling op slot.

Foto

 • Marcel Willemse (42) houdt in Gilze (N.-Br.). 150 zeugen en 400 vleesvarkens. Uitbreiding op die thuislocatie is niet mogelijk. Daarom kocht hij een aantal jaar terug een tweede locatie aan in het eveneens Brabantse Alphen. Hier is wel voldoende ruimte; Willemse breidde er onlangs uit van 1.500 naar 2.600 vleesvarkens. Op de achtergrond is de nieuwe stal te zien.

  Marcel Willemse (42) houdt in Gilze (N.-Br.). 150 zeugen en 400 vleesvarkens. Uitbreiding op die thuislocatie is niet mogelijk. Daarom kocht hij een aantal jaar terug een tweede locatie aan in het eveneens Brabantse Alphen. Hier is wel voldoende ruimte; Willemse breidde er onlangs uit van 1.500 naar 2.600 vleesvarkens. Op de achtergrond is de nieuwe stal te zien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De thuislocatie is een verouderd bedrijf. Het liefst zou Willemse de deur hier sluiten. Samen met vier varkenshouders in de buurt vatte hij daarom acht jaar geleden een plan op om de gezamenlijke varkensbedrijven aan het rand het dorp te saneren en woningen terug te bouwen.
Zowel provincie als gemeente kwamen door de jaren heen over de streep en ondersteunden uiteindelijk de plannen. De vier varkenshouders zouden hun deuren sluiten en de kleine 6 hectare mogen omzetten in een kleine woonwijk met 70 bouwkavels.

  De thuislocatie is een verouderd bedrijf. Het liefst zou Willemse de deur hier sluiten. Samen met vier varkenshouders in de buurt vatte hij daarom acht jaar geleden een plan op om de gezamenlijke varkensbedrijven aan het rand het dorp te saneren en woningen terug te bouwen. Zowel provincie als gemeente kwamen door de jaren heen over de streep en ondersteunden uiteindelijk de plannen. De vier varkenshouders zouden hun deuren sluiten en de kleine 6 hectare mogen omzetten in een kleine woonwijk met 70 bouwkavels.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de loop der jaren stortte de woningmarkt echter in, en daarmee ook de vraag naar bouwkavels. Willemse: “De opbrengst voor ons als vier varkenshouders daalt iedere dag. Voor een van de vier deelnemers is dat reden geweest om uit het project te stappen. Bemiddeling vanuit de gemeente mocht niet meer baten. En omdat de bedrijven onderling in elkaars stankcirkel zitten, is er geen mogelijkheid om het plan nu nog door te zetten.” Willemse zit nu met een bedrijfslocatie waar hij niets meer kan. Investeren loont niet meer, maar zomaar slopen kan financieel ook niet uit.
Willemse: “Het bedrijf met 150 zeugen dat mijn ouders opbouwden, was in de jaren zeventig en tachtig een mooi bedrijf. Nu niet meer.”

  In de loop der jaren stortte de woningmarkt echter in, en daarmee ook de vraag naar bouwkavels. Willemse: “De opbrengst voor ons als vier varkenshouders daalt iedere dag. Voor een van de vier deelnemers is dat reden geweest om uit het project te stappen. Bemiddeling vanuit de gemeente mocht niet meer baten. En omdat de bedrijven onderling in elkaars stankcirkel zitten, is er geen mogelijkheid om het plan nu nog door te zetten.” Willemse zit nu met een bedrijfslocatie waar hij niets meer kan. Investeren loont niet meer, maar zomaar slopen kan financieel ook niet uit. Willemse: “Het bedrijf met 150 zeugen dat mijn ouders opbouwden, was in de jaren zeventig en tachtig een mooi bedrijf. Nu niet meer.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om niet stil te blijven staan, kocht hij in 2008 een tweede locatie aan in Alphen. De LOG-locatie heeft wel ontwikkelingspotentie. Het bestaande vleesvarkensbedrijf met 1.500 plaatsen en een brijvoerinstallatie vormt een prima basis.

  Om niet stil te blijven staan, kocht hij in 2008 een tweede locatie aan in Alphen. De LOG-locatie heeft wel ontwikkelingspotentie. Het bestaande vleesvarkensbedrijf met 1.500 plaatsen en een brijvoerinstallatie vormt een prima basis.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Afgelopen winter zette Willemse er een stal met 1.100 plaatsen bij.

  Afgelopen winter zette Willemse er een stal met 1.100 plaatsen bij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voor de toekomst zet hij in op vleesvarkens. Dan komen er nog 2.000 plaatsen bij.

  Voor de toekomst zet hij in op vleesvarkens. Dan komen er nog 2.000 plaatsen bij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is in april in gebruik genomen. Er zijn acht afdelingen met elk 135 plaatsen. De bouwwijze is traditioneel.

  De stal is in april in gebruik genomen. Er zijn acht afdelingen met elk 135 plaatsen. De bouwwijze is traditioneel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Willemse koos voor plafondventilatie in combinatie met een centrale luchtinlaat in de eindgevel.

  Willemse koos voor plafondventilatie in combinatie met een centrale luchtinlaat in de eindgevel.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De brijvoerinstallatie kon de varkenshouder eenvoudig vanuit de bestaande stallen doortrekken. Ook de keuken en opslagcapaciteit hoefde hij niet uit te breiden.

  De brijvoerinstallatie kon de varkenshouder eenvoudig vanuit de bestaande stallen doortrekken. Ook de keuken en opslagcapaciteit hoefde hij niet uit te breiden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de stal geen stalen, maar gietijzeren roosters. “Ze zijn duurder, maar het gietijzer moet langer meegaan dan de stalen roosters, die toch vaak na tien jaar al rot zijn”, zegt Willemse. “Hoe ze het in combinatie met de brij houden, is nog wel afwachten.” Om het liggedrag te sturen zijn de roosters voorzien van opstaande strips. Zo blijft het mest- en leefgebied beter gescheiden.

  In de stal geen stalen, maar gietijzeren roosters. “Ze zijn duurder, maar het gietijzer moet langer meegaan dan de stalen roosters, die toch vaak na tien jaar al rot zijn”, zegt Willemse. “Hoe ze het in combinatie met de brij houden, is nog wel afwachten.” Om het liggedrag te sturen zijn de roosters voorzien van opstaande strips. Zo blijft het mest- en leefgebied beter gescheiden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe stal staat achter de bestaande stallen. Op het centrale punt zijn de drie stallen met elkaar verbonden. Tevens staat hier de biologische luchtwasser en is er de afleverruimte met laadbrug.

  De nieuwe stal staat achter de bestaande stallen. Op het centrale punt zijn de drie stallen met elkaar verbonden. Tevens staat hier de biologische luchtwasser en is er de afleverruimte met laadbrug.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vanuit drie richtingen komen de varkens hier bijeen. Zowel het laden van vleesvarkens als het lossen van de biggen geschiedt via deze weg. Links de technische ruimte van de wasser.

  Vanuit drie richtingen komen de varkens hier bijeen. Zowel het laden van vleesvarkens als het lossen van de biggen geschiedt via deze weg. Links de technische ruimte van de wasser.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met zwaar op maat gemaakt poortwerk werkt Willemse makkelijk.

  Met zwaar op maat gemaakt poortwerk werkt Willemse makkelijk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Buiten de stal bouwde de ondernemer een laad- en losbrug, voorzien van overkapping. Eentje met historie; hij kocht de losbrug tegen schrootprijs van de Vion-slachterij in Druten, die het bedrijf gesloten heeft.

  Buiten de stal bouwde de ondernemer een laad- en losbrug, voorzien van overkapping. Eentje met historie; hij kocht de losbrug tegen schrootprijs van de Vion-slachterij in Druten, die het bedrijf gesloten heeft.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Willemse: “Varkens lopen graag omhoog, dat is zo, en chauffeurs zeggen ook vaak dat het goed werkt, maar je wilt het toch eerst zelf zien en dan pas geloven. Toen de brug er eenmaal stond, vond ik het wel ontzettend steil, zeker in de hoogste stand. Gelukkig werkt het perfect, de varkens rennen echt naar boven.”

  Willemse: “Varkens lopen graag omhoog, dat is zo, en chauffeurs zeggen ook vaak dat het goed werkt, maar je wilt het toch eerst zelf zien en dan pas geloven. Toen de brug er eenmaal stond, vond ik het wel ontzettend steil, zeker in de hoogste stand. Gelukkig werkt het perfect, de varkens rennen echt naar boven.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Willemse kan de brug elektrisch in hoogte verstellen. Zo kan hij alle lagen laden zonder dat de chauffeur zijn laadklep gebruikt. Dat spaart tijd. “Zowel bij het laden van de vleesvarkens als bij het lossen van biggen scheelt het ongeveer een half uur per vracht.”

  Willemse kan de brug elektrisch in hoogte verstellen. Zo kan hij alle lagen laden zonder dat de chauffeur zijn laadklep gebruikt. Dat spaart tijd. “Zowel bij het laden van de vleesvarkens als bij het lossen van biggen scheelt het ongeveer een half uur per vracht.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De brug is al oud, maar zeer zwaar uitgevoerd. Alle mechaniek is simpel en degelijk.

  De brug is al oud, maar zeer zwaar uitgevoerd. Alle mechaniek is simpel en degelijk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Marcel stortte in het werk een zware tweedelige betonnen fundering, waar de brug aan vastgebout is. Alle plaatwerk is zo’n 2 centimeter dik en volledig gegalvaniseerd. Absoluut gebouwd voor het eeuwige leven.

  Marcel stortte in het werk een zware tweedelige betonnen fundering, waar de brug aan vastgebout is. Alle plaatwerk is zo’n 2 centimeter dik en volledig gegalvaniseerd. Absoluut gebouwd voor het eeuwige leven.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Genderen1982

  Is die stap 150 naar 1500 zeugen . Wel erg groot in deze tijd ?

 • huubjansen

  Goed lezen, 1500 vleesvarkens.

 • Wouter

  Zo zie je maar dat de wetgeving de economie remt. De enige die er profijt van heeft is dat peloton ambtenaren die er 8 jaar aan 'gewerkt' heeft. Was dit 2 jaar geweest had het hele plan geslaagd en had het de economie versterkt. Maar ja, wat had dat peloton die andere 6 jaar dan moeten doen!!!

 • Snel

  Had je niet beter tevens de laadplaats verdiept aan kunnen leggen.Wat voor reductie krijg je van de leverancier cq ontvanger voor `t snel laden en lossen of betaal je `t gelach zelf

Of registreer je om te kunnen reageren.