Varkenshouderij

Foto & video 5635 x bekeken 2 reacties

Niche in de veehandel

Vee- en Varkenshandel Feenstra richt zich op een specifiek segment in het veetransport en de veehandel: het zorgvee.

Foto

 • Heiko (36) en Marloes (31) Feenstra in Gasselternijeveen (Dr.) zijn eigenaar van Vee- en Varkenshandel Feenstra. Naast de bemiddeling in zorgvee handelt het bedrijf ook op kleine schaal in regulier vee, voornamelijk slachtzeugen en runderen. Het werkgebied betreft voornamelijk het Noorden, en strekt zich uit tot het midden van het land.

  Heiko (36) en Marloes (31) Feenstra in Gasselternijeveen (Dr.) zijn eigenaar van Vee- en Varkenshandel Feenstra. Naast de bemiddeling in zorgvee handelt het bedrijf ook op kleine schaal in regulier vee, voornamelijk slachtzeugen en runderen. Het werkgebied betreft voornamelijk het Noorden, en strekt zich uit tot het midden van het land.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Het vervoer van zorgvee is toegestaan, mits dit geen extra lijden met zich meebrengt voor de dieren. In het reguliere transport is die voorwaarde niet te borgen. Een varken met een navelbreuk, ontsteking of open wond mag daarom niet vervoerd worden in een volle wagen met slachtvarkens. Bepalend daarbij is artikel 9 van de Regeling diervervoer 2007 en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

  Het vervoer van zorgvee is toegestaan, mits dit geen extra lijden met zich meebrengt voor de dieren. In het reguliere transport is die voorwaarde niet te borgen. Een varken met een navelbreuk, ontsteking of open wond mag daarom niet vervoerd worden in een volle wagen met slachtvarkens. Bepalend daarbij is artikel 9 van de Regeling diervervoer 2007 en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Heiko Feenstra vervoert de dieren over korte afstand naar slachtplaatsen in de buurt, bij een lage beladingsgraad. Hij houdt de zwakste dieren apart tijdens transport, zodat onnodig lijden wordt voorkomen. Als een varken niet op vier poten loopt en echt niet op transport mag, euthanaseert Feenstra het dier op het bedrijf. Hij heeft een wapenvergunning.

  Heiko Feenstra vervoert de dieren over korte afstand naar slachtplaatsen in de buurt, bij een lage beladingsgraad. Hij houdt de zwakste dieren apart tijdens transport, zodat onnodig lijden wordt voorkomen. Als een varken niet op vier poten loopt en echt niet op transport mag, euthanaseert Feenstra het dier op het bedrijf. Hij heeft een wapenvergunning.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Feenstra vervoert ook biggen. Varkens brengen gemiddeld 50 cent per kilo geslacht-gewicht op. De uitbetaling vindt achteraf plaats en de opbrengst hangt samen met de slachtverliezen. Volgens Feenstra brengen dieren die hij laadt altijd geld op voor de boer.

  Feenstra vervoert ook biggen. Varkens brengen gemiddeld 50 cent per kilo geslacht-gewicht op. De uitbetaling vindt achteraf plaats en de opbrengst hangt samen met de slachtverliezen. Volgens Feenstra brengen dieren die hij laadt altijd geld op voor de boer.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Feenstra handelt ook in regulier vee. Hier lost hij een vracht slachtzeugen.

  Feenstra handelt ook in regulier vee. Hier lost hij een vracht slachtzeugen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De slachtplaatsen in Noord-Nederland waar Veehandel Feenstra zaken mee doet zijn goed geoutilleerd en voorzien van een prima reinigings- en ontsmettingsruimten.

  De slachtplaatsen in Noord-Nederland waar Veehandel Feenstra zaken mee doet zijn goed geoutilleerd en voorzien van een prima reinigings- en ontsmettingsruimten.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Heiko en Marlies Feenstra handelen ook in rundvee en halen tevens koeien op voor een noodslachting. Tijdens feestdagen slacht Feenstra een koe die voor een noodslachting weg moet zelf op een slachtplaats in de buurt. Hij heeft toegang tot een aantal slachterijen.

  Heiko en Marlies Feenstra handelen ook in rundvee en halen tevens koeien op voor een noodslachting. Tijdens feestdagen slacht Feenstra een koe die voor een noodslachting weg moet zelf op een slachtplaats in de buurt. Hij heeft toegang tot een aantal slachterijen.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • Het vervoer van het vee gebeurt met deze aanhanger.

  Het vervoer van het vee gebeurt met deze aanhanger.

  Foto: Jan Willem van Vliet
 • De zaak groeit. Daarom is naast de aanhanger geïnvesteerd in de deze oplegger. De oplegger wordt voorzien van het bedrijfslogo. De extra laadruimte ten opzichte van de aanhanger is welkom. Boeren bieden doorgaans meer dieren aan dan zij vooraf telefonisch opgaven, is de ervaring van Heiko Feenstra.

  De zaak groeit. Daarom is naast de aanhanger geïnvesteerd in de deze oplegger. De oplegger wordt voorzien van het bedrijfslogo. De extra laadruimte ten opzichte van de aanhanger is welkom. Boeren bieden doorgaans meer dieren aan dan zij vooraf telefonisch opgaven, is de ervaring van Heiko Feenstra.

  Foto: Jan Willem van Vliet

Laatste reacties

 • tikka

  Hallo,

  Wat is het voordeel van een 3-asser achter de auto t.o.v. een 2-asser?

  Gegroet.

  Tikka.

 • abtje

  Lagere asdruk, dat heeft de nieuwe combi trouwens niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.