Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Grillige varkensmarkt in Vietnam

Uitbraken van ziektes als MKZ en hoogpathogene abortus blauw kunnen in Vietnam zorgen voor een acuut tekort in de markt. Een niet-constante vraag en een dominante positie voor de slachthuizen en handelaren bij het vaststellen van de prijs doen de rest.

Foto

 • Ngo Duy Dung Tri (42) heeft in het Vietnamese Thong Nhat een gesloten bedrijf met 60 zeugen en 400 vleesvarkens. De Vietnamese varkenshouder houdt Yorkshire x Landraszeugen bij een combinatie van PiDu (Piétrain x Duroc) en Duroc-eindberen. Gemiddeld produceert een zeug bij elke worp 10-11 biggen, bij twee worpen per jaar.

  Ngo Duy Dung Tri (42) heeft in het Vietnamese Thong Nhat een gesloten bedrijf met 60 zeugen en 400 vleesvarkens. De Vietnamese varkenshouder houdt Yorkshire x Landraszeugen bij een combinatie van PiDu (Piétrain x Duroc) en Duroc-eindberen. Gemiddeld produceert een zeug bij elke worp 10-11 biggen, bij twee worpen per jaar.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Familie Ngo bezit zo’n 1,6 hectare land. Sinds 1992 verbouwt de familie cashewnoten en bananen. In de jaren negentig bleek varkens houden goed voor extra inkomen. Ze begonnen klein, met zo’n 15 zeugen op een andere locatie. Ngo, van huis uit kleermaker, ging daarop terug naar de schoolbanken en volgde colleges dierwetenschappen. Ondertussen groeide er een varkensbedrijf te midden van de cashewbomen.

  Familie Ngo bezit zo’n 1,6 hectare land. Sinds 1992 verbouwt de familie cashewnoten en bananen. In de jaren negentig bleek varkens houden goed voor extra inkomen. Ze begonnen klein, met zo’n 15 zeugen op een andere locatie. Ngo, van huis uit kleermaker, ging daarop terug naar de schoolbanken en volgde colleges dierwetenschappen. Ondertussen groeide er een varkensbedrijf te midden van de cashewbomen.

  Foto: Vincent ter Beek
 • In 2002 verrees een eerste vleesvarkensstal, in 2004 aangevuld met een zeugenstal. Nog een vleesvarkensstal volgde in 2009. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 0,2 hectare. Zo goed als in de beginjaren is de markt niet meer, vertelt Ngo. Nu is het prijsverloop grillig, met grote hoogtes en diepe dalen. “In de eerste maanden dit jaar verloren we tussen €4 en €8 per varken. De prijzen zijn heel onstabiel geweest.” In maart kwam de prijs voor een kilo slachtgewicht uit tussen €1,20 en €1,40.

  In 2002 verrees een eerste vleesvarkensstal, in 2004 aangevuld met een zeugenstal. Nog een vleesvarkensstal volgde in 2009. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 0,2 hectare. Zo goed als in de beginjaren is de markt niet meer, vertelt Ngo. Nu is het prijsverloop grillig, met grote hoogtes en diepe dalen. “In de eerste maanden dit jaar verloren we tussen €4 en €8 per varken. De prijzen zijn heel onstabiel geweest.” In maart kwam de prijs voor een kilo slachtgewicht uit tussen €1,20 en €1,40.

  Foto: Vincent ter Beek
 • De vermeerderingsafdeling bevindt zich in één stal: zowel dragende zeugen alsook
lacterende zeugen en gespeende biggen (achterin). Ziekten zijn alomtegenwoordig in Vietnam. Ngo ent al zijn varkens daarom in tegen onder meer klassieke varkenspest en mond- en klauwzeer. Hij weet dat de Vietnamese varkenshouderij behoorlijk kwetsbaar is op dit punt: “Ik ben blij varkenshouder te zijn. Mocht er een uitbraak komen, dan heb ik het te accepteren.”

  De vermeerderingsafdeling bevindt zich in één stal: zowel dragende zeugen alsook lacterende zeugen en gespeende biggen (achterin). Ziekten zijn alomtegenwoordig in Vietnam. Ngo ent al zijn varkens daarom in tegen onder meer klassieke varkenspest en mond- en klauwzeer. Hij weet dat de Vietnamese varkenshouderij behoorlijk kwetsbaar is op dit punt: “Ik ben blij varkenshouder te zijn. Mocht er een uitbraak komen, dan heb ik het te accepteren.”

  Foto: Vincent ter Beek
 • Naast algemene entingen tegen MKZ en klassieke varkenspest krijgen de zeugen ook vaccins tegen parvo en Aujeszky. Biggen worden voorts geënt tegen circo, M.hyo en snuffelziekte. Het spenen gebeurt na 30-35 dagen. Gespeende biggen gaan naar de vleesvarkensstal bij 20 tot 25 kilo.

  Naast algemene entingen tegen MKZ en klassieke varkenspest krijgen de zeugen ook vaccins tegen parvo en Aujeszky. Biggen worden voorts geënt tegen circo, M.hyo en snuffelziekte. Het spenen gebeurt na 30-35 dagen. Gespeende biggen gaan naar de vleesvarkensstal bij 20 tot 25 kilo.

  Foto: Vincent ter Beek
 • In de stallen wordt gewerkt met natuurlijke ventilatie. De 400 vleesvarkens worden gehouden in twee stallen. Opmerkelijk: elk hok, voor zo’n vijftien vleesvarkens, heeft een ingebouwd waterbassin. De bewoners maken er massaal gebruik van, want in elk hok zijn de bassins gevuld. Ngo: “Het is niet ongebruikelijk op boerderijen in deze omgeving. In deze tropische hitte is het goed om te zorgen dat de varkens zich koel kunnen houden.” Een grote watertank staat tussen de beide vleesvarkensstallen, om deze te voorzien van schoon water. Dat wordt opgepompt uit een put.

  In de stallen wordt gewerkt met natuurlijke ventilatie. De 400 vleesvarkens worden gehouden in twee stallen. Opmerkelijk: elk hok, voor zo’n vijftien vleesvarkens, heeft een ingebouwd waterbassin. De bewoners maken er massaal gebruik van, want in elk hok zijn de bassins gevuld. Ngo: “Het is niet ongebruikelijk op boerderijen in deze omgeving. In deze tropische hitte is het goed om te zorgen dat de varkens zich koel kunnen houden.” Een grote watertank staat tussen de beide vleesvarkensstallen, om deze te voorzien van schoon water. Dat wordt opgepompt uit een put.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Voer wordt in zakken kant-en-klaar aangevoerd voor zeugen, biggen en vleesvarkens door De Heus Vietnam.

  Voer wordt in zakken kant-en-klaar aangevoerd voor zeugen, biggen en vleesvarkens door De Heus Vietnam.

  Foto: Vincent ter Beek
 • Ngo is zelfs regionaal distributeur voor De Heus. Hij is een van de weinigen in zijn regio; daarmee kan hij zich onderscheiden. Lees meer over het bedrijf van Ngo in Boerderij 32 van dinsdag 7 mei.

  Ngo is zelfs regionaal distributeur voor De Heus. Hij is een van de weinigen in zijn regio; daarmee kan hij zich onderscheiden. Lees meer over het bedrijf van Ngo in Boerderij 32 van dinsdag 7 mei.

  Foto: Vincent ter Beek

Laatste reacties

 • koestal

  daar doen ze zeker niet aan dierenwelzijn,er is in dat land ook hondenvlees te koop,er zijn daar op de markt ook honden te koop,die neem je dan mee naar huis en je doet hem dan in de pan

 • gjcamps

  Koestal, zo te zien liggen de dieren heel ruim, ook worden ze met de hand gevoerd, veel aandacht dus. Ik ben er vaker geweest en varkensvlees is voor Vietnamezen het meest populaire vlees. Veel mensen hebben echter weinig geld met wat ze verdienen in de schoen en textiel industrie voor onze westerse merkkleding. Hondevlees is volgens mij favoriet in Cambodja en delen van China.

 • aarthamstra1

  Is er iets te vertellen over de milieu regels, bouw kosten ,kosten van mestafvoer ,voerwinst.groei

 • koestal

  regelmatig een overschot invriezen

Of registreer je om te kunnen reageren.