1

100 Seconden Dierenarts

De 100 Seconden Dierenarts gaat in op actuele gezondheidsvraagstukken. In korte video’s lichten dierenartsen Ruben Tolboom en Marrina Schuttert binnen 100 seconden een gezondheidsvraag toe en geven handige tips.
Terug naar dossier
Varkenshouderij

Foto & video 8 reacties

Coli en Clostridium diarree

Escherichia coli (E. coli) en Clostridium perfringens zijn bacteriën die geboortediarree veroorzaken bij pasgeboren biggen. De diarree verloopt heftig. Biggen kunnen er binnen 12 tot 24 uur aan sterven. De sterfte kan binnen tomen hoog oplopen. Door zeugen te vaccineren worden biggen via de biest beschermd. Een strikte stalhygiëne voorkomt dat de diarree bij een uitbraak van toom naar toom en van afdeling naar afdeling overslaat.

100 Seconden Dierenarts

Laatste reacties

 • Pieterv1

  Mij moet je niet spreken van Coli en Clostridium. Heb er meeeeer als genoeg ervaring mee! Bijna 40 weken lang; wekelijks zo goed als alle nesten (90%) geboren biggen standaard/preventief behandeld met antibiotica op dag 1, 2 en 3 na de geboorte.
  Sinds we de zeugen vaccineren met Suiseng van Hipra Lab en alle zeugen/biggen op leidingwater zitten zijn de problemen redelijk van de baan.
  Rota is ook zo'n boosdoener. We hebben nooit echt geweten of de Rota de Coli/Clostridium aanstak of omgekeerd. MAW: er wordt bij ons voor alles geënt.
  Jammer genoeg is het Rotavec Corona vaccin langere tijd niet meer voorradig. Daarom zijn we nu (tijdelijk) overgeschakeld naar Bovilis Lactovac. Standaardvaccinatie op week 9 en week 13 van dracht. De resultaten zijn niet zo goed als met de Rotavec.

 • Varkensarts

  Ik zou nog later de lactovac vaccinatie (2cc per dosis, en off label use) inzetten. Ongeveer maar 7-10 dagen voor werpen.
  Hiernaast is richting clostridium het ontsmetten met perazijnzuur (Oxydes) nog een goede aanvulling.
  Ik vraag mij dan af of je over enkele maanden nog wel voor clostridium moet vaccineren. Zeker indien je de hygiëne verhoogt en de mest van de zeugen dagelijks weg haalt.
  Succes.

 • Pieterv1

  thx for the advice.
  Onze dierenarts zegt dat er risico is op abortus als we de lactovac vaccinatie later geven! We geven ook 3 cc per dosis. Moet zo volgens de dierenarts...
  We hebben al eens geprobeerd om de Suiseng niet meer te vaccineren en onmiddellijk weer erge diarree dus we gaan hier mee door.
  We werken altijd volgens all-in/all-out. Nadeel is wel dat we met een 1 weken systeem werken (100 zeugen/groep) waardoor de ziektedruk altijd hoger is.
  Mest wordt natuurlijk dagelijks verwijderd.

 • Remko Tijs

  Wij hebben het zelfde probleem gehad. De lactovac hielp niet en het ontsmetten met perazijnzuur hielp ook niet. Een collega varkenshouder had te tip !!
  Het drachtvoer 2 dagen doorvoeren na het werpen. Het bleek dat door een snelle verkeerde vertering in de darm van de zeug er een grote druk van Clostridium ontstaat. Anders voeren gaf bij de volgende werpweek meteen resultaat. Nu nog een enkel koppeltje dat het probleem heeft.

 • Pieterv1

  zeugen krijgen tot dag 107 van dracht gewoon drachtvoeder.
  Dag 108 tot 1 dag na werpen: speciaal werpvoeder.
  2de dag na werpen lacto voeder light.

 • Remko Tijs

  Zelfde hier tot dag 108 drachtvoer dan op een speciaal werpvoer en hiermee van dag 1 na het werpen tot dag 3 omschakelen. Dit liep niet !! Drachtvoer doorvoeren het speciale werpvoer eraf en op de streep af opgelost.

 • Pieterv1

  ok, duidelijk.
  Als wij drachtvoeder doorvoeren; stijgen we onmiddellijk 3-4% dood geboren biggen. (nu 7% gemiddeld). En had ik de indruk dat er onvoldoende stuwing in de uiers zat en de melk/biest voorziening te laag was.
  We hebben last van alle soorten diarree; maar ik denk persoonlijk toch dat Rota de aansteker is van de andere diarree's. Ik hoop dan ook ten stelligste dat Rotavec Corona binnenkort terug op de markt is!!

 • RPG

  Begint allemaal bij de zeugenvoeding. Zwak darmklimaat door ondermaatse voeding (o.a. gevolg van mestwetgeving en concurrentie diervoederindustrie) zorgen ervoor dat ziektekiemen via de biest aan de big overgedragen worden.
  Begin met beter voeren, meer graan en minder schroten, neem zuur in zeugenvoer op, en zorg voor rc. van goede kwaliteit (bietenpulp, luzerne en veel gerst). Geen palmptschrot, teveel raap en sojaboonhullen. Extra vitaminering. Voor een euro meer per 100 kg. kom je al heel ver. Enten kost veel meer.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.