Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe zeugenstal met kraamopfokhokken

Familie Groot Wassink breidt met eigen aanfok uit naar 600 zeugen. De kraamopfokhokken in de nieuwe stal moeten zorgen voor arbeidsverlichting en sterkere biggen.

Foto

 • Familie Groot Wassink heeft in Beltrum (Gld.) een gemengd bedrijf op twee nabijgelegen locaties. De rundveetak bestaat uit 300 melk- en kalfkoeien op 120 hectare. De varkenstak was tot voor kort gesloten met 300 zeugen en 2.500 vleesvarkens. Op de foto poseert Gerwin Groot Wassink (33). Hij runt het bedrijf samen met zijn ouders Gerrit en Jannie, broer Wilbert en oom Jan. Gerwin is grotendeels verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de varkensstallen.

  Familie Groot Wassink heeft in Beltrum (Gld.) een gemengd bedrijf op twee nabijgelegen locaties. De rundveetak bestaat uit 300 melk- en kalfkoeien op 120 hectare. De varkenstak was tot voor kort gesloten met 300 zeugen en 2.500 vleesvarkens. Op de foto poseert Gerwin Groot Wassink (33). Hij runt het bedrijf samen met zijn ouders Gerrit en Jannie, broer Wilbert en oom Jan. Gerwin is grotendeels verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de varkensstallen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Familie Groot Wassink neemt op 17 april de nieuwe zeugenstal in gebruik. Het is de bedoeling om in deze stal met eigen aanfok door te groeien naar 600 zeugen. De stal heeft twee kappen. Het rechter staldeel bevat de dekstal en de kraamstal. Het linker staldeel is ingericht met een opfokstal voor gelten en een dragendezeugenstal.

  Familie Groot Wassink neemt op 17 april de nieuwe zeugenstal in gebruik. Het is de bedoeling om in deze stal met eigen aanfok door te groeien naar 600 zeugen. De stal heeft twee kappen. Het rechter staldeel bevat de dekstal en de kraamstal. Het linker staldeel is ingericht met een opfokstal voor gelten en een dragendezeugenstal.

  Foto: Hans Prinsen
 • De groei van de zeugenstapel betekent dat familie Groot Wassink straks een deel van de biggen moet afzetten. Die afzet is al geregeld. “Een deel van de biggen gaat straks naar de nieuwe welstandstal van familie Roes in het nabijgelegen Groenlo”, zegt Gerwin. De varkenshouder wil toewerken naar een gesloten bedrijf met 600 zeugen. De oude zeugenstal wordt dan ingericht als vleesvarkensstal. Zover is het nog niet, vertelt Groot Wassink. “De overstap van de zeugen naar de nieuwe stal en de aanfok van eigen gelten heeft nu prioriteit.”

  De groei van de zeugenstapel betekent dat familie Groot Wassink straks een deel van de biggen moet afzetten. Die afzet is al geregeld. “Een deel van de biggen gaat straks naar de nieuwe welstandstal van familie Roes in het nabijgelegen Groenlo”, zegt Gerwin. De varkenshouder wil toewerken naar een gesloten bedrijf met 600 zeugen. De oude zeugenstal wordt dan ingericht als vleesvarkensstal. Zover is het nog niet, vertelt Groot Wassink. “De overstap van de zeugen naar de nieuwe stal en de aanfok van eigen gelten heeft nu prioriteit.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Groot Wassink koos aan beide stalzijden voor een brede lichtstraat. “Veel daglicht in de stal is prettig. Met de keuze voor gewoon glas kan ik vanuit de stal zien wat voor weer het buiten is. Met plexiglas lukt dat niet”, zegt de varkenshouder.

  Groot Wassink koos aan beide stalzijden voor een brede lichtstraat. “Veel daglicht in de stal is prettig. Met de keuze voor gewoon glas kan ik vanuit de stal zien wat voor weer het buiten is. Met plexiglas lukt dat niet”, zegt de varkenshouder.

  Foto: Hans Prinsen
 • Via deze groene kokers komt verse lucht de stal binnen. De lucht gaat onder de vloer door richting de voorzijde van de kraamafdelingen. Daar komt de geconditioneerde inlaatlucht in een tweede luchtschacht onder het voerpad terecht, om vervolgens de afdelingen in te stromen. Er komt Ook bij de neuzen van de zeugen komt frisse lucht naar boven.

  Via deze groene kokers komt verse lucht de stal binnen. De lucht gaat onder de vloer door richting de voorzijde van de kraamafdelingen. Daar komt de geconditioneerde inlaatlucht in een tweede luchtschacht onder het voerpad terecht, om vervolgens de afdelingen in te stromen. Er komt Ook bij de neuzen van de zeugen komt frisse lucht naar boven.

  Foto: Hans Prinsen
 • Groot Wassink koos voor een inpandige biologische luchtwasser. Alle afdelingen van de stal zijn op de wasser aangesloten. Via een luchtkanaal gaat de lucht van de dekstal en de kraamstal naar de wasser. Links is te zien waar de lucht de stal verlaat.

  Groot Wassink koos voor een inpandige biologische luchtwasser. Alle afdelingen van de stal zijn op de wasser aangesloten. Via een luchtkanaal gaat de lucht van de dekstal en de kraamstal naar de wasser. Links is te zien waar de lucht de stal verlaat.

  Foto: Hans Prinsen
 • Wie de stal binnengaat, moet door een hygiënesluis. Bouwlieden zijn twee weken voor de ingebruikname van de stal druk bezig met de laatste loodjes.

  Wie de stal binnengaat, moet door een hygiënesluis. Bouwlieden zijn twee weken voor de ingebruikname van de stal druk bezig met de laatste loodjes.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van de dekstal. Familie Groot Wassink werkt met de combinatie van Topigs 20-zeugen x Tempo. Tot voor kort werkten de varkenshouders met Topigs 20 x Talent. “Op advies zijn we overgestapt naar Tempo. Met de overgang naar de nieuwbouw hebben we biggen met iets meer weerstand nodig”, zegt Gerwin over die keuze. Het bedrijf werkt met een weeksysteem.

  Een overzicht van de dekstal. Familie Groot Wassink werkt met de combinatie van Topigs 20-zeugen x Tempo. Tot voor kort werkten de varkenshouders met Topigs 20 x Talent. “Op advies zijn we overgestapt naar Tempo. Met de overgang naar de nieuwbouw hebben we biggen met iets meer weerstand nodig”, zegt Gerwin over die keuze. Het bedrijf werkt met een weeksysteem.

  Foto: Hans Prinsen
 • Overzichtsfoto van de centrale gang. De stal is 74 meter lang. De kraamstal is 34 meter breed, de dragendezeugenstal 22 meter. Groot Wassink: “De looplijnen in de nieuwe stal zijn ideaal. In de oude stal moest ik de zeugen door de buitenlucht verplaatsen. Dat hoeft hier gelukkig niet.”

  Overzichtsfoto van de centrale gang. De stal is 74 meter lang. De kraamstal is 34 meter breed, de dragendezeugenstal 22 meter. Groot Wassink: “De looplijnen in de nieuwe stal zijn ideaal. In de oude stal moest ik de zeugen door de buitenlucht verplaatsen. Dat hoeft hier gelukkig niet.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Deze foto is gemaakt vanuit de drukkamer van de luchtwasser. Groot Wassink houdt de dragende zeugen in kleine groepen van zeven dieren. “Dat biedt overzicht en geeft rust in de groep.”

  Deze foto is gemaakt vanuit de drukkamer van de luchtwasser. Groot Wassink houdt de dragende zeugen in kleine groepen van zeven dieren. “Dat biedt overzicht en geeft rust in de groep.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Groot Wassink kan de dragende zeugen tijdens de controleronde rustig laten vreten. Een dwarsvijzel zorgt ervoor dat het voer middels drop feeding gedoseerd bij de zeug terechtkomt.

  Groot Wassink kan de dragende zeugen tijdens de controleronde rustig laten vreten. Een dwarsvijzel zorgt ervoor dat het voer middels drop feeding gedoseerd bij de zeug terechtkomt.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de toekomst kunnen de varkenshouders, indien gewenst, op eenvoudige wijze voor grotere groepen kiezen.

  In de toekomst kunnen de varkenshouders, indien gewenst, op eenvoudige wijze voor grotere groepen kiezen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een overzicht van een van de kraamafdelingen. Groot Wassink koos voor kraamopfokhokken. Die zijn in de lengterichting geplaatst. Dat biedt een optimaal overzicht, stelt de varkenshouder. De biggen worden gespeend op 26 dagen. Ze blijven daarna in de kraamopfokhokken. “Wanneer je kleine biggen verplaatst, zie je vaak dat ze een paar dagen stil blijven staan. Met dit systeem willen we voorkomen dat de biggen een speendip krijgen”, zegt Groot Wassink.

  Een overzicht van een van de kraamafdelingen. Groot Wassink koos voor kraamopfokhokken. Die zijn in de lengterichting geplaatst. Dat biedt een optimaal overzicht, stelt de varkenshouder. De biggen worden gespeend op 26 dagen. Ze blijven daarna in de kraamopfokhokken. “Wanneer je kleine biggen verplaatst, zie je vaak dat ze een paar dagen stil blijven staan. Met dit systeem willen we voorkomen dat de biggen een speendip krijgen”, zegt Groot Wassink.

  Foto: Hans Prinsen
 • De varkenshouder heeft de kraamopfokhokken zelf ontworpen. Hij tekende en laste eigenhandig een prototype. Daarmee draaide hij naar tevredenheid een paar ronden proef in de bestaande zeugenstal. “De zeugen liggen er mooi in en er is voldoende ruimte voor de uier.”

  De varkenshouder heeft de kraamopfokhokken zelf ontworpen. Hij tekende en laste eigenhandig een prototype. Daarmee draaide hij naar tevredenheid een paar ronden proef in de bestaande zeugenstal. “De zeugen liggen er mooi in en er is voldoende ruimte voor de uier.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Het zwaartepunt van de beugels bevindt zich aan de voorzijde. Het kost daardoor nauwelijks moeite de boxen omhoog te klappen.

  Het zwaartepunt van de beugels bevindt zich aan de voorzijde. Het kost daardoor nauwelijks moeite de boxen omhoog te klappen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De voorkant van de beugel is in een u-vorm gelast. Daardoor valt de beugel mooi in het hekje bij de kop van de zeug.

  De voorkant van de beugel is in een u-vorm gelast. Daardoor valt de beugel mooi in het hekje bij de kop van de zeug.

  Foto: Hans Prinsen
 • Om te voorkomen dat de ijzeren stangen van de zeugenbox telkens een kletterend geluid maken, plaatste Groot Wassink harde blokjes van plastic tussen het ijzerwerk (zie ook foto 15).

  Om te voorkomen dat de ijzeren stangen van de zeugenbox telkens een kletterend geluid maken, plaatste Groot Wassink harde blokjes van plastic tussen het ijzerwerk (zie ook foto 15).

  Foto: Hans Prinsen
 • Detail van de zeugentrog. Groot Wassink kan vier soorten voer verstrekken in de kraamopfokhokken. De droogvoerbak voor de biggen is in hoogte verstelbaar.

  Detail van de zeugentrog. Groot Wassink kan vier soorten voer verstrekken in de kraamopfokhokken. De droogvoerbak voor de biggen is in hoogte verstelbaar.

  Foto: Hans Prinsen
 • De varkenshouder heeft niet gekozen voor een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI). “Met een CDI moet je naar mijn idee te vaak bijsturen en ben je vatbaarder voor storingen. Ik houd van eenvoud. Door simpelweg aan een touwtje te trekken, voorzie ik de dieren van voer.”

  De varkenshouder heeft niet gekozen voor een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI). “Met een CDI moet je naar mijn idee te vaak bijsturen en ben je vatbaarder voor storingen. Ik houd van eenvoud. Door simpelweg aan een touwtje te trekken, voorzie ik de dieren van voer.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Hier wordt de lucht vanuit de dragendezeugenstal afgezogen richting de drukkamer en de luchtwasser.

  Hier wordt de lucht vanuit de dragendezeugenstal afgezogen richting de drukkamer en de luchtwasser.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een kijkje in de drukkamer. De biologische luchtwasser bestaat uit twee delen. Een chemische luchtwasser was voor Groot Wassink geen optie. “Een systeem met schuine putwanden bij dragende zeugen zag ik niet zitten. Dan krijg je in mijn ogen te maken met vliegenoverlast.”

  Een kijkje in de drukkamer. De biologische luchtwasser bestaat uit twee delen. Een chemische luchtwasser was voor Groot Wassink geen optie. “Een systeem met schuine putwanden bij dragende zeugen zag ik niet zitten. Dan krijg je in mijn ogen te maken met vliegenoverlast.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is de inpandige biologische luchtwasser. De stal met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 12 april. Dan is er een open dag op het bedrijf van Groot Wassink. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 16.30 uur welkom aan de Ringweg 31 in Beltrum. Lees meer over dit bedrijf in Boerderij 28 van dinsdag 9 april.

  Dit is de inpandige biologische luchtwasser. De stal met eigen ogen bekijken kan op vrijdag 12 april. Dan is er een open dag op het bedrijf van Groot Wassink. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 16.30 uur welkom aan de Ringweg 31 in Beltrum. Lees meer over dit bedrijf in Boerderij 28 van dinsdag 9 april.

  Foto: Hans Prinsen

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.