Varkenshouderij

Foto & video 6822 x bekeken 15 reacties

Allure en emoties op open dag

Familie Oosterlaken bouwde haar droomstal. Met een symposium en open dag zetten de trotse ondernemers de ingebruikname kracht bij.

Foto

 • Familie Oosterlaken bouwde in Beers (N.-Br) een nieuwe stal voor 600 zeugen. De stal springt in het oog door de afwijkende vormgeving. Niet alleen de buitenzijde is bijzonder, ook de manier van huisvesten.

  Familie Oosterlaken bouwde in Beers (N.-Br) een nieuwe stal voor 600 zeugen. De stal springt in het oog door de afwijkende vormgeving. Niet alleen de buitenzijde is bijzonder, ook de manier van huisvesten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Gerbert (53) en Antonet (50) Oosterlaken, hier op het podium, runnen het bedrijf. Met een symposium en open dag zetten de ondernemers de ingebruikname kracht bij.

  Gerbert (53) en Antonet (50) Oosterlaken, hier op het podium, runnen het bedrijf. Met een symposium en open dag zetten de ondernemers de ingebruikname kracht bij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De open dag kon op veel belangstelling rekenen. Die conclusie was afgelopen vrijdag om 15.00 uur, een uur na het startschot van de open dag, al te trekken. Het parkeerterrein en de stal stroomden vol met bezoekers.

  De open dag kon op veel belangstelling rekenen. Die conclusie was afgelopen vrijdag om 15.00 uur, een uur na het startschot van de open dag, al te trekken. Het parkeerterrein en de stal stroomden vol met bezoekers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voorafgaand aan de open dag organiseerde de familie een symposium. De ondernemers deelden hun drijfveren achter de plannen met de genodigden.

  Voorafgaand aan de open dag organiseerde de familie een symposium. De ondernemers deelden hun drijfveren achter de plannen met de genodigden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een gedeelte van de stal werd ingericht als ontvangstzaal. Met de verlichting en aankleding heeft de stal plots de allure waar menig conferentieoord jaloers op zou zijn. Oosterlaken spreekt terecht over ‘wonen’ wanneer hij over de zeugen praat die de stal gaan bevolken.

  Een gedeelte van de stal werd ingericht als ontvangstzaal. Met de verlichting en aankleding heeft de stal plots de allure waar menig conferentieoord jaloers op zou zijn. Oosterlaken spreekt terecht over ‘wonen’ wanneer hij over de zeugen praat die de stal gaan bevolken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met name de bouwhoogte is optisch fenomenaal.

  Met name de bouwhoogte is optisch fenomenaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Diverse sprekers kwamen tijdens het symposium aan het woord. Hierin was niet alleen plaats voor borstklopperij; er werd ook nadrukkelijk zelfkritisch naar de varkenssector gekeken.

  Diverse sprekers kwamen tijdens het symposium aan het woord. Hierin was niet alleen plaats voor borstklopperij; er werd ook nadrukkelijk zelfkritisch naar de varkenssector gekeken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hoe kan de kloof tussen varkenshouder en burger gedicht worden? Om die vraag te beantwoorden heeft Leo van Leengoed een aardige uiteenzetting. Hij begint luchtig en heeft direct de aandacht van de aanwezigen. Om serieus verder te gaan: “Varkenshouders moeten minder beredeneren, voor een burger is dierenwelzijn niet te vangen in vierkante meters. Burgers kijken meer met hun emotie naar de varkenshouderij. Zij baseren hun visie op ongrijpbare zaken die direct kunnen veranderen. Varkenshouders proberen hier rationeel op in te spelen, maar dat werkt dus niet. Varkenshouders moeten beter uitdragen dat ze van hun dieren houden.”

  Hoe kan de kloof tussen varkenshouder en burger gedicht worden? Om die vraag te beantwoorden heeft Leo van Leengoed een aardige uiteenzetting. Hij begint luchtig en heeft direct de aandacht van de aanwezigen. Om serieus verder te gaan: “Varkenshouders moeten minder beredeneren, voor een burger is dierenwelzijn niet te vangen in vierkante meters. Burgers kijken meer met hun emotie naar de varkenshouderij. Zij baseren hun visie op ongrijpbare zaken die direct kunnen veranderen. Varkenshouders proberen hier rationeel op in te spelen, maar dat werkt dus niet. Varkenshouders moeten beter uitdragen dat ze van hun dieren houden.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Loet Vissers spreekt namens provincie Noord-Brabant. Hij geeft aan dat hij eisen rondom de maximale bouwblokgrootte van 1,5 hectare niet van tafel ziet verdwijnen. “De sector moet terug naar de menselijke maat.”

  Loet Vissers spreekt namens provincie Noord-Brabant. Hij geeft aan dat hij eisen rondom de maximale bouwblokgrootte van 1,5 hectare niet van tafel ziet verdwijnen. “De sector moet terug naar de menselijke maat.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ondanks alle goede bedoelingen nam de vergunningsprocedure toch zo’n vier jaar in beslag. “Heftig frustrerend”, vat Oosterlaken het samen. De stal staat er nu en de ondernemers kunnen vooruit. ‘We dit it’, klinkt het bij de opening. Meerdere generaties openen de stal officieel door op de knop te drukken. In een spontaan woordje vat Oosterlaken senior de geschiedenis van het bedrijf samen. Dat laat niet iedereen ongeroerd. “Het was niet altijd makkelijk. Maar van zowel de goede als de minder goed dingen zijn we wijzer geworden.”

  Ondanks alle goede bedoelingen nam de vergunningsprocedure toch zo’n vier jaar in beslag. “Heftig frustrerend”, vat Oosterlaken het samen. De stal staat er nu en de ondernemers kunnen vooruit. ‘We dit it’, klinkt het bij de opening. Meerdere generaties openen de stal officieel door op de knop te drukken. In een spontaan woordje vat Oosterlaken senior de geschiedenis van het bedrijf samen. Dat laat niet iedereen ongeroerd. “Het was niet altijd makkelijk. Maar van zowel de goede als de minder goed dingen zijn we wijzer geworden.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is mooi ingepast in het landschap. Naast de stal legden de ondernemers een retentiebekken aan voor infiltratie van het hemelwater. De aangelegde dijk neemt de winddruk op de zijgevel weg, waardoor de wind geen effect heeft op het klimaat.

  De stal is mooi ingepast in het landschap. Naast de stal legden de ondernemers een retentiebekken aan voor infiltratie van het hemelwater. De aangelegde dijk neemt de winddruk op de zijgevel weg, waardoor de wind geen effect heeft op het klimaat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op de dijk komt een fiets- en wandelpad dat opgenomen wordt in een bestaande route. In samenspraak met enkele natuurverenigingen bleek deze omgeving ook optimaal geschikt voor het onderbrengen van dassen. “Het moet prettig verpozen zijn voor de mensen die ons bedrijf passeren. Daarom worden ook nog hoogstamfruitbomen geplant.”

  Op de dijk komt een fiets- en wandelpad dat opgenomen wordt in een bestaande route. In samenspraak met enkele natuurverenigingen bleek deze omgeving ook optimaal geschikt voor het onderbrengen van dassen. “Het moet prettig verpozen zijn voor de mensen die ons bedrijf passeren. Daarom worden ook nog hoogstamfruitbomen geplant.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • “Iets afsluiten wekt wantrouwen, openheid is belangrijk”, zegt Gerbert. Daarom kunnen bezoekers de varkens 24 uur per dag door de lichtstraat bekijken.

  “Iets afsluiten wekt wantrouwen, openheid is belangrijk”, zegt Gerbert. Daarom kunnen bezoekers de varkens 24 uur per dag door de lichtstraat bekijken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een zichtruimte biedt daarnaast een mooie blik op zowel de dragende zeugen als een kraamafdeling.

  Een zichtruimte biedt daarnaast een mooie blik op zowel de dragende zeugen als een kraamafdeling.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Allure en emoties op open dag
  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bijzonder is dat bezoekers van hieruit ook de werking van centraal geplaatste luchtwasser kunnen zien. Straks dus vanachter glas.

  Bijzonder is dat bezoekers van hieruit ook de werking van centraal geplaatste luchtwasser kunnen zien. Straks dus vanachter glas.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bezoekers zien zeugen die altijd loslopen, ook in de kraamopfokhokken.

  Bezoekers zien zeugen die altijd loslopen, ook in de kraamopfokhokken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Gerbert benadrukt: “Alleen de zeugen die we niet vertrouwen staan tijdelijk in de neerklapbare box, wanneer we in het hok moeten zijn. In praktijk zal het merendeel van de zeugen nooit vast staan.”

  Gerbert benadrukt: “Alleen de zeugen die we niet vertrouwen staan tijdelijk in de neerklapbare box, wanneer we in het hok moeten zijn. In praktijk zal het merendeel van de zeugen nooit vast staan.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De inrichting is gebaseerd op het Pro Dromi-concept.

  De inrichting is gebaseerd op het Pro Dromi-concept.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Oosterlaken past binnen het gehele bedrijf vloervoedering toe. Bij de dragende zeugen in groepshuisvesting en – opvallender – ook in de kraamopfokhokken.

  Oosterlaken past binnen het gehele bedrijf vloervoedering toe. Bij de dragende zeugen in groepshuisvesting en – opvallender – ook in de kraamopfokhokken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De roestvrijstalen voerbak is uitneembaar. Zo kunnen biggen op jonge leeftijd al wat vast voedsel mee-eten met moeder.

  De roestvrijstalen voerbak is uitneembaar. Zo kunnen biggen op jonge leeftijd al wat vast voedsel mee-eten met moeder.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Lucht komt via kanalen door het verstelbare kopschot binnen.

  Lucht komt via kanalen door het verstelbare kopschot binnen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kraamhokken met veel beweegbare onderdelen wekken de interesse van de bezoekers. Een mooie gelegenheid om zelf op onderzoek uit te gaan.

  De kraamhokken met veel beweegbare onderdelen wekken de interesse van de bezoekers. Een mooie gelegenheid om zelf op onderzoek uit te gaan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De vloer is gemiddeld genomen voor slechts 40 procent rooster. Dit beperkt de emissie. Onder de roosters zijn mestpannen aanwezig voor een snelle afvoer van de verse mest. Opgeteld moet het zorgen voor een prettiger binnenklimaat voor mens en dier.

  De vloer is gemiddeld genomen voor slechts 40 procent rooster. Dit beperkt de emissie. Onder de roosters zijn mestpannen aanwezig voor een snelle afvoer van de verse mest. Opgeteld moet het zorgen voor een prettiger binnenklimaat voor mens en dier.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Allure en emoties op open dag
  Foto: Matthijs Verhagen
 • Enkele bezoekers zetten vraagtekens bij de effecten van de plafondhoogte (zeven meter) op het klimaat en de stookkosten. Oosterlaken is deze week opgestart en geeft aan dat het klimaat en temperatuur prima zijn, zelfs nu de afdeling nog zeer laag bezet is.

  Enkele bezoekers zetten vraagtekens bij de effecten van de plafondhoogte (zeven meter) op het klimaat en de stookkosten. Oosterlaken is deze week opgestart en geeft aan dat het klimaat en temperatuur prima zijn, zelfs nu de afdeling nog zeer laag bezet is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is opgedeeld in vier segmenten. De centrale gang met dwarsgang vormt een kruis door de stal en creëert een fysieke scheiding tussen de vier delen. Op het kruispunt van beide gangen, midden in de stal, is een extra hygiëneruimte. Hier hangt de verschillende kleding voor de diverse diergroepen.

  De stal is opgedeeld in vier segmenten. De centrale gang met dwarsgang vormt een kruis door de stal en creëert een fysieke scheiding tussen de vier delen. Op het kruispunt van beide gangen, midden in de stal, is een extra hygiëneruimte. Hier hangt de verschillende kleding voor de diverse diergroepen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De belangstelling voor de open dag was groot. Uiteindelijk bezochten 2.000 tot 2.500 personen de stal. Oosterlaken investeerde fors in de nieuwe stal. Over zijn visie en de bouwkosten leest u in de uitgave van Boerderij die woensdag 1 mei verschijnt.

  De belangstelling voor de open dag was groot. Uiteindelijk bezochten 2.000 tot 2.500 personen de stal. Oosterlaken investeerde fors in de nieuwe stal. Over zijn visie en de bouwkosten leest u in de uitgave van Boerderij die woensdag 1 mei verschijnt.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • vladeuze

  Tja, wat moet je hier nu van zeggen?
  Krijg je nu meer voor de biggen?
  Is 600 niet een beetje weinig bij nieuwbouw?
  Wat is de meerprijs ten opzichte van traditioneel bouwen?

 • Matthijs Verhagen

  Over de visie en de bouwkosten leest u in de uitgave van Boerderij die woensdag 1 mei verschijnt. -

 • zeugenbedrijf1

  complimenten voor durf en visie ,maar de huisvesting heeft toch nog steeds een industriele uitstraling en zal het beeld welke de emotionele '' burger '' van de sector heeft niet doen wijzigen .

 • brabantsduitserke

  de kop van het artikel alure en emoties
  nou de emoties gaan nog komen dat beloof ik je
  ik zie het met schrik aan.

 • fjam

  Tsja als je straks al dat liefelijk dierengeluk vrijelijk kunt aanschouwen als buitenstaander moet je toch wel vegetarier worden al was het maar uit medelijden.zijn goed bezig die dieren verwenners.zal wel stevig gesubsidieerd worden door onze groenen,begin me al bijna schuldig te voelen aan dieren kwellerij.afijn toch succes gewenst jullie .

 • petit

  zeer mooie stal , maar ik vrees dat jullie dromen...., toch zeer veel succes gewenst!!!

 • varkenshouder1

  De meeropbrengst gaat niet komen. Daar is de stal te 'hokkerig' voor en de hokken te klein. Degene die een meerprijs neerlegt eist nog meer.
  Waarom een stal van 600 zeugen niet uit zou komen begrijp ik niet. Er zijn er die met 600 zeugen met 4 weken systeem meer uithalen als een ander met 2000 zeugen en een kolonie polen. Het gaat niet altijd over de omvang van de stal maar over het saldo. Dat kun je met deze stal ook halen maar of de meerwaarde komt is twijfelachtig. Biggen uit de kraamopfok gaan bij de mester op hun bek, en dat zal de grootste zorg worden voor deze stal !!! Je gaat de biggen immers niet per 12 vervoeren. Dit is met name èèn van de redenen dat men terug is gegaan naar grondhokken in het verleden. Succes familie Oosterlaken !!

 • W Geverink

  Ach alle goeie en alle slechte systemen zijn bedacht door 'dromers'. Ik hield mijn zeugen in groepshuisvesting in het hoktype dat bij jullie in Nederland pas vorig jaar uitgevonden is en welstandstal heet. Werkte prima, 27% rooster en 0% handwerk. Weinig roostervloer in de hokken beperkt de emissie alleen als de varkens ook daadwerkelijk op de roosters hun behoefte doen.

 • varkenshouder1

  En dat laatste doen ze dus niet in de welstandstal. Dat blijkt wel uit de onlangs gepresenteerde filmpjes met natte vloeren en dus meer emissie !!!

 • W Geverink

  Beste varkenshouder1 vergeet niet dat die hokken in nederland net uitgevonden zijn terwijl ze hier in Canada zo'n dertig jaar geleden al zijn uitontwikkeld. Niet met mestpan uiteraard maar wel met een mestschuif onder de roosters. Geef ze de tijd om uit te vinden hoe de ventilatie aan te passen aan het hoktype voor het beste mestgedrag. Ook zal ongetwijfeld uitgevonden worden dat de hokken in de welstandstal heel mooi schoon blijven als de hokbezetting in het begin hoger is. Ook helpt het niet als er gevoerd wordt in het gedeelte van het hok waar ze ongestoord moeten kunnen liggen slapen. Ik heb bij de weg dat filmpje over de welstandstal ook gezien en er was idd niet een hok schoon. Ik weet dat de welstandstal werkt want ik werk er zelf al vele jaren naar volle tevredenheid mee. De reden dat deze stal goed werkt zit hem in de details.

 • joannes

  Zoals bijna alle succes in de details zit @W.Greverink. Die paar keer dat het geluk is, zijn moeilijk te reproduceren!

 • willem jan

  Wat is een ' menselijke' maat?
  Dat is toch onzin praat van mr. Vissers
  Hij is zeker overal wezen kijken en nu weet hij wat de juiste groote is van een bedrijf
  Wel een heel politiek correcte opmerking, kun je allekanten mee op.

 • trust

  De hokinrichter en klimaatspecialist zal wel de naam hebben gekozen, deze stal zal voor hun ijzerhandel en gewassen luchtdeeltjes wel een droom geweest zijn. ik hoop dat voor de ondernemer dit geen nachtmerrie zal blijken.

 • koestal

  veel succes ,maar ook ook een goede prijs gewenst,lijkt nu nog niet zo best

 • BW

  Het wordt tijd dat er eens wat opgeruimd wordt rond die stallen want zoals het er nu uitziet is dit geen visitekaartje voor varkenshoudend Nederland.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.