Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Aanloopperikelen te boven

Op het gemengde bedrijf van familie Manning verdubbelde het aantal zeugen. De varkenstak draait inmiddels naar wens.

Foto

 • Andre (43) en Agnes (37) Manning. Familie Manning startte in 1974 met zeventig zeugen. Dit aantal groeide gestaag tot 400 in 2011. Toen is een nieuwe zeugen- en biggenstal gebouwd en verdubbelde de bedrijfsomvang.

  Andre (43) en Agnes (37) Manning. Familie Manning startte in 1974 met zeventig zeugen. Dit aantal groeide gestaag tot 400 in 2011. Toen is een nieuwe zeugen- en biggenstal gebouwd en verdubbelde de bedrijfsomvang.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • Naast zeugen is er een akkerbouwtak met 70 hectare grond voor de teelt van bieten, aardappelen en graan. Bijna alle mest wordt op de eigen grond uitgereden.

  Naast zeugen is er een akkerbouwtak met 70 hectare grond voor de teelt van bieten, aardappelen en graan. Bijna alle mest wordt op de eigen grond uitgereden.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • In de nieuwe zeugenstal heeft Manning gekozen voor voerligboxen met uitloop. De voerligboxen staan nergens tegen de buitenmuur gebouwd, zodat de varkenshouder makkelijk om de zeugen heen kan lopen voor de diercontrole.

  In de nieuwe zeugenstal heeft Manning gekozen voor voerligboxen met uitloop. De voerligboxen staan nergens tegen de buitenmuur gebouwd, zodat de varkenshouder makkelijk om de zeugen heen kan lopen voor de diercontrole.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • De stal is ruimer gebouwd dan strikt noodzakelijk en voorzien van veel ramen. “Ik ben een buitenmens en houd van licht en ruimte”, zegt André Manning.

  De stal is ruimer gebouwd dan strikt noodzakelijk en voorzien van veel ramen. “Ik ben een buitenmens en houd van licht en ruimte”, zegt André Manning.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • De start in de nieuwe zeugenstal verliep niet vlekkeloos. Om snel op het gewenste aantal zeugen te komen, plus de reguliere vervanging van de zeugenstapel, waren een paar honderd gelten nodig. De introductie van veel jonge dieren in de groepshuisvesting leidde tot een bovengemiddeld aantal terugkomers. Ook waren er meer zeugen met beengebreken dan normaal.

  De start in de nieuwe zeugenstal verliep niet vlekkeloos. Om snel op het gewenste aantal zeugen te komen, plus de reguliere vervanging van de zeugenstapel, waren een paar honderd gelten nodig. De introductie van veel jonge dieren in de groepshuisvesting leidde tot een bovengemiddeld aantal terugkomers. Ook waren er meer zeugen met beengebreken dan normaal.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • Voor de opfokzeugen is er voor in de zeugenstal een adaptatieruimte. De zeugen komen van een fokbedrijf, op een leeftijd van 6,5 maand.

  Voor de opfokzeugen is er voor in de zeugenstal een adaptatieruimte. De zeugen komen van een fokbedrijf, op een leeftijd van 6,5 maand.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • De kraamstal op het bedrijf van de Mannings bleef intact. Voor de uitbreiding fokten de varkenshouders de biggen op in de kraamstal. Door de opfok in een aparte stal te doen, waren er precies genoeg kraamhokken voor de gewenste 400 zeugen.

  De kraamstal op het bedrijf van de Mannings bleef intact. Voor de uitbreiding fokten de varkenshouders de biggen op in de kraamstal. Door de opfok in een aparte stal te doen, waren er precies genoeg kraamhokken voor de gewenste 400 zeugen.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • De Topigs 40-zeugen x PIC 426-eindbeer spenen op 26 dagen gemiddeld twaalf biggen per worp.

  De Topigs 40-zeugen x PIC 426-eindbeer spenen op 26 dagen gemiddeld twaalf biggen per worp.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • Bij de bouw in 2011 is in de kraamstal een nieuwe, dubbele voerlijn aangelegd. Rond het werpen verstrekt Manning transitievoer. Dit draagt er volgens hem aan bij dat de biggen altijd binnen twee uur van de zeug af zijn en hulp bij de geboorte zelden nodig is.

  Bij de bouw in 2011 is in de kraamstal een nieuwe, dubbele voerlijn aangelegd. Rond het werpen verstrekt Manning transitievoer. Dit draagt er volgens hem aan bij dat de biggen altijd binnen twee uur van de zeug af zijn en hulp bij de geboorte zelden nodig is.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • De biggen ontwikkelingen zich mooi en maken een vitale indruk. Maatschap Manning bouwde op basis van 0,4 vierkante meter per big. Dat leek bij de ontwikkeling van de stal enige jaren geleden wetgeving te worden. De zwaarste biggen zitten niet opeengepakt, wat de gezondheid ten goede komt.

  De biggen ontwikkelingen zich mooi en maken een vitale indruk. Maatschap Manning bouwde op basis van 0,4 vierkante meter per big. Dat leek bij de ontwikkeling van de stal enige jaren geleden wetgeving te worden. De zwaarste biggen zitten niet opeengepakt, wat de gezondheid ten goede komt.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • Bij de biggen werkt Manning met grondkanaalventilatie met een inlaatgordijn dat reageert op onderdruk. Bij de net gespeende biggen verwarmt hij de binnenkomende lucht desgewenst voor. Na het vinden van de juiste instellingen werkt dit principe goed. Het dichte deel van de vloer is droog.

  Bij de biggen werkt Manning met grondkanaalventilatie met een inlaatgordijn dat reageert op onderdruk. Bij de net gespeende biggen verwarmt hij de binnenkomende lucht desgewenst voor. Na het vinden van de juiste instellingen werkt dit principe goed. Het dichte deel van de vloer is droog.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • Bij de biggen is geen sprake van oornecrose, gehoest wordt er weinig. De uitval na spenen ligt onder 1,5 procent. Na 1,5 jaar te hebben gewerkt in de nieuwe stallen is André Manning tevreden over de destijds gemaakte keuzes. In het geval hij opnieuw zou bouwen, zijn er geen zaken die hij nu rigoureus anders zou doen.

  Bij de biggen is geen sprake van oornecrose, gehoest wordt er weinig. De uitval na spenen ligt onder 1,5 procent. Na 1,5 jaar te hebben gewerkt in de nieuwe stallen is André Manning tevreden over de destijds gemaakte keuzes. In het geval hij opnieuw zou bouwen, zijn er geen zaken die hij nu rigoureus anders zou doen.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • Voor het laden van de biggen is er een overdekte ruimte. Hiermee voorkomt Manning dat de wind hard naar binnen waait en de biggen met geen mogelijkheid uit de stal zijn te krijgen. De biggen gaan naar een vleesvarkenshouder in de buurt en zijn gevaccineerd tegen mycoplasma en circo.

  Voor het laden van de biggen is er een overdekte ruimte. Hiermee voorkomt Manning dat de wind hard naar binnen waait en de biggen met geen mogelijkheid uit de stal zijn te krijgen. De biggen gaan naar een vleesvarkenshouder in de buurt en zijn gevaccineerd tegen mycoplasma en circo.

  Foto: Frank Uijlenbroek
 • Voor op de foto is de biggenstal te zien, in het midden de kraamstal en achteraan de zeugenstal. De Mannings hebben werk genoeg op hun gemengde bedrijf. Om arbeidspieken op te vangen, werken ze samen met een naburige akkerbouwer/varkenshouder. Deze collega helpt altijd op de speendag. Het saldo van de gewerkte uren wordt verrekend.

  Voor op de foto is de biggenstal te zien, in het midden de kraamstal en achteraan de zeugenstal. De Mannings hebben werk genoeg op hun gemengde bedrijf. Om arbeidspieken op te vangen, werken ze samen met een naburige akkerbouwer/varkenshouder. Deze collega helpt altijd op de speendag. Het saldo van de gewerkte uren wordt verrekend.

  Foto: Frank Uijlenbroek

Eén reactie

 • koestal

  gefeliciteerd !!

Of registreer je om te kunnen reageren.