Varkenshouderij

Foto & video 3261 x bekeken

APK-keuring licht alles door

De Heus Voeders heeft een scan ontwikkeld voor groepshuisvesting met voerstations. In de praktijk komen nogal eens fouten voor.

Foto

 • Tjabering Tiggelaar (46) heeft in maatschap met zijn vrouw Marianne (44) een bedrijf met 210 vermeerderingszeugen en op twee locaties 2.000 vleesvarkens. Daarnaast is er nog 20 hectare grond met gras, wintertarwe en koolzaad.

  Tjabering Tiggelaar (46) heeft in maatschap met zijn vrouw Marianne (44) een bedrijf met 210 vermeerderingszeugen en op twee locaties 2.000 vleesvarkens. Daarnaast is er nog 20 hectare grond met gras, wintertarwe en koolzaad.

  Foto: Henk Riswick
 • In 2012 zijn de voerligboxen vervangen door groepshuisvesting met voerstations. Zeugen- en biggenspecialist Christian Nijland van De Heus Voeders voert de scan op de groepshuisvesting met voerstations uit.

  In 2012 zijn de voerligboxen vervangen door groepshuisvesting met voerstations. Zeugen- en biggenspecialist Christian Nijland van De Heus Voeders voert de scan op de groepshuisvesting met voerstations uit.

  Foto: Henk Riswick
 • In de computerruimte van de stal noteert Nijland eerst een groot aantal algemene gegevens, zoals rond herkenning en trogherkenning. Wat is de navreettijd van de zeugen na de laatste gevallen portie voer? Welke voercurves zijn er ingevoerd?, en meer van dat soort zaken.

  In de computerruimte van de stal noteert Nijland eerst een groot aantal algemene gegevens, zoals rond herkenning en trogherkenning. Wat is de navreettijd van de zeugen na de laatste gevallen portie voer? Welke voercurves zijn er ingevoerd?, en meer van dat soort zaken.

  Foto: Henk Riswick
 • Nijland noteert alle gegevens op voorgedrukte formulieren. Dit om te voorkomen dat iets vergeten wordt bij de check.

  Nijland noteert alle gegevens op voorgedrukte formulieren. Dit om te voorkomen dat iets vergeten wordt bij de check.

  Foto: Henk Riswick
 • In de stal staan drie Insentec-voerstations. Het station heeft voorherkenning en trogherkenning. Boven het station hangt een TL-balk om te zorgen dat de zeugen dag en nacht goed het station in kunnen lopen.

  In de stal staan drie Insentec-voerstations. Het station heeft voorherkenning en trogherkenning. Boven het station hangt een TL-balk om te zorgen dat de zeugen dag en nacht goed het station in kunnen lopen.

  Foto: Henk Riswick
 • Nijland kijkt naar de voorraadbak boven het voerstation. Deze kan 50 kilo voer bevatten. De vijzel om de bakken loopt om de 2,5 uur, zodat de 50 kilo ruim voldoende is voor een groep van 52 zeugen.

  Nijland kijkt naar de voorraadbak boven het voerstation. Deze kan 50 kilo voer bevatten. De vijzel om de bakken loopt om de 2,5 uur, zodat de 50 kilo ruim voldoende is voor een groep van 52 zeugen.

  Foto: Henk Riswick
 • Christian Nijland plaats een bakje onder de uitstroomopening van de vijzel. Hij laat zeven doses in het bakje vallen.

  Christian Nijland plaats een bakje onder de uitstroomopening van de vijzel. Hij laat zeven doses in het bakje vallen.

  Foto: Henk Riswick
 • Vervolgens gooit Nijland het opgevangen voer in een beker en zet dit op een meegebrachte weegschaal.

  Vervolgens gooit Nijland het opgevangen voer in een beker en zet dit op een meegebrachte weegschaal.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeven uitgedraaide porties voer blijken precies 700 gram te wegen. Dit komt exact overeen met wat is ingesteld in de computer. Zo doet hij dit voor alle vier voerstations; ook het aanleerstation.

  De zeven uitgedraaide porties voer blijken precies 700 gram te wegen. Dit komt exact overeen met wat is ingesteld in de computer. Zo doet hij dit voor alle vier voerstations; ook het aanleerstation.

  Foto: Henk Riswick
 • Met een zaklamp wordt gecontroleerd of er geen restvoer in de trog achterblijft, nadat de zeug het voerstation heeft verlaten. Dit geeft een indicatie of de navreettijd van 200 seconden voldoende is om de laatste uitgedraaide portie voer op te vreten.

  Met een zaklamp wordt gecontroleerd of er geen restvoer in de trog achterblijft, nadat de zeug het voerstation heeft verlaten. Dit geeft een indicatie of de navreettijd van 200 seconden voldoende is om de laatste uitgedraaide portie voer op te vreten.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij elk voerstation wordt de waterafgifte gemeten. De waterafgifte moet tussen de 40 en 50 milliliter per uitgedoseerde 100 gram voer zijn. De druk is instelbaar.

  Bij elk voerstation wordt de waterafgifte gemeten. De waterafgifte moet tussen de 40 en 50 milliliter per uitgedoseerde 100 gram voer zijn. De druk is instelbaar.

  Foto: Henk Riswick
 • De gemeten hoeveelheid is 100 milliliter van twee gedoseerde porties voer. Het is dus goed.

  De gemeten hoeveelheid is 100 milliliter van twee gedoseerde porties voer. Het is dus goed.

  Foto: Henk Riswick
 • Er blijkt nog restvoer in de trog van het aanleerstation te liggen. Het advies is om de voerafgifte wat ruimer in te stellen in de computer, in combinatie met een langere navreettijd.

  Er blijkt nog restvoer in de trog van het aanleerstation te liggen. Het advies is om de voerafgifte wat ruimer in te stellen in de computer, in combinatie met een langere navreettijd.

  Foto: Henk Riswick
 • Nijland en Tiggelaar beoordelen in alle groepen een aantal zeugen op hun conditie in relatie tot het stadium van de dracht.

  Nijland en Tiggelaar beoordelen in alle groepen een aantal zeugen op hun conditie in relatie tot het stadium van de dracht.

  Foto: Henk Riswick
 • Zo lopen de beide heren door de drie groepen zeugen voor de conditiescore. In de computerruimte kijken ze vervolgens of de voergift juist is ingesteld.

  Zo lopen de beide heren door de drie groepen zeugen voor de conditiescore. In de computerruimte kijken ze vervolgens of de voergift juist is ingesteld.

  Foto: Henk Riswick
 • Samen beoordelen ze de mestconsistentie. De mest moet niet te droog en ook niet te zacht zijn. De combinatie water en voer moet in de juiste verhouding zijn.

  Samen beoordelen ze de mestconsistentie. De mest moet niet te droog en ook niet te zacht zijn. De combinatie water en voer moet in de juiste verhouding zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • De waterafgifte van de drinkbak buiten het voerstation wordt ook nagemeten. De druk blijkt te hoog te zijn. Advies: reduceerventiel in de aanvoerleiding plaatsen, in combinatie met een watermeter.

  De waterafgifte van de drinkbak buiten het voerstation wordt ook nagemeten. De druk blijkt te hoog te zijn. Advies: reduceerventiel in de aanvoerleiding plaatsen, in combinatie met een watermeter.

  Foto: Henk Riswick
 • Nijland voert enkele gegevens in op de laptop: aantal zeugen, gemiddelde voergift, gemiddelde voerafgifte van het station in gram per minuut, navreettijd in seconden en het gemiddeld aantal bezoeken per zeug aan het station. Het resultaat is dat er nog 4,1 uur per etmaal over is. Ruim voldoende dus.

  Nijland voert enkele gegevens in op de laptop: aantal zeugen, gemiddelde voergift, gemiddelde voerafgifte van het station in gram per minuut, navreettijd in seconden en het gemiddeld aantal bezoeken per zeug aan het station. Het resultaat is dat er nog 4,1 uur per etmaal over is. Ruim voldoende dus.

  Foto: Henk Riswick
 • Uit alle genoteerde gegevens maakt Christian Nijland achteraf een rapport en geeft daarin ook verbeterpunten aan en de daarvoor benodigde veranderingen.

  Uit alle genoteerde gegevens maakt Christian Nijland achteraf een rapport en geeft daarin ook verbeterpunten aan en de daarvoor benodigde veranderingen.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.