Varkenshouderij

Foto & video 4797 x bekeken 7 reacties

Varkenstoilet blijkt geliefd

De varkens van VIC Sterksel mesten overwegend op het varkenstoilet. In slechts 5 procent van de gevallen doen ze het ernaast.

Foto

 • In 95 procent van de gevallen mesten en urineren varkens op het varkenstoilet. Dat blijkt na een jaar ervaring opdoen met het toilet op Varkens Innovatie Centrum Sterksel. De varkens zijn wel gestimuleerd hun behoefte op het toilet te doen.

  In 95 procent van de gevallen mesten en urineren varkens op het varkenstoilet. Dat blijkt na een jaar ervaring opdoen met het toilet op Varkens Innovatie Centrum Sterksel. De varkens zijn wel gestimuleerd hun behoefte op het toilet te doen.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Het stimuleren om op het toilet te mesten kan door een lamp erboven te plaatsen of door een extra hek te plaatsen. Feit is dat varkens graag op een ‘veilige’ plek mesten en tegelijk zicht willen hebben op soortgenoten.

  Het stimuleren om op het toilet te mesten kan door een lamp erboven te plaatsen of door een extra hek te plaatsen. Feit is dat varkens graag op een ‘veilige’ plek mesten en tegelijk zicht willen hebben op soortgenoten.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • VIC Sterksel test drie hoktypen: kleine groepen, grote groepen en een ‘gedragstoilet’. Hoewel de vloeren merendeels dicht zijn, zijn de hokken kurkdroog en de varkens schoon.

  VIC Sterksel test drie hoktypen: kleine groepen, grote groepen en een ‘gedragstoilet’. Hoewel de vloeren merendeels dicht zijn, zijn de hokken kurkdroog en de varkens schoon.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Volgens VIC Sterksel biedt het varkenstoilet alleen voordelen. Via een pan onder het toilet worden mest en urine van elkaar gescheiden en dagelijks afgevoerd. Dit leidt samen met een groot deel dichte vloer tot lage emissies in de stal en tot een reductie van fijn stof. Er wordt gebruikgemaakt van het natuurlijke gedrag van varkens, dat is goed voor het dierenwelzijn. Ook zijn de bouwkosten lager en is minder put nodig onder de stal. Als de ammoniakemissie voldoende afneemt, is ook geen luchtwasser nodig.

  Volgens VIC Sterksel biedt het varkenstoilet alleen voordelen. Via een pan onder het toilet worden mest en urine van elkaar gescheiden en dagelijks afgevoerd. Dit leidt samen met een groot deel dichte vloer tot lage emissies in de stal en tot een reductie van fijn stof. Er wordt gebruikgemaakt van het natuurlijke gedrag van varkens, dat is goed voor het dierenwelzijn. Ook zijn de bouwkosten lager en is minder put nodig onder de stal. Als de ammoniakemissie voldoende afneemt, is ook geen luchtwasser nodig.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Het doel van het onderzoek is komen tot een emissiearme (toilet)stal, zonder gebruik te maken van een luchtwasser.

  Het doel van het onderzoek is komen tot een emissiearme (toilet)stal, zonder gebruik te maken van een luchtwasser.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Onderzoeker Marjolein van Genugten van VIC Sterksel is ervan overtuigd dat binnen afzienbare tijd een hok met toilet is ontwikkeld waarin vleesvarkenshouders biggen kunnen opleggen zonder dat dit leidt tot extra werk of hokbevuiling.

  Onderzoeker Marjolein van Genugten van VIC Sterksel is ervan overtuigd dat binnen afzienbare tijd een hok met toilet is ontwikkeld waarin vleesvarkenshouders biggen kunnen opleggen zonder dat dit leidt tot extra werk of hokbevuiling.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen

Laatste reacties

 • anton1937

  Dit z g varkenstoilet is bijna zo oud als de mensheid.Toen in de begin jaren 60 roostervloeren werden toegepast( inplaats van strostallen) Was de hokuitvoering deense stal of de gezwaaid deense stal , beide hoktypen met een kleiner gedeelte roostervloer en een groter gedelte dichte vloer ofwel ligruimte. De varkens konden in een rustige omgeving hun mest deponeren.Door het toedoen van o a Hendrix voeders werden volledig roorster vloeren toegepast.(kleinere hokoppervlakte en daardoor altijd goedkoper) Met als gevolg de varkens wisten niet meer waar zij moesten mesten en waar zij konden liggen. Het is goed dat men in de varkenshouderij terugkomt,op hetgeen wat vroeger al goed was, maar doe niet of je iets bijzonders hebt uitgevonden. Door het toepassen van volledig roostervloeren ontstonden negatief gedrag van de varkens , b v oor-en staartbijten en met het gevolg antibiotica gebruik. Van dit laatste moet de hele veehouderij van af, wil men toekomst houden, anders zal Marianne Thieme en Wakker Dier de boventoon voeren, en dat is nooit een boerenbelang.

 • aarthamstra1

  Goed verhaal, maar dat staart bijten, antibiotica , in de oude stallen had je dat ook .

 • verhuur

  wat we vroeger al wisten moet je niet weer uitvinden mest rijden net zo

 • verhuur

  wat we vroeger al wisten moet je niet weer uitvinden mest rijden net zo

 • veurinkh

  als je er eerst voor zorgt waar de dieren droog kunnen liggen,dan gaat het prima ,de meeste varkens liggen niet graag in hun mest,het is het zindelijkste dier van allemaal,nou ja sommigen uit gezonderd

 • BoB de Bakker

  Toen Beatrix koningin werd ging de optocht gewoon door

 • W Geverink

  Ik vind het jammer dat je van de foto's niet kunt zien hoe een hok presies is ingedeeld. In een vierkant hok met weinig varkens vind ik het een hele prestatie om de varkens te trainen dat ze in de daarvoor bedoelde hoek hun behoefte doen. Ik heb ongeveer 130 hokken waar tussen de 23% en 30% roostervloer achter in het hok ligt. Die werken prima en de hoeveelheid handwerk is te verwaarlozen. De reden dat ze zo goed werken is omdat de hokken zijn aangepast aan het gedrag van het varken en een duidelijke slaap vreet en mestruimte heeft. De hokken zijn minstens twee keer zo lang als dat ze breed zijn. De vloer heeft een afschot van ongeveer 5% naar de put toe dus als er op de beton wordt gepiest loopt de urine meteen de put in en droogd de vloer snel op. (De brijbak staat op de beton net voor het rooster en borgen urineren vaak als ze staan te eten). Varkens liggen om de een of andere reden graag in het hoogste gedeelte van het hok. Met de ventilatie is daarom rekening gehouden dat op het hoogste gedeelte waar de varkend horen te slapen, de minste luchtbeweging is. Voor zover ik weet is dit simpele en goedkope en goed werkende systeem een uitvinding van een duitse emigrant die het meer dan dertig jaar geleden hier in zijn eigen stallen begon toe te passen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.