Varkenshouderij

Foto & video 5954 x bekeken 5 reacties

Varken beter af in gesloten wagen

Het vervoer van biggen en varkens in gesloten wagens met klimaatregeling waarborgt de gezondheid en geeft minder stress.

Foto

 • Het vervoer van speenbiggen, biggen en vleesvarkens in gesloten vrachtwagens met een gecontroleerd klimaat wint aan populariteit.

  Het vervoer van speenbiggen, biggen en vleesvarkens in gesloten vrachtwagens met een gecontroleerd klimaat wint aan populariteit.

  Foto: Henk Riswick
 • Grootste voordeel: in de (soms zelfs geïsoleerde) dichte laadbakken hebben weersinvloeden en rijwind geen negatieve invloed meer op het binnenklimaat; dat is hierdoor constanter te regelen. Met name bij het vervoer van biggen is dat uiteraard belangrijk.

  Grootste voordeel: in de (soms zelfs geïsoleerde) dichte laadbakken hebben weersinvloeden en rijwind geen negatieve invloed meer op het binnenklimaat; dat is hierdoor constanter te regelen. Met name bij het vervoer van biggen is dat uiteraard belangrijk.

  Foto: Henk Riswick
 • Het topsegment wordt gevormd door de volledig gesloten, geïsoleerde en geconditioneerde wagens. Met een meerprijs van zo’n 70 procent ten opzichte van conventioneel dient dit type wagens vaak puur voor transport van biggen en of fokmateriaal.

  Het topsegment wordt gevormd door de volledig gesloten, geïsoleerde en geconditioneerde wagens. Met een meerprijs van zo’n 70 procent ten opzichte van conventioneel dient dit type wagens vaak puur voor transport van biggen en of fokmateriaal.

  Foto: Henk Riswick
 • Kenmerken: volledig gesloten zijwanden met een centrale luchtinlaat aan de voorzijde van de wagen.

  Kenmerken: volledig gesloten zijwanden met een centrale luchtinlaat aan de voorzijde van de wagen.

  Foto: Henk Riswick
 • Hier kan de lucht verwarmd, gefilterd en eventueel zelfs gekoeld worden.

  Hier kan de lucht verwarmd, gefilterd en eventueel zelfs gekoeld worden.

  Foto: Henk Riswick
 • In de cabine kan de chauffeur temperatuurgegevens ook onderweg aflezen en bijregelen. Het klimaat is bij nieuwe trailers per laag geregeld en zowel temperatuur als CO2-gehalte is altijd optimaal.

  In de cabine kan de chauffeur temperatuurgegevens ook onderweg aflezen en bijregelen. Het klimaat is bij nieuwe trailers per laag geregeld en zowel temperatuur als CO2-gehalte is altijd optimaal.

  Foto: Henk Riswick
 • De lucht komt via de voorzijde van de oplegger binnen en gaat in dit geval door de holle vloeren het laadruim in. Zodra een laag geladen is treedt de klimaatregeling direct in werking.

  De lucht komt via de voorzijde van de oplegger binnen en gaat in dit geval door de holle vloeren het laadruim in. Zodra een laag geladen is treedt de klimaatregeling direct in werking.

  Foto: Henk Riswick
 • Via holle laadvloeren of holle zijwanden, afhankelijk van de fabrikant, verdeelt de lucht zich in de wagen.

  Via holle laadvloeren of holle zijwanden, afhankelijk van de fabrikant, verdeelt de lucht zich in de wagen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ervaringen uit de praktijk leren dat biggen uit geconditioneerde wagens fitter aankomen en beter starten door een vlottere aanvang van de voeropname.

  Ervaringen uit de praktijk leren dat biggen uit geconditioneerde wagens fitter aankomen en beter starten door een vlottere aanvang van de voeropname.

  Foto: Henk Riswick
 • In koude periodes wordt de laadbak voorverwarmd met een ondergebouwde dieselheater. Een generator wekt stroom op om de ventilatie aan te drijven.

  In koude periodes wordt de laadbak voorverwarmd met een ondergebouwde dieselheater. Een generator wekt stroom op om de ventilatie aan te drijven.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om altijd zeker te zijn van spanning werken de klimaatsystemen zowel op accu's onder trailer, accu's onder de truck, een generator of de dynamo van de truck. Zowel geklimatiseerde als dwarsgeventileerde trucks vragen continu spanning. Transporteurs hebben dus te maken met hogere brandstofkosten omdat de vrachtwagenmotor altijd blijft draaien, ook in de wachtrij bij de slachterij.

  Om altijd zeker te zijn van spanning werken de klimaatsystemen zowel op accu's onder trailer, accu's onder de truck, een generator of de dynamo van de truck. Zowel geklimatiseerde als dwarsgeventileerde trucks vragen continu spanning. Transporteurs hebben dus te maken met hogere brandstofkosten omdat de vrachtwagenmotor altijd blijft draaien, ook in de wachtrij bij de slachterij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het centraal aanzuigen van de lucht biedt nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen de leidende Nederlandse fabrikanten Berdex in Wanroij (N.-Br.) en Cuppers Carrosserieën in Lichtenvoorde (Gld.) al wagens leveren waarbij alle inkomende lucht met uv-lampen steriel is te maken.

  Het centraal aanzuigen van de lucht biedt nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen de leidende Nederlandse fabrikanten Berdex in Wanroij (N.-Br.) en Cuppers Carrosserieën in Lichtenvoorde (Gld.) al wagens leveren waarbij alle inkomende lucht met uv-lampen steriel is te maken.

  Foto: Cuppers
 • Een dwarsgeventileerde vrachtwagen is te herkennen aan ventilatieroosters in zijwanden, hier een opleggervariant in aanbouw. Deze wagens kosten 20 procent meer dan een conventionele open wagen. Het klimaat is dan ook minder nauwkeurig te regelen in vergelijking met een geconditioneerde variant.

  Een dwarsgeventileerde vrachtwagen is te herkennen aan ventilatieroosters in zijwanden, hier een opleggervariant in aanbouw. Deze wagens kosten 20 procent meer dan een conventionele open wagen. Het klimaat is dan ook minder nauwkeurig te regelen in vergelijking met een geconditioneerde variant.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De dwarsgeventileerde wagens zijn geschikt voor zowel biggen als vleesvarkens en hebben ventilatieroosters in beide zijwanden met daarin kleine 24 volts ventilatoren. Aan één zijde zuigen deze verse lucht aan en ze blazen aan de andere zijde lucht uit de bak.

  De dwarsgeventileerde wagens zijn geschikt voor zowel biggen als vleesvarkens en hebben ventilatieroosters in beide zijwanden met daarin kleine 24 volts ventilatoren. Aan één zijde zuigen deze verse lucht aan en ze blazen aan de andere zijde lucht uit de bak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Deze wagens zijn zowel geïsoleerd als ongeïsoleerd te koop.

  Deze wagens zijn zowel geïsoleerd als ongeïsoleerd te koop.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door het gecontroleerde klimaat liggen de biggen tijdens de reis nooit op de tocht. De kans op luchtweginfecties neemt af.

  Door het gecontroleerde klimaat liggen de biggen tijdens de reis nooit op de tocht. De kans op luchtweginfecties neemt af.

  Foto: Henk Riswick
 • De verkoopcijfers van nieuw materieel onderstrepen het feit dat er voordelen zijn: grofweg 65 procent van de nieuw geleverde varkenswagens in Nederland is gesloten of semi-gesloten. Dit aandeel stijgt de laatste jaren hard, en stijgt door.

  De verkoopcijfers van nieuw materieel onderstrepen het feit dat er voordelen zijn: grofweg 65 procent van de nieuw geleverde varkenswagens in Nederland is gesloten of semi-gesloten. Dit aandeel stijgt de laatste jaren hard, en stijgt door.

  Foto: Henk Riswick
 • Ontsmettingsinstallaties aan boord en dieselheaters om de laadbak door verhitting onderweg te hygiëniseren vergroten de mogelijkheden van een gesloten wagen. Over het echte effect op virussen is echter nog veel onbekendheid. Lees het gehele verhaal deze week in Boerderij.

  Ontsmettingsinstallaties aan boord en dieselheaters om de laadbak door verhitting onderweg te hygiëniseren vergroten de mogelijkheden van een gesloten wagen. Over het echte effect op virussen is echter nog veel onbekendheid. Lees het gehele verhaal deze week in Boerderij.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  en dan zijn er nog figuren die het wenselijk vinden de reistijd te beperken?

 • Mels

  Wel ff een raampie maken dan wil dit feestvarken wel mee......

 • abtje

  Ja, en dan net als in het vliegtuig een raampje openzetten voor wat frisse lucht:-)

 • biggetje32

  Hey, daar heb je Edwin!

 • pieter p

  Gaat wel erg duur worden allemaal, heb zelf in het varkenstransport gezeten. Meerdere keren met biggen van Holland naar Spanje, soms 25 uur onderweg in een open trailer en vaak liep alles er gezond weer uit.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.