Varkenshouderij

Foto & video 4439 x bekeken 8 reacties

Prima big tegen minimale investering

Vermeerderaar Geert van Lanen slaagt er in met eenvoudige middelen en tegen lage kosten kwaliteitsbiggen te leveren.

Foto

 • In Bramsche en omgeving in de Duitse deelstaat Nedersaksen houdt Geert van Lanen 1.200 zeugen (Topigs 20-zeug x Top Select Piétrain-eindbeer). Op twee bedrijven met in totaal 3.500 plaatsen fokt hij speenbiggen op voor Nederlandse vermeerderaars. Hij krijgt daarvoor per afgeleverde big betaald.

  In Bramsche en omgeving in de Duitse deelstaat Nedersaksen houdt Geert van Lanen 1.200 zeugen (Topigs 20-zeug x Top Select Piétrain-eindbeer). Op twee bedrijven met in totaal 3.500 plaatsen fokt hij speenbiggen op voor Nederlandse vermeerderaars. Hij krijgt daarvoor per afgeleverde big betaald.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op dit bedrijf in Bramsche (D.) startte Van Lanen in 2002 en houdt hij 500 zeugen. De opfok gebeurt een paar kilometer verderop, in Neuenkirchen. In totaal houdt de ondernemer nu op zeven plaatsen varkens in Duitsland, drie zeugenbedrijven, twee opfokstallen voor eigen biggen en twee opfokstallen voor biggen van collega’s. Drie bedrijven zijn eigendom, vier pacht.

  Op dit bedrijf in Bramsche (D.) startte Van Lanen in 2002 en houdt hij 500 zeugen. De opfok gebeurt een paar kilometer verderop, in Neuenkirchen. In totaal houdt de ondernemer nu op zeven plaatsen varkens in Duitsland, drie zeugenbedrijven, twee opfokstallen voor eigen biggen en twee opfokstallen voor biggen van collega’s. Drie bedrijven zijn eigendom, vier pacht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Medewerker Markus Brüwer slijpt de tanden van een big. Met hulp van drie medewerkers voert Van Lanen alle werkzaamheden consequent en nauwgezet uit. Er wordt gewerkt volgens een tweewekensysteem. De zeugen spenen 29 biggen per jaar.

  Medewerker Markus Brüwer slijpt de tanden van een big. Met hulp van drie medewerkers voert Van Lanen alle werkzaamheden consequent en nauwgezet uit. Er wordt gewerkt volgens een tweewekensysteem. De zeugen spenen 29 biggen per jaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de stallen bij Geert van Lanen is het soberheid troef. De inrichting is vrijwel volledig tweedehands en de gekozen materialen zijn eenvoudig. Het is netjes in de stallen en er wordt hygiënisch gewerkt.

  In de stallen bij Geert van Lanen is het soberheid troef. De inrichting is vrijwel volledig tweedehands en de gekozen materialen zijn eenvoudig. Het is netjes in de stallen en er wordt hygiënisch gewerkt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Duitse banken financieren op onderpand, voerwinst zegt ze niks, verklaart Van Lanen. Varkensbedrijven in dit deel van Duitsland brengen niet de hoofdprijs op. Dit is mede de reden dat hij geen geld krijgt voor een gloednieuwe, moderne stalinrichting. En zelf heeft hij er de centen niet voor, zegt de varkenshouder.

  Duitse banken financieren op onderpand, voerwinst zegt ze niks, verklaart Van Lanen. Varkensbedrijven in dit deel van Duitsland brengen niet de hoofdprijs op. Dit is mede de reden dat hij geen geld krijgt voor een gloednieuwe, moderne stalinrichting. En zelf heeft hij er de centen niet voor, zegt de varkenshouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • De biggen krijgen geen papjes, melk of andere duur voer voorgeschoteld. Ze moeten het doen met moedermelk en biggenvoeder tijdens de zoogperiode, eenvoud dus. Van Lanen voert overal droogvoer, afkomstig van twee Duitse voerfabrikanten. Van Lanen is tevreden over de prijs/kwaliteitverhouding van de voeders.

  De biggen krijgen geen papjes, melk of andere duur voer voorgeschoteld. Ze moeten het doen met moedermelk en biggenvoeder tijdens de zoogperiode, eenvoud dus. Van Lanen voert overal droogvoer, afkomstig van twee Duitse voerfabrikanten. Van Lanen is tevreden over de prijs/kwaliteitverhouding van de voeders.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het is indrukwekkend om te zien hoe de biggen zich ontwikkelen. Bij spenen op drie weken leeftijd wegen ze gemiddeld 6,5 kilo. Ze hebben een glanzende vacht. De tomen zijn uniform. De lichtste biggen krijgen in de opfokstal nog twee weken hetzelfde kruim gevoerd als in de zoogperiode, de zwaardere dieren één week. Daarna schakelt Van Lanen over op een opfokkorrel.

  Het is indrukwekkend om te zien hoe de biggen zich ontwikkelen. Bij spenen op drie weken leeftijd wegen ze gemiddeld 6,5 kilo. Ze hebben een glanzende vacht. De tomen zijn uniform. De lichtste biggen krijgen in de opfokstal nog twee weken hetzelfde kruim gevoerd als in de zoogperiode, de zwaardere dieren één week. Daarna schakelt Van Lanen over op een opfokkorrel.

  Foto: Ronald Hissink
 • De dekstal is op een paar opfokzeugen na leeg. Na eerste inseminatie draagt 93 procent van de zeugen. De zeugen zitten gehuisvest in de oude boerderij. De looplijnen zijn zodoende langer dan op nieuwe bedrijven. Het klimaat in de gebouwen is goed.

  De dekstal is op een paar opfokzeugen na leeg. Na eerste inseminatie draagt 93 procent van de zeugen. De zeugen zitten gehuisvest in de oude boerderij. De looplijnen zijn zodoende langer dan op nieuwe bedrijven. Het klimaat in de gebouwen is goed.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Lanen werkt met stabiele groepen met voerstations. Het voerstation staat in het midden, zodat de zeugen er goed in en uit kunnen en agressie tussen de dieren beperkt blijft. De ligplekken zijn mooi droog.

  Van Lanen werkt met stabiele groepen met voerstations. Het voerstation staat in het midden, zodat de zeugen er goed in en uit kunnen en agressie tussen de dieren beperkt blijft. De ligplekken zijn mooi droog.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aan de afscheidingswand, tegenover de uitgang van het voerstation, hangt de waterbak. Een grote bak waaruit de zeugen snel en makkelijk kunnen drinken.

  Aan de afscheidingswand, tegenover de uitgang van het voerstation, hangt de waterbak. Een grote bak waaruit de zeugen snel en makkelijk kunnen drinken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor de opfokzeugen is er een aanleerstation. Op die manier zijn de meeste zeugen gewend aan een voerstation voordat ze in de groep gaan.

  Voor de opfokzeugen is er een aanleerstation. Op die manier zijn de meeste zeugen gewend aan een voerstation voordat ze in de groep gaan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor de opfok van de biggen in Bramsche kocht Van Lanen deze voormalige vleeskalverstal in Neuenkirchen. Deze biedt nu plaats aan 3.000 biggen. Het transport gebeurt in eigen beheer.

  Voor de opfok van de biggen in Bramsche kocht Van Lanen deze voormalige vleeskalverstal in Neuenkirchen. Deze biedt nu plaats aan 3.000 biggen. Het transport gebeurt in eigen beheer.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Lanen investeerde €80.000 om de boel te verbouwen en in te richten. Alles is tweedehands en de gekozen techniek is simpel: plafondventilatie, verwarming via delta-buizen en bijverwarming met een heater. De lucht verlaat de afdeling via ventilatoren in de buitenmuur, waarbij de doorlaat met diafragmaschuiven wordt geregeld.

  Van Lanen investeerde €80.000 om de boel te verbouwen en in te richten. Alles is tweedehands en de gekozen techniek is simpel: plafondventilatie, verwarming via delta-buizen en bijverwarming met een heater. De lucht verlaat de afdeling via ventilatoren in de buitenmuur, waarbij de doorlaat met diafragmaschuiven wordt geregeld.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het volume in de centrale gang is enorm, net als de ruimte daarboven. De lucht stroomt zo heel geleidelijk de afdelingen in. Dit draagt bij aan een gezond stalklimaat. De biggen hoesten niet en van oornecrose is evenmin sprake. De uitval ligt onder 1 procent.

  Het volume in de centrale gang is enorm, net als de ruimte daarboven. De lucht stroomt zo heel geleidelijk de afdelingen in. Dit draagt bij aan een gezond stalklimaat. De biggen hoesten niet en van oornecrose is evenmin sprake. De uitval ligt onder 1 procent.

  Foto: Ronald Hissink
 • De biggen maken een vitale indruk en de tomen zijn mooi uniform. De helft verkoopt Van Lanen zonder tussenkomst van de handel aan drie vleesvarkenshouders in de buurt. De andere helft gaat via de handel naar twee andere mesters. Van Lanen is tevreden over de huidige gang van zaken en zegt in 2012 goed te hebben verdiend.

  De biggen maken een vitale indruk en de tomen zijn mooi uniform. De helft verkoopt Van Lanen zonder tussenkomst van de handel aan drie vleesvarkenshouders in de buurt. De andere helft gaat via de handel naar twee andere mesters. Van Lanen is tevreden over de huidige gang van zaken en zegt in 2012 goed te hebben verdiend.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is brandschoon, ontsmet en warm als de biggen er in komen. Zo maken de dieren een goede start. Tijdens de voerovergang van kruim naar opfokkorrel krijgen de biggen uit voorzorg twee dagen amoxicilline. Dit smoort het risico van een streptokokkenuitbraak. Van Lanen zegt verder nauwelijks antibiotica te gebruiken. 
Kijk ook op de website van de varkenshouder: http://www.ferkelproduktiongvanlanen.de/nl/

  De stal is brandschoon, ontsmet en warm als de biggen er in komen. Zo maken de dieren een goede start. Tijdens de voerovergang van kruim naar opfokkorrel krijgen de biggen uit voorzorg twee dagen amoxicilline. Dit smoort het risico van een streptokokkenuitbraak. Van Lanen zegt verder nauwelijks antibiotica te gebruiken. Kijk ook op de website van de varkenshouder: http://www.ferkelproduktiongvanlanen.de/nl/

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • joannes

  Die heeft het dan in de vingers!

 • Bison

  Ben het met je eens johannes.
  Hij moet wel van werken houden zo te zien.

 • jonge boer, Wvl

  7 bedrijven? je leeft toch maar 1 keer :)

  knap wat ie doet

 • brabantsduitserke

  hij heeft super goed personeel

 • deeheu

  Wie zijn historie kent, heeft nog meer respect voor hem: Deze hard werkende nuchtere jongen uit de burgerij is als boerenknecht begonnen, startte vlak voor de KVP zijn eigen bedrijf in Nederland en kreeg alle klappen van de zweep. Zijn ondernemersvisie en geloof in eigen kunnen zijn ongekend! Geert je bent een voorbeeld voor allen !!!!, VAKMAN jammer dat je zo ver weg zit..

 • mvlanen

  Dat klopt inderdaad, want ik kan het weten. Ben zijn broer.
  Oog voor eenvoud, rendement en onuitputtelijk doorzettingsvermogen zijn belangrijke drijfveren voor Geert.
  En daar mag je zeker respect voor hebben!!
  Hij heeft veel tegenslagen gekend, en dit toch weten te bereiken is niet niks.
  Petje af.

 • Angenent

  Hi Gert-Jan, ook respect hier vanuit Canada voor je ondernemings capaciteit, wij zijn geimmigreerd naar Alberta. Weet nog hoe je begon in Haps met bijna niks? Ik kwam daar bij jou altijd biggen laden. Groetjes en succes in je toekomst!! Henk Angenent, Picture Butte, AB Canada.

 • deklein

  hoi geert.vroeg me steeds af als ik door Haps kom waar je was gebleven.
  maar ondanks alle tegenslagen toch een geweldig bedrijf!
  KLASSE!!!!veel succes in de toekomst.
  wim de klein.(intervet)rijkevoort

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.