Varkenshouderij

Foto & video 11883 x bekeken 23 reacties

Kadavers aanbieden ‘nieuwe stijl’

Aan de openbare weg kadavers aanbieden is niet meer van deze tijd. LTO en destructiebedrijf Rendac ontwikkelden daarom twee nieuwe oplossingen.

Foto

 • Aan de openbare weg kadavers aanbieden is niet meer van deze tijd. Door kadavers op het eigen erf aan te bieden in bakken of containers, kan het ophalen ervan veel discreter worden uitgevoerd.

  Aan de openbare weg kadavers aanbieden is niet meer van deze tijd. Door kadavers op het eigen erf aan te bieden in bakken of containers, kan het ophalen ervan veel discreter worden uitgevoerd.

 • Destructiebedrijf Rendac en LTO hebben in het project Kadans (Kadavers Aanbieden Nieuwe Stijl) gezocht naar alternatieven voor de kadaverton en -koepel.

  Destructiebedrijf Rendac en LTO hebben in het project Kadans (Kadavers Aanbieden Nieuwe Stijl) gezocht naar alternatieven voor de kadaverton en -koepel.

 • Uit het project zijn twee praktijkrijpe oplossingen voortgekomen: een kantelcontainer en een koelkelder met bakken. “De systemen zijn hygiënischer, minder opvallend en beschikken over goed afsluitende deksels”, zegt projectleider namens LTO Jos Peerlings.

  Uit het project zijn twee praktijkrijpe oplossingen voortgekomen: een kantelcontainer en een koelkelder met bakken. “De systemen zijn hygiënischer, minder opvallend en beschikken over goed afsluitende deksels”, zegt projectleider namens LTO Jos Peerlings.

 • De kantelcontainer heeft met 770 liter een inhoud vergelijkbaar met drie à vier kadavertonnen. De container is alleen met een heftruck of palletwagen te verplaatsen en vraagt koeling. Het bedrijf Coolworks levert de containers voor €1.200, exclusief koeling.

  De kantelcontainer heeft met 770 liter een inhoud vergelijkbaar met drie à vier kadavertonnen. De container is alleen met een heftruck of palletwagen te verplaatsen en vraagt koeling. Het bedrijf Coolworks levert de containers voor €1.200, exclusief koeling.

 • Door de klem te roteren komt het mechanische kantelmechanisme van de container in werking. Het lossen gaat geleidelijk en kan uit het zicht gebeuren door de kraan iets verder te laten zakken.

  Door de klem te roteren komt het mechanische kantelmechanisme van de container in werking. Het lossen gaat geleidelijk en kan uit het zicht gebeuren door de kraan iets verder te laten zakken.

 • De koelkelder is een betonnen ondergrondse ruimte met twee kunststof bakken van elk 950 liter. Een deksel met koelmotor dekt de gehele bak af.

  De koelkelder is een betonnen ondergrondse ruimte met twee kunststof bakken van elk 950 liter. Een deksel met koelmotor dekt de gehele bak af.

 • De deksel hangt aan een zware kolom en is met een hydraulische handpomp op te tillen en naar meerdere zijden weg te zwenken. De koeling zorgt, in tegenstelling tot een kadaverkap, voor geurloze opslag.

  De deksel hangt aan een zware kolom en is met een hydraulische handpomp op te tillen en naar meerdere zijden weg te zwenken. De koeling zorgt, in tegenstelling tot een kadaverkap, voor geurloze opslag.

 • Met name kadavers onder de koepel worden nu, soms in het zicht van voorbijgangers, met de laadkraan en knijper in de wagen van de destructor geladen. Dat is niet meer van deze tijd, vindt Jos Peerlings. “Dat kan discreter. De vanzelfsprekendheid om kwetsbaar bedrijfsafval pal langs de oprit te leggen is bovendien ook uit oogpunt van hygiëne vreemd. Iedere bedrijfsbezoeker passeert het.”

  Met name kadavers onder de koepel worden nu, soms in het zicht van voorbijgangers, met de laadkraan en knijper in de wagen van de destructor geladen. Dat is niet meer van deze tijd, vindt Jos Peerlings. “Dat kan discreter. De vanzelfsprekendheid om kwetsbaar bedrijfsafval pal langs de oprit te leggen is bovendien ook uit oogpunt van hygiëne vreemd. Iedere bedrijfsbezoeker passeert het.”

 • Een hydraulisch bediende ketting aan de kraan kantelt de bak middels een hijsoog.

  Een hydraulisch bediende ketting aan de kraan kantelt de bak middels een hijsoog.

 • “Boeren met een koelkelder gaan automatisch over naar een erflaadabonnement”, legt Bart Klompmaker, hoofd planning en transport bij Rendac, uit. “Hierbij rijdt de destructiewagen een paar meter over de vuile weg het erf op om te laden. De chauffeur opent zelf de koelkelder. Alle bestaande aanbiedsystemen blijven overigens bestaan”, benadrukt Klompmaker. “We willen niemand een bepaalde richting op duwen.”

  “Boeren met een koelkelder gaan automatisch over naar een erflaadabonnement”, legt Bart Klompmaker, hoofd planning en transport bij Rendac, uit. “Hierbij rijdt de destructiewagen een paar meter over de vuile weg het erf op om te laden. De chauffeur opent zelf de koelkelder. Alle bestaande aanbiedsystemen blijven overigens bestaan”, benadrukt Klompmaker. “We willen niemand een bepaalde richting op duwen.”

 • De bakken zijn met klein destructiemateriaal te vullen via een luik.

  De bakken zijn met klein destructiemateriaal te vullen via een luik.

 • Het gekoeld bewaren van kadavers boven 25 kilo was tot nu toe niet toegestaan. Eind vorig jaar is de Destructiewet echter aangepast. Nu mogen ook kadavers met een individueel gewicht tot 200 kilo maximaal twee weken gekoeld bewaard worden. Hierdoor komt koelen op het bedrijf eerder in beeld.

  Het gekoeld bewaren van kadavers boven 25 kilo was tot nu toe niet toegestaan. Eind vorig jaar is de Destructiewet echter aangepast. Nu mogen ook kadavers met een individueel gewicht tot 200 kilo maximaal twee weken gekoeld bewaard worden. Hierdoor komt koelen op het bedrijf eerder in beeld.

 • Inmiddels zijn er ook andere partijen die apparatuur leveren om kadavers gekoeld aan te bieden. Zo levert BrabantAssistant vof. de CadCool, een mobiele variant van de koelkelder, met een elektrisch te openen afdekklep. De inwendige koelruimte meet 2400 x 1341 x 1501 mm en biedt plaats aan losse kadavers, tonnen of een hijsbak. Corné van wagenberg richt zich met de CadCool vooral op middelgrote bedrijven en bedrijven met een meerwekensysteem.

  Inmiddels zijn er ook andere partijen die apparatuur leveren om kadavers gekoeld aan te bieden. Zo levert BrabantAssistant vof. de CadCool, een mobiele variant van de koelkelder, met een elektrisch te openen afdekklep. De inwendige koelruimte meet 2400 x 1341 x 1501 mm en biedt plaats aan losse kadavers, tonnen of een hijsbak. Corné van wagenberg richt zich met de CadCool vooral op middelgrote bedrijven en bedrijven met een meerwekensysteem.

 • Ook Schippers Bladel werkt aan mogelijke alternatieven voor de oude kadaverton of -kap. Het bedrijf ontwikkelt een betonnen koelkelder voorzien van twee roestvrijstalen hijsbakken. De deksels op de bakken hebben een dubbele functie en sluiten ook direct de kelder af. Er is geen extra deksel nodig. De bakken zijn naar keuze met een Kinshofer-systeem (systeem voor het legen van glascontainers) of een beugel voor de Rendac-klem uit te voeren. Het Kinshofer-systeem is een interessante gedachte, maar nu nog geen realistische optie. Rendac geeft aan gecombineerde routes te willen blijven rijden en daarom blijven alle wagens enkel voorzien van een kraan met klem.

  Ook Schippers Bladel werkt aan mogelijke alternatieven voor de oude kadaverton of -kap. Het bedrijf ontwikkelt een betonnen koelkelder voorzien van twee roestvrijstalen hijsbakken. De deksels op de bakken hebben een dubbele functie en sluiten ook direct de kelder af. Er is geen extra deksel nodig. De bakken zijn naar keuze met een Kinshofer-systeem (systeem voor het legen van glascontainers) of een beugel voor de Rendac-klem uit te voeren. Het Kinshofer-systeem is een interessante gedachte, maar nu nog geen realistische optie. Rendac geeft aan gecombineerde routes te willen blijven rijden en daarom blijven alle wagens enkel voorzien van een kraan met klem.

 • Rendac heeft voor het legen van de 900 literbakken en de kantelcontainers inmiddels aparte prijzen in de tarievenlijst opgenomen. Om veilig te kunnen werken stelt het bedrijf de eis dat zowel de kantelcontainers als de bakken als hijswerktuig toegelaten en gekeurd dienen te zijn.

  Rendac heeft voor het legen van de 900 literbakken en de kantelcontainers inmiddels aparte prijzen in de tarievenlijst opgenomen. Om veilig te kunnen werken stelt het bedrijf de eis dat zowel de kantelcontainers als de bakken als hijswerktuig toegelaten en gekeurd dienen te zijn.

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Er was een tijd dat we de vuile wagens van Rendac niet op of dicht bij het erf wilden hebben.
  En ten tijde van besmettelijke veeziekten wil niemand dat maar uit het oogpunt van imago is het idd niet meer van deze tijd om een kadaverkap of ton aan de openbare weg te hebben.
  Alleen de bovenste regel van mijn reactie vind ik nogal zwaar wegen!!

 • abtje

  Dat is zeker zo en bovendien kun je er altijd op rekenen dat de LTO wel vooropstaat om de kostprijs te verhogen.

 • bankivahoen

  Precies abtje@ ,het is een feit dat alles wat er verzonnen wordt kostprijsverhogend is . Nu zal zoiets nog geen verplichting zijn maar er zal achter de schermen hard gewerkt worden om dit voor elke boer verplicht te stellen onder het mom dat het zoals we nu doen uit allerlei oogpunten niet meer kan. Leuk voor een kippenboertje met 2500 biologische kippen!
  Steeds kostprijzen verhogen is zoooo niet meer van deze tijd!!

 • gvfarmer

  Je wordt volgens rendac geen enkele kant opgeduwd. Maar een ieder weet dan over een paar jaar zij we zo iets verplicht. En LTO neemt het advies dan zeker klakkeloos over. Fijn die stropdassencultuur hier in Nederland. Alles verzinnen en geen praktijk.

 • ...............

  Wie leven heeft kan dood verwachten.

 • Bison

  Het heeft toch wel voordelen in de wilde natuur te wonen als ik.
  Als ik een dooie koe of kalf vind is er meestal alleen maar botten over,..wolven en coyotes maken er korte metten mee.LOL

 • Flyinghollander

  Snap niet dat er negatief op gereageerd word, zoalsword geschreven is dit discreet. Maakt het imago er niet slechter op. En alsje deze kosten niet kan hebben zou je eigenlijk eens moeten kijken of door ondernemen zint heefy.

 • wouteruwland

  Misschien dat LTO eens een excursie naar duitslnd had moeten organiseren.
  Secanim haalt hier hier al jaren biggen op in de gewone grijze container bakken
  die we in NL ook kennenals vuilcontainer. Daar zie je ook niks van.

 • bankivahoen

  Flyinghollander@,dat discreet vergeet maar. Bij zo'n geval aan de weg is het wel zo dat je dagelijks met je kippen of varkens steeds weer naar de weg mag lopen en zo laat zien dat er weer wat gesneuveld zijn.Dit draagt niet bij aan een beter imago ,zeker niet als er veel wandelaars voorbijtrekken.

 • abtje

  Kijk daar hebben we wat aan, Dus Secanim op de Nederlandse markt toelaten.
  Heeft Rendac eindelijk eerlijke concurentie.
  Daar bereiken we veel meer mee...

 • aarthamstra1

  Verhitten tot 70 graden is beter. kan het daarna zo de vergisting in.

 • aarthamstra1

  Na verhitting geen risico meer van verspreiding van ziekte kiemen.

 • aarthamstra1

  Na verhitting kan het op de vrije markt worden aangeboden.

 • Flyinghollander

  Bankivahoen dan maar wat dichter bij de stal. Kom op je weet zelf WD en andere organisaties agrariers neerzetten maar hier alleen 'zeuren' om de kosten.

 • Matthijs Verhagen

  @wouteruwland Ik ben benieuwd hoe ze bij het destructiebedrijf een huisvuilwagen goed kunnen ontsmetten, zowel van de binnen- als de buitenkant. Het lijkt mij onmogelijk met al die bewegende delen. Denk dat Rendac het hier nog niet zo slecht voor elkaar heeft.

 • koenschutte

  http://www.ofk-kampe.de/ Hier is te zien hoe dit in ons geval, in duitsland gaat. Deze bak staat bijvoorbeeld op een pallet die de boer met trekker/voorlader naar de weg brengt (tenminste zo doen wij het). Voorbijganger kan niets zien, in principe met opladen ook niet. Enigste nadeel is dat de chaffeur altijd nog met zijn handen de klep moet openen en dat de bak niet eenvoudig in een koeling op het erf past. Wij beroeren de bak/klep dan ook altijd alleen met wegwerphandschoentjes en bak staat in de juiste windrichting. Wij reinigen/desinfecteren de bak in eigenbeheer op het vuile gebied van ons bedrijf. Opzich mooi systeem van rendac, maar inderdaad, is het betaalbaar?

 • ALAMI

  Ts weer een probeersel dat geld kost maar uiteindelijk nog niet de beste oplossing is.

 • zal wel

  Als die voorbijkomende wandelaars nu eens gewoon leren de andere kant op te kijken?
  Is veel gemakkelijker, kost minder en ben je gelijk van de bemoeizieke medemens vanaf

 • Demeter Griend

  Innovatief zeker naar de toekomst een nette oplossing.

 • SpeedyGonzales38

  Eigenlijk in dit geval dient de Rendac t gedeeltelijk te betalen omdat men dan t werk van de werknemers alleen makkelijker te maken !! Niets meer !! Dat LIJKT zo jajaja ;)

 • lepercheron 46

  als ik die container bak zo zie, lijkt mij het niet toe dat er een grote koe in past en anders hoe krijg ik hem er in.

 • johndeere6910forever

  ziet er wel mooi uit maar die container valt me tegen om dr een groot kalf of koe in te doen en gaat de chauffeur er ook rustig mee om als je soms ziet hoe ze de tonen of kapen aan pulp drukken maar het zal wel een kostenplaatje blijven

 • varkensboerk

  Betalen voor het ophalen van kostbare dierlijke eiwitten en vetten is niet meer van deze tijd. Er wordt veel meer aan verdient dan het slachten van varkens. Het wordt tijd dat een deel van die marge naar de boeren gaat!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.