Varkenshouderij

Foto & video 4195 x bekeken 11 reacties

Dartele biggen bij zeugen in de groep

Op de beurs Eurotier in Hannover presenteerde Big Dutchman vorig jaar november de ‘stal voor de toekomst’. De innovatie is toegepast in de praktijk.

Foto

 • Maria Ahlers (58) heeft een bedrijf met 60 zeugen, 500 vleesvarkens en 25 hectare akkerbouw. Haar stal is ingericht door Big Dutchman met onderdelen van de stal van de toekomst, ofwel de stal van 2030.

  Maria Ahlers (58) heeft een bedrijf met 60 zeugen, 500 vleesvarkens en 25 hectare akkerbouw. Haar stal is ingericht door Big Dutchman met onderdelen van de stal van de toekomst, ofwel de stal van 2030.

  Foto: Henk Riswick
 • De bestaande stal is verbouwd en ingericht door Big Dutchman. Er wordt gewerkt met een vierweeks management.

  De bestaande stal is verbouwd en ingericht door Big Dutchman. Er wordt gewerkt met een vierweeks management.

  Foto: Henk Riswick
 • Big Dutchman noemt het project de ‘stal van de toekomst’ of ‘de stal van 2030’. Deze stal heeft maximale bewegingsvrijheid voor de dieren, maximale automatisering en een goed economisch rendement.

  Big Dutchman noemt het project de ‘stal van de toekomst’ of ‘de stal van 2030’. Deze stal heeft maximale bewegingsvrijheid voor de dieren, maximale automatisering en een goed economisch rendement.

  Foto: Henk Riswick
 • Daniel Holling is de projectleider van Big Dutchman. Ahlers produceert voor eigen risico, maar als de resultaten afwijken van de gangbare resultaten wordt dit financieel gecompenseerd. Alles verkeert nog in een testfase.

  Daniel Holling is de projectleider van Big Dutchman. Ahlers produceert voor eigen risico, maar als de resultaten afwijken van de gangbare resultaten wordt dit financieel gecompenseerd. Alles verkeert nog in een testfase.

  Foto: Henk Riswick
 • De guste, dragende en zogende zeugen liggen in dezelfde ruimte. De guste en dragende zeugen liggen in het al bewezen systeem van groepshuisvesting met voerstation.

  De guste, dragende en zogende zeugen liggen in dezelfde ruimte. De guste en dragende zeugen liggen in het al bewezen systeem van groepshuisvesting met voerstation.

  Foto: Henk Riswick
 • Als de zeugen 180 dagen drachtig zijn, selecteert het voerstation de zeugen uit naar de naastgelegen kraamhokken.

  Als de zeugen 180 dagen drachtig zijn, selecteert het voerstation de zeugen uit naar de naastgelegen kraamhokken.

  Foto: Henk Riswick
 • In de groepshuisvesting voor dragende zeugen is een deel van de roostervloer afgedicht met kunststof matten voor een goed ligcomfort. Een zeug heeft 2,05 vierkante meter leefruimte tot haar beschikking.

  In de groepshuisvesting voor dragende zeugen is een deel van de roostervloer afgedicht met kunststof matten voor een goed ligcomfort. Een zeug heeft 2,05 vierkante meter leefruimte tot haar beschikking.

  Foto: Henk Riswick
 • Links op de foto de dragende zeugen en rechts de tien kraamhokken met de uitloop voor zeug en biggen op de volledig roostervloer.

  Links op de foto de dragende zeugen en rechts de tien kraamhokken met de uitloop voor zeug en biggen op de volledig roostervloer.

  Foto: Henk Riswick
 • Alles is uitgevoerd in de huiskleuren van Big Dutchman: oranje en blauw. Een zogende zeug beschikt over 7 vierkante meter leefruimte.

  Alles is uitgevoerd in de huiskleuren van Big Dutchman: oranje en blauw. Een zogende zeug beschikt over 7 vierkante meter leefruimte.

  Foto: Henk Riswick
 • In het kraamhok ligt een kunststof mat voor zeug en biggen. Twee dagen voor het werpen sluit Ahlers het hok af met een hek.

  In het kraamhok ligt een kunststof mat voor zeug en biggen. Twee dagen voor het werpen sluit Ahlers het hok af met een hek.

  Foto: Henk Riswick
 • Een overzicht van het kraamhok zonder zeug. Tegen de hokwand en het biggennest is een werpbeugel geplaatst om doodliggen van de biggen door de zeug te voorkomen.

  Een overzicht van het kraamhok zonder zeug. Tegen de hokwand en het biggennest is een werpbeugel geplaatst om doodliggen van de biggen door de zeug te voorkomen.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor het werpen plaatst Ahlers een beugel tussen de werpbeugels voor de muur. In de eerste ronde was deze nog niet geplaatst en werden biggen bij het werpen doodgedrukt tegen de muur. De uitval in de eerste ronde was 22 procent.

  Voor het werpen plaatst Ahlers een beugel tussen de werpbeugels voor de muur. In de eerste ronde was deze nog niet geplaatst en werden biggen bij het werpen doodgedrukt tegen de muur. De uitval in de eerste ronde was 22 procent.

  Foto: Henk Riswick
 • Boven de verwarmde plaat voor de jonge biggen is een soort biggenkist gemaakt met een opklapbare bovenzijde, zodat Ahlers de biggen kan controleren. Als de varkenshouder de pasgeboren biggen behandelt, sluit zij de zeug op in de leefruimte. Zo kan een eventueel agressieve zeug haar niet verwonden.

  Boven de verwarmde plaat voor de jonge biggen is een soort biggenkist gemaakt met een opklapbare bovenzijde, zodat Ahlers de biggen kan controleren. Als de varkenshouder de pasgeboren biggen behandelt, sluit zij de zeug op in de leefruimte. Zo kan een eventueel agressieve zeug haar niet verwonden.

  Foto: Henk Riswick
 • De eerste zeven dagen na de geboorte blijven de biggen opgesloten in het kraamhok. Een klepje sluit de uitgang bij het biggennest af. De oranje rol sluit de uitgang naar de leefruimte eveneens af voor de biggen.

  De eerste zeven dagen na de geboorte blijven de biggen opgesloten in het kraamhok. Een klepje sluit de uitgang bij het biggennest af. De oranje rol sluit de uitgang naar de leefruimte eveneens af voor de biggen.

  Foto: Henk Riswick
 • Als de klep is verwijderd, kunnen de biggen naar de leefruimte om te spelen en te zogen.

  Als de klep is verwijderd, kunnen de biggen naar de leefruimte om te spelen en te zogen.

  Foto: Henk Riswick
 • De afscheiding van het kraamhok is een oranje rol. De zeug stapt er eenvoudig overheen. De gladde rol geeft geen beschadigingen aan beenwerk, uier en spenen.

  De afscheiding van het kraamhok is een oranje rol. De zeug stapt er eenvoudig overheen. De gladde rol geeft geen beschadigingen aan beenwerk, uier en spenen.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen zogen de biggen ook in de leefruimte. De meeste biggen drinken bij de eigen zeug, maar sommige ‘snoepen’ bij andere zeugen. Dit levert een probleem op bij gelten. Gelten laten dit te veel toe, waardoor ze te veel conditie verliezen.

  De zeugen zogen de biggen ook in de leefruimte. De meeste biggen drinken bij de eigen zeug, maar sommige ‘snoepen’ bij andere zeugen. Dit levert een probleem op bij gelten. Gelten laten dit te veel toe, waardoor ze te veel conditie verliezen.

  Foto: Henk Riswick
 • De zogende zeug krijgt per dag maximaal 6 kilo voer in drie porties in het kraamhok. Tussen 19.00 en 23.00 uur kan ze nog een beetje voer ophalen in het voerstation. De oranje buis moet voorkomen dat de biggen ook het voerstation inlopen.

  De zogende zeug krijgt per dag maximaal 6 kilo voer in drie porties in het kraamhok. Tussen 19.00 en 23.00 uur kan ze nog een beetje voer ophalen in het voerstation. De oranje buis moet voorkomen dat de biggen ook het voerstation inlopen.

  Foto: Henk Riswick
 • De buis bij het voerstation werkt niet goed, want er past precies een zeug in die niet gestoord wil worden door biggen die willen zogen.

  De buis bij het voerstation werkt niet goed, want er past precies een zeug in die niet gestoord wil worden door biggen die willen zogen.

  Foto: Henk Riswick
 • Er heerst een weldadige rust in de leefruimte. De zeugen reageren totaal niet op personen in hun groep. Ahlers heeft tot nu toe maar één zeug hoeven afvoeren die agressief was. Zij geniet enorm van de dartele en spelende biggen.

  Er heerst een weldadige rust in de leefruimte. De zeugen reageren totaal niet op personen in hun groep. Ahlers heeft tot nu toe maar één zeug hoeven afvoeren die agressief was. Zij geniet enorm van de dartele en spelende biggen.

  Foto: Henk Riswick
 • De zogende biggen krijgen een prestarter bijgevoerd in een afgescheiden ruimte. Zij kunnen onder de blauwe afscheiding door, de zeug niet.

  De zogende biggen krijgen een prestarter bijgevoerd in een afgescheiden ruimte. Zij kunnen onder de blauwe afscheiding door, de zeug niet.

  Foto: Henk Riswick
 • De gespeende zeugen komen in een apart gedeelte. Met de Sow-Check wordt de zeug die berig is weer uitgeselecteerd om te insemineren. Ook de Sono-Check wordt binnenkort geplaatst. Deze bepaalt automatisch en ultrasonisch op drachtigheid. Door aanpassingen is de uitval in de zoogperiode teruggebracht naar 17 procent. Het streven is minder dan 15 procent.

  De gespeende zeugen komen in een apart gedeelte. Met de Sow-Check wordt de zeug die berig is weer uitgeselecteerd om te insemineren. Ook de Sono-Check wordt binnenkort geplaatst. Deze bepaalt automatisch en ultrasonisch op drachtigheid. Door aanpassingen is de uitval in de zoogperiode teruggebracht naar 17 procent. Het streven is minder dan 15 procent.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • agpros

  zeugen die op 180 dagen dracht naar de kraamhokken gaan? Verder oogt het systeem weinig 'consumentvriendelijk.

 • joannes

  De zeugen en biggen kunnen héél gelukkig zijn en lijken, maar de consument die dit ziet, ziet héél veel varkens in een hok met veel stront op een roostervloer. Het past niet in dat ideale beeld; varkens in een warm strobed!

 • Biggemans

  Ja, beter eerst even met de hogedrukreiniger rondgelopen

 • alco1

  Het is ook een 'Schweinestal'.

 • W Geverink

  Ik vind het er netjes uitzien. Jullie kunnen lopen miereneuken over wat mest op de roosters maar als de spleetbreedte groter wordt gemaakt komen de biggen vast te zitten. En de hogedrukspuit is een middel dat in deze volle kraamafdeling erger is dan de kwaal. Zolang er biggen aanwezig zijn in de afdeling zou ik niet verder gaan dan de overtollige mest weg scheppen en hooguit wat landbouw kalk strooien. Ik vindt dit een goeie reportage omdat ze niet geprobeerd hebben om het er beter uit te laten zien dan dat het is. Daardoor kun je met eigen ogen zien wat je kan verwachten.

 • agpros

  @ W Geverink. Ik vind dit ook een goede reportage, maar als ex-vakenshouder vallen mij twee dingen op: het vele beton en de draagduur. Het beton zal de consument niet leuk vinden om te zien. Op 180 dagen dracht naar het kraamhok zal wel 108 dagen moeten zijn. Een week voor de verwachte werpdatum lijkt mij een redelijke termijn om aan het kraamhok te wennen. Slip of the pen?

 • Realist

  zeuren over 180 dagen terwijl je weet dat het inderdaad 108 moet zijn.

  Wat ik graag zou willen weten; met hoeveel stijgt de kostprijs, en wat zijn de technische resultaten.
  Zowel voor men men met het systeem ging werken als na die tijd.

  Verder ziet het systeem er mooi uit, maar stro zal de consument nog meer aanspreken.

 • agpros

  @realist.Ik denk, dat als je een noviteit presenteerd, de 'gebruiksaanwijzing' foutloos moet zijn. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar de kostprijs, maar die zal door het kleine aantal en door de proefopstelling niet mals zijn, denk ik.

 • bertes

  alle boeren moesten niet groter worden. dan is het gezellig, met veel boeren.
  stro in kraamok werkt alleen als de zeug vast staat. als die los loopt, schuift het stro op een hoop. en knellen er nog meer biggen dood. voor het oog is stro leuk. maar doe dan veel krullen enz.

 • martinmarsman

  als dit de stal is van de toekomst stop ik er nu mee

 • jasper16

  als de consument betaald wil de boer het wel maarja... verder lijkt alleen mij het schoonspuiten ook geen pretje met al die hoeken en randjes etc.etc.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.