Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Strakke stal met nieuwe wastechniek

Maatschap Van Vlerken bouwt 2.450 plaatsen volgens de eisen van het Good Farming Star-concept.

Foto

 • Maatschap Van Vlerken bestaat uit Frank (26), Henk (59), Henriëtte (59) en Frits (28) van Vlerken. Iedereen heeft een eigen functie binnen het bedrijf in Asten (N.-Br.) en werkt daarnaast fulltime (zonen) of parttime (ouders) buiten de deur. Vader en moeder verzorgen de varkens en administratie, zoon Frits neemt de bedrijfseconomische zaken waar en zoon Frank regelt de technische zaken en neemt de akkerbouwtak voor zijn rekening.

  Maatschap Van Vlerken bestaat uit Frank (26), Henk (59), Henriëtte (59) en Frits (28) van Vlerken. Iedereen heeft een eigen functie binnen het bedrijf in Asten (N.-Br.) en werkt daarnaast fulltime (zonen) of parttime (ouders) buiten de deur. Vader en moeder verzorgen de varkens en administratie, zoon Frits neemt de bedrijfseconomische zaken waar en zoon Frank regelt de technische zaken en neemt de akkerbouwtak voor zijn rekening.

 • Op het bedrijf waren voorheen 1.100 vleesvarkensplaatsen. De versleten stalletjes zijn gedeeltelijk gesloopt, en deze nieuwbouw telt 2.450 plaatsen. Nu zijn er in totaal 3.100 plaatsen. Daarnaast is er 25 hectare akkerbouw.

  Op het bedrijf waren voorheen 1.100 vleesvarkensplaatsen. De versleten stalletjes zijn gedeeltelijk gesloopt, en deze nieuwbouw telt 2.450 plaatsen. Nu zijn er in totaal 3.100 plaatsen. Daarnaast is er 25 hectare akkerbouw.

 • De stal is opgetrokken uit traditioneel metselwerk en een steen uit het luxere segment. “We zitten hier vlakbij een camping, waardoor veel fietsers passeren. Een nette uitstraling van het bedrijf vinden we belangrijk. Voor de omgeving, maar ook voor jezelf”, aldus Henk.

  De stal is opgetrokken uit traditioneel metselwerk en een steen uit het luxere segment. “We zitten hier vlakbij een camping, waardoor veel fietsers passeren. Een nette uitstraling van het bedrijf vinden we belangrijk. Voor de omgeving, maar ook voor jezelf”, aldus Henk.

 • Het bedrijf leverde al langere tijd haar varkens binnen het Good Farming Star-concept af. Dat de nieuwe stal ook aan de eisen van dit concept zou voldoen, was voor de familie geen twistpunt. “Meer dierenwelzijn is de toekomst.”

  Het bedrijf leverde al langere tijd haar varkens binnen het Good Farming Star-concept af. Dat de nieuwe stal ook aan de eisen van dit concept zou voldoen, was voor de familie geen twistpunt. “Meer dierenwelzijn is de toekomst.”

 • De stal bestaat uit zeventien afdelingen met 138 plaatsen en een met 104 plaatsen. Alle varkens zitten in grotere groepen met minimaal 20 dieren en hebben meer ruimte ter beschikking dan in een gangbare vleesvarkensstal. Het afleidingsmateriaal is bijtbaar, zodat de varkens ook echt wat te knagen hebben.

  De stal bestaat uit zeventien afdelingen met 138 plaatsen en een met 104 plaatsen. Alle varkens zitten in grotere groepen met minimaal 20 dieren en hebben meer ruimte ter beschikking dan in een gangbare vleesvarkensstal. Het afleidingsmateriaal is bijtbaar, zodat de varkens ook echt wat te knagen hebben.

 • Ook is in ieder hok een strokoker aanwezig waar de varkens de tijd mee kunnen verdrijven.

  Ook is in ieder hok een strokoker aanwezig waar de varkens de tijd mee kunnen verdrijven.

 • Op basis van goede ervaringen uit de buurt koos de familie voor een Custers-plafond. De bypass boven het gangpad staat altijd open, voor een goede circulatie binnen de afdeling.

  Op basis van goede ervaringen uit de buurt koos de familie voor een Custers-plafond. De bypass boven het gangpad staat altijd open, voor een goede circulatie binnen de afdeling.

 • De stal is voorzien van een droogvoerinstallatie. De Grofit-bakken zijn op verzoek van de familie voorzien van kleppen. Dit beperkt de hoeveelheid stof in de afdeling.

  De stal is voorzien van een droogvoerinstallatie. De Grofit-bakken zijn op verzoek van de familie voorzien van kleppen. Dit beperkt de hoeveelheid stof in de afdeling.

 • De controlegang is voorzien van perforaties, zodat vocht altijd weg kan trekken in de onderliggende mestput.

  De controlegang is voorzien van perforaties, zodat vocht altijd weg kan trekken in de onderliggende mestput.

 • Naast de lichtstraten in beide zijgevels zijn ook de centrale-gangmuren voorzien van ramen. Deze zijn deels afkomstig uit de gesloopte stallen.

  Naast de lichtstraten in beide zijgevels zijn ook de centrale-gangmuren voorzien van ramen. Deze zijn deels afkomstig uit de gesloopte stallen.

 • De centrale gang oogt opgeruimd. Onder deze gang is de centrale mestput. Deze is dieper dan de put onder de afdelingen. Via een vijftal leidingen wordt de mest aan de zijkant van de stal geladen uit deze verdiepte put.

  De centrale gang oogt opgeruimd. Onder deze gang is de centrale mestput. Deze is dieper dan de put onder de afdelingen. Via een vijftal leidingen wordt de mest aan de zijkant van de stal geladen uit deze verdiepte put.

 • De laatste 15 meter van de centrale gang, bij de laaddeur, is uitgevoerd met roosters in plaats van de dichte vloer. “Hierdoor wordt het minder glad tijdens het laden van de varkens, maar zoals we er nu tegenaan kijken had de roostervloer best wat korter gemogen”, zegt Frits. Hij vreest dat de opstijgende ammoniak de randapparatuur in de centrale gang aan zal tasten.

  De laatste 15 meter van de centrale gang, bij de laaddeur, is uitgevoerd met roosters in plaats van de dichte vloer. “Hierdoor wordt het minder glad tijdens het laden van de varkens, maar zoals we er nu tegenaan kijken had de roostervloer best wat korter gemogen”, zegt Frits. Hij vreest dat de opstijgende ammoniak de randapparatuur in de centrale gang aan zal tasten.

 • Aan beide zijden een lichtstraat. De luchtinlaat is echter slechts enkelzijdig. Aan deze zijde is de gevel bekleed met dichte damwand.

  Aan beide zijden een lichtstraat. De luchtinlaat is echter slechts enkelzijdig. Aan deze zijde is de gevel bekleed met dichte damwand.

 • Aan de andere zijde bevindt zich de luchtinlaat. De doorlaat van de geperforeerde damwand is berekend op de maximumventilatie. Een automatisch gestuurd doek dat de luchtinlaat exact stuurt, wordt nog gemonteerd.

  Aan de andere zijde bevindt zich de luchtinlaat. De doorlaat van de geperforeerde damwand is berekend op de maximumventilatie. Een automatisch gestuurd doek dat de luchtinlaat exact stuurt, wordt nog gemonteerd.

 • De lucht komt in de geïsoleerde kap binnen en zakt door de glaswol in het Custers-plafond de afdelingen in.

  De lucht komt in de geïsoleerde kap binnen en zakt door de glaswol in het Custers-plafond de afdelingen in.

 • Via het centrale luchtkanaal verplaatst de afgewerkte stallucht zich richting luchtwasser. Het kanaal moet nog geïsoleerd worden. Door condensvorming op de platen konden de PIR-spuiters echter nog niet aan de slag.

  Via het centrale luchtkanaal verplaatst de afgewerkte stallucht zich richting luchtwasser. Het kanaal moet nog geïsoleerd worden. Door condensvorming op de platen konden de PIR-spuiters echter nog niet aan de slag.

 • Acht drukventilatoren stuwen de lucht verticaal naar beneden, richting wasser.

  Acht drukventilatoren stuwen de lucht verticaal naar beneden, richting wasser.

 • De wasser is volledig biologisch en heeft een reductie van 85 procent van geur en ammoniak.

  De wasser is volledig biologisch en heeft een reductie van 85 procent van geur en ammoniak.

 • De opzet van de bouw is ruim. Tussen wasser en stal bevindt zich een gang van zijgevel tot zijgevel. De deur rechts leidt naar de centrale gang. De deur achter naar de machinekamer van de wasser.

  De opzet van de bouw is ruim. Tussen wasser en stal bevindt zich een gang van zijgevel tot zijgevel. De deur rechts leidt naar de centrale gang. De deur achter naar de machinekamer van de wasser.

 • Hier staan onder andere de nitrificatietanks van de wasser.

  Hier staan onder andere de nitrificatietanks van de wasser.

 • Bijzonder is de omgekeerde osmose-installatie. Deze zorgt voor minder en tevens geconcentreerd spuiwater. De hoeveelheid stikstof in het spuiwater bedraagt volgens de leverancier bij een standaard biologische wasser ongeveer 3 tot 6 kilo stikstof per kuub spuiwater. Met de osmose-installatie is dat op te waarderen tot ongeveer 12 kilo per kuub. Hierdoor hoeven minder kuubs te worden afgezet.

  Bijzonder is de omgekeerde osmose-installatie. Deze zorgt voor minder en tevens geconcentreerd spuiwater. De hoeveelheid stikstof in het spuiwater bedraagt volgens de leverancier bij een standaard biologische wasser ongeveer 3 tot 6 kilo stikstof per kuub spuiwater. Met de osmose-installatie is dat op te waarderen tot ongeveer 12 kilo per kuub. Hierdoor hoeven minder kuubs te worden afgezet.

 • “Omdat de osmose-installatie evenals de wasser automatisch aangestuurd wordt op basis van de geleidbaarheid van het water, is de samenstelling van het spuiwater tevens constanter”, legt de leverancier van de installatie uit. Lees meer over deze techniek in Boerderij 20 van aanstaande dinsdag.

  “Omdat de osmose-installatie evenals de wasser automatisch aangestuurd wordt op basis van de geleidbaarheid van het water, is de samenstelling van het spuiwater tevens constanter”, legt de leverancier van de installatie uit. Lees meer over deze techniek in Boerderij 20 van aanstaande dinsdag.

 • De voerinstallatie staat nog gedeeltelijk in de oude stal, die geïntegreerd is binnen de muren van de nieuwe stal.

  De voerinstallatie staat nog gedeeltelijk in de oude stal, die geïntegreerd is binnen de muren van de nieuwe stal.

 • De 650 vleesvarkens in de bestaande stallen op het bedrijf krijgen brijvoer op basis van water met kruimel. Via ondergrondse leidingen gaat het voer naar de kleine naastgelegen stalletjes.

  De 650 vleesvarkens in de bestaande stallen op het bedrijf krijgen brijvoer op basis van water met kruimel. Via ondergrondse leidingen gaat het voer naar de kleine naastgelegen stalletjes.

 • Ook de bestaande stallen zijn optisch opgeknapt door er de nieuwe luxe steen rond te metselen.

  Ook de bestaande stallen zijn optisch opgeknapt door er de nieuwe luxe steen rond te metselen.

 • Samen met de al eerder gebouwde loods voor de akkerbouwtak van het bedrijf kan de maatschap de komende jaren vooruit.

  Samen met de al eerder gebouwde loods voor de akkerbouwtak van het bedrijf kan de maatschap de komende jaren vooruit.

Eén reactie

 • koenschutte

  Erg mooie stal. Wat is de reden om niet voor 1 hetzelfde voersysteem te kiezen? Of beter gezegt het oude bestaande systeem niet door te trekken in de nieuwbouw?

Of registreer je om te kunnen reageren.