Varkenshouderij

Foto & video 18 reacties

Jong stel pakt flink door

Alexander (27) en Suzanne (26) Kampman hebben een bedrijf met 2.200 vleesvarkens in Daarlerveen (Ov.). Ze bouwden een nieuwe stal met 2.900 plaatsen en willen vooruit met het bedrijf.

Foto

 • Alexander (27) en Suzanne (26) Kampman hebben in vennootschap onder firma (vof) een bedrijf met 2.200 vleesvarkens in Daarlerveen (Ov.). Het huidige bedrijf bestaat uit drie stallen.

  Alexander (27) en Suzanne (26) Kampman hebben in vennootschap onder firma (vof) een bedrijf met 2.200 vleesvarkens in Daarlerveen (Ov.). Het huidige bedrijf bestaat uit drie stallen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De nieuwe stal telt 2.912 vleesvarkensplaatsen en is opgetrokken uit prefab-elementen. Twee jaar geleden begonnen de Kampmans met de aanvraag voor de vereiste vergunningen. Over enkele jaren komt er nog een staldeel met ongeveer 800 plaatsen vóór deze stal.

  De nieuwe stal telt 2.912 vleesvarkensplaatsen en is opgetrokken uit prefab-elementen. Twee jaar geleden begonnen de Kampmans met de aanvraag voor de vereiste vergunningen. Over enkele jaren komt er nog een staldeel met ongeveer 800 plaatsen vóór deze stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • De veertig jaar oude openfrontstal met 400 plaatsen wordt gesloopt, omdat deze aan vervanging toe was. Op een van de oude stallen komt nog een luchtwasser.

  De veertig jaar oude openfrontstal met 400 plaatsen wordt gesloopt, omdat deze aan vervanging toe was. Op een van de oude stallen komt nog een luchtwasser.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal heeft veertien afdelingen met elk zestien hokken voor dertien vleesvarkens per hok. De varkens worden gevoerd met een computergestuurde droogvoerinstallatie. Nog niet alle hokinrichting is geplaatst.

  De stal heeft veertien afdelingen met elk zestien hokken voor dertien vleesvarkens per hok. De varkens worden gevoerd met een computergestuurde droogvoerinstallatie. Nog niet alle hokinrichting is geplaatst.

  Foto: Ronald Hissink
 • Medewerkers van Smits Techniek LAKA zijn nog volop bezig met het plaatsen van de hokinrichting, voerinstallatie en brijbakken.

  Medewerkers van Smits Techniek LAKA zijn nog volop bezig met het plaatsen van de hokinrichting, voerinstallatie en brijbakken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij het storten van de afwerkvloeren is veel aandacht besteed aan het vlinderen om de vloeren zo vlak mogelijk te maken. De kunststof hokafscheiding langs de controlegang sluit nu goed op de vloer aan.

  Bij het storten van de afwerkvloeren is veel aandacht besteed aan het vlinderen om de vloeren zo vlak mogelijk te maken. De kunststof hokafscheiding langs de controlegang sluit nu goed op de vloer aan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een al ingerichte afdeling. De leidingen naar de brijbakken zijn voor de aanvoer van kaaswei. De dieren krijgen constant wei op de nippel. De zure wei heeft een positieve werking in het maagdarmkanaal.

  Een al ingerichte afdeling. De leidingen naar de brijbakken zijn voor de aanvoer van kaaswei. De dieren krijgen constant wei op de nippel. De zure wei heeft een positieve werking in het maagdarmkanaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Er staat één brijbak op de scheiding tussen twee hokken. Voor elk hok zitten twee nippels voor de kaaswei op de vreetplaats.

  Er staat één brijbak op de scheiding tussen twee hokken. Voor elk hok zitten twee nippels voor de kaaswei op de vreetplaats.

  Foto: Ronald Hissink
 • In elke afdeling zitten twee meetsmoorunits. Ze zijn boven de hokken geplaatst. De dubbele units moeten bijdragen aan een goede, rustige luchtbeweging in de afdeling bij de dieren.

  In elke afdeling zitten twee meetsmoorunits. Ze zijn boven de hokken geplaatst. De dubbele units moeten bijdragen aan een goede, rustige luchtbeweging in de afdeling bij de dieren.

  Foto: Ronald Hissink
 • De verse lucht komt onder de dichte vloer van de hokken door naar de ruimte onder de controlegang. De hoeveelheid openingen in de roosters is zodanig dat er onderdruk in de stal is.

  De verse lucht komt onder de dichte vloer van de hokken door naar de ruimte onder de controlegang. De hoeveelheid openingen in de roosters is zodanig dat er onderdruk in de stal is.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor de inlaatopening naar de ruimte onder de dichte stalvloer zijn winddrukbakken gemaakt. Deze moeten de windinvloed beperken.

  Voor de inlaatopening naar de ruimte onder de dichte stalvloer zijn winddrukbakken gemaakt. Deze moeten de windinvloed beperken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het centrale afzuigkanaal bovenin de stal voor de afvoer van de stallucht naar de luchtwassers.

  Het centrale afzuigkanaal bovenin de stal voor de afvoer van de stallucht naar de luchtwassers.

  Foto: Ronald Hissink
 • De acht ventilatoren zuigen de stallucht aan en drukken deze in de drukkamer voor de wassers en vervolgens door het waspakket.

  De acht ventilatoren zuigen de stallucht aan en drukken deze in de drukkamer voor de wassers en vervolgens door het waspakket.

  Foto: Ronald Hissink
 • De luchtwassers zijn biologische combiwassers met voorsproei-installatie. Rechtsboven zijn de vernevelaars zichtbaar.

  De luchtwassers zijn biologische combiwassers met voorsproei-installatie. Rechtsboven zijn de vernevelaars zichtbaar.

  Foto: Ronald Hissink
 • De twee luchtwassers hebben voldoende capaciteit voor de uitbreiding met 800 plaatsen over enkele jaren. Onder de wassers is een opslag voor 12 kubieke meter spuiwater.

  De twee luchtwassers hebben voldoende capaciteit voor de uitbreiding met 800 plaatsen over enkele jaren. Onder de wassers is een opslag voor 12 kubieke meter spuiwater.

  Foto: Ronald Hissink
 • In alle afdelingen is vloerverwarming met een rondpompsysteem. Bij flinke kou en pas opgelegde biggen is het mogelijk bij te verwarmen met behulp van een cv-ketel.

  In alle afdelingen is vloerverwarming met een rondpompsysteem. Bij flinke kou en pas opgelegde biggen is het mogelijk bij te verwarmen met behulp van een cv-ketel.

  Foto: Ronald Hissink
 • De prefabelementen zijn niet voorzien van een baksteen opdruk, dit is niet verplicht.

  De prefabelementen zijn niet voorzien van een baksteen opdruk, dit is niet verplicht.

  Foto: Ronald Hissink
 • Kampman schafte een nieuw noodstroomaggregaat aan voor het bedrijf. Door de bedrijfsuitbreiding had het oude aggregaat op de trekker te weinig vermogen.

  Kampman schafte een nieuw noodstroomaggregaat aan voor het bedrijf. Door de bedrijfsuitbreiding had het oude aggregaat op de trekker te weinig vermogen.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • drientje

  Veel succes met jullie nieuwe stal.
  Ik hoorde overigens onlangs Joan Jansen van LTO-advies een opmerking maken tijdens een spreekbeurt waar ik niet zo vrolijk van wordt.
  Ze zaten nl veel te vaak bij ondernemers aan tafel die recent een forse investering hadden gedaan en het vervolgens niet rond konden zetten.

 • Demeter Griend

  Dat ziet er perfect uit. Heel veel succes jullie gaan met met deze positieve drive zeker redden, nu en in de toekomst. Het is je van harte gegund.

 • kalkar

  Drientje, met de prijzen van de laatste 6 jaar is er met vleesvarkens niks te verdienen. Bij de meeste moet er geld bij. Niks nieuws dus. Deze stal is ook weer van de bank. Hij moet ploeteren om deze hypotheek weer terug te geven, prettige wedstrijd. Of dacht je dat de varkens opeens brandduur gaan worden? Verstandig van hem was geweest om dit af te blazen en een andere tijd af te wachten. Zijn leeftijd is zijn probleem, dan heb je nog niks meegemaakt.

 • Hogman1

  Denk toch na voor dat je wat schrijft.
  Antidepressiva pillen op, of werkt de Viagra niet meer????????

 • Bison

  Melkertje1,je hebt in wezen wel gelijk maar als je jong ben en je wil wat dan zie je alles door een rose brilletje.
  Als je gaat zitten wachten op het tijdstip dat alles erg gunstig is dan ken je beter gelijk maar op pensioen gaan.

  Maar ja,..ik had wel wat kleiner begonnen,....en zeker niet in Holland.

 • fjam

  @alexander en suzanne,proficiat!! ken maar een ding toevoegen,ik wens jullie veel personeel, keep on dreaming.

 • fjam

  @Hogman1,heb jij er nog zoveel dan,...man kom eens terug op de begane grond.
  btw.een zeer scherpe opmerking van melkertje1,ken me er alleen maar bij aansluiten.

 • varkensboerk

  Zie hierboven de staat van de tegenwoordige landbouw. Tijd voor verversing want de oude generatie is ver uit gepierd (al zit daar wel het nodige vermogen)! Over de wijze waarop je groeit valt te discussiëren maar met boeren als melkertje durf ik de strijd wel aan. Die hebben hun geld jarenlang afgedragen aan de perifirie (mee-eters), die heb ik niet of nauwelijks nodig. Daar zit mijn boterham. Het is niet makkelijk maar het kan wel!

 • Hogman1

  Met het nu bouwen hebben ze al bespaart tov een paar jaar geleden.
  Het misschien willen investeren in die ouwelullenpremie (lees varkensrechten) scheelt ze al de 40% van de bouwkosten.
  En wat zou het .. er komen er toch niet meer varken door in Nedeland???????

 • boerkebrabant

  nee, melkertje je zit er helemaal naast, zijn leeftijd is zijn kracht, mooi dat de jongere onder ons nog het lef hebben om te ondernemen, en wie niet doet blijft ook geen boer, dus gas erop zou ik zeggen

 • van Giessen Plants

  ziet er super mooi uit, veel succes met jullie nieuwe investering,
  ga ervoor, over 2 jaar nog een stal erbij!!

 • ...

  Ik ben ook met niks begonnen in de varkens heb in 4 jaar samen met mijn broer 1300 zeugen bij elkaar gewerkt. Jonge boeren zijn ondernemers en zeuren niet over lage prijzen, ze steken gewoon de handen uit de mouwen en gaan aan de slag. Ik wens ze veel geluk en succes met de nieuwe stal. Als je nog goede biggen zoekt janvkilsdonk@hotmail.com

 • wolf.everhardus

  Veel boeren zijn geen ondernemer en die verdienen niets.
  Sommige boeren zijn ondernemer en die verdienen wel.

  succes !!!!

 • drientje

  Maar Wolf, als ik dan de verhalen hoor over afboekingen van financieringen en voerschulden, dan kun je je zelf wel ondernemer vinden, maar deze varkenshouders zitten natuurlijk op hetzelfde niveau te boeren als het bankwezen:
  Grote risico's nemen, en als het fout gaat de ander er voor op laten draaien.

 • Biggemans

  Alexander en Suzanne, ga ervoor, jullie zijn jong en wat de meeste vergeten, je krijgt niet zomaar van de bank toestemming om te gaan bouwen, daar is een financiele BACK UP voor nodig. En die hebben jullie. ps met janvkilsdonk@hotmail.com kan je gerust contact opnemen en wat boerkebrabant schreef klopt ook. groetjes Jack oepsss ik bedoel Karel

 • Rob Tettero

  Netjes, met nog een lange toekomst voor handen.
  Niet te bang zijn, iedereen is een keer op zijn bek gegaan om te leren fietsen. Succes!

 • koestal

  veel succes ! lang leve het vrije ondernemerschap

 • Bison

  Wat vrij ondernemerschap??!!!,..je kan je bekant net wenden of keren door de regeltjes,wetten en vergunningen!..

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.