Varkenshouderij

Foto & video 14 reacties

Tweede nieuwe stal in drie jaar tijd

Theo Vernooij (30) in Beusichem (Gld.) diende vorig jaar december het plan in voor bedrijfsuitbreiding. In mei dit jaar was de vergunning rond en in november nam hij de nieuwe stal in gebruik. Vernooij houdt straks 6.800 vleesvarkens in vijf stallen.

Foto

 • Theo Vernooij (30) heeft samen met zijn ouders Jan en Anny een vleesvarkensbedrijf in het Gelderse Beusichem. Het bedrijf is de afgelopen jaren snel gegroeid. In 2010 zetten de ondernemers hun vierde stal neer. Daarmee verdubbelde de omvang naar 4.800 vleesvarkens. In november dit jaar werd stal vijf in gebruik genomen. Vernooij, die produceert voor het Good Farming Star-concept van Vion, heeft nu plek voor 6.800 vleesvarkens. Het bouwblok is volgebouwd.

  Theo Vernooij (30) heeft samen met zijn ouders Jan en Anny een vleesvarkensbedrijf in het Gelderse Beusichem. Het bedrijf is de afgelopen jaren snel gegroeid. In 2010 zetten de ondernemers hun vierde stal neer. Daarmee verdubbelde de omvang naar 4.800 vleesvarkens. In november dit jaar werd stal vijf in gebruik genomen. Vernooij, die produceert voor het Good Farming Star-concept van Vion, heeft nu plek voor 6.800 vleesvarkens. Het bouwblok is volgebouwd.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Overzichtsfoto van het bedrijf van Vernooij. Links op de achtergrond staat de stal die de varkenshouder in 2010 in gebruik nam. Bij het bedrijf hoort 50 hectare akkerbouw. Vernooij verbouwt hoofdzakelijk mais, dat wordt verwerkt tot CCM. Naast CCM voert Vernooij andere losse grondstoffen bij.

  Overzichtsfoto van het bedrijf van Vernooij. Links op de achtergrond staat de stal die de varkenshouder in 2010 in gebruik nam. Bij het bedrijf hoort 50 hectare akkerbouw. Vernooij verbouwt hoofdzakelijk mais, dat wordt verwerkt tot CCM. Naast CCM voert Vernooij andere losse grondstoffen bij.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De nieuwe stal is 64 meter lang en 34 meter breed en kostte zo’n €300 per plaats. “Afgelopen december hebben we onze bouwplannen ingediend. We wilden sowieso de asbestdaken van twee bestaande stallen saneren. We besloten de bouw van een nieuwe stal mee te nemen in onze plannen. De bank stond erachter en gaf ons de ruimte en het vertrouwen. Alle vergunningen waren in mei dit jaar al rond, waarna we in november de eerste biggen hebben opgelegd. Het is snel gegaan”, vertelt Theo Vernooij. Drie van de zes afdelingen zijn inmiddels in gebruik.

  De nieuwe stal is 64 meter lang en 34 meter breed en kostte zo’n €300 per plaats. “Afgelopen december hebben we onze bouwplannen ingediend. We wilden sowieso de asbestdaken van twee bestaande stallen saneren. We besloten de bouw van een nieuwe stal mee te nemen in onze plannen. De bank stond erachter en gaf ons de ruimte en het vertrouwen. Alle vergunningen waren in mei dit jaar al rond, waarna we in november de eerste biggen hebben opgelegd. Het is snel gegaan”, vertelt Theo Vernooij. Drie van de zes afdelingen zijn inmiddels in gebruik.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De combiwasser bevindt zich aan de voorzijde van de stal. De wasser is bouwkundig geïntegreerd. De centrale gang bevindt zich aan de linkerzijde van de stal. De zes diepe afdelingen liggen naast elkaar.

  De combiwasser bevindt zich aan de voorzijde van de stal. De wasser is bouwkundig geïntegreerd. De centrale gang bevindt zich aan de linkerzijde van de stal. De zes diepe afdelingen liggen naast elkaar.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Deze twee stallen werden opnieuw ingericht. Daardoor kan Vernooij nu overal op het bedrijf computergestuurd voeren. De zonnepanelen zijn ook nieuw. Twee dakhellingen zijn deels vol gelegd met 250 panelen (400 vierkante meter). De capaciteit is 60.000 wattpiek (wp).

  Deze twee stallen werden opnieuw ingericht. Daardoor kan Vernooij nu overal op het bedrijf computergestuurd voeren. De zonnepanelen zijn ook nieuw. Twee dakhellingen zijn deels vol gelegd met 250 panelen (400 vierkante meter). De capaciteit is 60.000 wattpiek (wp).

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Via een display in het kantoor kan Vernooij onder meer zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. Met de zonnepanelen voldoet de vleesvarkenshouder aan de eisen van de fiscaal aantrekkelijke MIA-en Vamil-regelingen. “We werken hier niet met een rondpompsysteem (waarmee warmte van zwaardere dieren wordt gebruikt om lichtere dieren te verwarmen, red). Met zonnepanelen kunnen we dat compenseren. Daardoor voldoen we aan de voorwaarden om voor deze regelingen in aanmerking te komen”, vertelt Vernooij.

  Via een display in het kantoor kan Vernooij onder meer zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken. Met de zonnepanelen voldoet de vleesvarkenshouder aan de eisen van de fiscaal aantrekkelijke MIA-en Vamil-regelingen. “We werken hier niet met een rondpompsysteem (waarmee warmte van zwaardere dieren wordt gebruikt om lichtere dieren te verwarmen, red). Met zonnepanelen kunnen we dat compenseren. Daardoor voldoen we aan de voorwaarden om voor deze regelingen in aanmerking te komen”, vertelt Vernooij.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Om CCM en losse grondstoffen bij te kunnen voeren, is voldoende silocapaciteit vereist. Rechts op de foto is de CCM-vulbak te zien. Deze foto is gemaakt vanaf het plateau van de chemische luchtwasser van de stal uit 2010.

  Om CCM en losse grondstoffen bij te kunnen voeren, is voldoende silocapaciteit vereist. Rechts op de foto is de CCM-vulbak te zien. Deze foto is gemaakt vanaf het plateau van de chemische luchtwasser van de stal uit 2010.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De capaciteit van de voerkeuken wordt aangepast. De inhoud van de voermenger is niet meer voldoende nu het aantal varkens zo snel is gestegen. “Er komt nog een nieuwe voermengerbak met een inhoud van 90 kilo. In deze bak past 35 kilo”, vertelt Vernooij.

  De capaciteit van de voerkeuken wordt aangepast. De inhoud van de voermenger is niet meer voldoende nu het aantal varkens zo snel is gestegen. “Er komt nog een nieuwe voermengerbak met een inhoud van 90 kilo. In deze bak past 35 kilo”, vertelt Vernooij.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Voor de nieuwe stal is geen extra voercircuit aangelegd, maar is een aftakking op een bestaand circuit gemaakt. Deze aftakking loopt door de stal uit 2010, zoals op deze foto te zien is. De aftakking van het voercircuit in de nieuwe stal is een rondgaand systeem. “De nieuwe voercomputer kan in theorie zes voercircuits aan”, zegt de vleesvarkenshouder.

  Voor de nieuwe stal is geen extra voercircuit aangelegd, maar is een aftakking op een bestaand circuit gemaakt. Deze aftakking loopt door de stal uit 2010, zoals op deze foto te zien is. De aftakking van het voercircuit in de nieuwe stal is een rondgaand systeem. “De nieuwe voercomputer kan in theorie zes voercircuits aan”, zegt de vleesvarkenshouder.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Overzicht van een van de zes afdelingen. Vernooij werkt met plafondventilatie volgens het Custers-systeem. Tien procent van de lucht komt binnen via de luchtinlaat boven het voerpad.

  Overzicht van een van de zes afdelingen. Vernooij werkt met plafondventilatie volgens het Custers-systeem. Tien procent van de lucht komt binnen via de luchtinlaat boven het voerpad.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Er zitten deurtjes in de hokafscheiding tussen de naastgelegen hokken. Met openstaande deurtjes vormt Vernooij in iedere afdeling zes grote groepen van ieder 56 dieren. Door te werken met grote groepen mag de varkenshouder een hogere hokbezetting hanteren. “Uitgaande van een varken op een vierkante meter mag ik 312 dieren per afdeling houden. Nu is 0,9 vierkante meter per dier toegestaan en kan ik 24 varkens meer houden.” De deurtjes in de hokafscheiding kostten in totaal €3.000 extra.

  Er zitten deurtjes in de hokafscheiding tussen de naastgelegen hokken. Met openstaande deurtjes vormt Vernooij in iedere afdeling zes grote groepen van ieder 56 dieren. Door te werken met grote groepen mag de varkenshouder een hogere hokbezetting hanteren. “Uitgaande van een varken op een vierkante meter mag ik 312 dieren per afdeling houden. Nu is 0,9 vierkante meter per dier toegestaan en kan ik 24 varkens meer houden.” De deurtjes in de hokafscheiding kostten in totaal €3.000 extra.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Op 14 november zijn de eerste biggen opgelegd. Vernooij werkt met een vaste vermeerderaar. Die heeft nu niet meer voldoende capaciteit, waardoor Vernooij ook elders biggen moet kopen. De varkenshouder werkt met biggen van de kruising Topigs 20 x Tempo. “Een gemakkelijk varken, dat goed groeit”, stelt de ondernemer. De gemiddelde daggroei op het bedrijf is gestegen naar 880 gram met een voederconversie van 2,38.

  Op 14 november zijn de eerste biggen opgelegd. Vernooij werkt met een vaste vermeerderaar. Die heeft nu niet meer voldoende capaciteit, waardoor Vernooij ook elders biggen moet kopen. De varkenshouder werkt met biggen van de kruising Topigs 20 x Tempo. “Een gemakkelijk varken, dat goed groeit”, stelt de ondernemer. De gemiddelde daggroei op het bedrijf is gestegen naar 880 gram met een voederconversie van 2,38.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Rekening houdend met de grote groepen is de hokafscheiding versterkt uitgevoerd. Om voldoende vreetplaatsen én voer te garanderen, koos Vernooij voor twee voerbakken per trog. Het werken met grote groepen is nieuw voor de varkenshouder. Hij ziet het voordeel ervan in. “Je kunt gemakkelijker controleren.” De stal is volledig onderkelderd. De put is een meter diep.

  Rekening houdend met de grote groepen is de hokafscheiding versterkt uitgevoerd. Om voldoende vreetplaatsen én voer te garanderen, koos Vernooij voor twee voerbakken per trog. Het werken met grote groepen is nieuw voor de varkenshouder. Hij ziet het voordeel ervan in. “Je kunt gemakkelijker controleren.” De stal is volledig onderkelderd. De put is een meter diep.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Via een lichtstraat in de zijwand word de stal op natuurlijke wijze verlicht. Met verneveling zorgt Vernooij op warme dagen voor verkoeling. De nevelkoeling bevindt zich langs de zijwanden van de afdelingen.

  Via een lichtstraat in de zijwand word de stal op natuurlijke wijze verlicht. Met verneveling zorgt Vernooij op warme dagen voor verkoeling. De nevelkoeling bevindt zich langs de zijwanden van de afdelingen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De afdelingen worden voorverwarmd met gasheaters. Vernooij heeft acht van dit soort heaters in gebruik op zijn bedrijf. Ze kosten €800 per stuk.

  De afdelingen worden voorverwarmd met gasheaters. Vernooij heeft acht van dit soort heaters in gebruik op zijn bedrijf. Ze kosten €800 per stuk.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De heaters zijn op eenvoudige wijze los te koppelen. Zodoende heeft Vernooij aan acht heaters ruim voldoende.

  De heaters zijn op eenvoudige wijze los te koppelen. Zodoende heeft Vernooij aan acht heaters ruim voldoende.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het waterbord in de centrale gang.

  Het waterbord in de centrale gang.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Vanwege de grootte van de afdelingen gaat de inlaatlucht door een verdikte laag glaswol de afdelingen in. Vernooij is goed te spreken over de plafondventilatie. “Het is een rustige manier van ventileren.”

  Vanwege de grootte van de afdelingen gaat de inlaatlucht door een verdikte laag glaswol de afdelingen in. Vernooij is goed te spreken over de plafondventilatie. “Het is een rustige manier van ventileren.”

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Het luchtkanaal is volledig luchtdicht gemaakt met purschuim. De stallucht wordt in iedere afdeling via twee kokers afgezogen.

  Het luchtkanaal is volledig luchtdicht gemaakt met purschuim. De stallucht wordt in iedere afdeling via twee kokers afgezogen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Ventilatoren drukken de afgezogen stallucht naar de combiwasser. Vanwege geurreductie was Vernooij verplicht te kiezen voor een combi- of biologische wasser.

  Ventilatoren drukken de afgezogen stallucht naar de combiwasser. Vanwege geurreductie was Vernooij verplicht te kiezen voor een combi- of biologische wasser.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • In tegenstelling tot de chemische wasser van de andere stal koos Vernooij in de nieuwe stal voor een grondopstelling van de luchtwasser. Vernooij kan 230 kuub spuitwater opslaan onder de centrale gang en in een kelder net voor de stal.

  In tegenstelling tot de chemische wasser van de andere stal koos Vernooij in de nieuwe stal voor een grondopstelling van de luchtwasser. Vernooij kan 230 kuub spuitwater opslaan onder de centrale gang en in een kelder net voor de stal.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Momenteel levert Vernooij iedere donderdagavond 416 varkens af. De leeggedraaide afdelingen worden op vrijdag schoongespoten en staan een week leeg. Vernooij, die vier dagen per week als voorlichter werkt bij AgruniekRijnvallei, zet het werk rond met zijn ouders en een medewerker, die op vrijdag aanwezig is. “Controlewerk doe ik ’s ochtends en ’s avonds. Op vrijdag ben ik fulltime op het varkensbedrijf aanwezig. Een goede arbeidsstructuur is een van de sterke punten van ons bedrijf. Met twee nieuwe en enkele gerenoveerde stallen hebben we gelukkig nauwelijks onderhoudswerk.”

  Momenteel levert Vernooij iedere donderdagavond 416 varkens af. De leeggedraaide afdelingen worden op vrijdag schoongespoten en staan een week leeg. Vernooij, die vier dagen per week als voorlichter werkt bij AgruniekRijnvallei, zet het werk rond met zijn ouders en een medewerker, die op vrijdag aanwezig is. “Controlewerk doe ik ’s ochtends en ’s avonds. Op vrijdag ben ik fulltime op het varkensbedrijf aanwezig. Een goede arbeidsstructuur is een van de sterke punten van ons bedrijf. Met twee nieuwe en enkele gerenoveerde stallen hebben we gelukkig nauwelijks onderhoudswerk.”

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Vrijdag 13 december is er een open dag op het bedrijf van Vernooij. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Beusichemse Broeksteeg 4 in Beusichem. Tijdens de open dag worden drie workshops gegeven over rantsoenering, Sepa-betalingen en financiële sturing binnen de varkenshouderij.

  Vrijdag 13 december is er een open dag op het bedrijf van Vernooij. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Beusichemse Broeksteeg 4 in Beusichem. Tijdens de open dag worden drie workshops gegeven over rantsoenering, Sepa-betalingen en financiële sturing binnen de varkenshouderij.

  Foto: Herbert Wiggerman

Laatste reacties

 • Frank Spiekker

  Veel succes gewenst met de nieuwe stal! Er zijn volgens de redacteur 3 afdelingen opgelegd, maar bij het waterbord zijn er 4 waterkranen geopend...

 • eenvoudige boer

  Gefeliciteerd. Prachtige stal voor weinig geld.

 • boerderij12

  mooie reportage en succes voor de ondernemer.ps redactie kan dat automatisch doorflitsen van fotos er ook vanaf?

 • raika

  reportages zijn mooi,alleen dat automatisch doorschuiven van de fotos is erg hinderlijk!!!

 • koestal

  nu nog wachten op goede prijzen van vlees

 • Biggemans

  Goh, waar doet die jongen het van, met deze varkensprijzen ?.
  Zeker een rijke vader ??

  Maar het is U wel gegund !!

 • gjcamps

  Fons, het artikel beter lezen, hij heeft er nog een baan bij als voorlichter bij agrifirm!

 • Klomp

  Zelf beter lezen gjcamps volgens het artikel werkt hij bij agruniek-rijnvallei

 • mt

  Vader van hem is handelaar bij vion

 • gjh

  mt dat klopt vader jan zit in dienst bij de vion en dan werkt alles veel makkeler

 • Brabantshof

  Vader is zelfstandig handelaar en levert de varkens aan verschillende slachterijen waaronder Vion.

 • steenbok1

  proef ik bij sommige afgunst?, niet zo maar wat roepen als je bel heb horen luiden en je weet niet waar de klepel hangt, knap gedaan Vernooij

 • mt

  Van Os varkenshandel doen wij graag zaken mee, ruim 100 jaar actief en werken nog met normen en waarden.

 • steenbok1

  mt, wat voegt dit toe?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.