Varkenshouderij

Foto & video

Nieuwe stal met variabele hokgrootte

Maatschap Schepers bouwde nieuw voor 2.184 vleesvarkens. Werkgemak en flexibiliteit stonden centraal bij het stalontwerp.

Foto

 • Frank Schepers (42) houdt op drie plaatsen varkens. In Ysselsteyn (L.) heeft hij een vermeerderingsbedrijf met 500 Topigs 20-zeugen x Tempo-eindbeer. Op een tweede locatie in Ysselsteyn heeft hij 250 zeugen en 1.600 vleesvarkens. De nieuwe stal in Deurne (N.-Br.), waarin Schepers hier staat, heeft hij in maatschap met zijn ouders.

  Frank Schepers (42) houdt op drie plaatsen varkens. In Ysselsteyn (L.) heeft hij een vermeerderingsbedrijf met 500 Topigs 20-zeugen x Tempo-eindbeer. Op een tweede locatie in Ysselsteyn heeft hij 250 zeugen en 1.600 vleesvarkens. De nieuwe stal in Deurne (N.-Br.), waarin Schepers hier staat, heeft hij in maatschap met zijn ouders.

  Foto: Bert Jansen
 • De eerste biggen in de nieuwe stal zijn 11 november opgelegd, bij een gemiddeld gewicht van 34 kilo. De biggen komen van het vermeerderingsbedrijf in Ysselsteyn, waar 500 zeugen liggen.

  De eerste biggen in de nieuwe stal zijn 11 november opgelegd, bij een gemiddeld gewicht van 34 kilo. De biggen komen van het vermeerderingsbedrijf in Ysselsteyn, waar 500 zeugen liggen.

  Foto: Bert Jansen
 • Iedere afdeling telt 12 hokken voor 12 varkens. In de hokafscheiding zit een deur. Door deze allemaal te openen ontstaan twee groepen van 72 dieren. Bij groepen groter dan 40 dieren mag de hokbezetting 10 procent omhoog. Dat scheelt 200 varkens op deze stal.

  Iedere afdeling telt 12 hokken voor 12 varkens. In de hokafscheiding zit een deur. Door deze allemaal te openen ontstaan twee groepen van 72 dieren. Bij groepen groter dan 40 dieren mag de hokbezetting 10 procent omhoog. Dat scheelt 200 varkens op deze stal.

  Foto: Bert Jansen
 • De hokafscheiding is van beton en daarom stevig genoeg om een deur aan te bevestigen.

  De hokafscheiding is van beton en daarom stevig genoeg om een deur aan te bevestigen.

  Foto: Bert Jansen
 • De brijbakken staan niet met de achterkant tegen elkaar, maar allemaal in dezelfde hoek. Ze staan zo opgesteld dat de varkens er makkelijk uit kunnen met het leveren ze steun leveren voor het drijfschot.

  De brijbakken staan niet met de achterkant tegen elkaar, maar allemaal in dezelfde hoek. Ze staan zo opgesteld dat de varkens er makkelijk uit kunnen met het leveren ze steun leveren voor het drijfschot.

  Foto: Bert Jansen
 • Het Bio-mix-voersysteem, van het Duitse Prüllage, houdt het midden tussen een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI) en rechttoe-rechtaan bakkenvuller.

  Het Bio-mix-voersysteem, van het Duitse Prüllage, houdt het midden tussen een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI) en rechttoe-rechtaan bakkenvuller.

  Foto: Bert Jansen
 • Alle vijftien afdelingen hebben hun eigen voercircuit, met aandrijfmotor in de centrale gang.

  Alle vijftien afdelingen hebben hun eigen voercircuit, met aandrijfmotor in de centrale gang.

  Foto: Bert Jansen
 • Er wordt per afdeling een rantsoen samengesteld en naar de bakken getransporteerd. Een sensor in de voerleiding voor de laatste bak registreert hoeveel voer nog nodig is in de afdeling en hoeveel onderweg is, zodat de juiste hoeveelheid wordt afgeleverd.

  Er wordt per afdeling een rantsoen samengesteld en naar de bakken getransporteerd. Een sensor in de voerleiding voor de laatste bak registreert hoeveel voer nog nodig is in de afdeling en hoeveel onderweg is, zodat de juiste hoeveelheid wordt afgeleverd.

  Foto: Bert Jansen
 • Het smoren van de voergift aan de borgen en gelten kan door de telescopische valpijpen te verstellen.

  Het smoren van de voergift aan de borgen en gelten kan door de telescopische valpijpen te verstellen.

  Foto: Bert Jansen
 • De diercontrole is eenvoudiger dan met een CDI, omdat de dieren per afdeling op hetzelfde moment voer krijgen. Als de opname in een hok varkens achterblijft, hoeft de varkenshouder zich nooit de vraag te stellen of deze uren later zijn gevoerd dan de naastgelegen hokken. Als er nog veel voer over is, ligt het aan de bak of de varkens vreten slecht.

  De diercontrole is eenvoudiger dan met een CDI, omdat de dieren per afdeling op hetzelfde moment voer krijgen. Als de opname in een hok varkens achterblijft, hoeft de varkenshouder zich nooit de vraag te stellen of deze uren later zijn gevoerd dan de naastgelegen hokken. Als er nog veel voer over is, ligt het aan de bak of de varkens vreten slecht.

  Foto: Bert Jansen
 • De installatie kan wegen, mengvoer en droge producten mengen, maar werkt niet op bakniveau zoals een CDI werkt, maar op afdelingsniveau. Het steeds aanpassen van de voerhoeveelheid per bak is niet nodig, zoals met een CDI. Dat scheelt arbeid.

  De installatie kan wegen, mengvoer en droge producten mengen, maar werkt niet op bakniveau zoals een CDI werkt, maar op afdelingsniveau. Het steeds aanpassen van de voerhoeveelheid per bak is niet nodig, zoals met een CDI. Dat scheelt arbeid.

  Foto: Bert Jansen
 • De prijs van de installatie is vergelijkbaar met een computergestuurde droogvoerinstallatie.

  De prijs van de installatie is vergelijkbaar met een computergestuurde droogvoerinstallatie.

  Foto: Bert Jansen
 • Er is gekozen voor plafondventilatie, een vertrouwde techniek, motiveert Frank Schepers. Over de volledige lengte van de buitenmuren zitten ramen.

  Er is gekozen voor plafondventilatie, een vertrouwde techniek, motiveert Frank Schepers. Over de volledige lengte van de buitenmuren zitten ramen.

  Foto: Bert Jansen
 • De crèmekleurige, plastic profielen van de binnenwanden weerkaatsen het aanwezige licht.

  De crèmekleurige, plastic profielen van de binnenwanden weerkaatsen het aanwezige licht.

  Foto: Bert Jansen
 • De wanden van de centrale gang zijn volgestort met beton. Een vorm van gietbouw dus, maar waarbij de mal intact blijft. De wand is zodoende beresterk, brandveilig en tevens makkelijk te reinigen, door de plastic buitenkant.

  De wanden van de centrale gang zijn volgestort met beton. Een vorm van gietbouw dus, maar waarbij de mal intact blijft. De wand is zodoende beresterk, brandveilig en tevens makkelijk te reinigen, door de plastic buitenkant.

  Foto: Bert Jansen
 • Eerst zijn de profielen aan elkaar geklikt en loodrecht op de juiste positie geplaatst. Vervolgens zijn ze volgestort. Voor de voerleiding is vooraf een doorvoer in de wand gemaakt. Anders moest alsnog een boorbedrijf komen om gaten te maken in de 10 centimeter dikke wand.

  Eerst zijn de profielen aan elkaar geklikt en loodrecht op de juiste positie geplaatst. Vervolgens zijn ze volgestort. Voor de voerleiding is vooraf een doorvoer in de wand gemaakt. Anders moest alsnog een boorbedrijf komen om gaten te maken in de 10 centimeter dikke wand.

  Foto: Bert Jansen
 • Per afdeling is een digitale watermeter gemonteerd om de wateropname te monitoren. Zowel het dagelijkse water- als voerverbruik ligt dus per afdeling vast.

  Per afdeling is een digitale watermeter gemonteerd om de wateropname te monitoren. Zowel het dagelijkse water- als voerverbruik ligt dus per afdeling vast.

  Foto: Bert Jansen
 • Meer achtergronden over dit bedrijf in Boerderij nummer 12, die dinsdag 17 december verschijnt.

  Meer achtergronden over dit bedrijf in Boerderij nummer 12, die dinsdag 17 december verschijnt.

  Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.