Varkenshouderij

Foto & video

Deen voegt ferment aan biggenvoer toe

Vermeerderaar Laurits Hansen maakt zelf drie biggenrantsoenen. In het tussen- en eindvoer zit EP 100S. Dat is een droog, eiwitrijk, gefermenteerd voeder in meelvorm, om de darmen van de jonge biggen gezond te houden.

Foto

 • Laurits Hansen (53) heeft in Haderslev, Denemarken, een vermeerderingsbedrijf met 725 Danbred-zeugen maal Deense Duroc-eindbeer. In twee vleesvarkensstallen mest hij jaarlijks 16.000 biggen zelf af. De overige dieren gaan voor export naar Polen of Duitsland. Op een tweede locatie heeft Hansen 1.400 zeugen.

  Laurits Hansen (53) heeft in Haderslev, Denemarken, een vermeerderingsbedrijf met 725 Danbred-zeugen maal Deense Duroc-eindbeer. In twee vleesvarkensstallen mest hij jaarlijks 16.000 biggen zelf af. De overige dieren gaan voor export naar Polen of Duitsland. Op een tweede locatie heeft Hansen 1.400 zeugen.

  Foto: Henk Riswick
 • Het bedrijf van Hansen in Haderslev ligt er netjes bij.

  Het bedrijf van Hansen in Haderslev ligt er netjes bij.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen spenen jaarlijks 31 biggen. Gespeend wordt op dertig dagen leeftijd, de biggen wegen dan gemiddeld 7 kilo.

  De zeugen spenen jaarlijks 31 biggen. Gespeend wordt op dertig dagen leeftijd, de biggen wegen dan gemiddeld 7 kilo.

  Foto: Henk Riswick
 • Vanaf dag 10 wordt gestart met het bijvoeren van de biggen. Ze krijgen voer uit een bak en van de dichte vloer, onder de onderkruip.

  Vanaf dag 10 wordt gestart met het bijvoeren van de biggen. Ze krijgen voer uit een bak en van de dichte vloer, onder de onderkruip.

  Foto: Henk Riswick
 • Hansen is zelfmenger. Hij maakt drie biggenrantsoenen: een startmix vanaf tien dagen leeftijd tot 9 kilo, na spenen dus. Dan wordt overgeschakeld op een tussenvoer voor biggen van 9 kilo tot 15 kilo, daarna krijgen ze eindvoer. Dat laatste wordt gevoerd tot 30 kilo, als ze de meststal in gaan.

  Hansen is zelfmenger. Hij maakt drie biggenrantsoenen: een startmix vanaf tien dagen leeftijd tot 9 kilo, na spenen dus. Dan wordt overgeschakeld op een tussenvoer voor biggen van 9 kilo tot 15 kilo, daarna krijgen ze eindvoer. Dat laatste wordt gevoerd tot 30 kilo, als ze de meststal in gaan.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggenvoeders steken overzichtelijk in elkaar. Voornamelijk graan, met daarnaast soja, vismeel, vet en aanvullend voeder.

  De biggenvoeders steken overzichtelijk in elkaar. Voornamelijk graan, met daarnaast soja, vismeel, vet en aanvullend voeder.

  Foto: Henk Riswick
 • In het tussen- en eindvoer zit EP 100S. EP 100S is een droog, eiwitrijk, gefermenteerd voeder in meelvorm, om de darmen van de jonge biggen gezond te houden.

  In het tussen- en eindvoer zit EP 100S. EP 100S is een droog, eiwitrijk, gefermenteerd voeder in meelvorm, om de darmen van de jonge biggen gezond te houden.

  Foto: Henk Riswick
 • Het gefermenteerde EP 100S is afkomstig van het Deense European Protein en bestaat uit raapzaad, tarwe, aardappel en wei. De ‘S’ geeft aan dat smaakstof is toegevoegd, ter bevordering van de opname door de biggen.

  Het gefermenteerde EP 100S is afkomstig van het Deense European Protein en bestaat uit raapzaad, tarwe, aardappel en wei. De ‘S’ geeft aan dat smaakstof is toegevoegd, ter bevordering van de opname door de biggen.

  Foto: Henk Riswick
 • Sinds maart dit jaar krijgen de biggen het gefermenteerde voeder in hun rantsoen. Nadien treedt verteringsgerelateerde diarree minder op. Dezelfde overtuiging heeft zijn dierenarts Pia Conradsen, die aanwezig is voor een regulier bedrijfsbezoek.

  Sinds maart dit jaar krijgen de biggen het gefermenteerde voeder in hun rantsoen. Nadien treedt verteringsgerelateerde diarree minder op. Dezelfde overtuiging heeft zijn dierenarts Pia Conradsen, die aanwezig is voor een regulier bedrijfsbezoek.

  Foto: Henk Riswick
 • In de startmix zit geen EP 100S. Het ruikt ook niet zuur, zoals de overige twee biggenvoeders wel doen. De verklaring van de varkenshouder is dat het gefermenteerde voeder slecht aansluit bij de zuivelrijke voederkern van de startmix, en hij zegt dat het daarom niet in het rantsoen zit.

  In de startmix zit geen EP 100S. Het ruikt ook niet zuur, zoals de overige twee biggenvoeders wel doen. De verklaring van de varkenshouder is dat het gefermenteerde voeder slecht aansluit bij de zuivelrijke voederkern van de startmix, en hij zegt dat het daarom niet in het rantsoen zit.

  Foto: Henk Riswick
 • Dierenarts Conradsen pleit ervoor om de EP 100S ook aan de startmix toe te voegen. In de opfok krijgen de biggen nu standaard een antibioticakuur via het drinkwater. Drie dagen na spenen, vijf dagen lang, wordt Colivet aan water toegevoegd.

  Dierenarts Conradsen pleit ervoor om de EP 100S ook aan de startmix toe te voegen. In de opfok krijgen de biggen nu standaard een antibioticakuur via het drinkwater. Drie dagen na spenen, vijf dagen lang, wordt Colivet aan water toegevoegd.

  Foto: Henk Riswick
 • Het zou de dierenarts niet verbazen als Colivet-therapie achterwege kan blijven als de biggen startvoer met daarin de gefermenteerde voercomponent krijgen. Hansen zelf is daar niet van overtuigd. Volgens hem is de coli endemisch op zijn bedrijf.

  Het zou de dierenarts niet verbazen als Colivet-therapie achterwege kan blijven als de biggen startvoer met daarin de gefermenteerde voercomponent krijgen. Hansen zelf is daar niet van overtuigd. Volgens hem is de coli endemisch op zijn bedrijf.

  Foto: Henk Riswick
 • Hansen vertelt meer dan eens bij wijze van proef de Colivet niet gebruikt te hebben. Dit pakte keer op keer verkeerd uit. De angst voor de E. coli-bacterie bij de biggen zit er daarom diep in bij hem.

  Hansen vertelt meer dan eens bij wijze van proef de Colivet niet gebruikt te hebben. Dit pakte keer op keer verkeerd uit. De angst voor de E. coli-bacterie bij de biggen zit er daarom diep in bij hem.

  Foto: Henk Riswick
 • De ruimtetemperatuur bij de pas gespeende is 23 graden, onder de onderkruip is het 28 graden.

  De ruimtetemperatuur bij de pas gespeende is 23 graden, onder de onderkruip is het 28 graden.

  Foto: Henk Riswick
 • De waterleiding is geheel van roestvaststaal. Een dure, maar achteraf goede keuze, vindt Hansen. Twee keer per jaar wordt de waterkwaliteit op het bedrijf gecontroleerd. Deze is altijd goed, zodat reinigen van de leidingen niet nodig is.

  De waterleiding is geheel van roestvaststaal. Een dure, maar achteraf goede keuze, vindt Hansen. Twee keer per jaar wordt de waterkwaliteit op het bedrijf gecontroleerd. Deze is altijd goed, zodat reinigen van de leidingen niet nodig is.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen groeien gemiddeld 480 gram tijdens de opfok tot 30 kilo, bij een voederconversie van 1,75. De uitval in opfokperiode is 2,0 procent.

  De biggen groeien gemiddeld 480 gram tijdens de opfok tot 30 kilo, bij een voederconversie van 1,75. De uitval in opfokperiode is 2,0 procent.

  Foto: Henk Riswick
 • Hansen werkt met voerligboxen met uitloop. Tussen de boxen in is 4 meter ruimte.

  Hansen werkt met voerligboxen met uitloop. Tussen de boxen in is 4 meter ruimte.

  Foto: Henk Riswick
 • Op de boxen ligt een strook betongaas met daarop stro. Dat ligt er eigenlijk voor de show, de zeugen kunnen er niet bij en de boer geeft het evenmin. Volgens de wet moeten zeugen in Denemarken beschikken over afleidingsmateriaal in de vorm van ruwvoer, daarom ligt het er.

  Op de boxen ligt een strook betongaas met daarop stro. Dat ligt er eigenlijk voor de show, de zeugen kunnen er niet bij en de boer geeft het evenmin. Volgens de wet moeten zeugen in Denemarken beschikken over afleidingsmateriaal in de vorm van ruwvoer, daarom ligt het er.

  Foto: Henk Riswick
 • Lees meer achtergronden over dit bedrijf in de speciale VarkensPlus-uitgave van Boerderij, die deze week verschijnt, voorafgaand aan het symposium Hogere varkensgezondheid op dinsdag 14 januari 2014, in de evenementenhal in Venray.

  Lees meer achtergronden over dit bedrijf in de speciale VarkensPlus-uitgave van Boerderij, die deze week verschijnt, voorafgaand aan het symposium Hogere varkensgezondheid op dinsdag 14 januari 2014, in de evenementenhal in Venray.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.