Varkenshouderij

Foto & video

Veel kunststof in nieuwe stal

Rasing bouwt een nieuwe stal voor 2.000 vleesvarkens; waterbehandeling helpt hen om de PIA-infectiedruk laag te houden.

Foto

 • Henk (49) en Petra (47) Rasing houden in Veulen (L.) 3.200 vleesvarkens, ze breiden momenteel uit met nieuwe stal voor 2.000 dieren. Daarnaast een huurlocatie met 2.200 plaatsen.

  Henk (49) en Petra (47) Rasing houden in Veulen (L.) 3.200 vleesvarkens, ze breiden momenteel uit met nieuwe stal voor 2.000 dieren. Daarnaast een huurlocatie met 2.200 plaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe stal staat op de thuislocatie van het bedrijf. Naast de varkenstak is er vollegronds-groenteteelt met 10 hectare asperges en 8 hectare prei.

  De nieuwe stal staat op de thuislocatie van het bedrijf. Naast de varkenstak is er vollegronds-groenteteelt met 10 hectare asperges en 8 hectare prei.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal bestaat uit vrij smalle, diepe afdelingen. Alle afdelingen bevinden zich aan een zijde van de centrale gang.

  De stal bestaat uit vrij smalle, diepe afdelingen. Alle afdelingen bevinden zich aan een zijde van de centrale gang.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zo’n vijf jaar geleden bouwden de ondernemers ook een nieuwe stal op de thuislocatie. Toen kozen ze voor diepe, smalle hokken. Petra: “De vijf meter diepe hokken vinden we achteraf niet praktisch. Dieren die niet fit zijn gaan altijd achterin liggen. Bij controle moet je dus vaak het hok in.” In de nieuwe stal kozen ze daarom weer voor relatief smalle afdelingen waar de hokken in de lengterichting langs de controlegang liggen. Iets duurder bouwen, maar de hokken zijn nu slechts 3 meter diep, en dat werkt veel prettiger.

  Zo’n vijf jaar geleden bouwden de ondernemers ook een nieuwe stal op de thuislocatie. Toen kozen ze voor diepe, smalle hokken. Petra: “De vijf meter diepe hokken vinden we achteraf niet praktisch. Dieren die niet fit zijn gaan altijd achterin liggen. Bij controle moet je dus vaak het hok in.” In de nieuwe stal kozen ze daarom weer voor relatief smalle afdelingen waar de hokken in de lengterichting langs de controlegang liggen. Iets duurder bouwen, maar de hokken zijn nu slechts 3 meter diep, en dat werkt veel prettiger.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Groba-feeders zijn voorzien van een tussenschot. Elk hok met 12 dieren heeft een eigen ventiel. “Dan hebben we meer controle. Vreet een hok minder dan zie we dat op deze manier sneller. Ook na het kopladen is het makkelijk om per hok minder te voeren. Ook sturen we door meer individueel te voeren aan op een betere voerconversie, maximaal spier- en minimale spekdikte.”

  De Groba-feeders zijn voorzien van een tussenschot. Elk hok met 12 dieren heeft een eigen ventiel. “Dan hebben we meer controle. Vreet een hok minder dan zie we dat op deze manier sneller. Ook na het kopladen is het makkelijk om per hok minder te voeren. Ook sturen we door meer individueel te voeren aan op een betere voerconversie, maximaal spier- en minimale spekdikte.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In plaats van een coating kozen de ondernemers voor kunststofplaatjes onder de voerbakken. De ondernemers hopen hiermee dat varkens nog wat van het morsvoer benutten, en dat het duurzamer is dan de coating in de bestaande stal.

  In plaats van een coating kozen de ondernemers voor kunststofplaatjes onder de voerbakken. De ondernemers hopen hiermee dat varkens nog wat van het morsvoer benutten, en dat het duurzamer is dan de coating in de bestaande stal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bij de bouw is veel gebruik gemaakt van kunststof panelen. Niet spectaculair voor de stalinrichting, maar wel bijzonder is dat ook de centrale gangmuren en het binnenblad van de buitenmuur zijn opgetrokken uit kunststof.

  Bij de bouw is veel gebruik gemaakt van kunststof panelen. Niet spectaculair voor de stalinrichting, maar wel bijzonder is dat ook de centrale gangmuren en het binnenblad van de buitenmuur zijn opgetrokken uit kunststof.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • “Kunststof panelen bouwt veel sneller voor de aannemer, maar is voor ons straks ook heel makkelijk te reinigen”, zegt Henk. De kunststof buitenmuur is bespoten met een laag PUR waarna traditioneel metselwerk de buitenkant vormt.

  “Kunststof panelen bouwt veel sneller voor de aannemer, maar is voor ons straks ook heel makkelijk te reinigen”, zegt Henk. De kunststof buitenmuur is bespoten met een laag PUR waarna traditioneel metselwerk de buitenkant vormt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De wanden van de centrale gang bestaan uit holle kunststof wanden met een dikte van 10 centimeter. Voor voldoende stevigheid zijn deze in het werk volgestort met beton. Ook de brandmuren bij de technische ruimte zijn op deze wijze gezet.

  De wanden van de centrale gang bestaan uit holle kunststof wanden met een dikte van 10 centimeter. Voor voldoende stevigheid zijn deze in het werk volgestort met beton. Ook de brandmuren bij de technische ruimte zijn op deze wijze gezet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het plafond bestaand uit houtwolcementplaten. Op de controlegang is een bypass voor meer ventilatievolume in de zomer.

  Het plafond bestaand uit houtwolcementplaten. Op de controlegang is een bypass voor meer ventilatievolume in de zomer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alle verse lucht wordt eenzijdig aangezogen, het luchtkanaal is daarom verhoogd aangebracht. Via kokers zuigt Rasing de lucht in de afdeling af. Verse lucht kan zich zo toch onder het luchtkanaal door de gehele kap verspreiden.

  Alle verse lucht wordt eenzijdig aangezogen, het luchtkanaal is daarom verhoogd aangebracht. Via kokers zuigt Rasing de lucht in de afdeling af. Verse lucht kan zich zo toch onder het luchtkanaal door de gehele kap verspreiden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De meetwaaiers en regelkleppen bevinden zich niet in de afdeling, zoals gebruikelijk, maar in het luchtkanaal. Dat gaf in de afdeling meer ruimte voor de voerinstallatie.

  De meetwaaiers en regelkleppen bevinden zich niet in de afdeling, zoals gebruikelijk, maar in het luchtkanaal. Dat gaf in de afdeling meer ruimte voor de voerinstallatie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een onderdruk-gestuurd gordijn regelt de luchtinlaat. De lichtstraat is eenzijdig, aan de andere zijde van de stal loopt de centrale gang. Dat biedt de mogelijkheid om in de toekomst nog te spiegelen.

  Een onderdruk-gestuurd gordijn regelt de luchtinlaat. De lichtstraat is eenzijdig, aan de andere zijde van de stal loopt de centrale gang. Dat biedt de mogelijkheid om in de toekomst nog te spiegelen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de bestaande stallen werken de ondernemers sinds 2008 al met plafondventilatie. Daar komt de verse lucht echter binnen via de kopgevels. Om voldoende reductie te halen voor de uitbreidingsplannen moest de slechts vijf jaar oude chemische luchtwasser van de bestaande stal alweer wijken voor een efficiëntere combi-wasser. De oude kon Rasing gebruikt nog kwijt, maar de afschrijving was fors.

  In de bestaande stallen werken de ondernemers sinds 2008 al met plafondventilatie. Daar komt de verse lucht echter binnen via de kopgevels. Om voldoende reductie te halen voor de uitbreidingsplannen moest de slechts vijf jaar oude chemische luchtwasser van de bestaande stal alweer wijken voor een efficiëntere combi-wasser. De oude kon Rasing gebruikt nog kwijt, maar de afschrijving was fors.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Sinds 2006 behandelen de ondernemers alle leidingwater met een zogenoemde Envirolyte-installatie. Ook de nieuwe stal zal worden aangesloten op dit apparaat.

  Sinds 2006 behandelen de ondernemers alle leidingwater met een zogenoemde Envirolyte-installatie. Ook de nieuwe stal zal worden aangesloten op dit apparaat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het systeem bestaat uit wat regelkastjes, een doseerpomp aan de wand, een vat en een 1.000 liter IBC-container. Links ervan staat een pallet met zakken zouttabletten.

  Het systeem bestaat uit wat regelkastjes, een doseerpomp aan de wand, een vat en een 1.000 liter IBC-container. Links ervan staat een pallet met zakken zouttabletten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Henk vult het vat regelmatig bij met zouttabletten, dat is de basis van het systeem: “In de kastjes aan de wand reageert het water en zout met elektriciteit. Hieruit ontstaat een desinfectant: anoliet.

  Henk vult het vat regelmatig bij met zouttabletten, dat is de basis van het systeem: “In de kastjes aan de wand reageert het water en zout met elektriciteit. Hieruit ontstaat een desinfectant: anoliet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een doseerpomp voegt continu 4 procent toe aan alle leidingwater dat in de stal wordt verstrekt. Het kiemgetal is hierdoor 0. “Sinds we het systeem gebruiken hebben we beduidend minder last van PIA”, zegt Petra. “Het water is zuiverder, de leidingen hoeven we nooit te reinigen en van verstopte nippels hebben we geen last.”

  Een doseerpomp voegt continu 4 procent toe aan alle leidingwater dat in de stal wordt verstrekt. Het kiemgetal is hierdoor 0. “Sinds we het systeem gebruiken hebben we beduidend minder last van PIA”, zegt Petra. “Het water is zuiverder, de leidingen hoeven we nooit te reinigen en van verstopte nippels hebben we geen last.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op zaterdag 16 november is er van 13.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Jaegerhofweg 5, 5814 AL Veulen (L.).

  Op zaterdag 16 november is er van 13.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Jaegerhofweg 5, 5814 AL Veulen (L.).

Of registreer je om te kunnen reageren.