Varkenshouderij

Foto & video 3174 x bekeken 2 reacties

Schippers presenteert Hy Care-concept

Schippers Bladel presenteerde tijdens zijn Global Event het nieuwe Hy Care-concept. Het systeem is ontworpen voor kraam- en opfokfase. Het gaat uit van verplaatsbare hokken.

Foto

 • De hokken komen via een geautomatiseerd transportsysteem naar de verzorger toe, in plaats van dat de verzorger naar de hokken gaat.

  De hokken komen via een geautomatiseerd transportsysteem naar de verzorger toe, in plaats van dat de verzorger naar de hokken gaat.

  Foto: Sake Moesker
 • Een geautomatiseerde transportlorry - Schippers noemt hem Obelix - vervoert de hokken, gemaakt van polypropyleen, naar de verschillende behandelplaatsen. Het hok, in feite dus een kunststofbak, is eigenlijk een mestpan met opbouw. Enkele keren per week kan de mest worden doorgespoeld op een centraal punt.

  Een geautomatiseerde transportlorry - Schippers noemt hem Obelix - vervoert de hokken, gemaakt van polypropyleen, naar de verschillende behandelplaatsen. Het hok, in feite dus een kunststofbak, is eigenlijk een mestpan met opbouw. Enkele keren per week kan de mest worden doorgespoeld op een centraal punt.

  Foto: Sake Moesker
 • ‘Obelix’ heeft het hok geplaatst op een shuttle die zorgt voor het bochtenwerk en het laatste stukje transport naar de behandelplaats.

  ‘Obelix’ heeft het hok geplaatst op een shuttle die zorgt voor het bochtenwerk en het laatste stukje transport naar de behandelplaats.

  Foto: Sake Moesker
 • Het hok komt aan op een biggenbehandelplaats.

  Het hok komt aan op een biggenbehandelplaats.

  Foto: Sake Moesker
 • Door het hok te kantelen zijn de biggen goed bereikbaar voor de verzorger en kunnen ze één voor één worden behandeld.

  Door het hok te kantelen zijn de biggen goed bereikbaar voor de verzorger en kunnen ze één voor één worden behandeld.

  Foto: Sake Moesker
 • Het hok geplaatst in de wasmachine. Schippers streeft er naar het reinigingswater op te vangen en te hergebruiken. Groot voordeel is dat de mest niet meer wordt verdund met reinigingswater, zoals in gangbare systemen wel het geval is.

  Het hok geplaatst in de wasmachine. Schippers streeft er naar het reinigingswater op te vangen en te hergebruiken. Groot voordeel is dat de mest niet meer wordt verdund met reinigingswater, zoals in gangbare systemen wel het geval is.

  Foto: Sake Moesker
 • Een volledig ingericht kraamhok. Ook een inrichting als biggenopfokhok of als kraamopfokhok is mogelijk. Schippers wil de inrichting van de hokken overlaten aan de traditionele stalinrichters. Het bedrijf wil zelf de kunststofhokken en de bijbehorende automatische transportsystemen en software op de markt brengen. Het komende jaar test Schippers het systeem uit in een unit voor 50 zeugen. Hierbij wordt samengewerkt met VIC Sterksel en Wageningen UR.

  Een volledig ingericht kraamhok. Ook een inrichting als biggenopfokhok of als kraamopfokhok is mogelijk. Schippers wil de inrichting van de hokken overlaten aan de traditionele stalinrichters. Het bedrijf wil zelf de kunststofhokken en de bijbehorende automatische transportsystemen en software op de markt brengen. Het komende jaar test Schippers het systeem uit in een unit voor 50 zeugen. Hierbij wordt samengewerkt met VIC Sterksel en Wageningen UR.

  Foto: Sake Moesker

Laatste reacties

 • gjcamps

  Weer eens een echte innovatie met een nobel streven: geen antibiotica !

 • John*

  kan je niet beter meteen een laboratorium aanschaffen en kweekvlees produceren? dit gaat me net een stapje te ver. en onder t mom van antibiotica reductie kan van alles verkocht en ontwikkeld worden maar zorgen voor een goede basis in de stal doet veel meer dan allerlei technische oplossingen en poedertjes en zeepjes!

Of registreer je om te kunnen reageren.