Varkenshouderij

Foto & video 3688 x bekeken

Prettig werken in doelmatige stal

De nieuwe vleesvarkensstal van familie Ruesink in IJzerlo (Gld.) is sober en functioneel. Sinds september liggen er varkens in.

Foto

 • Erik (58) en zijn dochter Suzanne Ruesink (28) breidden met de nieuwe stal hun vleesvarkenstak uit tot 3.300 plaatsen. Naast varkens hebben ze een melkveetak met 160 koeien. Naast Erik, zijn vrouw Joke en Suzanne werken verscheidene losse arbeidskrachten op de boerderij, deels als zorgboerderijcliënt. In totaal zijn de losse krachten goed voor 2 fte.

  Erik (58) en zijn dochter Suzanne Ruesink (28) breidden met de nieuwe stal hun vleesvarkenstak uit tot 3.300 plaatsen. Naast varkens hebben ze een melkveetak met 160 koeien. Naast Erik, zijn vrouw Joke en Suzanne werken verscheidene losse arbeidskrachten op de boerderij, deels als zorgboerderijcliënt. In totaal zijn de losse krachten goed voor 2 fte.

  Foto: Hans Prinsen
 • 
Sinds september liggen er varkens in de nieuwe vleesvarkensstal met 1.152 plaatsen van familie Ruesink. Ondertussen zijn de ondernemers nog dagelijks bezig met de afwerking van de stal en het erf er omheen. “We vinden het belangrijk dat de stal goed past bij de bestaande bebouwing en in het landschap”, zegt Suzanne Ruesink. “Daarom hebben we veel aandacht geschonken aan de kleuren van gevels en deuren, en het steenmotief op de prefabwanden.”
De noodzaak om de ammoniakemissie per varken terug te brengen was voor vader Erik en dochter Suzanne Ruesink aanleiding om plannen te maken voor uitbreiding van de vleesvarkenstak, die tot dit jaar 2.200 plaatsen telde.

  Sinds september liggen er varkens in de nieuwe vleesvarkensstal met 1.152 plaatsen van familie Ruesink. Ondertussen zijn de ondernemers nog dagelijks bezig met de afwerking van de stal en het erf er omheen. “We vinden het belangrijk dat de stal goed past bij de bestaande bebouwing en in het landschap”, zegt Suzanne Ruesink. “Daarom hebben we veel aandacht geschonken aan de kleuren van gevels en deuren, en het steenmotief op de prefabwanden.” De noodzaak om de ammoniakemissie per varken terug te brengen was voor vader Erik en dochter Suzanne Ruesink aanleiding om plannen te maken voor uitbreiding van de vleesvarkenstak, die tot dit jaar 2.200 plaatsen telde.

  Foto: Hans Prinsen
 • Erik en Suzanne voerden de bouw geheel in eigen beheer uit. Erik: “We hebben de afgelopen jaren ervaringen met bouwen opgedaan. Toen bovendien het plaatselijke bouwbedrijf waar we voorheen veel mee samenwerkten, grotendeels uiteenviel, hebben we besloten het zelf te doen.” De Ruesinks huurden onder meer een ploeg Polen in om de bouwwerkzaamheden uit te voeren.
Door zelf de regie te voeren lukte het om de bouwkosten in de hand te houden. Het streefbedrag van een investering van €300 per plaats overschrijden ze wel. Exclusief eigen arbeid komen de kosten per plaats ergens tussen de €300 en €400 uit.

  Erik en Suzanne voerden de bouw geheel in eigen beheer uit. Erik: “We hebben de afgelopen jaren ervaringen met bouwen opgedaan. Toen bovendien het plaatselijke bouwbedrijf waar we voorheen veel mee samenwerkten, grotendeels uiteenviel, hebben we besloten het zelf te doen.” De Ruesinks huurden onder meer een ploeg Polen in om de bouwwerkzaamheden uit te voeren. Door zelf de regie te voeren lukte het om de bouwkosten in de hand te houden. Het streefbedrag van een investering van €300 per plaats overschrijden ze wel. Exclusief eigen arbeid komen de kosten per plaats ergens tussen de €300 en €400 uit.

  Foto: Hans Prinsen
 • Erik en Suzanne kozen voor het bouwen van een vleesvarkensstal zonder franje en een uitvoering met afdelingen en hokken die veel lijkt op die van de bestaande stallen. Iedere afdeling biedt plaats aan 144 varkens, verdeeld over 12 hokken. Die hebben een bolle vloer. Erik: “Naast de kosten hebben we veel aandacht besteed aan een stal waarin het makkelijk werken is, vergelijkbaar met de bestaande stallen. Niet alleen omdat dat voor onszelf prettig is, maar ook omdat we met meerdere arbeidskrachten werken.”

  Erik en Suzanne kozen voor het bouwen van een vleesvarkensstal zonder franje en een uitvoering met afdelingen en hokken die veel lijkt op die van de bestaande stallen. Iedere afdeling biedt plaats aan 144 varkens, verdeeld over 12 hokken. Die hebben een bolle vloer. Erik: “Naast de kosten hebben we veel aandacht besteed aan een stal waarin het makkelijk werken is, vergelijkbaar met de bestaande stallen. Niet alleen omdat dat voor onszelf prettig is, maar ook omdat we met meerdere arbeidskrachten werken.”

  Foto: Hans Prinsen
 • De hokafscheidingen zijn van beton. “Dat is sterk en duurzaam. We hebben steeds gekozen voor degelijkheid”, vertelt Suzanne.

  De hokafscheidingen zijn van beton. “Dat is sterk en duurzaam. We hebben steeds gekozen voor degelijkheid”, vertelt Suzanne.

  Foto: Hans Prinsen
 • Eén keer per dag, meestal ’s morgens voor 8.00 uur, gaan Erik of Suzanne door de stallen voor een controleronde.

  Eén keer per dag, meestal ’s morgens voor 8.00 uur, gaan Erik of Suzanne door de stallen voor een controleronde.

  Foto: Hans Prinsen
 • De hokken zijn uitgerust met lange troggen waarin driemaal daags een brijvoermengsel wordt gedoseerd. De bestaande brijvoerinstallatie bleek voldoende capaciteit te hebben om ook de nieuwe stal probleemloos te kunnen bedienen.

  De hokken zijn uitgerust met lange troggen waarin driemaal daags een brijvoermengsel wordt gedoseerd. De bestaande brijvoerinstallatie bleek voldoende capaciteit te hebben om ook de nieuwe stal probleemloos te kunnen bedienen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De varkenshouders benutten een breed scala aan vaste en vloeibare bijproducten als onderdeel van het brijvoermengsel. Door de komst van de nieuwe stal moesten de bestaande sleufsilo’s wijken en elders opnieuw geplaatst worden. Deze silo is gevuld met voorgebakken friet.

  De varkenshouders benutten een breed scala aan vaste en vloeibare bijproducten als onderdeel van het brijvoermengsel. Door de komst van de nieuwe stal moesten de bestaande sleufsilo’s wijken en elders opnieuw geplaatst worden. Deze silo is gevuld met voorgebakken friet.

  Foto: Hans Prinsen
 • De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Daardoor kunnen de ondernemers gebruik maken van interessante fiscale mogelijkheden als MIA (milieu-investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving). Door de traditionele bouw kostte het Suzanne veel creativiteit om voldoende punten voor die maatlat bijeen te sprokkelen. Deze speeltjes leverden een bijdrage. Ze zijn interactief: als een varken een speeltje beroert, ontstaat beweging in het hok ernaast.

  De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Daardoor kunnen de ondernemers gebruik maken van interessante fiscale mogelijkheden als MIA (milieu-investeringsaftrek) en Vamil (willekeurige afschrijving). Door de traditionele bouw kostte het Suzanne veel creativiteit om voldoende punten voor die maatlat bijeen te sprokkelen. Deze speeltjes leverden een bijdrage. Ze zijn interactief: als een varken een speeltje beroert, ontstaat beweging in het hok ernaast.

  Foto: Hans Prinsen
 • Ook het ophangen van vogelnestjes rond de stal hielp om aan de maatlateisen te voldoen.

  Ook het ophangen van vogelnestjes rond de stal hielp om aan de maatlateisen te voldoen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De bolle vloer is voorzien van waterleidingen, die deel uitmaken van een rondpompsysteem. Dat maakt het mogelijk afdelingen voor biggen op te warmen met vrijkomende lichaamswarmte van de zwaardere varkens.

  De bolle vloer is voorzien van waterleidingen, die deel uitmaken van een rondpompsysteem. Dat maakt het mogelijk afdelingen voor biggen op te warmen met vrijkomende lichaamswarmte van de zwaardere varkens.

  Foto: Hans Prinsen
 • De stal functioneert goed. Over de beheersing van het stalklimaat is Erik Ruesink echter nog niet helemaal tevreden. In sommige afdelingen is een licht hoestje hoorbaar. Hij probeert de toestroom van koude buitenlucht te temperen door de inlaatopening waardoor de lucht vanuit een bufferruimte de centrale gang instroomt, te verkleinen.

  De stal functioneert goed. Over de beheersing van het stalklimaat is Erik Ruesink echter nog niet helemaal tevreden. In sommige afdelingen is een licht hoestje hoorbaar. Hij probeert de toestroom van koude buitenlucht te temperen door de inlaatopening waardoor de lucht vanuit een bufferruimte de centrale gang instroomt, te verkleinen.

  Foto: Hans Prinsen
 • Verse lucht komt de stal binnen aan de kopse kant. Via inlaatopeningen achter de gevelbeplating stroomt de lucht naar een bufferruimte boven de eerste afdelingen. Van daaruit stroomt de lucht naar de centrale gang.

  Verse lucht komt de stal binnen aan de kopse kant. Via inlaatopeningen achter de gevelbeplating stroomt de lucht naar een bufferruimte boven de eerste afdelingen. Van daaruit stroomt de lucht naar de centrale gang.

  Foto: Hans Prinsen
 • Vanuit de centrale gang stroomt verse lucht via inlaatopeningen in de toegangsdeur de afdelingen binnen.

  Vanuit de centrale gang stroomt verse lucht via inlaatopeningen in de toegangsdeur de afdelingen binnen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De ondernemers hebben meer ramen geïnstalleerd dan gebruikelijk is. Naast agrarische activiteiten organiseren de Ruesinks op hun terreinen diverse publieksevenementen, onder meer de jaarlijkse Farm & Country Fair. Het is de bedoeling dat bezoekers die op de boerderij rondlopen ook kunnen zien wat zich in de varkensstallen afspeelt.

  De ondernemers hebben meer ramen geïnstalleerd dan gebruikelijk is. Naast agrarische activiteiten organiseren de Ruesinks op hun terreinen diverse publieksevenementen, onder meer de jaarlijkse Farm & Country Fair. Het is de bedoeling dat bezoekers die op de boerderij rondlopen ook kunnen zien wat zich in de varkensstallen afspeelt.

  Foto: Hans Prinsen
 • De stal is uitgerust met een biologische luchtwasser. “Biologische reiniging van de stallucht sprak ons meer aan dan een chemische wasser waarin je met gevaarlijk zwavelzuur werkt”, vertelt Suzanne. “Een biologische luchtwasser levert wel meer spuiwater op, maar gelukkig kunnen we dat stikstofrijke product prima gebruiken op ons grasland.”

  De stal is uitgerust met een biologische luchtwasser. “Biologische reiniging van de stallucht sprak ons meer aan dan een chemische wasser waarin je met gevaarlijk zwavelzuur werkt”, vertelt Suzanne. “Een biologische luchtwasser levert wel meer spuiwater op, maar gelukkig kunnen we dat stikstofrijke product prima gebruiken op ons grasland.”

  Foto: Hans Prinsen
 • De luchtwasser van leverancier Kleventa kostte Ruesink €50.000. Concurrerende leveranciers hanteren vergelijkbare prijzen. De varkenshouders begrijpen nog steeds niet waarom de prijs van luchtwassers zo hoog moet zijn. “Als ik achterop een sigarendoos globaal de prijzen van de verschillende componenten van zo’n luchtwasser optel, kom ik veel lager uit”, stelt Erik.

  De luchtwasser van leverancier Kleventa kostte Ruesink €50.000. Concurrerende leveranciers hanteren vergelijkbare prijzen. De varkenshouders begrijpen nog steeds niet waarom de prijs van luchtwassers zo hoog moet zijn. “Als ik achterop een sigarendoos globaal de prijzen van de verschillende componenten van zo’n luchtwasser optel, kom ik veel lager uit”, stelt Erik.

  Foto: Hans Prinsen
 • De Ruesinks werken met Topigs 20- x Piétrain-vleesvarkens. Via een vaste handelaar gaan de slachtrijpe varkens meestal naar Vion.

  De Ruesinks werken met Topigs 20- x Piétrain-vleesvarkens. Via een vaste handelaar gaan de slachtrijpe varkens meestal naar Vion.

  Foto: Hans Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.