Varkenshouderij

Foto & video 3794 x bekeken

Minder spleten lost ventilatieprobleem op

Het wilde maar niet met het klimaat in de nieuwe vleesvarkensstal van Louis Klomp. Het verkleinen van de inlaat van het luchtkanaal in het voerpad bleek de oplossing.

Foto

 • De resultaten in nieuwe vleesvarkensstal met 2.900 plaatsen van Louis Klomp in Moergestel (N.-Br.) bleven achter en de longen hadden het zwaar te verduren. Het percentage pleuritis lag op bepaalde momenten boven de 30 procent.

  De resultaten in nieuwe vleesvarkensstal met 2.900 plaatsen van Louis Klomp in Moergestel (N.-Br.) bleven achter en de longen hadden het zwaar te verduren. Het percentage pleuritis lag op bepaalde momenten boven de 30 procent.

 • Samen met klimaatspecialist Frans Lemans zocht Klomp naar het probleem. Lemans had wel het idee dat hij het probleem in het luchtinlaatsysteem moest zoeken. De stal van Klomp is volgens hem niet de enige stal met luchtkanaalventilatie die niet goed draait.

  Samen met klimaatspecialist Frans Lemans zocht Klomp naar het probleem. Lemans had wel het idee dat hij het probleem in het luchtinlaatsysteem moest zoeken. De stal van Klomp is volgens hem niet de enige stal met luchtkanaalventilatie die niet goed draait.

  Foto: Bert Jansen
 • In eerste instantie wordt gedacht aan fouten bij de luchtinlaat vanaf buiten. Die blijkt echter in orde.

  In eerste instantie wordt gedacht aan fouten bij de luchtinlaat vanaf buiten. Die blijkt echter in orde.

  Foto: Bert Jansen
 • Samen met Lemans meet Klomp de klimaatcomputer door en regelt hij deze opnieuw in. De hokafscheiding wordt deels dichtgemaakt en de voelers krijgen een nieuwe plek. Maar niets lijkt te helpen.

  Samen met Lemans meet Klomp de klimaatcomputer door en regelt hij deze opnieuw in. De hokafscheiding wordt deels dichtgemaakt en de voelers krijgen een nieuwe plek. Maar niets lijkt te helpen.

  Foto: Bert Jansen
 • In het ontwerp van het ventilatiesysteem is uitgegaan van een luchtinlaat in het voerpad van 60 vierkante centimeter per varken. Door zo veel opening ontstaat er geen onderdruk. Om onderdruk te creëren en daardoor de lucht verder omhoog te krijgen, legt Klomp eerst in één afdeling en later in alle afdelingen een deel van de spleten van het luchtkanaal dicht. Nu is de inlaat slechts 15 vierkante centimeter per varken. Om de spleten dicht te maken gebruikt de ondernemer de kunststof H-profielen van isolatieplaten.

  In het ontwerp van het ventilatiesysteem is uitgegaan van een luchtinlaat in het voerpad van 60 vierkante centimeter per varken. Door zo veel opening ontstaat er geen onderdruk. Om onderdruk te creëren en daardoor de lucht verder omhoog te krijgen, legt Klomp eerst in één afdeling en later in alle afdelingen een deel van de spleten van het luchtkanaal dicht. Nu is de inlaat slechts 15 vierkante centimeter per varken. Om de spleten dicht te maken gebruikt de ondernemer de kunststof H-profielen van isolatieplaten.

  Foto: Bert Jansen
 • Volgens de drukmeter van klimaatspecialist Lemans is er na het gedeeltelijk dichtleggen van de inlaat een drukverschil van 5 tot 8 pascal met de ruimte in de afdeling. Dat is nodig voor een goede luchtverdeling in de afdeling.

  Volgens de drukmeter van klimaatspecialist Lemans is er na het gedeeltelijk dichtleggen van de inlaat een drukverschil van 5 tot 8 pascal met de ruimte in de afdeling. Dat is nodig voor een goede luchtverdeling in de afdeling.

  Foto: Bert Jansen
 • De drukmeter geeft direct het resultaat van de meting aan, uitgedrukt in pascal.

  De drukmeter geeft direct het resultaat van de meting aan, uitgedrukt in pascal.

  Foto: Bert Jansen
 • Een roekproef maakt inzichtelijk hoe de lucht zich nu gedraagt. De lucht gaat meters omhoog, krijgt de tijd om te mengen en zakt langzaam bij de varkens in het hok.

  Een roekproef maakt inzichtelijk hoe de lucht zich nu gedraagt. De lucht gaat meters omhoog, krijgt de tijd om te mengen en zakt langzaam bij de varkens in het hok.

  Foto: Bert Jansen
 • De lucht gaat langs de hokafscheiding omhoog en valt niet meer koud in het hok bij de varkens. Ook is de luchtstroom door de onderdruk stabieler. Na een aantal weken is de gezondheid van de varkens stukken verbeterd. Het percentage pleuritis is inmiddels gedaald van 30 procent in juli naar amper 8 procent in oktober.

  De lucht gaat langs de hokafscheiding omhoog en valt niet meer koud in het hok bij de varkens. Ook is de luchtstroom door de onderdruk stabieler. Na een aantal weken is de gezondheid van de varkens stukken verbeterd. Het percentage pleuritis is inmiddels gedaald van 30 procent in juli naar amper 8 procent in oktober.

  Foto: Bert Jansen
 • Nu het inmiddels herfst is en de temperaturen buiten flink zijn gedaald, bekijkt Klomp of de inlaat nog verder naar beneden mag. De varkenshouder gaat met losse elementen in de wintermaanden nog wat extra spleten dichtleggen. Uit de eerste rookproef en onderdrukmeting lijkt dit goed uit te pakken. Dat betekent wel dat hij deze spleten in elke afdeling tijdens de wintermaanden handmatig moet dichtleggen.

  Nu het inmiddels herfst is en de temperaturen buiten flink zijn gedaald, bekijkt Klomp of de inlaat nog verder naar beneden mag. De varkenshouder gaat met losse elementen in de wintermaanden nog wat extra spleten dichtleggen. Uit de eerste rookproef en onderdrukmeting lijkt dit goed uit te pakken. Dat betekent wel dat hij deze spleten in elke afdeling tijdens de wintermaanden handmatig moet dichtleggen.

  Foto: Bert Jansen

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.