Varkenshouderij

Foto & video 3503 x bekeken 15 reacties

Zeugen stromen soepel in groep

Op het bedrijf van familie Sergent in Bretagne is veel aandacht voor adaptatie van zeugen. Het bedrijf geldt als voorbeeldbedrijf.

Foto

 • Nicole Sergent (45) heeft met haar man en zwager een gesloten varkensbedrijf met 350 zeugen. Sergent doet grotendeels in haar eentje de verzorging van de zeugen. Naast de varkenstak heeft de vennootschap 120 melkkoeien.

  Nicole Sergent (45) heeft met haar man en zwager een gesloten varkensbedrijf met 350 zeugen. Sergent doet grotendeels in haar eentje de verzorging van de zeugen. Naast de varkenstak heeft de vennootschap 120 melkkoeien.

  Foto: Henk Riswick
 • Het bedrijf ligt in Beuzec Cap Sizun, Bretagne, Frankrijk. Op 200 hectare grond telen de vennoten gras, mais, graan, luzerne en voederbieten.

  Het bedrijf ligt in Beuzec Cap Sizun, Bretagne, Frankrijk. Op 200 hectare grond telen de vennoten gras, mais, graan, luzerne en voederbieten.

  Foto: Henk Riswick
 • Dekrijpe gelten gaan na aankomst op het bedrijf in een groepshok, dat door een afscheiding uit twee delen bestaat. Aan de ene zijde is water beschikbaar voor de dieren. Aan de andere kant staan de voerbakken. Om in het andere deel van het hok te komen, moeten de opfokzeugen in een doorgang stappen. Deze heeft de afmetingen van een voerstation en is voorzien van de poortjes van een voerstation. De poortjes moeten de dieren zelf openen.

  Dekrijpe gelten gaan na aankomst op het bedrijf in een groepshok, dat door een afscheiding uit twee delen bestaat. Aan de ene zijde is water beschikbaar voor de dieren. Aan de andere kant staan de voerbakken. Om in het andere deel van het hok te komen, moeten de opfokzeugen in een doorgang stappen. Deze heeft de afmetingen van een voerstation en is voorzien van de poortjes van een voerstation. De poortjes moeten de dieren zelf openen.

  Foto: Henk Riswick
 • Door de hokindeling zijn de zeugjes genoodzaakt meerdere malen per dag door dit namaakvoerstation te lopen en maken ze spelenderwijs kennis met de principes van zo’n station. Dit functioneert zo goed dat fabrikant van voerstations Nedap deze werkwijze aanbeveelt bij al zijn klanten, overal in de wereld.

  Door de hokindeling zijn de zeugjes genoodzaakt meerdere malen per dag door dit namaakvoerstation te lopen en maken ze spelenderwijs kennis met de principes van zo’n station. Dit functioneert zo goed dat fabrikant van voerstations Nedap deze werkwijze aanbeveelt bij al zijn klanten, overal in de wereld.

  Foto: Henk Riswick
 • Om de gelten nog verder voor te bereiden op een leven op het bedrijf gaan ze vanaf de derde week dat ze in het aanleerhok zitten wekelijks een halve dag in de separatieruimte van de zeugenstal. Weliswaar gescheiden door een hek komen ze toch in contact met de beer en de oudere zeugen.

  Om de gelten nog verder voor te bereiden op een leven op het bedrijf gaan ze vanaf de derde week dat ze in het aanleerhok zitten wekelijks een halve dag in de separatieruimte van de zeugenstal. Weliswaar gescheiden door een hek komen ze toch in contact met de beer en de oudere zeugen.

  Foto: Henk Riswick
 • Zodra de aanleerperiode er op zit, gaan de dieren twee weken in de grote groep. Vervolgens gaan ze drie weken in een afdeling met voerboxen waar ze Regumate krijgen om uiteindelijk naar de dekstal te gaan. Na tien dagen dekstal komen ze definitief in de grote groep.

  Zodra de aanleerperiode er op zit, gaan de dieren twee weken in de grote groep. Vervolgens gaan ze drie weken in een afdeling met voerboxen waar ze Regumate krijgen om uiteindelijk naar de dekstal te gaan. Na tien dagen dekstal komen ze definitief in de grote groep.

  Foto: Henk Riswick
 • Nicole Sergent begint haar werkdag steevast achter de computer in het kantoor van de zeugenstal. Daar checkt ze of de zeugen hun portie voer op hebben. De zeugen krijgen voer op maat; na het spenen bepaalt Sergent de spekdikte.

  Nicole Sergent begint haar werkdag steevast achter de computer in het kantoor van de zeugenstal. Daar checkt ze of de zeugen hun portie voer op hebben. De zeugen krijgen voer op maat; na het spenen bepaalt Sergent de spekdikte.

  Foto: Henk Riswick
 • Drachtigheidscontrole verloopt geautomatiseerd. Een berige zeug steekt zijn kop met grote regelmaat in een opening van het berenhok, waarna het bezoek telkens via de responder wordt vastgelegd. De berigheidstechniek maakt scannen van zeugen overbodig om vast te stellen of deze drachtig zijn.

  Drachtigheidscontrole verloopt geautomatiseerd. Een berige zeug steekt zijn kop met grote regelmaat in een opening van het berenhok, waarna het bezoek telkens via de responder wordt vastgelegd. De berigheidstechniek maakt scannen van zeugen overbodig om vast te stellen of deze drachtig zijn.

  Foto: Henk Riswick
 • Jong en oud lopen door elkaar. Op het bedrijf zijn zeven productiegroepen van elk vijftig dieren. De ondernemers werken volgens een driewekensysteem.

  Jong en oud lopen door elkaar. Op het bedrijf zijn zeven productiegroepen van elk vijftig dieren. De ondernemers werken volgens een driewekensysteem.

  Foto: Henk Riswick
 • Van de zeugen is 92 procent drachtig na inseminatie, ze spenen 29 biggen op jaarbasis.

  Van de zeugen is 92 procent drachtig na inseminatie, ze spenen 29 biggen op jaarbasis.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen op het bedrijf zien er goed uit. Vanaf de zesde levensdag start Sergent met bijvoeren van een (melk)poeder. Spenen gebeurt op 28 dagen.

  De biggen op het bedrijf zien er goed uit. Vanaf de zesde levensdag start Sergent met bijvoeren van een (melk)poeder. Spenen gebeurt op 28 dagen.

  Foto: Henk Riswick
 • De gespeende biggen. De biggen zijn gevaccineerd tegen circo en mycoplasma. Desondanks zit er wel hoest onder de vleesvarkens.

  De gespeende biggen. De biggen zijn gevaccineerd tegen circo en mycoplasma. Desondanks zit er wel hoest onder de vleesvarkens.

  Foto: Henk Riswick
 • De Alfa-kruising (Landras x Large-White) maakt binnenkort plaats voor een Youna-zeug. Deze zeug van het Franse stamboek heeft betere moedereigenschappen en is zelfredzamer. Daardoor zijn minder uren in de kraamstal nodig voor bijvoeren en pleegzeugen maken, verwacht Sergent.

  De Alfa-kruising (Landras x Large-White) maakt binnenkort plaats voor een Youna-zeug. Deze zeug van het Franse stamboek heeft betere moedereigenschappen en is zelfredzamer. Daardoor zijn minder uren in de kraamstal nodig voor bijvoeren en pleegzeugen maken, verwacht Sergent.

  Foto: Henk Riswick
 • De vleesvarkens groeien 756 gram per dag in het traject van 30 tot 115 kilo. Bij de vleesvarkens komt geen daglicht. De dieren krijgen brijvoer.

  De vleesvarkens groeien 756 gram per dag in het traject van 30 tot 115 kilo. Bij de vleesvarkens komt geen daglicht. De dieren krijgen brijvoer.

  Foto: Henk Riswick
 • De dieren lopen op een volledig roostervloer. Op de borgen en gelten van Sergent zit gemiddeld 62,8 millimeter spier en 13,3 millimeter spek.

  De dieren lopen op een volledig roostervloer. Op de borgen en gelten van Sergent zit gemiddeld 62,8 millimeter spier en 13,3 millimeter spek.

  Foto: Henk Riswick
 • De vleesvarkens krijgen deels enkelvoudige grondstoffen gevoerd, afkomstig van de eigen grond.

  De vleesvarkens krijgen deels enkelvoudige grondstoffen gevoerd, afkomstig van de eigen grond.

  Foto: Henk Riswick
 • De geproduceerde drijfmest wordt op het eigen bedrijf bewerkt. Na denitrificatie wordt de mest gecentrifugeerd.

  De geproduceerde drijfmest wordt op het eigen bedrijf bewerkt. Na denitrificatie wordt de mest gecentrifugeerd.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor de afzet van de dikke, fosfaatrijke fractie zorgt producentenorganisatie Triskalia, waarvan de vennootschap lid is. De gier waar de fosfaat en stikstof uit is, gaat over de eigen grond.

  Voor de afzet van de dikke, fosfaatrijke fractie zorgt producentenorganisatie Triskalia, waarvan de vennootschap lid is. De gier waar de fosfaat en stikstof uit is, gaat over de eigen grond.

  Foto: Henk Riswick
 • Lees meer achtergronden over dit bedrijf in Boerderij Varkenshouderij nummer 2, Varkenshouderij, welke 8 oktober verschijnt.

  Lees meer achtergronden over dit bedrijf in Boerderij Varkenshouderij nummer 2, Varkenshouderij, welke 8 oktober verschijnt.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • trijnie

  Fotoreportage met één foto?
  Leek me juist zo interressant.

 • kees.van.dooren1

  Trijnie, ik tel 19 foto's. Gebruik de pijltjestoetsen op je toetsenbord.

 • trijnie

  Dank je kees voor je raad. maar het werkt niet op een I pad wel op een normale computer.

 • trijnie

  wat ik nu erg vind, is het feit dat de zeugen zo gevangen zijn tussen de ijzeren stangen.

  Krijgen ze nu tijdens de zoogperiode helemaal geen momenten van bewegingsvrijheid?
  Ik was in een stal waar de zeug op die manier aan het werpen was, ik kan me nog indenken dat dit om biggen te sparen gebeurt, maar dit is blijvend toch wel dierenmishandeling.

 • Wilhelmus ESF

  Zeugen in stro minder pootproblemen!?

 • alco1

  In sommige landen worden varkens niet gegeten omdat het onreine dieren zijn. Bij ons worden ze vermenselijkt. Een rare wereld.

 • joannes

  Die Trijnie toch; medelijden met de zeug en geen medelijden met de biggen die verongelukken wanneer de zeug vrij is. Je maakt maar weer eens duidelijk hoe het gezegde ¨Uit het oog uit het hart¨ dominant is in de huidige samenleving. Men denkt tegenwoordig met de ogen! Waarom denk je dat die zeug, en ook de wilde in de natuur, zoveel biggen kreeg? Ze is gewoon slordig met haar zorg en zal alleen de gelukkige en vlugge biggen overhouden van de koppel. De overige zullen, hoe gruwlijk ook, sneuvelen in de eerste weken. De boer met economisch belang bij zeug én biggen beschermt de biggen voor de slordigheid van de zeug. Wanneer je denkt met je ogen kom je daar natuurlijk nooit achter.

 • trijnie

  Joannus, omdat ik me niet blind wilde staren op WD ben ik gaan kijken bij varkensboerderijen. Ik heb een zeug biggen zien werpen tussen de stangen, ik heb de onrust van het dier gezien en het feit dat ze 6 ?weken op die plek moest blijven, maakt dat ik het hier echt niet mee eens kan zijn. Dan maar wat biggen dood.
  Joannus, het is niet altijd gemakkelijk om de juiste weg te kiezen, ik moet maar eens zien of ik nog eens in een biologische stal mag kijken waar de zeug niet vastgezet wordt. Maar het is nog beter geen varkensvlees meer te eten ,dat moet ik maar eens gaan minderen.

 • joannes

  Beste Trijnie, je bevestigt maar weer hoe je denkt, met: ik ben gaan kijken!

 • trijnie

  Wat bedoel je Joannes?

 • somporn

  Wel kijken maar niet begrijpen.Beetje kortzichtig.
  Dus dierenwelzijn is belangrijk, omdat die zeug even op zijn plek moet liggen is dieronvriendelijk ,maar een paar dooie biggen maakt niet uit dat is de natuur.
  Trijnie,ga de volgende keer nog een keer kijken,maar niet alleen kijken maar leer dan direct ook even van waar en waarom en ik ben geen varkenshouder, maar heb wel begrip ervoor dus ik probeer dus niet mijn straatje te verschonen.
  Als dit de reden moet zijn om geen vlees meer te eten dan begrijp je het dus volgens mij niet helemaal meer.

 • trijnie

  Ik begrijp jullie reacties, ik zit zelf ook met die dode biggen en ik had er ook nog niet zo'n moeite mee als het maar even was.
  Maar ik heb mij laten vertellen dat dat even 6 wkn. op de plaats blijven is.
  Weet je: jullie zijn ouwe rotten in het vak en weten niet beter maar als je dit voor het eerst meemaakt, ik ben zeker 2 uur in die stal geweest, dan bekijk je deze dingen met een frisse blik en de ene is de ander niet.
  Ik heb mij door die boerin laten vertellen dat dit niet bij 1ster - en biologische bedrijven gebeurt, is dit waar?...

 • alco1

  Trijnie. Je weet dat ik ook geen varkens heb. Maar zolang ik leef hebben ze al een hekwerk om de zeug. Dit voorkomt niet alleen doodliggen, maar ook doodmaken door de zeug. Je moet een dier als een dier zien en niet vermenselijken.

 • W Geverink

  Ik heb wel varkens alco1 en tot 2004 had ik nog zeugen aan de band. De zogenoemde (beruchte) ketting zeugen. Ik had genoeg ruimte om ze de eerste dertig dagen in een box te laten staan. Daarna moesten ze in de groep met vijf of zes dieren per hok. Omdat dan de rangorde gevechten plaats vinden stopte ik ze bij elkaar in anderhalve meter hoge uit gietbeton opgetrokken bere hokken. Als ik die zeugen van de band losmaakte renden ze enthousiast de gang in. Het duurde ze echter niet lang om uit te vinden wat de bedoeling was dus kwamen ze vaak hard terug gerend en gingen ze weer in de box staan van oh shit. Aan het zeugen in de groep doen ben ik nooit aan gewend. Ik deed dat het liefst als laatste klus van de dag zodat ik de deur achter me dicht kon trekken en het geschreeuw niet aan hoefde te horen. Ik ben er nooit een zeug door verloren trouwens maar omdat het groepshuisvesting heet hoeft het echt niet diervriendelijker te zijn.

 • joannes

  Precies W Grevink; diervriendelijkheid met de Ogen bedacht is absoluut niet diervriendelijk. Het is zoals de meeste burgers van nu zijn opgevoed met ¨What a wonderfull world¨ van Louis Armstrong, vervolgens ¨Imagen¨ van John Lennon om dan met ¨Change the world¨ van Eric Clapton naar ¨What can I do¨ van The Corrs methodes te volgen. En om teleurstelling te voorkomen wijken we van mensen naar dieren omdat ¨Everybody Hurts¨ van R.E.M. Neem die texten maar eens door! Ook jij Trijnie, je leert wat over jezelf! De echte huisdieren voeren we vet (katten,honden, konijnen en hamsters) en krijgen te weinig beweging, we ontkennen onze eigen dieet om geen vlees meer te eten en de burgers bemoeien zich met de professionelen dierenhouders die eeuwen ervaring in kennis en vaardigheden opzij moeten zetten voor wat op het oog diervriendelijk lijkt. Maar zelfs Varkens zijn blij met privacy en varkensbroers zonder geslachtsdrift.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.