Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Open dag bij scharrelvarkensboer

De scharrelvarkenshouders vierden feest. Ze bestaan een kwart eeuw en ontvingen een keurmerk.

Foto

 • Bezoekers waren vorige week welkom op boerderij Veldzicht in Wehl (Gld.) om te kijken naar de scharrelvarkens. Aanleiding was het 25-jarig bestaan van de Vereniging van Scharrelvarkenshouders.

  Bezoekers waren vorige week welkom op boerderij Veldzicht in Wehl (Gld.) om te kijken naar de scharrelvarkens. Aanleiding was het 25-jarig bestaan van de Vereniging van Scharrelvarkenshouders.

  Foto: Hans Prinsen
 • Gerald Schennink houdt samen met zijn oom 150 (scharrel)vleesvarkens en twaalf zoogkoeien. Daarnaast heeft hij een baan als onderzoeker.

  Gerald Schennink houdt samen met zijn oom 150 (scharrel)vleesvarkens en twaalf zoogkoeien. Daarnaast heeft hij een baan als onderzoeker.

  Foto: Hans Prinsen
 • Over een oude stal is een loods gebouwd, zodat de uitloop met betonvloer met roostergedeelte overdekt is.

  Over een oude stal is een loods gebouwd, zodat de uitloop met betonvloer met roostergedeelte overdekt is.

  Foto: Hans Prinsen
 • De varkens beschikken over 1,6 vierkante meter leefruimte per dier. De helft hiervan is binnen, waar zaagsel en stro op de dichte vloer liggen. Buiten is een deel roostervloer om te mesten.

  De varkens beschikken over 1,6 vierkante meter leefruimte per dier. De helft hiervan is binnen, waar zaagsel en stro op de dichte vloer liggen. Buiten is een deel roostervloer om te mesten.

  Foto: Hans Prinsen
 • De staart van de Piétrains blijft intact.

  De staart van de Piétrains blijft intact.

  Foto: Hans Prinsen
 • Door de openingen met rubberen flap kunnen de varkens naar binnen en buiten. De wijze van produceren kreeg onlangs twee sterren van het Beter leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

  Door de openingen met rubberen flap kunnen de varkens naar binnen en buiten. De wijze van produceren kreeg onlangs twee sterren van het Beter leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

  Foto: Hans Prinsen
 • Bij de verkoop wordt gewerkt met een kwartaalprijs. Uitgangspunt vormt de NBHV-notering van de handel, met een opslag van 36 cent per kilo geslacht-gewicht. Het vlees wordt verkocht via de Vereniging van Scharrelhouders, die handelt onder de naam Bon Vivant, en gaat naar slagers, grossiers, horeca en supermarkten.

  Bij de verkoop wordt gewerkt met een kwartaalprijs. Uitgangspunt vormt de NBHV-notering van de handel, met een opslag van 36 cent per kilo geslacht-gewicht. Het vlees wordt verkocht via de Vereniging van Scharrelhouders, die handelt onder de naam Bon Vivant, en gaat naar slagers, grossiers, horeca en supermarkten.

  Foto: Hans Prinsen
 • Onder de streep blijft weinig over van de toeslag, betoogt Schennink. De varkens vreten minimaal 10 procent meer voer dan op gangbare bedrijven, ee biggen zijn een tientje duurder en de varkens krijgen stro.

  Onder de streep blijft weinig over van de toeslag, betoogt Schennink. De varkens vreten minimaal 10 procent meer voer dan op gangbare bedrijven, ee biggen zijn een tientje duurder en de varkens krijgen stro.

  Foto: Hans Prinsen
 • De varkens krijgen gangbaar mengvoer met iets meer ruwe celstof dan gebruikelijk. In het afmestvoer zit 4 procent lijnzaad. Het idee achter lijnzaad is dat dit bijdraagt aan een hoger aandeel Omega 3- en 6-vetzuren in het vlees.

  De varkens krijgen gangbaar mengvoer met iets meer ruwe celstof dan gebruikelijk. In het afmestvoer zit 4 procent lijnzaad. Het idee achter lijnzaad is dat dit bijdraagt aan een hoger aandeel Omega 3- en 6-vetzuren in het vlees.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • alco1

  De vereniging kan dan wel 25 jaar bestaan, maar het is systeem is al van vele jaren eerder.

 • trijnie

  maar het oude doet het vaak beter dan het nieuwe....

 • alco1

  Daar heb ik geen verstand van. Dus ga er niet over oordelen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Snel

  kun je dat staven Trijnie

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.