Varkenshouderij

Foto & video 8 reacties

Zeugenconcept met veel vrijheid

Familie Wouters bouwde een nieuwe kraamstal met gescheiden kraam- en zoog-opfokhokken en energie-terugwinning.

Foto

 • Koen (39) en Charlotte (37) Wouters bouwden in Bergeijk (N.-Br.) een nieuwe kraamstal met 180 poliklinische kraam- en opfokhokken. De bestaande stallen op het bedrijf zijn omgebouwd van een traditioneel zeugen- en vleesvarkensverblijf naar groepshuisvesting voor de dragende zeugen. In totaal is er ruimte voor 650 zeugen. Daarnaast houdt het gezin, dat in 1998 in de varkenshouderij startte, nog 450 zeugen op een huurlocatie in Westerhoven.

  Koen (39) en Charlotte (37) Wouters bouwden in Bergeijk (N.-Br.) een nieuwe kraamstal met 180 poliklinische kraam- en opfokhokken. De bestaande stallen op het bedrijf zijn omgebouwd van een traditioneel zeugen- en vleesvarkensverblijf naar groepshuisvesting voor de dragende zeugen. In totaal is er ruimte voor 650 zeugen. Daarnaast houdt het gezin, dat in 1998 in de varkenshouderij startte, nog 450 zeugen op een huurlocatie in Westerhoven.

 • 
De nieuwe stal is hier nog in afbouwfase, en is inmiddels in gebruik genomen.

  De nieuwe stal is hier nog in afbouwfase, en is inmiddels in gebruik genomen.

 • 
Het bijzondere aan de nieuwbouw zijn de afdelingen met kraamhokken. Deze zijn zeer luxe en volgens eigen ontwerp. Zes dagen na werpen kan de zeug met biggen al weer vrij rondlopen in een zoog-opfokhok. Deze zoog-opfokhokken zijn te vinden in de naastgelegen afdeling. Via een deurtje in de wand gaat zowel zeug als toom naar het volgende hok.

  Het bijzondere aan de nieuwbouw zijn de afdelingen met kraamhokken. Deze zijn zeer luxe en volgens eigen ontwerp. Zes dagen na werpen kan de zeug met biggen al weer vrij rondlopen in een zoog-opfokhok. Deze zoog-opfokhokken zijn te vinden in de naastgelegen afdeling. Via een deurtje in de wand gaat zowel zeug als toom naar het volgende hok.

 • 
Koen: “we zochten naar een kraamhok dat, in willekeurige volgorde, de beste technische resultaten op zou leveren, volop aandacht heeft voor diergezondheid en welzijn en dat tevens financieel haalbaar zou zijn.” Het resultaat is dit concept, waarbij het dure kraamhok optimaal benut wordt, omdat de zeug er slechts twee weken in verblijft.

  Koen: “we zochten naar een kraamhok dat, in willekeurige volgorde, de beste technische resultaten op zou leveren, volop aandacht heeft voor diergezondheid en welzijn en dat tevens financieel haalbaar zou zijn.” Het resultaat is dit concept, waarbij het dure kraamhok optimaal benut wordt, omdat de zeug er slechts twee weken in verblijft.

 • 
De poliklinische kraamboxen zijn voorzien van een beweegbare vloer.

  De poliklinische kraamboxen zijn voorzien van een beweegbare vloer.

 • 
De biggen hebben beschikking over vloerverwarming in combinatie met een onderkruip.

  De biggen hebben beschikking over vloerverwarming in combinatie met een onderkruip.

 • 
Alle hoeken in het kraamhok zijn afgerond, zodat de biggen minder snel de neiging hebben om in de onverwarmde hoeken te blijven liggen. Door de ronding lopen ze door totdat de verwarmde plaat bereikt is, verwacht Wouters.

  Alle hoeken in het kraamhok zijn afgerond, zodat de biggen minder snel de neiging hebben om in de onverwarmde hoeken te blijven liggen. Door de ronding lopen ze door totdat de verwarmde plaat bereikt is, verwacht Wouters.

 • 
Na zes dagen gaan de zeug en biggen via een tussendeurtje in de afdelingswand naar een naastgelegen afdeling met zoog-opfokhokken.

  Na zes dagen gaan de zeug en biggen via een tussendeurtje in de afdelingswand naar een naastgelegen afdeling met zoog-opfokhokken.

 • 
Ook hier gedeeltelijke vloerverwarming met onderkruip. De zeug loopt los rond.

  Ook hier gedeeltelijke vloerverwarming met onderkruip. De zeug loopt los rond.

 • 
Een valbeugel tegen de wand voorkomt eventueel doodliggen.

  Een valbeugel tegen de wand voorkomt eventueel doodliggen.

 • 
Zowel biggen als moederdier drinken uit dezelfde, laag gemonteerde, waterbak. Na twee weken in dit zoog-opfokhok gaan de speenbiggen naar een voergeldstal op een andere locatie. Met 25 kilo gaan ze rechtstreeks naar een vaste afnemer. De zeugen keren terug naar de grote groepen, en gaan eerst kort langs de dekstal.

  Zowel biggen als moederdier drinken uit dezelfde, laag gemonteerde, waterbak. Na twee weken in dit zoog-opfokhok gaan de speenbiggen naar een voergeldstal op een andere locatie. Met 25 kilo gaan ze rechtstreeks naar een vaste afnemer. De zeugen keren terug naar de grote groepen, en gaan eerst kort langs de dekstal.

 • 
In de gehele stal liggen de roosters op zelfdragende metalen strips. Het aantal putmuren is minimaal. “Op deze manier kunnen we beter schoonmaken en blijft er geen mest op de muurtjes liggen”, geeft Koen aan.

  In de gehele stal liggen de roosters op zelfdragende metalen strips. Het aantal putmuren is minimaal. “Op deze manier kunnen we beter schoonmaken en blijft er geen mest op de muurtjes liggen”, geeft Koen aan.

 • 
De stal is praktisch vierkant. Aan drie zijden bevindt zich een gang. De afdelingen zijn vanwege de gekozen opzet om-en-om kraamafdeling en zoog-opfokafdeling. Via de ene gang betreden de ondernemers de ene diercategorie, via de gang aan de andere zijde de andere. Het kleurensysteem van de deuren voorkomt vergissingen en is ook van toepassing op laarzen, overalls en gereedschap.

  De stal is praktisch vierkant. Aan drie zijden bevindt zich een gang. De afdelingen zijn vanwege de gekozen opzet om-en-om kraamafdeling en zoog-opfokafdeling. Via de ene gang betreden de ondernemers de ene diercategorie, via de gang aan de andere zijde de andere. Het kleurensysteem van de deuren voorkomt vergissingen en is ook van toepassing op laarzen, overalls en gereedschap.

 • 
Alle dragende zeugen zijn gehuisvest in grote groepen. Er zijn tien groepen van 80 zeugen die in het tweewekensysteem meedraaien. Een bestaande stal voor 450 vleesvarkens bouwde het gezin om tot onderkomen voor de helft van de groepen, met ieder een eigen voerstation.

  Alle dragende zeugen zijn gehuisvest in grote groepen. Er zijn tien groepen van 80 zeugen die in het tweewekensysteem meedraaien. Een bestaande stal voor 450 vleesvarkens bouwde het gezin om tot onderkomen voor de helft van de groepen, met ieder een eigen voerstation.

 • 
De voormalige kraamstal/dragendezeugenstal en opslagloods doen nu, na een verbouwing, eveneens dienst als stal voor de dragende zeugen. Verschillende groepen lopen hier samen in een groep van 400 zeugen.

  De voormalige kraamstal/dragendezeugenstal en opslagloods doen nu, na een verbouwing, eveneens dienst als stal voor de dragende zeugen. Verschillende groepen lopen hier samen in een groep van 400 zeugen.

 • 
Een bescheiden zandbak geeft de dieren de mogelijkheid om wat te wroeten.

  Een bescheiden zandbak geeft de dieren de mogelijkheid om wat te wroeten.

 • 
Onder hetzelfde dak is de dekstal met 90 boxen en twee berenhokken te vinden.

  Onder hetzelfde dak is de dekstal met 90 boxen en twee berenhokken te vinden.

 • 
Een date-gate-systeem leidt de beren rond. Direct na inseminatie (twee dagen) komen de zeugen terug in de grote groepen.

  Een date-gate-systeem leidt de beren rond. Direct na inseminatie (twee dagen) komen de zeugen terug in de grote groepen.

 • 
In combinatie met een selectiestation is er tevens berigheidsdetectie geïnstalleerd. Het separeren gaat automatisch.

  In combinatie met een selectiestation is er tevens berigheidsdetectie geïnstalleerd. Het separeren gaat automatisch.

 • 
Middels acht schuin opgestelde voerstations krijgt de gehele groep te eten. Koen over de keuze voor voerstations: “Nu de werpomstandigheden optimaal zijn, ligt de uitdaging bij de uniformiteit nog verder verbeteren. Individueel voeren tijdens de dracht helpt hierbij. Dat moet leiden tot meer en betere biggen.”

  Middels acht schuin opgestelde voerstations krijgt de gehele groep te eten. Koen over de keuze voor voerstations: “Nu de werpomstandigheden optimaal zijn, ligt de uitdaging bij de uniformiteit nog verder verbeteren. Individueel voeren tijdens de dracht helpt hierbij. Dat moet leiden tot meer en betere biggen.”

 • 
Na het eten passeren alle zeugen het selectiestation. Hiermee kan een bepaalde groep, of individuele dieren, gesepareerd worden in de ruimte links.

  Na het eten passeren alle zeugen het selectiestation. Hiermee kan een bepaalde groep, of individuele dieren, gesepareerd worden in de ruimte links.

 • 
Via inlaatventielen komt de verse lucht binnen.

  Via inlaatventielen komt de verse lucht binnen.

 • 
Een luchtwasser wast de uitgaande lucht en doet tevens dienst als warmtewisselaar.

  Een luchtwasser wast de uitgaande lucht en doet tevens dienst als warmtewisselaar.

 • 
Met de teruggewonnen warmte wordt de vloerverwarming in de kraamstal gestookt. Een gasgestookte verwarmingsketel is daardoor overbodig.

  Met de teruggewonnen warmte wordt de vloerverwarming in de kraamstal gestookt. Een gasgestookte verwarmingsketel is daardoor overbodig.

Laatste reacties

 • joannes

  Daar is over nagedacht!

 • tjeu24

  erg ruime stal en erg goed over nagedacht succes

 • MVDM

  Mooi mooi

 • varkenshouder1

  Zeker mooie stal. Het vast biggen en na een week los zie ik wel zitten alleen wel extra reinigen wat een nadeel is. Ook biggen behandelen na de 1e week is lastiger.

 • tewe

  erg mooie stal,zou wel is willen weten hoe dat gaat met zeugen los in krh

 • jasper16

  heel erg mooie stal ! ben er alleen wel bang voor dat de voerbak en zelfdrinker in de opfok-zooghokken nogal eens volgescheten wordt.

 • wgtroosendaal1

  Vooral ook zeer goed dat de speenbiggen elders opgefokt worden heeft de wijker ook nog wat.Diergezondheid en welzijn het huidige hoogproductieve varken gaan zo hand in hand.Ook werkbaar hygienisch voor de varkenshouders.Hiervoor is de luchtwasser bedoeld als je bewegingsvrijheid in dure huisvestingsystemen wil houden(normale mestkelders zonder gepruts onder de rooster).Zo gezond fokmateriaal erin en draaien.Een goed gezinsbedrijf toekomst toegewenst,succes.

 • boerschefke

  zeer mooie stal met oog op de toekomst!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.