Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Strakke planning en protocollen

Peter van Aaken heeft een bedrijf met twee locaties in Middelbeers (N.-Br.). In 2008 breidde hij het bestaande bedrijf, met 400 zeugen, uit met 880 zeugen.

Foto

 • Peter van Aaken (links), medewerker Slawek Szczuczynski en bedrijfsleider Johan Kwinten (rechts).Van Aaken heeft de zorg voor de thuislocatie,Kwinten is verantwoordelijk voor de nieuwbouw. In de nieuwbouw werden in 2012 31,9 biggen per zeug per jaar gespeend.

  Peter van Aaken (links), medewerker Slawek Szczuczynski en bedrijfsleider Johan Kwinten (rechts).Van Aaken heeft de zorg voor de thuislocatie,Kwinten is verantwoordelijk voor de nieuwbouw. In de nieuwbouw werden in 2012 31,9 biggen per zeug per jaar gespeend.

  Foto: Bert Jansen
 • Het nieuwe bedrijf bestaat eigenlijk uit drie poten. Een stal is voor de dragende zeugen. In de middelste poot zitten de dekstal en de kraamafdelingen. In het derde deel zijn 3.000 plaatsen voor gespeende biggen.

  Het nieuwe bedrijf bestaat eigenlijk uit drie poten. Een stal is voor de dragende zeugen. In de middelste poot zitten de dekstal en de kraamafdelingen. In het derde deel zijn 3.000 plaatsen voor gespeende biggen.

  Foto: Bert Jansen
 • Kwinten werkt met een zeer strakke weekplanning en volgens vaste protocollen. Op deze kaart is in een oogopslag te zien wat al uitgevoerd is bij deze groep dragende zeugen en wat er nog moet gebeuren.

  Kwinten werkt met een zeer strakke weekplanning en volgens vaste protocollen. Op deze kaart is in een oogopslag te zien wat al uitgevoerd is bij deze groep dragende zeugen en wat er nog moet gebeuren.

  Foto: Bert Jansen
 • Van Aaken heeft gekozen voor groepshuisvesting in voerligboxen met uitloop. Hij koos voor een bedrijfszeker systeem dat zich in de praktijk heeft bewezen. De luchtinlaat is via gestuurde ventielen.

  Van Aaken heeft gekozen voor groepshuisvesting in voerligboxen met uitloop. Hij koos voor een bedrijfszeker systeem dat zich in de praktijk heeft bewezen. De luchtinlaat is via gestuurde ventielen.

  Foto: Bert Jansen
 • De varkenshouder heeft er bewust voor gekozen om de voorkant van de voerligboxen open te houden. Zo kunnen zeugen contact met elkaar houden.

  De varkenshouder heeft er bewust voor gekozen om de voorkant van de voerligboxen open te houden. Zo kunnen zeugen contact met elkaar houden.

  Foto: Bert Jansen
 • Tussen de rijen boxen is een looppad gemaakt. Dat is eenvoudig voor de controle op voeropname, maar ook om de zeugen steeds in contact te laten komen met de verzorgers. De dieren zijn dan altijd rustig in de omgang en gewend aan hun verzorgers.

  Tussen de rijen boxen is een looppad gemaakt. Dat is eenvoudig voor de controle op voeropname, maar ook om de zeugen steeds in contact te laten komen met de verzorgers. De dieren zijn dan altijd rustig in de omgang en gewend aan hun verzorgers.

  Foto: Bert Jansen
 • Het bedrijf slaat de eerste berigheid van de opfokzeugen over. Maar bij het vaststellen van de bronst noteert Kwinten met een stift de verwachte volgende inseminatiedatum van drie weken later. In dit geval 8 januari.

  Het bedrijf slaat de eerste berigheid van de opfokzeugen over. Maar bij het vaststellen van de bronst noteert Kwinten met een stift de verwachte volgende inseminatiedatum van drie weken later. In dit geval 8 januari.

  Foto: Bert Jansen
 • In de dekstalheeft Van Aaken een eigen systeem gemaakt om de beren voor de zeugen eenvoudig en snel te verplaatsen. De hekken voor de boxen zijn vanaf de achterkant met een knop pneumatisch te openen en te sluiten. Een eigen soort DateGate dus.

  In de dekstalheeft Van Aaken een eigen systeem gemaakt om de beren voor de zeugen eenvoudig en snel te verplaatsen. De hekken voor de boxen zijn vanaf de achterkant met een knop pneumatisch te openen en te sluiten. Een eigen soort DateGate dus.

  Foto: Bert Jansen
 • De poortjes in de gang voor de koppen van de te insemineren zeugen. De beren liggen geheel afgesloten van de zeugen.

  De poortjes in de gang voor de koppen van de te insemineren zeugen. De beren liggen geheel afgesloten van de zeugen.

  Foto: Bert Jansen
 • Van Aaken toont een eigen ontwerp om de deur af te sluiten. Met het schotje is de deur af te sluiten en tevens vast te zetten.

  Van Aaken toont een eigen ontwerp om de deur af te sluiten. Met het schotje is de deur af te sluiten en tevens vast te zetten.

  Foto: Bert Jansen
 • Het schotje is licht en handig op de boxen te zetten, zodat de deur helemaal open is en de zeugen in of uit kunnen lopen.

  Het schotje is licht en handig op de boxen te zetten, zodat de deur helemaal open is en de zeugen in of uit kunnen lopen.

  Foto: Bert Jansen
 • Van Aaken en Kwinten ontwierpen een eigen inseminatie-unit aan een rail. De unit, met stroomaansluiting voor de koelbox voor het sperma, bevat alle benodigdheden. Alles is direct bij de hand. Omdat er geen wielen onder de unit zitten blijft het geheel zuiver.

  Van Aaken en Kwinten ontwierpen een eigen inseminatie-unit aan een rail. De unit, met stroomaansluiting voor de koelbox voor het sperma, bevat alle benodigdheden. Alles is direct bij de hand. Omdat er geen wielen onder de unit zitten blijft het geheel zuiver.

  Foto: Bert Jansen
 • Onlangs schafte Van Aakeneen behandelkar aan om naaldloos ijzer en penicilline te injecteren. Ook het inbrengen van de I&R-blikken gebeurt machinaal. Het naaldloos injecteren moet helpen om het probleem van streptokokken aan te pakken.

  Onlangs schafte Van Aakeneen behandelkar aan om naaldloos ijzer en penicilline te injecteren. Ook het inbrengen van de I&R-blikken gebeurt machinaal. Het naaldloos injecteren moet helpen om het probleem van streptokokken aan te pakken.

  Foto: Bert Jansen
 • Ook een ‘tang’ om biggen te vangen zonder in het hok te hoeven stappen draagt eraan bij dat zo weinig mogelijk ziektes van hok naar hok versleept worden.

  Ook een ‘tang’ om biggen te vangen zonder in het hok te hoeven stappen draagt eraan bij dat zo weinig mogelijk ziektes van hok naar hok versleept worden.

  Foto: Bert Jansen
 • Vanaf de controlegang is een big met weinig moeite op te pakken, te controleren en te behandelen.

  Vanaf de controlegang is een big met weinig moeite op te pakken, te controleren en te behandelen.

  Foto: Bert Jansen
 • De kraamhokken zijn 1,70 meter breed en 2,40 meter diep. Door de hoge productie zijn ze nu aan de krappe kant. Met de kennis van nu zou Van Aaken ze nu 20 centimeter breder en 10 centimeter langer bouwen.

  De kraamhokken zijn 1,70 meter breed en 2,40 meter diep. Door de hoge productie zijn ze nu aan de krappe kant. Met de kennis van nu zou Van Aaken ze nu 20 centimeter breder en 10 centimeter langer bouwen.

  Foto: Bert Jansen
 • Ook aan de biosecurity bij afleveren is gedacht. In de centrale gang is een afleverruimte met een pneumatisch te bedienen schot. Als een koppel biggen tussen het groene en bruine schot zit, kan Kwinten het groene schot openen met een rode knop.

  Ook aan de biosecurity bij afleveren is gedacht. In de centrale gang is een afleverruimte met een pneumatisch te bedienen schot. Als een koppel biggen tussen het groene en bruine schot zit, kan Kwinten het groene schot openen met een rode knop.

  Foto: Bert Jansen
 • Als alle biggen buiten de stal zijn, gaat het groene schot weer pneumatisch omlaag. De chauffeur hoeft niet in de stal te komen en het personeel blijft in de stal.

  Als alle biggen buiten de stal zijn, gaat het groene schot weer pneumatisch omlaag. De chauffeur hoeft niet in de stal te komen en het personeel blijft in de stal.

  Foto: Bert Jansen
 • Biggen kunnen nu niet meer terug de stal inlopen en mogelijke ziektekiemen weer van buiten naar binnen slepen.

  Biggen kunnen nu niet meer terug de stal inlopen en mogelijke ziektekiemen weer van buiten naar binnen slepen.

  Foto: Bert Jansen
 • Alles is tot in de puntjes verzorgd. Er is een kast met alle soorten gereedschap. Monteurs kunnen na het douchen aan de slag zonder gereedschap de stal in te brengen.

  Alles is tot in de puntjes verzorgd. Er is een kast met alle soorten gereedschap. Monteurs kunnen na het douchen aan de slag zonder gereedschap de stal in te brengen.

  Foto: Bert Jansen

Eén reactie

 • Janssen4

  heel mooi bedrijf. zo hoort het!

Of registreer je om te kunnen reageren.