Varkenshouderij

Foto & video 10718 x bekeken 5 reacties

Mini-luchtwasser makkelijk inpasbaar

Maatschap Groot Kormelink installeerde kleine luchtwassers in bestaande stallen zonder luchtkanaal.

Foto

 • Vader Wim (54) en zoon Dirk (22) Groot Kormelink bouwen momenteel hun subfokbedrijf in Beltrum (Gld.) om naar een ‘normale’ zeugenhouderij. Topigs is gestopt met het voeren van de Topigs 10-lijn die Groot Kormelink fokte. De ondernemers zagen gezien de omvang van het bedrijf en de marktomstandigheden geen brood meer in het subfokken met 200 plaatsen. Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

  Vader Wim (54) en zoon Dirk (22) Groot Kormelink bouwen momenteel hun subfokbedrijf in Beltrum (Gld.) om naar een ‘normale’ zeugenhouderij. Topigs is gestopt met het voeren van de Topigs 10-lijn die Groot Kormelink fokte. De ondernemers zagen gezien de omvang van het bedrijf en de marktomstandigheden geen brood meer in het subfokken met 200 plaatsen.
  Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

 • 
Binnen de bestaande gebouwen bouwen de ondernemers nu om naar vermeerdering met 500 zeugenplaatsen, Topigs 50-zeugen uit eigen aanfok.

  Binnen de bestaande gebouwen bouwen de ondernemers nu om naar vermeerdering met 500 zeugenplaatsen, Topigs 50-zeugen uit eigen aanfok.

 • Om te voldoen aan de emissie-eisen zou het plaatsen van een luchtwasser de enige mogelijkheid zijn. Een grote luchtwasser zagen de ondernemers echter niet zitten. Die vergt niet alleen een forse investering, bij het drietal losstaande stallen is inpassen van een centraal luchtkanaal ook lastig. De stallen zijn vrij smal en relatief laag. Bovendien varieert de nokhoogte per gebouw.

  Om te voldoen aan de emissie-eisen zou het plaatsen van een luchtwasser de enige mogelijkheid zijn. Een grote luchtwasser zagen de ondernemers echter niet zitten. Die vergt niet alleen een forse investering, bij het drietal losstaande stallen is inpassen van een centraal luchtkanaal ook lastig. De stallen zijn vrij smal en relatief laag. Bovendien varieert de nokhoogte per gebouw.

 • 
In plaats van een grote luchtwasser achter de stal kozen de ondernemers voor deze mini-luchtwassers. Die hangen in de stal en vereisen geen centrale afzuiging. Installatiebedrijf Klein Gunnewiek uit het nabijgelegen Mariënvelde bedacht de constructie.

  In plaats van een grote luchtwasser achter de stal kozen de ondernemers voor deze mini-luchtwassers. Die hangen in de stal en vereisen geen centrale afzuiging. Installatiebedrijf Klein Gunnewiek uit het nabijgelegen Mariënvelde bedacht de constructie.

 • 
De wasunits van 90 x 90 centimeter wegen leeg en schoon ongeveer 50 kilo per stuk. Ze hangen aan vier kettingen onder de bestaande ventilatoren en dakkokers.

  De wasunits van 90 x 90 centimeter wegen leeg en schoon ongeveer 50 kilo per stuk. Ze hangen aan vier kettingen onder de bestaande ventilatoren en dakkokers.

 • 
Hier een unit zonder waspakket. De ventilatoren trekken de stallucht simpelweg door de luchtwasser, waarna deze de stal schoon verlaat.

  Hier een unit zonder waspakket. De ventilatoren trekken de stallucht simpelweg door de luchtwasser, waarna deze de stal schoon verlaat.

 • 
Een leiding met vier sproeiers verdeelt het aangezuurde waswater over het waspakket. De werking is identiek aan die van een grote chemische luchtwasser. De ventilator trekt de gewassen lucht door het pakket. Er zijn vraagtekens te plaatsen bij de levensduur van deze standaard ventilatoren. “Wij werken met de originele ventilatoren en dat gaat nog goed”, zegt Dirk Groot Kormelink. “Maar ze hebben wel te lijden. We houden er dan ook rekening mee dat we ze op termijn moeten vervangen door zuurbestendige ventilatoren met rvs-bladen of met een speciale coating. Die zijn op de markt.”
Omdat de wassers boven de varkens hangen, is het gebruikelijke agressieve zwavelzuur ongeschikt om het waswater aan te zuren. In plaats daarvan gebruiken de varkenshouders citroenzuur. Dat is niet agressief, maar wel duurder.

  Een leiding met vier sproeiers verdeelt het aangezuurde waswater over het waspakket. De werking is identiek aan die van een grote chemische luchtwasser. De ventilator trekt de gewassen lucht door het pakket. Er zijn vraagtekens te plaatsen bij de levensduur van deze standaard ventilatoren. “Wij werken met de originele ventilatoren en dat gaat nog goed”, zegt Dirk Groot Kormelink. “Maar ze hebben wel te lijden. We houden er dan ook rekening mee dat we ze op termijn moeten vervangen door zuurbestendige ventilatoren met rvs-bladen of met een speciale coating. Die zijn op de markt.” Omdat de wassers boven de varkens hangen, is het gebruikelijke agressieve zwavelzuur ongeschikt om het waswater aan te zuren. In plaats daarvan gebruiken de varkenshouders citroenzuur. Dat is niet agressief, maar wel duurder.

 • 
Via een aan- en afvoerleiding komt het schone waswater uit de centrale machinekamer, waarna het vuile water retour gaat. De maximale afstand tussen de wasunit en de technische ruimte is 60 meter.

  Via een aan- en afvoerleiding komt het schone waswater uit de centrale machinekamer, waarna het vuile water retour gaat. De maximale afstand tussen de wasunit en de technische ruimte is 60 meter.

 • 
Klein Gunnewiek brengt de compacte wasser als bouwpakket op de markt. Een basispakket bestaat uit de machinekamer, regeltechniek en drie wasunits.

  Klein Gunnewiek brengt de compacte wasser als bouwpakket op de markt. Een basispakket bestaat uit de machinekamer, regeltechniek en drie wasunits.

 • Installeren en leidingwerk aanleggen is een klus voor de boer zelf.

  Installeren en leidingwerk aanleggen is een klus voor de boer zelf.

 • 
De machinekamer is eenvoudig met twee pompen en twee reinigingsunits.

  De machinekamer is eenvoudig met twee pompen en twee reinigingsunits.

 • Groot Kormelink gebruikt tien units op het bedrijf. Dat is voldoende voor 95 procent reductie bij 325 dragendezeugenplaatsen. “Je plaatst net zoveel units tot je aan de totale emissiebeperking voldoet”, zegt Dirk. “Dat is een voordeel van dit systeem.”

  Groot Kormelink gebruikt tien units op het bedrijf. Dat is voldoende voor 95 procent reductie bij 325 dragendezeugenplaatsen. “Je plaatst net zoveel units tot je aan de totale emissiebeperking voldoet”, zegt Dirk. “Dat is een voordeel van dit systeem.”

 • 
De pompen worden nu nog handmatig frequentiegestuurd op basis van de globale ventilatie.

  De pompen worden nu nog handmatig frequentiegestuurd op basis van de globale ventilatie.

 • 
Een aparte computer meet nu nog de geleidbaarheid en de zuurtegraad van het waswater. Klein Gunnewiek levert op nieuwe systemen inmiddels een nieuwe procescomputer, die alle functies, ook de pompen, aanstuurt.

  Een aparte computer meet nu nog de geleidbaarheid en de zuurtegraad van het waswater. Klein Gunnewiek levert op nieuwe systemen inmiddels een nieuwe procescomputer, die alle functies, ook de pompen, aanstuurt.

 • 
Wim en Dirk Groot Kormelink reinigen de stofvangers in de buffervaten een keer in de week. In de stal reinigen ze de waspakketten iedere drie tot vier maanden. Bij vleesvarkens zou dat dus iedere ronde zijn, tijdens het schoonspuiten van een afdeling. Een nadeel ten opzichte van een grote luchtwasser is dat onderhoud bij de dragende zeugen boven de dieren gebeurt. Om te voorkomen dat de varkens de ladder omver lopen, is het een must met twee personen te werken.

  Wim en Dirk Groot Kormelink reinigen de stofvangers in de buffervaten een keer in de week. In de stal reinigen ze de waspakketten iedere drie tot vier maanden. Bij vleesvarkens zou dat dus iedere ronde zijn, tijdens het schoonspuiten van een afdeling. Een nadeel ten opzichte van een grote luchtwasser is dat onderhoud bij de dragende zeugen boven de dieren gebeurt. Om te voorkomen dat de varkens de ladder omver lopen, is het een must met twee personen te werken.

 • De wasunits werken op chemische basis, maar zoals gezegd niet met zwavelzuur. Het gebruikte citroenzuur is niet agressief. De stofvangers zijn dus zonder handschoenen uit te nemen en te reinigen.

  De wasunits werken op chemische basis, maar zoals gezegd niet met zwavelzuur. Het gebruikte citroenzuur is niet agressief. De stofvangers zijn dus zonder handschoenen uit te nemen en te reinigen.

 • 
Het etiket op het IBC-vat van 1.000 liter meldt weinig gevaren. Er zijn gradaties in citroenzuur. Het is belangrijk met de juiste soort te werken.

  Het etiket op het IBC-vat van 1.000 liter meldt weinig gevaren. Er zijn gradaties in citroenzuur. Het is belangrijk met de juiste soort te werken.

 • 
De klimaatcomputer werkt als voorheen en staat los van de luchtwassers. Lees meer over prijzen en toelating van het systeem in Boerderij nummer 18 van 29 januari.

  De klimaatcomputer werkt als voorheen en staat los van de luchtwassers. Lees meer over prijzen en toelating van het systeem in Boerderij nummer 18 van 29 januari.

 • 
Vermeldenswaardig: Groot Kormelink werkt al sinds 2000 met voerstations bij de grote groepen. De combinatie met brijvoedering is bijzonder.

  Vermeldenswaardig: Groot Kormelink werkt al sinds 2000 met voerstations bij de grote groepen. De combinatie met brijvoedering is bijzonder.

 • 
De voerinstallatie werkt zonder weging. De ruimte in de verticale linkerbuis is precies 1 liter. Door de twee ventielen slim te schakelen, krijgen de zeugen telkens een portie van 1 liter in de brijbak.

  De voerinstallatie werkt zonder weging. De ruimte in de verticale linkerbuis is precies 1 liter. Door de twee ventielen slim te schakelen, krijgen de zeugen telkens een portie van 1 liter in de brijbak.

Laatste reacties

 • masmas

  slim bedacht. optimaliseren van de werking zal wel nog nodig zijn veronderstel ik

 • miniplaat

  Wij krijgen als het goed is een onderhoudsvrije bio-combi wasser, maar als ik hoor dat deze man elke week de stoffilters moet schoonmaken heeft hij er een hele berg werk bijgekregen. Dit systeem mag misschien goedkoper zijn(al kosten 10 units samen toch ook vast wel wat), maar ik kan me niet voorstellen dat dit nou veel meerwaarde oplevert. Wat ik wel zie is 2 pompen die 24/7 lopen, hoeveel stroomkosten extra krijgt dit bedrijf nu? Wij krijgen namelijk maar één pomp voor de complete luchtwasser. Ik vraag me af hoeveel winst er nou te behalen viel op deze manier

 • jan9

  @ miniplaat. Het aantal pompen zegt niets over je stroomverbruik. Wel het aantal KW dat elke pomp trekt.

 • menske

  @miniplaat, de eerste onderhoudsvrije wasser moet nog gemaakt worden... Let bij aanschaf liever meer op bereikbaarheid. Plaats bij voorkeur de wasser op de grond. Schaf liever een grotere wasser aan, zo kunnen de paketten smaller zijn en zijn ze dus beter te reinigen. Dit komt doordat je een groter paket oppervlak hebt, dus een lagere luchtsnelheid, dus een langere contacttijd. Op het moment dat de pakketten zuiver gehouden worden neemt de weerstand en daarbij het energieverbruik van de ventilatoren af. Dit tikt veel harder aan dan de kw's van de waswaterpompen.

 • miniplaat

  nee hehe, dat begrijp ik ook nog, maar waarom überhaupt twee als het met één makkelijk zou kunnen, ik verwacht dat beide pompen 2kW zijn oid, dat ze daarom niet voor 1 pomp van 4kW hebben gekozen. Wij kijken 1 pomp van 2.2kW. Ons filterpakket wordt extra groot uitgevoerd waardoor de drukverhoging achter de ventilatoren niet meer dan 20Pa zou moeten worden(dit is wel een reële verwachting voor ons type wasser). de pakketten zijn extra grof waardoor verstopping haast niet voor kan komen(de grootst verkrijgbare mazen in de filters) en eventueel schoonmaken eenvoudiger is. 100% onderhoudsvrij is het natuurlijk niet, maar meer dan een versleten pomp of rommel(van de bouw) in een sproeier verwachten wij eigenlijk niet. Maar zelfs al zouden we elke twee maanden een dag moeten spuiten, dit is heel wat anders dan elke week de filters schoonmaken... Dus nogmaals, dit lijkt me geen ideale oplossing(al ben ik van mening dat lucht wassen toch de grootste onzin is)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.