Varkenshouderij

Foto & video 15346 x bekeken 10 reacties

9.000 varkens in stal van €3,4 miljoen

Wim Pluk bouwde in Boekel (N.-Br.) een vleesvarkensstal met twee etages.

Foto

 • Wim Pluk (45) heeft in Boekel (N.-Br.) een bedrijf met 1.350 Topigs 20-vermeerderingszeugen en 9.000 vleesvarkens. Hij bouwde het maximale bouwblok van 2,5 hectare vol met een stal met twee etages.

  Wim Pluk (45) heeft in Boekel (N.-Br.) een bedrijf met 1.350 Topigs 20-vermeerderingszeugen en 9.000 vleesvarkens. Hij bouwde het maximale bouwblok van 2,5 hectare vol met een stal met twee etages.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Twee stallen voor 1.400 vleesvarkens werden gesloopt, omdat deze totaal versleten waren. De nieuwe stal biedt plaats aan 9.000 vleesvarkens en 3.000 gespeende biggen. De totale investering bedroeg ongeveer €3,4 miljoen.

  Twee stallen voor 1.400 vleesvarkens werden gesloopt, omdat deze totaal versleten waren. De nieuwe stal biedt plaats aan 9.000 vleesvarkens en 3.000 gespeende biggen. De totale investering bedroeg ongeveer €3,4 miljoen.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De stal heeft een zogenoemde Franse kap. Hierdoor bleef de nokhoogte beperkt tot 11,5 meter. De stal is 135 meter lang en 45 meter breed.

  De stal heeft een zogenoemde Franse kap. Hierdoor bleef de nokhoogte beperkt tot 11,5 meter. De stal is 135 meter lang en 45 meter breed.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De nokhoogte bleef ook beperkt omdat de putvloer van de onderste verdieping een meter onder het maaiveld ligt. De deur naar de zeugenstallen bevindt zich op maaiveldhoogte.

  De nokhoogte bleef ook beperkt omdat de putvloer van de onderste verdieping een meter onder het maaiveld ligt. De deur naar de zeugenstallen bevindt zich op maaiveldhoogte.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Er zijn 39 afdelingen voor vleesvarkens. Elke afdeling bevat veertien hokken voor elk zestien vleesvarkens. De onderste verdieping heeft een lichtstraat in de zijgevel.

  Er zijn 39 afdelingen voor vleesvarkens. Elke afdeling bevat veertien hokken voor elk zestien vleesvarkens. De onderste verdieping heeft een lichtstraat in de zijgevel.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Op de eerste verdieping is een lichtstraat in het dak gemaakt van lichtdoorlatende golfplaten. Pluk: “Dat is nou plezier voor mens en dier.”

  Op de eerste verdieping is een lichtstraat in het dak gemaakt van lichtdoorlatende golfplaten. Pluk: “Dat is nou plezier voor mens en dier.”

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Het laatste deel van de kap is wat afgevlakt. Nu blijft er zodanig veel hoogte over dat de persoon die de controle uitvoert, ook goed bij de hokken tegen de zijgevel kan komen.

  Het laatste deel van de kap is wat afgevlakt. Nu blijft er zodanig veel hoogte over dat de persoon die de controle uitvoert, ook goed bij de hokken tegen de zijgevel kan komen.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Langs de zijgevel zijn twee winddrukkappen gemaakt om de windinvloed zo veel mogelijk te beperken.

  Langs de zijgevel zijn twee winddrukkappen gemaakt om de windinvloed zo veel mogelijk te beperken.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Achter de winddrukkap zitten rechthoekige openingen waardoor de lucht in de verbrede spouw stroomt.

  Achter de winddrukkap zitten rechthoekige openingen waardoor de lucht in de verbrede spouw stroomt.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Aan de binnenzijde van de rechthoekige inlaat hangt DPC-folie. Dit folie moet de invloed van wind beperken en tevens zorgen voor een onderdruk van 50 Pascal in de stal.

  Aan de binnenzijde van de rechthoekige inlaat hangt DPC-folie. Dit folie moet de invloed van wind beperken en tevens zorgen voor een onderdruk van 50 Pascal in de stal.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Voor de ruimte onder het voerpad zit een vernevelingsinstallatie. Tijdens warme dagen koelt de verneveling de lucht ongeveer 1,5 graden af.

  Voor de ruimte onder het voerpad zit een vernevelingsinstallatie. Tijdens warme dagen koelt de verneveling de lucht ongeveer 1,5 graden af.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De totale oppervlakte van de openingen in de roostervloer in de controlegang is zodanig gemaakt dat er voldoende onderdruk in de afdeling is. Van de vloer is 9 procent open. De gang is op de begane grond 0,9 meter breed en 1,10 meter diep. Op de etage is dit andersom: 0,9 meter diep en 1,10 meter breed.

  De totale oppervlakte van de openingen in de roostervloer in de controlegang is zodanig gemaakt dat er voldoende onderdruk in de afdeling is. Van de vloer is 9 procent open. De gang is op de begane grond 0,9 meter breed en 1,10 meter diep. Op de etage is dit andersom: 0,9 meter diep en 1,10 meter breed.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Tijdens de bouw was de voeler van de buitentemperatuur door de metselaars per ongeluk in de spouw gemetseld. De ventilatie was daardoor in het begin een probleem. Totdat de voeler gevonden was.

  Tijdens de bouw was de voeler van de buitentemperatuur door de metselaars per ongeluk in de spouw gemetseld. De ventilatie was daardoor in het begin een probleem. Totdat de voeler gevonden was.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De centrale gang is 145 meter lang. Een imposant gezicht.

  De centrale gang is 145 meter lang. Een imposant gezicht.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Pluk voert brijvoer met bijproducten. Er zijn drie pompen om de brij door het dubbele voercircuit te pompen. De brijvoermachine werkt met doorstroommeting.

  Pluk voert brijvoer met bijproducten. Er zijn drie pompen om de brij door het dubbele voercircuit te pompen. De brijvoermachine werkt met doorstroommeting.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Tijdens het uitdoseren voert Pluk de controle op gezondheid uit. Dit duurt ruim twee uur. In elke hokafscheiding zit een roestvrijstalen trog, waardoor de varkens uit twee troggen kunnen vreten en er voldoende vreetruimte is.

  Tijdens het uitdoseren voert Pluk de controle op gezondheid uit. Dit duurt ruim twee uur. In elke hokafscheiding zit een roestvrijstalen trog, waardoor de varkens uit twee troggen kunnen vreten en er voldoende vreetruimte is.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De afdelingen zijn 4 meter hoog, waardoor de inhoud ongeveer 3,8 kuub per varken is. De dichte vloer bestaat uit zogenoemde combiroosters. De vloer blijft daardoor goed droog.

  De afdelingen zijn 4 meter hoog, waardoor de inhoud ongeveer 3,8 kuub per varken is. De dichte vloer bestaat uit zogenoemde combiroosters. De vloer blijft daardoor goed droog.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • De put van de bovenverdieping is ook aangesloten op een rioleringssysteem voor de afvoer van de mest. De buizen lopen langs het plafond van de bovenverdieping.

  De put van de bovenverdieping is ook aangesloten op een rioleringssysteem voor de afvoer van de mest. De buizen lopen langs het plafond van de bovenverdieping.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Via een hellingbaan met een hellingspercentage van 7 graden moeten de zware varkens naar de afleverruimte lopen. Dit gaat probleemloos. Vanaf de bovenste verdieping gaat de baan uiteraard omlaag.

  Via een hellingbaan met een hellingspercentage van 7 graden moeten de zware varkens naar de afleverruimte lopen. Dit gaat probleemloos. Vanaf de bovenste verdieping gaat de baan uiteraard omlaag.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Op de foto is de scheidingswand van de onderste verdieping onderaan te zien. Vervolgens komt er een 50 centimeter brede putvloer en dan de scheidingswand van de bovenste verdieping. Er drukt een enorm gewicht op de fundering.

  Op de foto is de scheidingswand van de onderste verdieping onderaan te zien. Vervolgens komt er een 50 centimeter brede putvloer en dan de scheidingswand van de bovenste verdieping. Er drukt een enorm gewicht op de fundering.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen
 • Momenteel is Pluk druk bezig met het bouwen van een laadbordes. Er kunnen twee vrachtauto’s tegelijk laden. Door de helling aan het eind van het bordes is het mogelijk om alle varkens de vrachtauto in te drijven. Snel laden is dan mogelijk; het gaat wekelijks om ongeveer 550 varkens.

  Momenteel is Pluk druk bezig met het bouwen van een laadbordes. Er kunnen twee vrachtauto’s tegelijk laden. Door de helling aan het eind van het bordes is het mogelijk om alle varkens de vrachtauto in te drijven. Snel laden is dan mogelijk; het gaat wekelijks om ongeveer 550 varkens.

  Foto: Fotoburo Bert Jansen

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  is altijd mooi om zoiets te bekijken

 • Vleute

  Mooi stalleke wim!

 • kalkar

  Kan iemand mij even globaal duidelijk maken hoe hij financieel dit rond krijgt?

 • Jonas Brabant

  @ melkertje1: ik mag aannemen dat hij ergens weggekocht is???

 • koen2403

  ondernemen noemen ze dat

 • John*

  3400000 / 12000 = 283 euro bouwkosten per plaats. biggen uit de eigen zeugenstal wat wil je nog meer?

 • varkenshouder1

  +4000 biggenplaatsen bijgebouwd volgens mij

 • arkova

  John,hoe kom je bij 3.400.000/12000 volgens mij staat er 9000.vervolgens moet je er ook nog rechten voor hebben,en moeten er ook nog varkens in ,dan kom je volgens mij op een ander bedrag ?

 • John*

  er staat ook bij dat 3000 plaatsen voor gespeende biggen gerealiseerd zijn, zeg maar de vleesvarkens tot 35 kg. 12000 plaatsen gecreeerd waar varkens kunnen groeien.

 • John*

  en de rechten zijn geen bouwkosten. als er gemiddeld gebouwd wordt voor 400 euro en zo kan het voor zeg maar 300 is dat nogal een verschil!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.