Varkenshouderij

Foto & video 10 reactieslaatste update:12 dec 2013

Scoren van zieke varkens

De wetgeving rond het gebruik van antibiotica verandert. Het is voor elke varkenshouder belangrijk om het antibioticumgebruik op het bedrijf terug te dringen.

100SecondenDierenarts

Laatste reacties

 • anton1937

  Het antibiotica gebruik kan door goed management teruggebracht worden met tientallen procenten, een reductie van 90% is zondermeer haalbaar.Als eerste spelregel geldt geen preventief gebruik van antibiotica toegevoegd aan/door het voer met attest van de dierenarts. Als curatief/preventief zieke dieren met paracetamol en of aspirine behandelen( in de jaren '60 werkte dat prima). Aan het voer voor varkens tot 50 kg 50 ppm kopersulfaat toevoegen( heeft geen nadelen voor milieu) Alleen zieke dieren( b v longontsteking) met antibiotica behandelen, deze dieren afzonderen in de stal en apart afleveren naar de slachterij.Goed stalklimaat bevorderen, temperatuur/luchtvoctigheid. Voorkomen van tocht, temperatuur en luchtsnelheid verschillen etc.

 • marco

  anton er mag al 2 jaar geen medicijnen meer aan voer toegevoegd worden

 • politiek

  Mag je nog kopersulfaat toevoegen aan het voer dan. ? Ik meen dat dit ook wettelijk verboden is. Het gehalte koper in voer is juist vanwege milieu en gezondheidseisen zeer sterk teruggbracht. Van koper is bekend dat het ook een groeibevorderaar is. Evenals vele andere antibiotica,s. Het terugbrengen van het antibioticagebruik kan dus ook al gebeuren door die antibiotica,s niet in te zetten als groeibevorderaar.

 • jan10

  Koper word ook gespoten over bio- aardappelen,hoor ik je niet over.
  Erg zwak Politiek.

 • bertes

  heel snel verminderen, is simpel. snel de hygiene extra ook.
  maar een jaar vol houden is simpel. blijft de ziekte weg? we praten over een anderhalf jaar weer eens.

 • jan9

  Mevrouw Adel, ik begrijp van uw commentaar nooit geen hout ! Kunt u misschien beter nederlands leren, of uzelf NIET meer uiten op deze site ?
  Ik denk dat politiek niet zo veel verstand heeft van voer, varkens en toevoegingen. HET roept zo maar wat om reacties uit te lokken.
  Het blijft een feit dat agrarisch ondernemers hard moeten werken om de antibiotica zo veel mogelijk te beperken. Dit heeft echter tijd nodig. Besef is er bij het meerendeel wel.

 • jan hien

  ik vindt dit altijd zo krom als de varkens ziek zijn krijgen ze gewoon medicijnenen als ze gezond zijn niet zo moeilijk is dat toch niet al dat geziek over die antibiotica

 • bankivahoen

  Onze 'dierenvrinden' zijn niet zo begaan met het welzijn van de landbouwhuisdieren als ze doen voorkomen,ieder mens met gevoel voor dieren (boeren) zet medicatie in als dieren ziek zijn, net zo als ieder mens dat doet.Selectieve verontwaardiging heeft zich meester gemaakt van de boven de rest van de bevolking staande ( denken ze !) vingerwijzende elite!

 • drikhend

  Het verantwoord inzetten van antibiotica moet altijd mogelijk zijn als dieren ziek zijn . In verleden is er gewoon te veel antibiotica preventief ingezet . Dit gaf het idee dat er minder varkens ziek werden en ze harder zouden groeien . Dat dit niet helemaal waar is zijn de meeste inmiddels al lang achter gekomen . En veel boeren zien natuurlijk het belang van de volksgezondheid ook in . De resistentie die aan het ontstaan is moet men als gevaar zien . Als we maar raak gebruiken kan het mogelijk zijn dat we een gewone ontsteking niet meer de baas kunnen met antibiotica . En mensen en dieren sterven aan iets wat we nu in hand omdraai genezen . Volgens mij zijn de fabrikanten en dierenartsen hier rijker van geworden . En had de boer vooral dat geld wat hij hier ingestoken heeft zijn stal klimaat regeling beter kunnen aanpassen enz. Voor behoeden is vaak het goedkoopste .

 • joannes

  Helemaal eens Dirkend, de boeren zijn waarschijnlijk in een aantal gevallen gewoon misleid door de Farmaceutische Industrie. Het probleem is dat de boer een dienst inkoopt in de verwachting dat hij een correct advies krijgt, maar daar dierenartsen ook mensen zijn, laten die soms hun financiële belangen prevaleren en wanneer de Farma Industrie promotie reisjes en omzetbonussen gaat uitdelen is een boer soms een gewillig slachtoffer omdat die ook geen risico´s wil.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.