Varkenshouderij

Foto & video 2679 x bekeken

Burgers bijpraten tijdens Weekend van het Varken

38 Nederlandse varkensbedrijven doen 8 en 9 september mee aan het Weekend van het Varken. Het varkensbedrijf van familie Elshof in Marum (Gr.) is een van de deelnemende bedrijven.

Foto

  • Het bedrijf van familie Elshof in Marum (Gr.) is het enige varkensbedrijf in Groningen dat dit jaar meedoet aan het Weekend van het Varken. Burgers zijn zaterdag 8 september van 12.00 tot 17.00 uur en zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur welkom op het bedrijf aan de Trimunterweg 1b in Marum. Edwin Elshof (16), die hier poseert met Thymen van Mispelaar (5) is deze week druk bezig met het treffen van voorbereidingen. Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

  • Familie Elshof heeft op de locatie in Marum een gesloten tak met 650 zeugen en 5.000 vleesvarkens. Omwille van de hygiëne mogen bezoekers tijdens het Weekend van het Varken niet de stallen in. Wel zijn de dieren van achter glas zichtbaar. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een blik werpen in de kraamstal.

  • De overkoepelende organisatie van het Weekend van het Varken is in handen van stichting Varkens in Zicht. Edwin Elshof heeft afgelopen weken veel gedaan om het evenement op het eigen bedrijf onder de aandacht te brengen. “Het Dagblad van het Noorden heeft een mooi stuk geplaatst en we hopen ook dat RTV Noord nog aandacht aan het Weekend van het Varken gaat besteden”, zegt hij. De jonge varkenshouder verwacht dit weekeinde tenminste 2.000 bezoekers te verwelkomen.

  • Met diverse informatieborden en plakkaten worden bezoekers van het varkensbedrijf in Marum dit weekeinde voorgelicht over de varkenssector. Ook Elshof en zijn familie geven graag tekst en uitleg over hun werk. “Onder burgers bestaan veel vooroordelen over het houden van varkens. Wij willen graag laten zien hoe het er in de werkelijkheid aan toegaat. We vinden het belangrijk om het echte verhaal te vertellen”, zegt Edwin.

  • “Wij doen er alles aan om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Dat willen we mensen laten zien”, zegt Edwin. Bezoekers van het Groningse varkensbedrijf hebben dit weekeinde de mogelijkheid om biggetjes te knuffelen. Er zijn diverse toeleveranciers met een stand aanwezig om uitleg te geven over de sector. “Voor kinderen hebben we een leuke quiz gemaakt en is er een springkussen.” Een plaatselijke slager is aanwezig om varkensvlees te bereiden.

  • Naast varkensbedrijf Elshof doen dit weekeinde nog 37 andere bedrijven mee aan het Weekend van het Varken. Vorig jaar verwelkomden de deelnemende bedrijven 27.000 bezoekers. Varkens in Zicht hoopt dit jaar op 40.000 belangstellenden. Kijk hier voor alle deelnemende bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.