Varkenshouderij

Foto & video 3433 x bekeken 2 reacties

Biggen knuffelen en snuitschieten

Afgelopen weekend werd voor de zesde keer het Weekend van het Varken georganiseerd door de Stichting Varkens in Zicht. De Stichting wil samen met de boeren de moderne varkenshouderij voor iedereen toegangelijk en inzichtelijk maken. Dit jaar deden 38 bedrijven mee. De stichting hoopte op 40.000 bezoekers. Boerderij nam een kijkje op het bedrijf van familie Van Doorn in het Brabantse Keldonk.

Foto

 • Een paar honderd belangstellenden grepen zaterdag 8 september de gelegenheid aan een kijkje te nemen op het zeugenbedrijf van familie Van Doorn in Keldonk (N.-Br.). In totaal deden 9 bedrijven in Brabant mee aan het Weekend van het Varken.

 • Rob van Doorn vindt het als varkenshouder belangrijk om aan het imago van de varkenshouderij in Nederland te werken. Hij wil graag het echte verhaal vertellen en laten zien dat varkenshouders het beste met de dieren voorhebben.

 • In 2008 deed familie Van Doorn ook mee met het Weekend van het Varken. Toen kwamen er rond de 1.000 bezoekers. De afgelopen jaren was het iets te druk om mee te doen, maar dit jaar hadden ze weer voldoende tijd. De familie hoopt dit jaar op meer belangstellenden dan in 2008, ook omdat er nu meer aandacht aan het evenement is gegeven door de Stichting Varkens in Zicht, die het weekend organiseert.

 • Bezoekers van het bedrijf bestaan vooral uit gezinnen met kinderen. “We willen onze kinderen laten zien waar het voedsel vandaan komt. Vaak krijgen ze dit op school ook niet mee”, aldus een veelgehoord argument onder de bezoekers.

 • De zusjes Sanne (links) en Meike Schaap uit Veghel zijn dol op biggetjes. Thuis hebben ze varkensknuffels en posters van biggetjes in hun slaapkamer. Ze hebben allebei de varkensquiz afgesloten met een ware oorkonde. De meiden weten dus veel van de varkenshouderij.

 • Familie Van Doorn is de hele week bezig geweest met de voorbereidingen. Vooral het glazenwassen in de zichtstal was een flinke klus. Een maat van Rob van Doorn is daar 3 dagen mee bezig geweest. Dat is niet gek, want deze stal is de zichtstal met de meeste ramen in Nederland. Maar liefst 160 stuks.

 • Hettie van Doorn: ”Als we iets rondom de varkens organiseren koppelen we daar ook altijd een actie voor het goede doel aan vast. Voor elke bezoekers die ons bedrijf bezoekt doneren we een bedrag aan de Kanjerketting, een organisatie die zich inzet voor kinderen met kanker.”

 • Bezoekers konden genieten van een broodje hamburger van varkensvlees. De burgers kwamen niet van eigen varkens maar van een slager uit de buurt.

 • Familie Van Doorn heeft de zichtstal in 2008 overgenomen van een boer die ook een eigen voerfabriek had. De zichtstal was toentertijd ook bedoeld om klanten van de voerfabriek rond te leiden. De familie van Doorn profiteert nu van de zichtstal en is hierdoor een ideaal bedrijf om mee te doen aan het Weekend van het Varken.

 • Het bedrijf heeft in totaal 2.300 zeugen en 3.000 vleesvarkens, verdeeld over drie locaties. Op de locatie Keldonk zijn 850 zeugen gehuisvest.

 • Op een tafel in de ontvangstruimte van de stal liggen zakjes met grondstoffen, zodat bezoekers kunnen zien wat de varkens allemaal eten.

 • De biggetjes buiten trokken veel aandacht van de kinderen. Veel kinderen pakten de biggetjes op onder de buik, maar volgens Hettie van Doorn kan je de biggen het beste aan de achterpoot oppakken. Veel kinderen vonden dit een beetje zielig en raar, maar ze merkten wel dat de biggen hierdoor rustiger waren.

 • Bezoeker Mark Verstraaten uit Veghel kwam op de open dag af door een advertentie in de plaatselijke krant. Samen met zijn dochter Melle nam hij een kijkje op het bedrijf. Wat Mark opvalt is dat je de varkens helemaal niet ruikt. “Het ziet er heel schoon uit. Dat varkens stinken, daar merk ik helemaal niets van”.

 • Melle Verstraaten uit Veghel vindt vooral de biggetjes leuk. Ze was niet meer weg te slaan in het hok dat buiten was gemaakt van strobalen.

 • De varkenshouders hebben een springkussen opgebouwd. Volgens hen vinden kinderen de varkens namelijk maar 5 minuten leuk, daarom willen ze ook wat speelactiviteiten tijdens zo’n open dag.

 • Bezoekers konden hun voetbalskills testen door de bal door de gaten in de varkenswand te schieten, het zogenaamde snuitschieten.

 • Op kleine plastic biggen konden kinderen tegen elkaar racen in een ware biggenracebaan.

 • Naast het springkussen en de biggen-skippybal-racebaan konden kinderen zich ook laten schminken.

Laatste reacties

 • Bison

  Biggen knuffelen! LOL

  gelijk een kat met een muis speelt,...voordat ie 'm oppeuzeld!

 • BoB de Bakker

  ..komen niet van eigen varkens maar van een slager. Kanibalen dus, in Keldonk

Of registreer je om te kunnen reageren.