Varkenshouderij

Foto & video 7 reacties

Nevelkoeling komt van pas tijdens tropisch weekend

Terwijl de buitentemperatuur opliep tot 34 graden, koelde Gino Schrijver zijn nieuwe vleesvarkensstal met nevelkoeling.

Foto

 • Gino Schrijver (46) bouwde in Wijhe (Ov.) een nieuwe stal voor 1.344 vleesvarkens. Schrijver combineert het houden van vleesvarkens met een melkveetak. Op de thuislocatie melkt hij 70 koeien en houdt hij 240 vleesvarkens. Bij deze bedrijfslocatie hoort 30 hectare grond. Op een andere locatie in Wijhe – waar zijn moeder woont – houdt hij in drie stallen 2.500 vleesvarkens. Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • “23 jaar geleden kwam deze bedrijfslocatie te koop. Mijn vader had in principe twee opvolgers en besloot dit bedrijf te kopen”, vertelt Schrijver, wiens broer inmiddels een biologisch leghennenbedrijf in Lemelerveld heeft.

 • Dit is de nieuwe vleesvarkensstal. De bouw ervan ging begin maart van start. Enkele dagen na de open dag op 20 juli werden de eerste biggen opgelegd. Aan de voorzijde van het bedrijf bevindt zich een verhoogd laaddek van 40 centimeter.

 • Raampjes in de zijwanden laten niet alleen licht binnen. Ook de inlaatlucht gaat via de raampjes de stal in.

 • De lucht komt terecht in een verbrede spouw van zo’n 40 centimeter en gaat vervolgens onder de bolle vloer door naar het voerpad. “Ik zie het als een bijkomend voordeel dat zonlicht met dit systeem niet direct de afdelingen in schijnt. Dat scheelt toch ook weer wat warmte”, aldus Schrijver.

 • De nevelkoeling bevindt zich aan de buitenzijde van de stal. De nevelkoeling kwam tijdens het snikhete weekend goed van pas. “Ik heb het afgelopen weekend ervaring opgedaan met de nevelkoeling. Bij een buitentemperatuur van 34 graden kan ik bij weinig ventilatie de staltemperatuur op 23 graden krijgen. De luchtvochtigheid wordt dan wel erg hoog. Door iets meer te ventileren stijgt de staltemperatuur naar 28 graden. Zo boek ik toch nog 6 graden winst", vertelt Schrijver.

 • Schrijver koos voor zonnepanelen (30.000 Wattpiek). De terugverdientijd raamt hij op 8 tot 12 jaar. “De zonnepanelen zorgen daarbij voor een duurzame uitstraling van mijn bedrijf.”

 • De omvormers hangen in de centrale gang. Schrijver organiseerde onlangs een open dag. Omwonenden nodigde hij persoonlijk uit. “Zij zijn bijna allemaal geweest. Als je nieuw bouwt, is het raadzaam om je plannen te communiceren richting buurtbewoners. Zo kweek je ook een stukje goodwill.”

 • De biologische luchtwasser van Uniqfill zorgt voor 85 procent ammoniakreductie. De jaarlijkse uitstoot per dierplaats is 0,38 kilogram. Over het hele bedrijf gezien is dit nu minder dan 1,4 kilogram.

 • De stal heeft acht afdelingen. In de afdelingen is plek voor 168 varkens. Schrijver koos voor kunststof hokinrichting en kunststof wanden. In de eerste vier afdelingen zijn inmiddels biggen opgelegd (Topigs 30 x Piétrain). De dieren gaan via een handelaar naar de Duitse markt.

 • De stal heeft een eenvoudig tweedehands voersysteem. “We werken met een sleepketting en een aanvoervijzel. Eenvoudiger kan bijna niet.”

 • De cv-ketel en de stalcomputer hangen in een brandvertragende ruimte. “Stalbranden zijn een actueel onderwerp. De meeste branden ontstaan door kortsluiting. Wanneer hier brand uitbreekt, duurt het nog een uur voordat de stal in lichterlaaie staat. Het was niet verplicht om dit te doen, maar ik heb er een goed gevoel bij”, zegt Schrijver.

 • Detail van de brandvertragende maatregelen in deze ruimte.

 • De stal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (2011). De luchtwasser is mede mogelijk gemaakt met financiering door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Meer over dit bedrijf in Boerderij 47 van 21 augustus.

Laatste reacties

 • Snel

  Als bij foto 6 `t laatste stukje tussen gording en dakgoot ook was geisoleerd had `t nog meer geholpen in temp. reductie,voel daar maar eens onder de plaat hoe warm `t is.(tip)

 • B bob

  De zware houten muurplaat zal voldoende warmtewerend werken Snel. Isolatie buiten de stal plaatsen is ivm aantasting door knaagdieren en ophoping van condensatie niet altijd handig

 • Klomp

  heel mooie stal geworden Gino, heel veel succes toegewenst.
  groeten van Arnold Klomp

 • Snel

  dit is uit eigen ervaring B bob

 • Leslie

  systeem zou best kunnen werken, maar conclusie kun je pas trekken als de stal helemaal met varkens bevolkt is! succes met de stal.

 • B bob

  Sorry Snel,ik heb ook niet alle kennis in pacht en ga er soms vanuit dat een ontwerper/Bouwer nagedacht heeft over deze dingen . Als de betrokkenen Jouw kommentaar lezen kan het zijn dat ze dit gelijk oppakken.

 • boerepower

  mooie stal, die nevel verkoeling, is tergelijketijd ook een mooie licht inlaat, veel succes!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.